3-5 dagar Artikel nr.: 1307
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 1307
3-5 dagar Artikel nr.: 11025
Arom: chokladig, nötig, fruktig
Artikel nr.: 11025
3-5 dagar Artikel nr.: 10574
Arom: honung, fruktig
Artikel nr.: 10574
Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1582
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 1582
Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10317
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 10317
Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10677
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10677
Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10969
Arom: chokladig, blommig, fruktig
Artikel nr.: 10969
Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1244
Arom: chokladig, nötig, fruktig
Artikel nr.: 1244
Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10245
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10245
Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10244
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 10244
Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 11004
Arom: karamell, chokladig, fruktig
Artikel nr.: 11004
Kaffe med 100% arabicabönor
Varför har arabicabönan så högt anseende?
Arabica är en riktig allroundböna - den passar utmärkt för det mesta i kaffeväg. Arabicabönor växer på plantan Coffea arabica och står för nästan tre fjärdedelar av världens kaffeproduktion. Det är det mest mångsidiga kaffet, med en stor mångfald av aromer. Denna sort kan dels odlas billigt och synas på livsmedelsbutikernas hyllor, men finns även i väldigt avancerade odlingar som ger kaffe av högsta klass vilket också kan märkas på priset.
Hur ser arabicabönor ut?
På höjder mellan 800 och 2100 meter mår arabicabönorna som allra bäst vid temperaturer på ca. 17–25 ° C och kallas därför berg- eller höglandskaffe. De upp till sex meter höga kaffeplantorna producerar bönor som i rostad form vanligtvis blir bruna, långsträckta bönor med smala, S-formade skåror.
Hur smakar arabicabönor?
Arabicabönan har ett större smakspektrum än robustabönan. Höglandskaffets omgivande friska luft reflekteras i aromen. De imponerar med en klar, rundad och lätt söt smak. Fruktiga smaker av citron är vanliga. En stark men fint nyanserad doft är karakteristisk. Den täta brunröda creman gör den till en klassisk espressoböna i västerländsk kultur.
De något mildare smaknoterna, i kombination med ett relativt lågt klorogensyrainnehåll och lågt koffeininnehåll, gör arabicabönan till ett skonsammare och mildare kaffe. Då vi alla har olika smakpreferenser är det bäst att prova många olika för att hitta sin favorit. De olika odlingsområdena och de många olika blandningarna med arabica- och robustabönor ger ett stort utbud av kaffesorter för espresso, bryggkaffe och kapselmaskiner.
Inte allt som glimmar är guld
Märkningen "100% arabica" är inte alltid en garanti för högsta kvalitet. Faktum är att endast cirka 5 procent av den totala skörden är baserad på hög kvalitet, och precis som med viner finns det dåliga produkter med goda namn och vice versa.
Och även om arabica ofta placeras före robusta i hierarkin, finns det även fantastiska robustasorter såväl som odrickbara arabicasorter.
Den som letar efter en bra arabica-blandning bör alltså inte bara uppmärksamma ursprung, namn och blandningsförhållande, utan också kvalitet och framför allt smak.
Nu är det dags att sluta läsa - och börja prova!