
8-10
dagar
Längre leveranstider
Om din beställning innehåller produkter med längre leveranstid kommer leveransen för hela beställningen ta längre tid. Artiklar som finns i lager kan inte skickas tidigare.
Artikel nr.: 10223
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10223

3-5 dagar Artikel nr.: 13970
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 13970

3-5 dagar Artikel nr.: 10154
Arom: chokladig, nejlika, kanel, nötig, fruktig
Artikel nr.: 10154

3-5 dagar Artikel nr.: 10743
Arom: nötig
Artikel nr.: 10743

3-5 dagar Artikel nr.: 10742
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10742

3-5 dagar Artikel nr.: 1926
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1926

12-14
dagar
Längre leveranstider
Om din beställning innehåller produkter med längre leveranstid kommer leveransen för hela beställningen ta längre tid. Artiklar som finns i lager kan inte skickas tidigare.
Artikel nr.: 11003
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 11003

3-5 dagar Artikel nr.: 1927
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1927

3-5 dagar Artikel nr.: 10738
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 10738

20-23
dagar
Längre leveranstider
Om din beställning innehåller produkter med längre leveranstid kommer leveransen för hela beställningen ta längre tid. Artiklar som finns i lager kan inte skickas tidigare.
Artikel nr.: 10978
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10978

3-5 dagar Artikel nr.: 18550
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 18550

3-5 dagar Artikel nr.: 10898
Arom: chokladig, blommig, fruktig
Artikel nr.: 10898

3-5 dagar Artikel nr.: 11043
Arom: chokladig, blommig, fruktig
Artikel nr.: 11043

3-5 dagar Artikel nr.: 1928
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1928

3-5 dagar Artikel nr.: 10509
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10509

12-14
dagar
Längre leveranstider
Om din beställning innehåller produkter med längre leveranstid kommer leveransen för hela beställningen ta längre tid. Artiklar som finns i lager kan inte skickas tidigare.
Artikel nr.: 11000
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 11000

3-5 dagar Artikel nr.: 11109
Artikel nr.: 11109

20-23
dagar
Längre leveranstider
Om din beställning innehåller produkter med längre leveranstid kommer leveransen för hela beställningen ta längre tid. Artiklar som finns i lager kan inte skickas tidigare.
Artikel nr.: 15210
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 15210

3-5 dagar Artikel nr.: 10102
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 10102

3-5 dagar Artikel nr.: 10222
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10222

16-18
dagar
Längre leveranstider
Om din beställning innehåller produkter med längre leveranstid kommer leveransen för hela beställningen ta längre tid. Artiklar som finns i lager kan inte skickas tidigare.
Artikel nr.: 1722
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1722

3-5 dagar Artikel nr.: 10104
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 10104

3-5 dagar Artikel nr.: 1237
Arom: chokladig, blommig, fruktig
Artikel nr.: 1237

3-5 dagar Artikel nr.: 1167
Arom: chokladig, blommig, fruktig
Artikel nr.: 1167

3-5 dagar Artikel nr.: 10924
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10924

3-5 dagar Artikel nr.: 10236
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10236

3-5 dagar Artikel nr.: 10732
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10732

20-23
dagar
Längre leveranstider
Om din beställning innehåller produkter med längre leveranstid kommer leveransen för hela beställningen ta längre tid. Artiklar som finns i lager kan inte skickas tidigare.
Artikel nr.: 10394
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 10394

3-5 dagar Artikel nr.: 10532
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10532

3-5 dagar Artikel nr.: 10737
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 10737

3-5 dagar Artikel nr.: 10923
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 10923

3-5 dagar Artikel nr.: 10897
Arom: chokladig, nötig, maltig
Artikel nr.: 10897

3-5 dagar Artikel nr.: 1168
Arom: chokladig, blommig, fruktig
Artikel nr.: 1168

3-5 dagar Artikel nr.: 10235
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10235

3-5 dagar Artikel nr.: 10105
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10105

