10% rabatt på MOKA EFTI Extra BAR Espresso | Tryffeldrömmar blir sanna: 15% rabatt
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Asiatiskt kaffe

Asiatiskt kaffe

Sedan flera århundraden odlas de mest olika kaffesorterna i olika länder i Asien. Ofta blir alla asiatiska kaffesorter kategoriserade tillsammans, eftersom mycket av det robustakaffet som som resten av världen använder till billiga kaffeprodukter produceras där. Men den som tittar bortanför klischéerna märker snabbt att det nu för tiden även produceras diverse specialitetskaffen av hög kvalitet i Asien.

De viktigaste kaffeländerna här är Indien, Kina, Papua Nya Guinea, Vietnamn och Indonesien. 

 

Indien

Även om Indien har utvecklat sin alldeles egna unika kaffekultur och producerar allt mer kaffe, är te här nationaldrycken. Indiens och särskilt Sri Lankas vackra teplantager är världsberömda.

Indiens mest kända kaffe är förmodligen monsunkaffet. Dess smak har en intressant historia. Förr i tiden tog de koloniala handelsföretagen månader på sig att skeppa sina råa kaffebönor från Indien till Europa, och ofta drabbades de av det svåra och fuktiga monsunklimatet i Indien. Under förvaringen av de råa kaffebönorna i lastfartygens varma och fuktiga buk började en långsam jäsningsprocess som till slut märkbart förändrade kaffebönornas smak och arom när de anlände till Europa. Åsikterna om det långsamt fermenterade kaffet varierar och alla gillar det inte, men många uppskattar den milda syrligheten. Även om transporterna idag inte längre har dessa svårigheter när fartygen nu är snabbare och kan lagra sina varor under torra förhållanden, är artificiellt fermenterat "monsunkaffe" en populär indisk variant.

Indien är ett stort land med skiftande klimat med bra odlingsförhållandet för både arabica- och robustabönor. På det indiska höglandet odlas kaffespecialiteter som uppskattas över hela världen. 

 

Kina

Precis som Indien, är Kina framför allt en känd producent av te. Dock har det amerikanska inflytandet även nått Kina vilket har lett till att kaffe har blivit en trendig dryck och de bruna bönorna blir allt mer populära. Statistiskt sett dricker den genomsnittlige kinesen bara cirka tre koppar kaffe per år, men efterfrågan ökar bland medelklassen och de människor som har råd med kaffe blir allt fler.

Därför går allt fler odlare över från te till kaffe och den kinesiska kaffemarknaden växer stort varje år. Men ännu är utvecklingen i ett tidigt stadie. Det mesta av det lokala kaffet i Kina saknar ännu kvaliteten för att exporteras utomlands. Detta eftersom de flesta kaffeodlare i Kina inte har tillräcklig erfarenhet och kunskap om kaffeodling. Kaffet köps istället ofta av stora företag och görs till snabbkaffe för den inhemska marknaden. Men med lite övning kommer snart även riktigt bra kaffe produceras i Kinas goda odlingsförhållanden.

 

Vietnam

Trots den klart mindre landsytan är Vietnam, strax efter Brasilien, världens näst största kaffeproducent. Efter Vietnamkriget spelade DDR en avgörande roll för återuppbyggnaden och utvecklingen av det kommunistiska landet. Ett sätt att stärka ekonomin var att satsa på kaffeodlingar.

Vietnam är framför allt känt för robustabönor, och tyvärr inte alltid av bra kvalitet. Som namnet antyder är de canephora-växter som producerar robustabönor mycket tåligare och därmed enklare att odla än arabicabönorna. Detta var en fördel för återuppbyggnaden av det krigshärjade landet, eftersom även de mest oerfarna bönderna kunde producera mer eller mindre drickbart kaffe i många delar av landet.

