3-5 dagar Artikel nr.: 2745
Artikel nr.: 2745
3-5 dagar Artikel nr.: 2746
Artikel nr.: 2746
3-5 dagar Artikel nr.: 2747
Artikel nr.: 2747
3-5 dagar Artikel nr.: 2748
Artikel nr.: 2748
3-5 dagar Artikel nr.: 2593
Artikel nr.: 2593
3-5 dagar Artikel nr.: 2594
Artikel nr.: 2594
3-5 dagar Artikel nr.: 2595
Artikel nr.: 2595
3-5 dagar Artikel nr.: 2786
Artikel nr.: 2786
3-5 dagar Artikel nr.: 2784
Artikel nr.: 2784
3-5 dagar Artikel nr.: 2785
Artikel nr.: 2785
3-5 dagar Artikel nr.: 2789
Artikel nr.: 2789
3-5 dagar Artikel nr.: 2787
Artikel nr.: 2787
3-5 dagar Artikel nr.: 2782
Artikel nr.: 2782
3-5 dagar Artikel nr.: 2783
Artikel nr.: 2783
3-5 dagar Artikel nr.: 2453
Artikel nr.: 2453
3-5 dagar Artikel nr.: 2961
Artikel nr.: 2961
3-5 dagar Artikel nr.: 2606
Artikel nr.: 2606
3-5 dagar Artikel nr.: 20010
Artikel nr.: 20010
3-5 dagar Artikel nr.: 20009
Artikel nr.: 20009
3-5 dagar Artikel nr.: 20001
Artikel nr.: 20001
3-5 dagar Artikel nr.: 2184
Artikel nr.: 2184
Espressokoppar
Espresso är en kaffedryck som är populär i hela världen och är en del av miljontals människors vardagsliv. Vid tillredning av en espresso, pressas hett vatten vid ett högt tryck genom det finmalda kaffepulvret, vilket resulterar i gott kaffe med en fin gyllenbrun crema. Rätt bönor, malning, vattenkvalitet och bryggtid är några självklara faktorer bakom ett lyckat kaffe. Men en god espresso kräver också en passande espressokopp.
I den här texten diskuterar vi allt det viktigaste som du bör känna till om en espressokopp.
Espressokoppen – viktig eller inte?
Smaken av espresso, som har format kaffemarknaden i åratal, är faktiskt också beroende av rätt espressokopp. Den rätta espressokoppen gör inte bara ett viktigt visuellt intryck, den spelar även en viktig roll i den efterföljande njutningen.
Både koppens behandling och form är väsentliga för espressons smak, som också helt enkelt kallas "caffe" i dess ursprungsland, Italien. Utbudet är väldigt stort och därför har vi endast valt ut espressokoppar av högsta kvalitet till vårt sortiment.
Vilken kopp är bäst? Vi har sammanställt några punkter åt dig.
Espressokoppar – allt du behöver veta
På grund av det stora utbudet är det inte alltid så lätt att hitta rätt espressokopp. Vi har sammanställt några kriterier som kan hjälpa dig att välja den kopp som passar dig bäst.
- Espressokoppens form är viktig för den så kallade "creman" (det gyllenbruna skummet). Diametern på kanten högst upp ska helst vara större än koppens botten. Det har en enkel förklaring: creman kan expandera bättre ovanför koppen och det skapar den skivtunna bågen runt skummet. Förutom detta avgör såklart också din egna smak, därför finns det många alternativ när det kommer till färg och form.
- Espressokoppar bör ha ett innehåll på mellan 50ml och 90ml, då 25 - 30ml vatten traditionellt sett används för att göra en espresso. Det ger tillräckligt med utrymme åt creman och om det behövs kan du lägga till lite skummad mjölk för att fylla koppen till kanten.
- Den trevliga känslan så fort koppen är i handen är väldigt viktig och avgör hur bekväm du känner dig när du dricker.
