VÄLKOMMEN till den nya webbplatsen för Espresso International
Fri frakt från 1100 kr
30 dagars returrätt

Espresso och kaffe

Vilken espresso söker du?

Under den här kategorin hittar du vårt kompletta kaffesortiment. Använd filterfunktionen och ställ in dina önskemål. Det kommer definitivt finnas ett passande kaffe för dig. Vi har ett brett sortiment med allt från certifierat ekologiskt kaffe till exklusiva specialiteter. Allt från kaffe med 100% Robustabönor till 100% Arabica. Sortera efter tillberedningsmetod, rostningsgrad, pris eller arom. Här kan du läsa mer ⬇

Espresso & Kaffe
Stänga filter
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
från till
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 
1 från 25
Inga resultat hittades för filtreringen!
Caffe New York Extra gemahlen 250g Dose
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffe New York Espresso EXTRA
250g | Malet | 09.2025
115,58 kr
(462,32 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1002

Rostningsgrad: mörk Styrka: intensiv
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1002
Caffe New York Decaffeinato
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffe New York Espresso Koffeinfri
250g | Malet | 06.2024
115,58 kr
(462,32 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1003

Rostningsgrad: mellan Styrka: mild
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1003
Caffe New York extra 250g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffe New York Espresso EXTRA
250g | Hela bönor | 11.2024
115,58 kr
(462,32 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1004

Rostningsgrad: mellan Styrka: balanserad
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1004
Caffe New York EXTRA Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffe New York EXTRA Espresso
500g | Hela bönor | 07.2024
232,33 kr
(464,66 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1006

Rostningsgrad: mellan Styrka: balanserad
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1006
BUNDLE
Hausbrandt Nonnetti 1000g Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Hausbrandt kaffe Nonnetti Espresso
1kg | Hela bönor | 01.2025
255,68 kr
(255,68 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1012

Rostningsgrad: mellan Lågt syrainnehåll: ja Styrka: intensiv, balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1012
7
Hausbrandt Academia Kaffee
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Hausbrandt Academia espressokaffe
1kg | Hela bönor | 01.2025
312,88 kr 290,70 kr
(290,70 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1013

Rostningsgrad: mellan Styrka: mild
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1013
Hausbrandt Kaffe Gourmet Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Hausbrandt Kaffe Gourmet Espresso
1kg | Hela bönor | 10.2024
312,88 kr
(312,88 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1014

Rostningsgrad: mellan Styrka: mild
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1014
Hausbrandt Nonnetti 500g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Hausbrandt espressokaffe Nonnetti
500g | Hela bönor | 11.2024
138,93 kr
(277,86 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1015

Rostningsgrad: mellan Styrka: balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1015
Alps Coffee Kaffee Crematic 1000g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Alps Coffee Crematic | Perfekt för Helautomatiska Maskiner
1kg | Hela bönor | 07.2024
255,68 kr
(255,68 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1016

Rostningsgrad: mellan Styrka: intensiv
Arom: nötig, maltaktig
Artikel nr.: 1016
Carroux 500g Espressokaffee
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Carroux espressokaffebönor
500g | Hela bönor | 02.2025
173,95 kr
(347,90 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1018

Rostningsgrad: mörk Styrka: intensiv
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1018
illy Espresso gemahlen N
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
illy Classico Espresso malet N
250g | Malet | 11.2024
92,23 kr
(368,92 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1020

Rostningsgrad: ljus Styrka: mild
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1020
illy Espresso koffeinfritt
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
illy Espresso koffeinfritt
250g | Malet | 10.2024
92,23 kr
(368,92 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1022

Rostningsgrad: ljus Styrka: mild
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1022
Celllini Crema e Aroma
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Cellini Espresso Kaffe Crema e Aroma
1kg | Hela bönor | 10.2024
227,66 kr
(227,66 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1024

Rostningsgrad: mellan Styrka: balanserad
Arom: fruktig
Artikel nr.: 1024
Lavazza Decaffeinato | Espresso ohne koffein
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lavazza Espressokaffe koffeinfri
500g | Hela bönor | 12.2024
208,98 kr
(417,96 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1039