Även om robusta idag utgör 90% av det vietnamesiska kaffet, producerar det tropiska höglandet i Vietnam även högkvalitativa arabicasorter och andra kaffespecialiteter. Odlingsförhållandena i det bergiga landet är på många ställen perfekta för kaffe. En stor del av landets produktion används för produktion av kaffekapslar, pods och framför allt snabbkaffe.

 

Thailand

Thailand är en fortfarande ung kaffeproducent. Det hela började på 1970-talet då den dåvarande regeringen lanserade ett initiativ. Regeringens mål var att erbjuda opiumodlarna i den gyllene triangeln, som ligger i norra Thailand, ett alternativ för sin försörjning. I byn DOI CHAANG bor det lilla, fortfarande mycket traditionella bergsfolket Akha. Där anlades kaffeplantage med hjälp av FN och det thailändska kungahuset.

Det ekologiska genomförandet av projektet förtjänar ett särskilt omnämnande. Den befintliga skogen har inte avverkats och ersatts av stora kaffeplantager i monokultur, utan det gamla trädbeståndet har integrerats. Även områden som redan hade förstörts av överexploatering återplanterades först med fruktträd och kompletterades sedan med kaffeplantor. Detta är ett idealiskt sätt att odla kaffe, som ökar kaffeplantans motståndskraft mot väder, sjukdomar och skadedjur genom det stora antalet olika nyttoväxter.

De vackra bergssluttningarna i Thailand ligger på en höjd av 1500 till 1700 meter. Klimatet är genomgående milt och temperaturväxlingarna små, vilket är klimatförhållanden där Arabicabönan trivs mycket bra och ger de bästa skördarna. Skörden sker uteslutande för hand av odlarna. Från mitten av november till mitten av mars plockas endast de opitmala, fullmogna kaffebären. Kooperativet arbetar enligt ett egenutvecklat system som omfattar nästan 50 definierade arbetssteg. Dessa omfattar odling, skörd, tvättning och torkning samt lagring av kaffet. Idag är Thailand en av de 20 största kaffeproducenterna och Arabica-sorten DOI CHAANG är en av de bönor med högst kvalitet i världen.

Arabicabönorna DOI CHAANG och dess egenskaper 

Balanserat, harmoniskt kaffe som är milt men ändå uttrycksfullt och komplext i smaken. En kombination av exotisk doft och lätt kryddiga aromer. Nybakat bröd, pistasch, kakao och karamell skapar en mångfacetterad doft. En lätt stickande syra avrundar smakupplevelsen. Mild, krämig och fyllig i gommen.

Dessa bönor används till exempel i Oro Caffè Doi Chaang Espresso

 

Indonesien

De flesta av Indonesiens många tropiska öar erbjuder också de bästa odlingsförhållandena för kaffe. Redan på 1600-talet förde de holländska kolonialisterna arabica-plantor till Indonesien. Idag är Indonesien den fjärde största kaffeleverantören i världen, men landet drabbades av allvarliga bakslag när de flesta av dess kaffeplantager utplånades av kaffebladsrost, vilket är en svamp som angriper och förstör kaffeplantan. Sedan dess har de indonesiska bönderna huvudsakligen odlat Robustabönor; Canephora-växterna som de växer på har bättre förmåga att stå emot kaffebladsrost.

Precis som i Vietnam är tyvärr många av landets robusta-produkter av medelmåttig till undermålig kvalitet och bearbetas mest till snabbkaffe eller andra billiga kaffeprodukter. Indonesien kan dock också imponera med globalt prisbelönta kaffespecialiteter. Arabican "Mandheling" kommer till exempel från ön Sumatra. Det exklusiva kaffet "Kopi Luvac" (på svenska: sibetkaffe) kommer också från Indonesien. Det tillverkas genom att kaffebönor av hög kvalitet äts av palmmårdar och genom matsmältningen förlorar bitterhet utan att förstöras och ger ett lent och mjukt kaffe som säljs som en dyr premiumprodukt.