15% rabatt på Mocambo Gran Bar | 10% rabatt på provset med guldmedalj
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Cold Brew Coffee

Cold Brew, Cold Drip - bara iskaffe?

Cold Brew & Cold Drip, är det inte bara hippa ord för iskaffe? Nej! Visserligen dricks alla tre drycker kallt, men tillredningen skiljer sig avsevärt - och därmed naturligtvis även smaken.  

Iskaffe

Iskaffe är definitivt ingen nyhet. Sedan årtionden går det att finna i livsmedelsbutikernas kyldisk. Särskilt under sommaren är det en älskad uppfriskande uppiggare. Bryggningen är mycket enkel, beroende på önskat iskaffe brygger du en vanlig espresso, caffe creme eller filterkaffe och låter det svalna eller avnjuter det direkt med isbitar, mjölk och socker. 

Cold Drip vs. Cold Brew

Även om vi till en början kategoriserade Cold Drip tillsammans med Cold Brew som "kuriosa", blir båda metoderna allt vanligare. Till och med Starbucks tog in kallbryggda drycker i sitt sortiment 2015. Bland baristor blev de nya teknikerna kända främst under 2014. Cold drip är egentligen inget nytt, det hade bara fallit i glömska.

Det kallas också "holländskt kaffe" och uppfanns troligen på 1600-talet av holländare som utforskade världen. Utan elektricitet var det nödvändigt att "brygga" kaffe med kallt vatten om man inte ville avstå från njutningen helt och hållet. När resultatet var övertygande föddes det holländska kaffet. I en något mer avancerad form kommer Cold Drip idag i mycket speciella behållare.

I princip liknar de en icke-elektrisk filterkaffemaskin; en tank ovanför filtret innehåller iskallt vatten som droppar ner på kaffepulvret under flera timmar. Cold Brew däremot tillreds antingen i rumstemperatur eller i kylskåp med en french press eller ett handfilter och hälls också av först efter åtta till tolv timmar. Med undantag för det nödvändiga tålamodet är Cold Drip och Cold Brew inga svårigheter. 

Vad är skillnaden mellan Cold Brew, Cold Drip och iskaffe?

Skillnaden mellan Cold Brew/Cold Drip och iskaffe märks tydligast i smaken. Medan iskaffe främst smakar kallt kaffe, utvecklar Cold Brew sina helt egna aromer. Tack vare den timslånga extraktionen vid låga temperaturer blir smaken fyllig, får låg syrahalt och blir mycket intensiv.

Det är därför en god idé att dricka det med vatten och/eller isbitar och vid behov tillsätta lite kall mjölk. Särskilt på sommaren är Cold Brew och Cold Drip ett utmärkt alternativ för kaffeälskare som vill ha något kallt som omväxling. Intensiv smak och den vanliga koffeineffekten gör Cold Brew överlägsen alla energidrycker! 

Vilket kaffe är bäst till Cold Brew?

I princip kan du tillreda vilket kaffe som helst med Cold Brew-metoden. Kallbryggt kaffe innehåller färre syror och bitterämnen jämfört med kaffe tillrett med varmvatten. Ju varmare vattnet är, desto mer bitterämnen löses upp. Cold Brew har precis motsatt effekt: ju längre kaffet får dra i kallt vatten, desto fler aromer frigörs från kaffet och kaffet får en härligt komplex smak.