Toppsäljaren Essse Caffè Masini med 15% rabatt | 15% på allt från Segafredo
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Mokabryggare - Espressokanna - Caffettiera

En riktig klassiker på spisen. Vi har mokabryggare (också kallad espressokanna eller caffetiera) i olika storlekar och med annorlunda design. Oavsett om du dricker din espresso själv eller vill servera hela familjen finns rätt modell för dig här. Uppfunnen av Alfonso Bialetti för 90 år sedan och ger fantastisk smak än idag!

→ Läs mer om Alfonso Bialetti och hans uppfinning Moka Express ↓

Caffettiera & Mokabryggare
Stänga filter
  •  
  •  
från till
Inga resultat hittades för filtreringen!
Alessi Herkocher Pulcina 6 Tassen
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Alessi Pulcina Mokabryggare 6 koppar
1085,39 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 7001b


Artikel nr.: 7001b
JoeFrex Aufbrühkanne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
JoeFrex - Drip Kettle med lock för filterbryggning
328,06 kr
(328,06 kr / 1 st.)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 9198


Artikel nr.: 9198
Aufbrühkanne von ConceptArt aus Kupfer
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Drip Kettle koppar med lock för bryggkaffe (JoeFrex)
425,62 kr

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 9082


Artikel nr.: 9082


 

Mokabryggaren - en klassiker som följer med in i framtiden

Historisk bakgrund

Alfonso Bialetti föddes i Italien 1888 och kom att bli en uppfinnare som verkligen satte sin prägel på först det italienska köket och senare även på hem över hela världen. Det var hans Moka Express som designades 1933 och som särskilt under 1950-talet blev en riktig stilikon. Även om du aldrig har druckit kaffe från en mokabryggare, så kommer du garanterat känna igen den när du ser den. Ritningen finns idag på Londons museum för design och uppfinningen har sålts i hundratals miljoner exemplar.

Den tillverkas i aluminium och har en åttakantig design. Just aluminium var Alfonso Bialettis expertområde då han redan årtionden före Moka Express hade arbetat inom aluminiumindustrin. Under slutet av 1910-talet startade han sitt eget företag som specialiserade sig på produkter av detta material. Under 1930-talet skedde fortfarande en småskalig produktion av Bialetti mokabryggare som främst såldes i den lokala butiken och på lokala marknader. Men när Alfonsos son Renato tog över företaget och drog igång en smart och storskalig marknadsföringskampanj så exploderade försäljningen och produktionen av Bialetti Moka Express.

Men även om designen är en klassiker som ännu 90 år senare är nästan oförändrad, så bör inte betydelsen av den rent mekaniska uppfinningen underskattas. De espressomaskiner som hade funnits före mokabryggarens tid var dyra, komplicerade och tog stort utrymme i anspråk. Därför var det inte lätt att få en god kopp kaffe i sitt eget hem. Med Bialetti Moka Express på marknaden förändrades livet för många människor som nu snabbt, enkelt och till en relativt billig peng kunde servera sig själva en espresso eller två när som helst på dagen.

 

Hur gör man kaffe med en mokabryggare?

1. Vatten: Fyll nederdelen av bryggaren med kallt vatten. Vattennivån skall nå precis under ventilen i sidan på bryggarens nedre del.

2. Kaffe: Fyll filtret helt och hållet med malet kaffe, men pressa inte kaffet och låt det inte bilda en kulle. (Färskmalet kaffe är förstås bäst, om du inte har en kvarn kan du dock köpa malet kaffe med en passande malningsgrad här i shopen).

3. Sätt mokabryggaren på en kokplatta och håll värmen på en relativt låg nivå.

4. Ta bort mokakannan från plattan så snart kaffet stiger till den övre delen och börjar bubbla.

5. Rör runt i kaffet och sedan kan du servera!

Om du vill vara säker på att få i rätt mängd kaffepulver i trattfiltret, kommer den mest praktiska hjälpen från Quarta Caffè, med sin praktiska Dosacaffè. Själva förpackningen har ett praktiskt tillbehör för att fylla mokabryggaren med perfekt mängd kaffe. Den passar alla storlekar från 1-12 koppar. Inget spill och mängden malet kaffe blir alltid exakt rätt.

 

Förvänta dig ingen crema

Kaffet från en klassisk mokabryggare får ingen crema likt en espresso från en espressomaskin. Anledningen är att det bryggs under för lågt tryck. Väldigt gott kaffe kommer man däremot få, men det bör inte jämföras med en espresso från ett portafilter. Kaffet från Bialetti Moka Express eller Alessi Pulcina tillhör en egen kategori av stor kaffenjutning.

Rätt malning till mokabryggaren

Viktigt att tänka på är att ha rätt malningsgrad till rätt bryggmetod. För en mokabryggare bör du ha ett mer grovmalet kaffe än till en espressomaskin med portafilter. Om du inte har en egen kvarn hemma finns det även ett stort utbud av malet kaffe för just mokabryggare eller caffettiera. Du hittar dessa sorter här.