15% rabatt på Mocambo Gran Bar | 10% rabatt på guldvinnande provset
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Förvaring av kaffe

Kaffeförvaring

Färskt kaffe smakar bäst - den saken är säker. Efter ett tag smakar det inte lika bra som i början. Även om kaffe inte kan hålla för evigt så finns det några enkla åtgärder för att förlänga den goda kvaliteten. Vi går igenom hur man på bästa sätt förvarar sitt kaffe - för längre färskhet.

Varför förändras kaffets smak?

De största påverkansfaktorerna för kaffebönor och malet kaffe är syre, fukt, temperatur och ljus. Om kaffet kommer i kontakt med någon av dessa faktorer kan det förlora sin arom mycket snabbare och bli nästintill odrickbart.

Lufttät förpackning

Kaffe levereras ofta i särskilda aromskyddsförpackningar, där kaffet skyddas från kontakt med syre under en särskild skyddande gasatmosfär eller i en vakuumpåse.Oxidation innebär att syret reagerar med vissa komponenter i kaffebönorna och gör att kaffet gradvis får en härsken smak. För att motverka detta är det lämpligt att förvara kaffet så lufttätt som möjligt. Burkar och återförslutningsbara påsar är särskilt lämpliga för detta. Ett riktigt bra verktyg är förresten färskhetsklämman. Den passar alla påsar och är mycket stabilare än de vanliga klämmorna i mataffären.

Hela bönor håller längre

Malet kaffe förlorar sin arom särskilt lätt när det förvaras under lång tid. Det är därför bäst att köpa kaffe i bönor och bara mala den mängd du behöver vid varje tillfälle. Om du väljer att köpa färdigmalet kaffe ska du se till att använda det inom två veckor. Hela kaffebönor behåller sin arom i cirka fem veckor. 

Kaffe gillar när det är torrt

no-ref

Fukt är en av kaffets fiender. Rostat kaffe har en mycket låg vattenhalt och kan därför absorbera vatten. Om det absorberar för mycket vatten kan den rätta aromen inte utvinnas under bryggningen eftersom bönorna redan är mättade. Fuktigt kaffe kan också orsaka problem vid malning på grund av klumpar. Det påverkar inte bara smaken, utan utgör också en hälsorisk om det fuktiga kaffet börjar mögla.  

Varken ugn eller kylskåp

no-oven

Också temperaturen är viktig. Om kaffe lagras i kylskåpet är risken stor att vatten kondenserar på bönorna i det fuktiga kylskåpsklimatet och att det blir fuktigt. Dessutom förvaras många olika saker i kylskåpet, inte bara kaffe. När kaffe förvaras öppet i kylskåpet kan oönskade smaker från andra livsmedel överföras till kaffet. Även vid lagring i för hög temperatur kan det ändra smak. Det gör att bönorna sakta torkar. Viktiga smakbärare som kaffeoljan avdunstar och kaffet förlorar sin kropp. Om kaffet förvaras ännu varmare fortsätter rostningsprocessen och kaffet bränns - i bästa fall smakar det för bittert, i värsta fall blir det till... aska. 

Kan man frysa in kaffe? 

Principiellt: Ja. Kaffe- och espressobönor kan frysas, men man bör vara uppmärksam på några grundläggande saker. Som tidigare nämnts är kaffe väldigt känsligt för fukt och andra lukter. Kaffebönor bör därmed frysas in i en lufttät förpackning. Helst ska det till och med vakuumförpackas så att varken syre eller kondens når kaffet.

Det är viktigt att hålla kaffet lufttätt vid upptining och att bara frysa det en gång; det är bäst att dela upp det i dagliga eller veckovisa ransoner före infrysningen och förpacka det separat. Om du inte har en vakuumförpackare i huset kan du förresten också försöka suga ut så mycket luft som möjligt ur förpackningen med hjälp av en dammsugare. Även om kaffet förlorar en liten del av sin arom när det fryses, är det förmodligen det bästa sättet att förvara kaffebönor under en längre tid.