Rostningsgrad: mellan Styrka: intensiv
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1039
Lavazza Gold Selection
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lavazza Gold Selection Espressokaffe
1kg | Hela bönor | 07.2024
255,68 kr
(255,68 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1042

Rostningsgrad: mellan Styrka: mild
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1042
Lavazza Super Crema Espresso 1000g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lavazza Super Crema
1kg | Hela bönor | 10.2024
220,65 kr
(220,65 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1044

Rostningsgrad: mellan Styrka: balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1044
Lavazza Gran Espresso Kaffee
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lavazza Gran Espressokaffe
1kg | Hela bönor | 08.2024
279,03 kr
(279,03 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1045

Rostningsgrad: mellan Styrka: intensiv
Arom: chokladig, maltaktig
Artikel nr.: 1045
Lavazza Bar Bella Crema
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lavazza Bar Bella crema kaffe | Perfekt för espressomaskiner
1kg | Hela bönor | 09.2024
255,68 kr
(255,68 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1048

Rostningsgrad: mellan Styrka: mild
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1048
Nannini Kaffee Classica / Tradizione Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Nannini Kaffe Classica Tradizione
500g | Hela bönor | 06.2024
127,25 kr
(254,50 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1054

Rostningsgrad: mellan Styrka: intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1054
Nannini kaffe Espresso Ducale
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Nannini kaffe Espresso Ducale
1kg | Hela bönor | 07.2024
290,70 kr
(290,70 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1055

Rostningsgrad: mellan Styrka: balanserad
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 1055
Nannini Kaffee Decaffeinto ohne Koffein
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Nannini Espressokaffe koffeinfritt
500g | Hela bönor | 08.2024
173,95 kr
(347,90 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1056

Rostningsgrad: mellan Styrka: mild
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 1056
Nannini Kaffee gemahlen für Siebträger
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Nannini Espresso burk
250g | Malet | 06.2024
68,88 kr
(275,52 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1058

Rostningsgrad: mellan Styrka: intensiv
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1058
Nannini Kaffee Espresso Classica Kaffeedose
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Nannini Espressokaffe
250g | Hela bönor | 06.2024
68,88 kr
(275,52 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1059

Rostningsgrad: mellan Styrka: intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1059
Passalacqua Ibis Redibis Kaffee 1000g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passalacqua Ibis Redibis Espresso
1kg | Hela bönor | 06.2025
208,98 kr
(208,98 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1520

Rostningsgrad: mörk Styrka: intensiv
Arom: chokladig, maltaktig
Artikel nr.: 1520
Caffe New York EXTRA XXXX 250g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffe New York EXTRA XXXX
250g | Hela bönor | 10.2024
115,58 kr
(462,32 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1005

Rostningsgrad: mellan Styrka: intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1005
illy Grani Deca entkoffeiniert - Röstung N Bohnen
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
illy Espresso koffeinfri
250g | Hela bönor | 10.2024
92,23 kr
(368,92 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1021

Rostningsgrad: ljus Styrka: mild
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1021
Caffe New York Espresso entkoffeiniert (Bohnen 250g)
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffe New York Espresso koffeinfria Kaffebönor
250g | Hela bönor | 01.2025
115,58 kr
(462,32 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1001

Rostningsgrad: mellan Styrka: mild
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1001
Schreyögg Kaffee Creme Schümli
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Alps Coffee Kaffe Creme Schümli
1kg | Hela bönor | 06.2024
267,35 kr
(267,35 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1081

Rostningsgrad: ljus Styrka: balanserad
Arom: nötig
Artikel nr.: 1081
Lucaffe Espresso Arabica koffeinfri
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe Espresso Arabica koffeinfri
250g | Hela bönor | 05.2024
110,91 kr
(443,64 kr / 1 kg)

8-10 dagar Längre leveranstider
Om din beställning innehåller produkter som inte är i lager kan leveranstiden för hela beställningen ta längre tid. Artiklar som finns i lager kan inte skickas tidigare.
Artikel nr.: 1091

Rostningsgrad: mellan Styrka: mild
Arom: nötig, maltaktig
Artikel nr.: 1091
Lucaffe Espresso Arabica koffeinfritt
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe Espresso Arabica koffeinfritt
250g | Malet | 12.2024
110,91 kr
(443,64 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1092

