Tre fina espresso-blends
Alla förädlade med Jamaica Blue Mountain
Förmodligen den mest värdefulla kaffesorten
3-5 dagar Artikel nr.: 10879
- Artikel nr.: 10879
Fördelar
- Fri frakt över 1100 kr
- Snabb leverans med DHL
- Färskvarugaranti
Jamaica Blue Mountain provset
Provset med 1 x 500g och 2 x 250g hela espressobönor
En av de dyraste och mest värdefulla espressobönorna i världen, Jamaica Blue Mountain-bönan. Och namnet kommer inte från ingenstans – den odlas nämligen uteslutande i Blue Mountains på Jamaicas kust. Det var den jamaicanska guvernören Sir Nicolas Lawes som fick några Arabica-kaffeplantor i present och planterade dessa i de jamaicanska bergen. Då visste man ännu inte att odlingsförhållandena där skulle vara de absolut bästa.
Odlingsområdet i St. Andrews högland erbjuder stadiga temperaturer på 25–30 grader på över 2000m över havet. Variationer i luftfuktigheten på bara 10 % och 5 grader i temperaturen under hela året gör klimatet perfekt för odling av Jamaica Blue Mountain-bönor. Miljontals år av tektonisk rörelse runt ön Jamaica har berikat den med stora mängder värdefulla mineraler från jordens inre. Dessutom får St. Andrew på öns nordkust upp till 5000 mm nederbörd per år, vilket tillsammans med den ständiga värmen står för hög molnbildning. Under dessa förhållanden växer kaffekörsbären där särskilt långsamt och utvecklar under denna mognadstid en oemotståndligt mild men ojämförbart smakfylld arom.
Att skörda Blue Mountain-bönor är en väldigt svår uppgift. Att plocka de dyrbara, mogna kaffebären på Jamaicas branta sluttningar är en uppgift som endast de mest erfarna kaffeplockarna kan utföra.
I smaken erbjuder bönorna en perfekt harmoni av lätt sötma, knappt märkbar syra och en fruktig till nötaktig ton. Tillsammans med den intensiva aromen och den långvariga eftersmaken blir Jamaica Blue-bönan något helt speciellt.
Alla tre espressoblandningar i detta provset har förfinats med denna högklassiga bönsort.
Mokaflor Chiaroscuro 250 g
100% Arabica, varav 10% Jamaica Blue Mountain
Ethiopia Grade 1 Natural Typica - Heirloom
Honduras Marcala SHB Washed Bourbon - Catuai
Brazil Alta Mogiana franca Gr 2 17/18 Natural Catuai - Caturra
– Förfinad med den mest värdefulla av alla kaffesorter – Jamaica Blue Mountain
Det är otroligt vilken påverkan denna andel har på smakspektrumet i blandningen. De finaste aromerna av tobak, muskot med mörk choklad och en hint av papaya utvecklas i gommen. Detta espressokaffe ger dessutom en fint mousserande kick på tungan. I koppen får du en crema med otroligt vackert mönster och hasselnötsfärg. Syror och beska är reducerade till ett minimum och koffeininnehållet är förhållandevis lågt.
En stark rekommendation för alla som gillar variation. Med i stort sett vilken tillredningsmetod som helst skiner detta kaffe i smaken.
Denna Chiaroscuro-blend från Mokaflor lämpar sig perfekt för portafiltret och för den helautomatiska kaffemaskinen, men även i en Aeropress eller V60 träder dess helt unika arom fram.
Andraschko Espresso Buena Vista Primèro 250 g
Blandningsförhållande: 100% Arabica – med Jamaica Blue Mountain
Semi washed Brazils med en Panama Bouquet och ett tillägg av den mest värdefulla sorten – Jamaica Blue Mountain.
Allt annat kring detta kaffe förblir en välförvarad hemlighet hos Andraschko.
Varje sort förädlas separat i en Probat-trumrost av Andraschko. Och enbart handplockade arabicabönor används i produktionen. Sorterna rostas sedan skonsamt och långsamt, sort för sort, och därefter förenas de i denna balanserade blandning full av arom.
Rostning: Medelkraftig rostning
Espressoprofil: Avslappnande, aromatisk, djup
Tillredning: Espressomaskin 18 g i dubbelfilter 92°–94°, mokabryggare
Passalacqua Harem Espresso 500 g
Blandningsförhållande: 100% Arabica förädlat med 5% Jamaica Blue Mountain-bönor
100% Arabicabönor av de bästa sorterna, mästerligt förenade i den ädlaste blandning som det napolitanska rosteriet Passalacqua har att erbjuda. Och den består av hela tio olika arabicasorter.
Självklart förädlar Passalacquas rostningsmästare varje arabica-sort enskilt och strikt enligt dess individuella rostningsprofil. Först därefter kombineras de till denna härliga blend som helt saknar motstycke. En oemotståndlig kaffenjutning!
Tips från tillverkarna för tillredningen:
Mängd malet kaffe: 8 g per portion eller 16 g i dubbelfilter
Vattentemperatur: 92–93 °C
Vattenhårdhet: ca 9 °d
Blandningsförhållande: | 100% Arabica |
Typ / Beskaffenhet: | Hela bönor |
Enhet: | Portafilter, Helautomatisk kaffemaskin |
Förpackningsstorlek: | 1kg |
D&S Espresso International GmbH, Liebigstrasse 2-20, 22113 Hamburg, Germany