Kaffeglas: det rätta valet?
Den italienska kaffeskolan, med svart och väldoftande espresso som gemensamt mål, är uppdelad mellan dem som föredrar den klassiska och tidslösa porslinskoppen och dem som föredrar det modernare och intressanta glaset.
Valet av glas har spridit sig från kaffebaren hem till köken hos de som uppskattar glasets design och funktion.
Det är svårt att bryta vanor, så många undrar fortfarande varför vi ska överge koppen för glaset.
Men svaret ligger i elegans och smak, om snabba stunder av avkoppling före en hektisk arbetsdag och en önskan om att även med ögonen få njuta av den underbara mörka drycken.
Den romerska espresson
Ursprunget till seden att be om en kaffe som faktiskt serveras i glas, verkar komma från kaféerna i södra Rom där denna vana är utbredd. Glaset ger just en transparent smakupplevelse och, enligt vad många tror, en mer ihållande och skummig crema.
Glas, som i allmänhet har mindre förmåga att behålla värmen än keramik eller porslin, lämpar sig för snabb konsumtion, perfekt för barer, där kaffe ofta konsumeras stående vid disken. Därav seden att ha kaffeglas på många ställen.
Det idealiska glaset rymmer samma mängd dryck som en kopp och kanske till och med lite mer, 50 till 80 ml, så att man kan tillsätta en droppe mjölk eller lämna lite marginal mellan drycken och kanten.
En unik sensorisk upplevelse
Att dricka i ett kaffeglas innebär en underbar sensorisk upplevelse. Glaset, med sin transparens, ger också tillgång till den hemlighet som ligger under det täcke av skum som täcker drycken.
Under creman kan du se espressons intensitet, hur den är skiktad och hur mycket som extraherats. Detta bidrar till den redan rika doft- och smakupplevelsen och vidgar vyerna för din kaffepaus.
Utformningen av espressoglas
Glaset måste vara tillverkat av kvalitetsglas. Glasets kvalitet kan lätt avläsas i slitaget: glas av dålig kvalitet förstörs snabbt, får längsgående linjer och blir snabbt matt.
Kvalitetsglas bevaras trots användning och upprepad diskning och lämpar sig för ett rikt utbud av former och mönster för den som vill ge sin bords- och kaffeservis personlighet.
En uppsättning glas är inte bara ett avsmakningsverktyg, det är också ett vackert designobjekt som ibland kan fånga ögat ännu mer än själva drycken.
Det som förenar kaffekoppen och glaset ligger dock i att bevara koppens klassiska form: den rätta balansen mellan höjd och bredd och den rundade botten underlättar bildandet av crema, gör att drycken kan vila ordentligt utan att avleda värmen för snabbt och utan att sprida creman på ytan för snabbt. Ett för högt glas kan göra det obekvämt att dricka: kaffe ska drickas långsamt och bekvämt.
Rätt tjocklek ger glaset förmågan att hålla kvar dryckens värme och gör det framför allt mer motståndskraftigt.
Vet du varför man serverar ett glas vatten till espresso?
För att skölja munnen! Vattnet rengör smaklökarna efter maten och gör så att espressons smak kan upplevas fullt ut. Ursprungligen fanns också en annan anledning. Tidigare, när vattenrören fortfarande var dåliga och vattnet inte alltid var lämpligt att dricka direkt, var man tvungen att koka vattnet för att döda alla bakterier. Kaféer som serverade ett glas vatten till espresson bevisade därigenom att man kokade kaffet med rent dricksvatten.
Ta en titt och beställ ditt favoritglas tillsammans med din nästa kaffebeställning.