3-5 dagar Artikel nr.: 10101
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10101
Espresso – Beskrivning av den italienska klassikern
Espresso – Liten och aromatisk
En espresso - i Italien un caffè – är en liten kopp med en aromatisk dryck som nästintill kan sägas stanna tiden för en stunds njutning. Smaken är drömlik, intensiv och kan inte jämföras med någonting annat. Hur kommer det sig att den smakar så gott och vad gör en perfekt espresso? Är det en speciell böna eller handlar det om hur den tillreds? Det är en blandning av allt detta som gör espresso så oemotståndligt gott.
Varför heter det espresso?
Att göra espresso blev populärt i Milano, Italien omkring år 1900 och espresson började då sin triumferande marsch till andra länder runtom i världen.
Ordet espresso har sitt ursprung i det italienska ordet espressamente, som betyder ”uttryckligen” eller att ge uttryck för något, till någon. Drycken fick sitt namn på grund av det faktum att den tillreds direkt för gäster utifrån deras önskemål. Den andra delen som ordet espresso består av, är pressione, som betyder tryck. Den här delen av ordet indikerar att drycken tillreds under tryck.
Man antar ofta att ordet har något att göra med express, dvs. att den tillreds snabbt eller något liknande, men den betydelsen är alltså inte korrekt, vilket också innebär att den ibland förekommande engelska stavningen expresso inte heller är korrekt.
Vilken sorts rostning har espressobönan?
Espressobönan och rostning
Bönorna som används är vanligtvis en blandning av robusta- och arabicabönor, den mest typiska blandningen består av 80% Robusta och 20% Arabica. En klassisk espresso är mörkrostad, vilket ger en mastig, rostad, aromatisk och lite tyngre smak. Det finns även ljusare rostningar på marknaden, vilket ger en lättare och fruktigare arom, vanligtvis genom en högre andel arabicabönor, ibland ända upp till 100%. Ju längre norrut i Italien kaffet rostas, desto mer sannolikt är det att du hittar ljusare rostningar med en hög halt av arabicabönor. Ju sydligare ursprung espressobönorna har, desto mörkare är de rostade och andelen robustabönor är vanligtvis mycket högre - upp till 100%. I vår onlineshop finns det optimala alternativ för alla smaker och tillredningsmetoder. Med hjälp av vår filterfunktion är det lätt att hitta rätt typ av kaffebönor.
Servering
Espresso serveras i en uppvärmd kopp som rymmer 40 ml. Koppen innehåller 25 - 30 ml espresso inklusive crema. En espresso dricks oftast med socker och serveras tillsammans med ett litet glas vatten.
Hur tillreder man espresso?
Det finns olika metoder för att tillreda espresso. Oavsett vilken metod som används är en bra crema ett måste eftersom det är vad som utmärker en bra espresso. Creman är ett tjockt och tätt, gyllenbrunt skum som under tryck har skapats av oljor, koldioxid och protein från kaffebönorna. Ett tryck på minst 9 bar krävs för en bra crema. Genom att studera creman, kan man dra slutsatser om rostningens färskhet och extraktionsprocessen.
Att göra espresso hemma
Det är fullt möjligt att göra en utsökt och välsmakande espresso hemma. Det finns olika metoder för detta, som skiljer sig åt både vad gäller pris på utrustningen som krävs, den optimala malningsgraden och även smaken på den färdiga espresson.
Innan man kan börja tillredningen, måste först den rätta espressosorten köpas i en kaffeshop. Om man köper kaffe online, finns det oändliga valmöjligheter. Förutom intensiteten i rostningen, är också odlingen av bönorna och rättvisa priser för kaffeodlare viktigt. Här är det möjligt att köpa både fairtrade och ekologiskt kaffe.
Om det är möjligt bör espressokaffe malas precis innan tillredningen, så att kaffet behåller sin fulla arom. I en helt automatisk maskin är detta steg integrerat i maskinen. När man tillreder kaffe i en portafiltermaskin eller mokabryggare, är dock en separat kaffekvarn ett måste.
Att köpa espresso är lätt men att tillreda den är väldigt svårt? Är detta uttalande sant? NEJ!
Att tillreda espressokaffe är inte någon trollkonst, utan ett nöje och en upplevelse både när det kommer till hantverket och smakupplevelsen.
Hur gör man espresso i ett portafilter?
Espressomaskin
Med lite övning kan man i en espressomaskin få fram en espresso i klass med den som du drack på din senaste semester i Italien.