- Espressokopparna bör i allmänhet ha en "tjock" vägg som ser till att drycken inte kyls ned för snabbt, så att du kan njuta av en varm espresso utan att behöva stressa. Vi rekommenderar att du brygger kaffet vid en temperatur på mellan 86 - 95°C, som varierar beroende på rostningen av bönorna. Någonting du alltid bör göra är att värma espressokoppen i förväg. Det kan göras med kokt vatten, som man kan ha kvar i koppen i knappt en minut innan man häller ut det igen för att sedan servera själva drycken.
- De flesta espressokoppar är gjorda i antingen glas eller porslin. Som vi redan har nämnt är hög kvalitet viktigt för att man ska lyckas med en perfekt espresso, så det är värt att spendera lite mer pengar på dem. Espressokopparna går att använda i många år, så man kan se det som en engångsinvestering.
Ta gärna en titt på espressokopparna i vårt sortiment, vi är säkra på att det finns några som faller dig i smaken.
Produktion av espressokoppar i porslin
Har du någonsin frågat dig hur porslinskoppar faktiskt tillverkas? Vad är skillnaden jämfört med andra koppar? Vilka råmaterial tillverkas kopparna av? Vi svarar på dessa frågor och andra i följande text.
Porslinsproduktionens ursprung:
Tre huvudkomponenter används för att tillverka espresso- eller cappuccinokoppar i porslin: kaolin, kvarts och fältspat.
Kaolinet har en komponent på 50% och är även känt som aluminiumsilikat, porslinslera eller porslinsjord. Det består av silikonoxid och aluminiumoxid. Beroende på produktionslandet innehåller den olika mängder ”orenheter”.
Proportionen av kvarts är ungefär 25%. Kemiskt sett är kvarts silikonoxid. I landsbygdsområden är kvarts även känt som kvartssand, vilket används för att tillverka porslin och keramik och det används även i cement- och glasindustrin.
Fältspat bidrar med en andel på 25%. Den är en silikatmineral, i vilken man kan hitta andra atomer som natrium, barium och kalcium.
Råmaterialen genomgår ett första steg bestående av krossning och ibland måste de renas för att ta bort störande substanser. Sedan pulveriseras råmaterialen och blandas i så kallade trumverk. Beroende på företaget kan även andra substanser, som smältande material, läggas till. De är en viktig faktor under processen och för slutprodukten, i vårt fall espressokopparna.
Faten till espressokopparna
Till faten används en automatisk svarv, medan man till kopparna använder hällningsmetoden. Det betyder att det flytande råporslinet hälls ned i ett negativt avtryck av espressokopparna, vilket ger dem dess form. Efter att de har vilat tillräckligt länge tas kopparna ut ur avtrycket. Nu fattas bara handtaget, som även limmas på med en tjock porslinsmassa.
Faten tillverkas av råporslinet i en negativ form. Efter att det färdiga fatet har vilat tillräckligt länge tas det försiktigt ut ur formen. Det kräver en stadig hand, för fatet kan vingla om det misslyckas.
De fat som har sin viloarea i mitten är lättare att tillverka än andra som inte har sin viloarea precis i mitten.
Koppens handtag
Den del där flest misstag kan ske och där man måste göra mest för hand, är vid tillverkningen av koppens handtag. Den processen kräver mycket övning och koncentration för att se till att handtagen är raka och att de sitter på rätt höjd. Sist men inte minst bör övergången mellan handtag och greppyta vara snyggt och prydligt. Om handtagen inte sätts på tillräckligt hårt kan glipor skapas, som gör att det inte ser optimalt ut och det gör även att det finns en risk att handtaget går av relativt tidigt.
Under processen kontrolleras och revideras handtagets insida noggrant en extra gång.
Bränning av kopparna
Efter att kopparna har tagits ut ur formarna är nästa steg brännugnen. Den första bränningen görs i en värme på nästan 900 - 1000° C och kan hålla på i 17 – 20 timmar. Efter den bränningen är ytan fortfarande ganska grov och ömtålig.