Rostningsgrad: mellan Styrka: mild
Arom: nötig, maltaktig
Artikel nr.: 1092
Lucaffe Classic espressokaffe
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe Classic espressokaffe
1kg | Hela bönor | 11.2024
279,03 kr
(279,03 kr / 1 kg)

8-10 dagar Längre leveranstider
Om din beställning innehåller produkter som inte är i lager kan leveranstiden för hela beställningen ta längre tid. Artiklar som finns i lager kan inte skickas tidigare.
Artikel nr.: 1094

Rostningsgrad: mörk Styrka: balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1094
Lucaffe Espresso classico
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe Espresso classico
250g | Malet | 01.2025
84,64 kr
(338,56 kr / 1 kg)

8-10 dagar Längre leveranstider
Om din beställning innehåller produkter som inte är i lager kan leveranstiden för hela beställningen ta längre tid. Artiklar som finns i lager kan inte skickas tidigare.
Artikel nr.: 1093

Rostningsgrad: mörk Styrka: balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1093
Lucaffe Espresso classico
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe Espresso classico
250g | Hela bönor | 11.2024
84,64 kr
(338,56 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1095

Rostningsgrad: mörk Styrka: balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1095
Hausbrandt Academia Espresso Kaffe-pods
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Hausbrandt Academia Espresso Kaffe-pods
18 stycken | ESE pods | 04.2024
115,58 kr
(917,30 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1125

Rostningsgrad: mellan Styrka: mild
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 1125
Hausbrandt koffeinfria Kaffe-pods
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Hausbrandt koffeinfria Kaffe-pods
72 stycken | ESE pods | 07.2024
407,45 kr
(814,90 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1124

Rostningsgrad: ljus Styrka: mild
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1124
8
Toraldo Bluette Kaffee 1000g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Toraldo Linea No. 40 - Bluette
1kg | Hela bönor | 02.2025
255,68 kr 234,66 kr
(234,66 kr / 1 kg)

5-7 dagar Artikel nr.: 1855

Rostningsgrad: mörk Lågt syrainnehåll: ja Styrka: intensiv
Arom: chokladig, maltaktig
Artikel nr.: 1855
1 från 25


 

Espresso – Beskrivning av den italienska klassikern

Espresso – Liten och aromatisk

En espresso - i Italien un caffè – är en liten kopp med en aromatisk dryck som näst intill kan sägas stanna tiden för en stunds njutning. Smaken är drömlik, intensiv och kan inte jämföras med någonting annat. Hur kommer det sig att den smakar så enastående och vad gör en perfekt espresso? Är det en speciell böna eller handlar det om hur den tillreds? Det är blandningen av allt detta som gör den så oemotståndlig.

 

Varför heter det espresso?

Ursprung:

Att göra espresso blev populärt i Milano (Italien) omkring år 1900 och espresson började då sin triumferande marsch till andra länder runtom i världen.

Ordet espresso har sitt ursprung i det italienska ordet espressamente, som betyder ”uttryckligen” eller att ge uttryck för något, till någon. Drycken fick sitt namn på grund av det faktum att den tillreds direkt för gäster utifrån deras önskemål. Den andra delen som ordet espresso består av, är pressione, som betyder tryck. Den här delen av ordet indikerar att drycken tillreds under tryck.

Man antar ofta att ordet har något att göra med express, dvs. att den tillreds snabbt eller något liknande, men den betydelsen är alltså inte korrekt, vilket också betyder att den ibland förekommande engelska stavningen Expresso inte heller är korrekt.

 

Vilken sorts rostning har espressobönan?