Något som är viktigt att tänka på när man använder en espressomaskin är hur mycket kaffepulver man använder. Det är därför viktigt att veta hur många gram espresso som portafiltret ska fyllas med. Ca 7 gram malet espressokaffe brukar anges som riktlinje för en enkel espresso. Pulvret pressas noggrant med en så kallad tamper. För tillredning bör maskinen ha ett tryck på minst 9 bar. Det här trycket är nödvändigt för en fantastisk crema, som får en att drömma om Bella Italia. Under bryggprocessen bör 25-30 ml espresso rinna ner i koppen inom 25-30 sekunder.
Tillredningen kräver lite övning och tar i jämförelse med i en helautomatisk maskin eller en mokabryggare, lite längre tid. Dock kan man variera smaken och intensiteten på espresson mer med den här metoden.
Bra espresso i en helautomatisk maskin?
Helautomatisk maskin
En helt automatisk maskin kan tillreda olika sorters kaffe. Den har inbyggd kaffekvarn och kan mala bönor. Därför är det inte nödvändigt med en extra kaffekvarn när du har helautomatisk kaffemaskin. Vattnet i maskinen värms upp till rätt temperatur med hjälp av en flödesvärmare. Sedan kan kaffet bryggas. En helautomatisk maskin pressar de nymalda kaffebönorna per automatik in i maskinen. Trycket används också under bryggningsprocessen. Maskinerna når ett tryck på mellan 7,5 och 9 bar.
Med helautomatiska maskiner kan dessutom olika kaffevarianter tillredas, så som kaffe med skummad mjölk, med en enda knapptryckning. Du behöver inte öva för att göra bra kaffe med helautomatiska kaffemaskiner, utan allt sker lätt med en knapptryckning.
Har du en helautomatisk maskin och letar efter rätt bönor?
Ta en titt på vårt ➽ sortiment av kaffebönor för helautomatiska maskiner
Vem känner inte till espresso från spisen?
Mokabryggare
Kannorna i rostfritt stål eller aluminium är ett prisvärt alternativ för att göra espresso hemma. Med hjälp av den här kannan kan du göra espresso utan en maskin. Den uppfanns 1933 av Alfonso Bialetti, som gav den namnet mokabryggare. Idag kallas den också ofta för espressobryggare eller espressokanna. Termen mokabryggare har ingenting att göra med tillredningen av turkisk eller grekisk mocka. Därav stavningen med ett ”k”.
Vatten hälls i den nedre delen av mokabryggaren upp till precis under säkerhetsvalvet. Vid tillredning fylls insatsen med grovmalet kaffepulver, som man sedan inte trycker på. Mokabryggaren kan placeras på en spis – eller gasplatta. Vattenångan skapar sedan ett tryck som transporterar espresson genom stigröret. Dock är trycket på 1,5 bar i en mokabryggare för lågt för att en crema ska ta form.
Därför ses ofta inte slutresultatet av denna tillredningsprocess som en espresso, eftersom den karaktäristiska creman saknas. Dock finns det nu mokabryggare på marknaden som har en cremaventil som hjälper espresson att få en crema.
Känner du för att skaffa mokabryggare? Ta en titt på vårt ➽ sortiment av mokabryggare
Baristakaffe hemma
Göra espresso som en barista? Med rätt sorts kaffebönor, kunskap och några få tricks är det fullt möjligt. Var och en av de olika tillredningsmetoderna har sina för – och nackdelar. Vilken metod man ska välja beror på vad man själv föredrar. Tillredningsmetoderna skiljer sig inte mycket åt vad gäller den faktiska bryggtiden, de tar alla mellan 25 och 30 sekunder. Oavsett vilken metod som används för att göra espresso så kan den också användas för att tillreda andra drycker genom att lägga till andra ingredienser, som till exempel mjölk, grädde eller sprit.
De olika espressovarianterna
Espresso Cortado
En Espresso Cortado är en espresso som är blandad 1:1 med varm mjölk. Därav namnet. Den kommer från Spanien och cortado betyder skära eller klippa. Först, häll upp espresson i en något större kopp. Sedan häller du bara i lika mycket varm mjölk och njuter.
Caffè Americano
En Cafe Americano är en espresso med varmt vatten. Häll upp espresson i en något större kopp och fyll sedan på med tre gånger så mycket hett vatten (90-100 ml) och rör om. Och din Cafe Americano är klar.
Cappuccino
Först värmer du upp cappuccinokoppen med varmt vatten. Häll sedan 30 ml nybryggd espresso i koppen. Häll sedan i 60-120 ml skummad mjöl, rör om och njut.
Latte Macchiato
För den klassiska latte macchiaton, skumma ca 100ml mjölk i ett värmetåligt glas (180-200ml). Häll sedan försiktigt i en enkel espresso i glaset. Din Latte Macchiato är nu klar.
Caffè Latte
