Rosterivecka La Genovese 10% rabatt till och med 23 maj | 15% rabatt på Espresso Italiano certifierad set
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Italienska kaffespecialiteter

Espressodrycker

Hur vill italienarna ha sin espresso? Här hittar du en lista på de vanligaste italienska espressovarianterna.

Espresso, Cappuccino, Latte Macchiato - italienska variationer

 

Espresso-Darstellung-Skizze

Espresso
För en perfekt espresso behövs ca 7 g kaffe och 25 ml vatten. Hasselnötsfärgad, intensiv arom, krämig och len smak, serveras i en tjock espressokopp. I Italien kallas espresso helt enkelt un caffè (det fullständiga namnet är caffè espresso), och det ska drickas i några klunkar - det sätter punkt på en bra måltid. 

Lungo-Darstellung

Espresso Lungo
En förlängd espresso med dubbla vattenmängden och längre bryggtid med samma mängd kaffe – perfekt efter måltiden!

 

Ristretto

Espresso Ristretto

För riktiga espressoälskare. Man behöver bara 15 ml vatten och samma mängd kaffe för den starkaste och mest koncentrerade espresson. Mycket stark och aromatisk - perfekt på morgonen!

 

Doppio

Espresso Doppio
Dubbel dos espresso och dubbel vattenmängd, serveras i en cappuccinokopp.

 

Corretto

Espresso Corretto
Espresso "spetsad" med en skvätt (ca. 10 ml) grappa, brandy eller likör – perfekt för kalla vinterdagar!

 

Macchiato-Darstellung

Espresso Macchiato
I Italien toppas espresson ofta med en liten skvätt mjölk för att göra den lite finare. Espresso macchiato ("prickig" espresso) toppas också ofta med lite skummad mjölk.


Marocchino-Darstellung

Espresso Marocchino

En klassisk espresso pudras med kakaopulver, sedan tillsätts grädde försiktigt och täcks igen med kakaopulver. Marocchino serveras i glaskoppar. Vid en Marocchino Bicerin tillsätts smält choklad i botten av glaskoppen i förväg. 

Cappuccino

Cappuccino
Vanligtvis en tredjedel espresso, en tredjedel varm mjölk och en tredjedel mjölkskum, serveras i en keramikkopp (ca. 200 ml) och förfinas ofta med lite kakaopulver uppe på skummet. Några italienska varianter är cappuccino senza fiuma (utan mjölskum), cappuccino chiaro („lätt“ cappuccino med mindre espresso och mer mjölk) och cappuccino scuro („mörk“ cappuccino med mer espresso och mindre mjölk).

Den populäraste frukostdrycken i Italien, men kan också avnjutas med en söt bakelse mellan måltiderna. 

Latte-Macchiato

Latte Macchiato
Latte Macchiato består av tre skikt: det understa med varm mjölk (2/3), översta med skummad mjölk (1/3) och en espresso, som hälls genom mjölkskummet. Eftersom fet mjölk har en högre densitet än espresso flyter kaffet på mjölken.

Till skillnad från latte eller café au lait, som görs på starkt filterkaffe i stället för espresso, serveras latte macchiato i glas. Precis som för cappuccino gäller regeln: Drick den varken före eller efter måltiderna, utan på morgonen som en frukostdryck eller som fika mellan måltiderna.

 

Caffe-Latte


Caffè Latte
Detta mjölkkaffe dricks ofta till frukost och består av en dubbel espresso i en stor kopp varm mjölk och kan toppas av lite mjölkskum.

Caffe-Moca
Caffè Moca
Ca. en tredjedel espresso, en tredjedel varm mjölk och en tredjedel varm choklad som serveras i ett högt glas. Drycken kan också göras med 1 till 2 matskedar chokladsirap och mer mjölk.

Caffe-Americano
Caffè Americano
En espresso förlängs med mer, ofta dubbla mängden, vatten (Observera: gör en vanlig espresso först och häll sedan i resten av vattnet, kör alltså inte dubbelt så mycket vatten genom maskinen!). Enligt många en bra ersättare till filterkaffe.

Caffe-Freddo
Caffè Freddo
En söt sommarspecial, förlängd espresso med vatten. Serveras kyld.

Och också...

 

Sospeso
En espresso för en god sak - "C'e un Sospeso?" kan man dagligen höra ropas på Neapels kaffebarer och har sina rötter i en gammal napolitansk tradition av att hjälpa andra. Principen: Om man har haft en bra dag, gjort något bra eller helt enkelt vill göra en social insats, beställer man en "sospeso". Det vill säga, du dricker en espresso och betalar för två. Om någon kommer förbi som p.g.a. fattigdom inte har råd med en espresso, ber de om "sospeso" och får dricka den gratis. På så sätt kan även människor som har det dåligt ställt delta i det sociala livet.