Espressobönan och rostning

Bönorna som används är vanligtvis en blandning av Robusta- och Arabica-bönor, den mest typiska blandningen består av 80% Robusta och 20% Arabica. Av den här blandningen producerar man kaffebönan espresso. En klassisk espresso är mörkrostad, vilket ger en mastig, rostad, aromatisk och lite tyngre smak. För tillfället finns det även ljusare rostningar på marknaden, vilket ger en lättare och fruktigare arom, vanligtvis med en högre andel arabica-bönor, ibland ända upp till 100%. Ju längre norrut i Italien kaffet rostas, desto mer sannolikt är det att du hittar ljusare rostningar med en hög halt av arabicabönor. Ju sydligare ursprung espressobönorna har, desto mörkare är de rostade och andelen robustabönor är vanligtvis mycket högre -upp till 100%. I vår onlineshop finns det optimala alternativ för alla smaker och tillredningsmetoder. Med filterfunktionen är det lätt att hitta rätt typ av kaffebönor.

Servering

Espresso serveras i en uppvärmd kopp som rymmer 40 ml. Koppen innehåller 25 - 30 ml espresso inklusive crema. En espresso dricks oftast med socker och serveras tillsammans med ett litet glas vatten.

 

Hur tillreder man espresso?

Det finns två olika sätt att tillreda den. Oavsett vilken metod som används för att tillreda espresson, är en bra crema ett måste eftersom det är vad som utmärker en bra espresso. Creman är ett tjockt och tätt, gyllenbrunt skum som skapats med hjälp av oljor, koldioxid och protein. Ett lufttryck på minst 9 bar krävs för dess formation. Genom att studera creman, kan man dra slutsatser om rostningens färskhet och extraktionsprocessen.

 

Att göra espresso hemma

Det är fullt möjligt att göra en utsökt och välsmakande espresso hemma. Det finns olika metoder för detta, som skiljer sig åt både vad gäller pris på utrustningen som krävs, den optimala graden av malning, så väl som smaken på den färdiga espresson.

Innan man kan börja tillredningen, måste först den rätta espressosorten köpas i en kaffeshop. Om man köper kaffet online, finns det oändliga valmöjligheter. Förutom intensiteten i rostningen, är också odlingen av bönorna och rättvisa priser för kaffeodlare viktigt. Här är det möjligt att köpa både fairtrade och ekologiskt kaffe.

Om det är möjligt bör espressokaffe malas precis innan tillredningen, så att kaffet behåller sin fulla arom. I en helt automatisk maskin är detta steg integrerat i maskinen. När man tillreder kaffe i en portafiltermaskin eller mokabryggare, är dock en separat kaffekvarn ett måste.

Att köpa espresso är inte svårt, men tillredningen är väldigt svår? Är detta uttalande sant? NEJ!

Att tillreda espressokaffe är inte någon trollkonst, utan ett nöje och en upplevelse både när det kommer till hantverk och smak.

 

Hur gör man espreso i ett portafilter?

Espressomaskin

Med lite övning kan man i en espressomaskin få fram en espresso i klass med den som du drack på din senaste semester i Italien.

Något som är viktigt att tänka på när man använder en espressomaskin är hur mycket kaffepulver man använder. Det är därför viktigt att veta hur många gram espresso som behållaren kommer att fyllas med. Ca 7 gram mald espresso brukar anges som riktlinje för en enkel espresso. Pulvret pressas noggrant med en så kallad tamper. För tillredning bör maskinen ha ett tryck på minst 9 bar. Det här trycket är nödvändigt för en fantastisk crema, som får en att drömma om Bella Italia. Under bryggprocessen bör 25-30 ml espresso rinna ner i koppen inom 25-30 sekunder.

Tillredningen kräver lite övning och tar i jämförelse med i en helautomatisk maskin eller en mokabryggare, lite längre tid. Dock kan man variera smaken och intensiteten på espresson mer med den här metoden.

 

Bra espresso i en helautomatisk maskin?

Helautomatisk maskin

En helt automatisk maskin kan tillreda olika sorters kaffe. Den har inbyggd kaffekvarn och kan mala bönor. Därför är det inte nödvändigt med en extra kaffekvarn när du har helautomatisk kaffemaskin. Vattnet i maskinen värms upp till rätt temperatur med hjälp av en flödesvärmare. Sedan kan kaffet bryggas. En helautomatisk maskin  pressar de nymalda kaffebönorna per automatik in i maskinen. Trycket används också under bryggningsprocessen. Maskinerna når ett tryck på mellan 7,5 och 9 bar. 