För en kaffe latte behöver du en cappucinokopp, en enkel espresso, varm mjölk och lite skummad mjölk. Häll först espresson i koppen, och häll sedan över varm mjölk. Se dock till att det fortfarande finns ca 1 cm utrymme upp till kanten och tillsätt sedan lite skummad mjölk på toppen – och din kaffe latte är klar.
Caffè Macchiato
Med den här varianten på espresso är det viktigt att du inte blandar ihop den med en kaffe latte. Då den tillbereds på ett liknande sätt, men här utelämnas den varma mjölken. Så du behöver en enkel espresso i en espressokopp och toppar med en liten slurk skummad mjölk – och din Kaffe Macchiato är klar.
Caffè con Panna
Den här espressoskapelsen är kaffe som serveras med vispad grädde. Du brygger först så mycket espresso som du vill ha. Sedan vispar du grädden tills den blir stel och täcker kaffet med en sked av grädden. Och din caffe con Panna är klar.
Caffè Marocchino
Det finns olika sätt att tillreda den här underbara drycken. Ett sätt är den italienska versionen av Caffe Marrocchino och ett annat är den traditionella versionen av marockanskt kaffe.
Italian Caffè marocchino:
Här hälls den varma espresson över ett lager smält choklad, som tidigare hällts i avlånga glas i cirkulerande rörelser läns med glasets kanter. Häll nu 3.3 skedar skummad mjölk överst så att det formar en kork och sikta över massor med äkta kakaopulver.
Och din Caffe marocchino är klar.
Marockanskt kaffe:
Det här är en aromatisk kaffe av marockansk typ.
En underbar skapelse med många kryddor.
För att tillbereda den, använd 2-3 matskedar nymalda espressobönor, 1 tesked mald kanel, 1/2 tesked mald ingefära, 1/4 tesked mald peppar, 3 malda eller finhackade kryddnejlikor och ½ tesked riven muskot. Du kan såklart även tillsätta andra kryddor och ingredienser såsom anisfrön, kardemumma, fänkål, sesamfrön, mandlar, valnötter eller lagerblad.
Blanda sedan alla kryddor väl, och om det behövs, mal dem med hjälp av en mixer.
Häll nu vatten, de malda espressobönorna och ca 2 matskedar av kryddblandningen i en kastrull och låt det koka på låg värme i 10 minuter.
Om det behövs, sila kaffet och njut av det efteråt!
Caffè Corretto
Den här varianten är en espresso med en italiensk brandy.
Ett espressoglas är bäst lämpat för detta. Till två koppar behöver du två delar nygjord espresso och 4 cl brandy. Värm först och främst glasen, dela sedan upp brandyn mellan dem och häll en espresso i varje glas. Strö över lite farinsocker och njut.
Om du tycker att det är roligt att testa detta kan du även prova följande variation: Du häller bara hälften av brandyn i varje glas och häller över espresson. Servera den överblivna brandyn i ett separat glas. Söta espresson med farinsocker och drick den. Häll sockret som blir över i glaset med den överblivna brandyn, rör om och njut.
Om du inte fpr tag på brandy kan du även använda, Grappa, Sambuca, Cognac eller Whisky.
Caffè Freddo
Den här varianten på kaffe är den perfekta sommardrycken.
För den här behöver du isbitar, ca 50ml espresso och ca 250ml kall mjölk och 1matsked socker. Först häller du socket i den fortfarande varma espresson så att det löses upp snabbt. Blanda sedan alla ingredienser väl. En cocktailshaker är bäst lämpad för det här. Och din Caffe Freddo är klar.
För att undvika att drycken blir för vattnig kan du använda isbitar av kaffe istället för vanliga. För att göra sådana isbitar, häll espresso blandat med lite vatten i en iskubsbricka och låt det frysa.
Cappuccino Freddo
Den här fantastiska varianten på kaffe är även den en perfekt sommardryck.
För den här behöver du en nybryggd espresso, ca 150 ml mjölk, 1 matsked socker, isbitar och lite kakaopulver. Först och främst, skumma mjölken och häll den i ett glas tillsammans med isbitarna så att det fylls upp till ¾. Tillsätt sedan sockret i den fortfarande varma espresson så att det blandas väl och häll den sedan i den skummade mjölken. Strö över lite kakaopulver och servera.
Moka Espresso + Cioccolato
Nu har vi en variant för er som gillar det sött.
För Moka Espresso Cioccolatto behöver du 1TL kakaopulver, 1TL instant espresso powder, 1TL socker, lite vaniljsocker, 50ml grädde och 200 ml varm mjölk.
Blanda först kakao med espresso och socker. Häll sedan grädden i ett värmetåligt glas och tillsätt kakaoblandningen. Blanda sedan väl, (det här fungerar bra med en minimixer eller mjölkskummare).
Tillsätt slutligen den varma mjölken och rör om igen.
Om det behövs, toppa med vispad grädde och lite kakaopulver.
Och din Moka Espresso Cioccolato är klar.