Nästa steg är glattbränningen. Till den krävs väldigt höga temperaturer på upp till 1500° C. Kopparna är ibland i ugnen i upp till 30 timmar och porslinet sintrar, vilket betyder att kopparna värms upp till precis under smältpunkten så att porerna minskar vilket också leder till sammandragning, men formen förblir stabil. Efter glattbränningen har kopparna en mycket mindre volym.
Bilder, motiv och färger på kopparna
När kopparna ska ha bilder, motiv eller olika färger så fästs det med hjälp av foliering eller så handmålas kopparna. Dessa koppar måste också genomgå ytterligare en bränning, i värme på upp till 900° C. Man kan ofta se att färgerna och motiven förändras under bränningen. Det slutgiltiga resultatet på färgen kan man endast se efter den sista bränningen. Mycket tid, erfarenhet och disciplin krävs för att man ska kunna bedöma färgförändringar.
Vad är skillnaden mellan espresso- och mockakoppar?
Mockakopparna har en lång tradition bakom sig och förberedelsen av mockakaffe är även mycket mer komplex än andra kaffedrycker. Den förberedelsen är särskilt populär i Turkiet och Grekland. Mocka bryggs i en speciell mockabryggare med särskilda bönor som har en ton av choklad. Då kaffesumpen ligger kvar i bryggaren bör man, om möjligt, välja koppar med en smal botten. Anledningen till det är att man bara behöver tippa koppen en aning när man dricker, så att man kan njuta av drycken utan att kaffesumpen stör när man dricker. Eftersom kaffesumpen inte ligger kvar i botten på en klassisk espresso kan man även använda koppar med en bredare botten.
Turkiska mockakoppar har oftast tjocka väggar, eftersom mockan vanligtvis serveras väldigt varm. I Turkiet har mockan en hög koffeinhalt på upp till 130mg per kopp (50 ml). Det finns oftast orientalisk skrift på turkiska mockakoppar.
Den traditionella grekiska mockakoppen är vanligtvis vit och har inget hål i handtaget. Den har ett matchande fat och en liten sked. Naturligtvis finns det även modeller med motiv och skrift på de grekiska muggarna, varigenom det enkla vita motsvarar den grekiska standarden.
Det är du som väljer!
För att du ska kunna njuta av det perfekta kaffet har vi en mängd koppar i olika former och med olika motiv. Typiska porslinskoppar med runda eller fyrkantiga handtag, men även glaskoppar som gör att vi kan se kaffets innehåll på bästa sätt. Många företag som förut endast sålde kaffe har nu även börjat tillverka kaffekoppar.
Det går därför att köpa enstaka koppar och fat såväl som fullständiga uppsättningar från de mest exklusiva märkena som Lucaffè, Essse Masini, La Tazzad'oro, Pellini, Tre Forze, Lavazza och många fler.
Urvalet är brett med allt från vita espressokoppar, färgglada espressokoppar till designade espressokoppar med motiv.
Om du inte tycker att kopparnas tjocklek är så viktig, kan du istället lägga fokus på koppar med en exklusiv och spännande design. De som föredrar färgglada motiv borde ta en titt på de högkvalitativa kopparna från Lucaffè. Det viktigaste kriteriet är att ovansidan har en större yta än undersidan så att den gyllenbruna creman kan utvecklas.
Vi hoppas att vi med dessa tips kan hjälpa ditt val något. Men kom ihåg, det allra viktigaste är att du personligen tycker om koppen och känner en glädje varje gång du häller upp i den!
Om du har fler frågor är du välkommen att kontakta oss på info@espresso-international.se.
Sammanfattning av huvudpunkterna
- Espressokopparna bör värmas upp i förväg innan espresson serveras så att värmen hålls bättre och bönornas smak bevaras längre. Ett tips: låt espressokopparna stå kvar på espressomaskinen.
- Om koppens botten är för bred kyls espresson ned fortare och creman utvecklas inte så bra.
- Ju ”tjockare” koppen är, desto varmare håller sig drycken i koppen. Men om koppen är för tjock kan det störa drickandet. Välj, om möjligt, koppar som är lite smalare högst uppe i kanten.
- Välj en design som du gillar för en perfekt balans mellan funktion och skönhet.