Med helautomatiska maskiner kan dessutom olika kaffevarianter tillredas, så som kaffe med skummad mjölk, med en enda knapptryckning. Du behöver inte öva för att göra bra kaffe med helautomatiska kaffemaskiner, utan allt sker lätt med en knapptryckning.

Har du en helautomatisk maskin och letar efter rätt bönor?

Ta en titt på vårt ➽ sortiment av kaffebönor för helautomatiska maskiner

 

Vem känner inte till den, espresson från spisen?

Mokabryggare

Kannorna i rostfritt stål eller aluminium är ett prisvärt alternativ för att göra espresso hemma. Med hjälp av den här kannan kan du göra espresso utan en maskin. Kannan uppfanns 1933 av Alfons Bialetti, som gav den namnet Mokabryggare. Idag kallas den också oftast för espressobryggare eller espressokanna. Termen mokabryggare har ingenting att göra med tillredningen av turkisk eller grekisk mocka. Därav stavningen med ett ”k”.

Vatten hälls i den lägre delen av kannan upp till precis under säkerhetsvalvet. Vid tillredning fylls insatsen med grovmalet kaffepulver, som man sedan inte trycker på. Kannan kan placeras på en spis – eller gasplatta. Vattenångan som formas skapar ett tryck som transporterar espresson genom stigröret. Dock är trycket på 1,5 bar i dessa kannor för lågt för att en crema ska ta form.

Därför ses ofta inte slutresultatet av denna tillredningsprocess som en espresso, eftersom den karaktäristiska creman saknas. Dock finns det nu mokabryggare på marknaden som har en cremaventil som hjälper espresson att få en crema.

Känner du för att skaffa mokabryggare? Ta en titt på vårt ➽ sortiment av mokabryggare

 

Baristakaffe hemma

Göra espresso som en barista? Med rätt sorts kaffebönor, kunskap och några få tricks är det fullt möjligt. Var och en av de olika tillredningsmetoderna har sina för – och nackdelar. Vilken metod man ska välja beror på vad man själv föredrar. Tillredningsmetoderna skiljer sig inte mycket åt vad gäller den faktiska bryggningstiden, de tar alla mellan 25 och 30 sekunder. Oavsett vilken metod som används för att göra espresso så kan den också användas för att tillreda andra drycker genom att lägga till andra ingredienser.

 

De olika espressovarianterna

Espresso Cortado

En Espresso Cortado är en espresso som är blandad 1:1 med varm mjölk. Därav namnet. Den kommer från Spanien och cortado betyder skära eller klippa. Först, häll upp espresson i en något större kopp. Sedan häller du bara i lika mycket varm mjölk och njuter.

 

Cafe Americano

En Cafe Americano är en espresso med varmt vatten. Häll upp espresson i en något större kopp och fyll sedan på med tre gånger så mycket hett vatten (90-100 ml) och rör om. Och din Cafe Americano är klar.

 

Cappuccino

Först värmer du upp cappuccinokoppen med varmt vatten. Häll sedan 30 ml nybryggd espresso i koppen. Häll sedan i 60-120 ml skummad mjöl, rör om och njut.

Latte Macchiato

För den klassiska latte macchiaton, skumma ca 100ml mjölk i ett värmetåligt glas (180-200ml). Häll sedan försiktigt i en enkel espresso i glaset. Din Latte Macchiato är nu klar.


Kaffe Latte

För en kaffe latte behöver du en cappucinokopp, en enkel espresso, varm mjölk och lite skummad mjölk. Häll först espresson i koppen, och häll sedan över varm mjölk. Se dock till att det fortfarande finns ca 1 cm utrymme upp till kanten och tillsätt sedan lite skummad mjölk på toppen – och din kaffe latte är klar.

Kaffe Macchiato

Med den här varianten på espresso är det viktigt att du inte blandar ihop den med en kaffe latte. Då den tillbereds på ett liknande sätt, men här utelämnas den varma mjölken. Så du behöver en enkel espresso i en espressokopp och toppar med en liten slurk skummad mjölk – och din Kaffe Macchiato är klar.

Caffe con Panna

Den här espressoskapelsen är kaffe som serveras med vispad grädde. Du brygger först så mycket espresso som du vill ha. Sedan vispar du grädden tills den blir stel och täcker kaffet med en sked av grädden. Och din caffe con Panna är klar.

 

Caffe Marocchino

Det finns olika sätt att tillbereda den här underbara drycken. Ett sätt är den italienska versionen av Caffe Marrocchino och ett annat är den traditionella versionen av marockanskt kaffe.

 

Caffe marocchino:

Här hälls den varma espresson över ett lager smält choklad, som tidigare hällts i avlånga glas i cirkulerande rörelser läns med glasets kanter. Häll nu 3.3 skedar skummad mjölk överst så att det formar en kork och sikta över massor med äkta kakaopulver.

Och din Caffe marocchino är klar.

 

Marockanskt kaffe:

Det här är en aromatisk kaffe av marockansk typ.

En underbar skapelse med många kryddor.

För att tillbereda den, använd 2-3 matskedar nymalda espressobönor, 1 tesked mald kanel, 1/2 tesked mald ingefära, 1/4 tesked mald peppar, 3 malda eller finhackade kryddnejlikor och ½ tesked riven muskot. Du kan såklart även tillsätta andra kryddor och ingredienser såsom anisfrön, kardemumma, fänkål, sesamfrön, mandlar, valnötter eller lagerblad.

Blanda sedan alla kryddor väl, och om det behövs, mal dem med hjälp av en mixer.

Häll nu vatten, de malda espressobönorna och ca 2 matskedar av kryddblandningen i en kastrull och låt det koka på låg värme i 10 minuter.

Om det behövs, sila kaffet och njut av det efteråt!

 

Caffe Corretto

Den här varianten är en espresso med en italiensk brandy.

Ett espressoglas är bäst lämpat för detta. Till två koppar behöver du två delar nygjord espresso och 4 cl brandy. Värm först och främst glasen, dela sedan upp brandyn mellan dem och häll en espresso i varje glas. Strö över lite farinsocker och njut.

Om du tycker att det är roligt att testa detta kan du även prova följande variation: Du häller bara hälften av brandyn i varje glas och häller över espresson. Servera den överblivna brandyn i ett separat glas. Söta espresson med farinsocker och drick den. Häll sockret som blir över i glaset med den överblivna brandyn, rör om och njut.

Om du inte fpr tag på brandy kan du även använda, Grappa, Sambuca, Cognac eller Whisky.

 

Caffe Freddo

Den här varianten på kaffe är den perfekta sommardrycken.

För det här behöver du isbitar, ca 50ml espresso och ca 250ml kall mjölk och 1matsked socker. Först häller du socket i den fortfarande varma espresson så att det löses upp snabbt. Blanda sedan alla ingredienser väl. En cocktailshaker är bäst lämpad för det här. Och din Caffe Freddo är klar.

För att undvika att drycken blir för vattnig kan du använda isbitar av kaffe istället för vanliga. För att göra sådana isbitar, häll espresso blandat med lite vatten i en iskubsbricka och låt det frysa.

 

Cappuccino Freddo

Den här fantastiska varianten på kaffe är även den en perfekt sommardryck.

För det här behöver du en nybryggd espresso, ca 150 ml mjölk, 1 matsked socker, isbitar och lite kakaopulver. Först och främst, skumma mjölken och häll den i ett glas tillsammans med isbitarna så att det fylls upp till ¾. Tillsätt sedan sockret i den fortfarande varma espresson så att det blandas väl och häll den sedan i den skummade mjölken. Strö över lite kakaopulver och servera.

 

Moka Espresso + Cioccolato

Nu har vi en variant för er som gillar det sött.

För Moka Espresso Cioccolatto behöver du 1TL kakaopulver, 1TL instant espresso powder, 1TL socker, lite vaniljsocker, 50ml grädde och 200 ml varm mjölk.

Blanda först kakaon med espresson och sockret. Häll sedan grädden i ett värmetåligt glas och tillsätt kakaoblandningen. Blanda sedan väl, (det här fungerar bra med en minimixer eller mjölkskummare).

Tillsätt slutligen den varma mjölken och rör om igen.

Om det behövs, toppa med vispad grädde och lite kakaopulver.

Och din Moka Espresso Cioccolato är klar.