
3-5 dagar Artikel nr.: 1926
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1926

3-5 dagar Artikel nr.: 1570
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1570

3-5 dagar Artikel nr.: 10094
Artikel nr.: 10094

3-5 dagar Artikel nr.: 10746
Artikel nr.: 10746

3-5 dagar Artikel nr.: 10017
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10017

3-5 dagar Artikel nr.: 10098
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10098

3-5 dagar Artikel nr.: 10180
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 10180

3-5 dagar Artikel nr.: 1930
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1930

3-5 dagar Artikel nr.: 10226
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10226

3-5 dagar Artikel nr.: 11033
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 11033

3-5 dagar Artikel nr.: 11049
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 11049

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10978
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10978

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1569
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1569

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10234
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10234

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 11007
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 11007

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10163
Artikel nr.: 10163
Vad särskiljer robustabönor?
Idag växer den något mindre krävande plantan Coffea Canephora i det tropiska bältet runt om i världen och den är främst känd som föregångare till den populära sorten Arabica. Men jämfört med arabicaplantorna har robustas en betydligt högre tolerans för stora mängder nederbörd och höga temperaturer och kan bli dubbelt så höga (upp till 10 meter) när de får växa fritt. Förutom sin förmåga att stå emot de flesta parasiter och sjukdomar och relativt korta mognadsperioder är robustaplantorna lätta och kostnadseffektiva att odla i många olika områden. Detta innebär särskilt i plana och lägre områden en stor fördel jämfört med arabicaplantor. Dessutom blir skörd och transport billigare i lättillgängliga låglandsområden.
Inom sex månader växer det på Canephora-plantorna små, runda, röda kaffebär som ger runda bönor med ett rakt snitt.
Hur smakar robusta?
Det är förstås svårt att generalisera smaken och aromerna hos en kaffesort som växer i så många olika former i så många länder runt om i världen. Grovt sammanfattat är de viktigaste egenskaperna hos robustabönorna en fyllig kropp och en unik, välkryddad smak som ibland sträcker sig till trä eller jord. Robusta-kaffe kan överraska med en fascinerande räckvidd av smaknyanser som till exempel whisky eller tobak. Med sin något högre syrahalt och en något bittrare nyans anses robusta normalt sett inte vara det lättaste kaffet att smälta. Med en koffeinhalt på upp till 5% är det dock ett kaffe som verkligen väcker dig. Eftersom det har en mer långvarig crema tillsätts robusta ibland till arabicakaffe i mindre mängder för att ge espresson krämighet och ett perfekt utseende. Idag ger robusta en fin finish till många högkvalitativa kaffeblandningar.
Borde du prova robustabönor?
Givetvis är det först när du själv har testat som du kan förstå robusta. Om du väl börjar ge dig in i kaffets värld kommer du förr eller senare att stöta på många högkvalitativa blandningar som innehåller robustabönor. För nyfikna och passionerade kaffeälskare kan en blandning med 100% Robusta vara intressant för omväxlings skull. Om du har smakat ett rent robusta-kaffe kommer du sedan att kunna urskilja tillsatsen av robusta i en blandning. Många kaffeälskare kommer att överraskas av utmärkta arabica-robusta-blandningar som får en tjock crema som till och med kan bära upp sockret. Aromer som whisky, karamell och trä är faktiskt exakt vad man kan önska sig för en cappuccino!
Blandingar av 100% robustabönor har massor av smak och ännu mer koffein. Du kommer att känna igen den karakteristiska robusta-kaffesmaken vid första klunken. Den är distinkt och garanterar mer crema.
Robustakaffe: fylligt och starkt
Robustakaffet är ofta mindre uppmärksammat av finsmakarnas förfinade smaklökar. Robustakaffe av hög kvalitet anses ofta vara mindre eftertraktat och mindre ekonomiskt, men har vunnit stor popularitet, särskilt i Sydeuropa och Italien.
Starkt, bittert och fylligt. Ett kaffe med stort "K", som offrar en del av den förfinade smaken för att lämna mer utrymme för en otrolig laddning av energi, tack vare dess höga koffeinhalt.
Ett populärt kaffe alltså, men inte desto mindre något för finsmakare. Om råvaran ibland är mindre sofistikerad i sig själv kompenseras det av en mycket lång rostningstradition.
Robusta återfinns i de flesta fall blandat med arabica. Detta tjänar till att sänka priset på blandningen, men också till att skapa nya balanser mellan smak, kropp och koffein.
Det som började som en alternativ sort, nästan en B-serie, har med tiden blivit en viktig del av traditionen och vanorna hos italienare, det element som ger balans åt de kaffeblandningar vi dricker varje dag, som med sin fyllighet och krämighet kompenserar för bristerna hos den mest kända arabica-sorten.
Kaffe för alla: Robusta
Kaffet föddes som en delikatess för ett fåtal personer, men spreds snabbt även bortanför överklassen. År 1900 var en stor del av den italienska och europeiska befolkningen redan vana vid att konsumera kaffe. Det är trots allt en njutning som är lätt att få tillgång till.
Kaffekonsumtionen drabbades dock av ett bakslag under världskrigen, där embargot och de svåra leveranserna gjorde det svårt att få fram grödor från odlingsområdena. Så snart situationen stabiliserades och befolkningsförhållandena förbättrades fanns det ett omedelbart behov av att snabbt återfå en närvaro på en försvagad marknad.
För att möta den växande efterfrågan krävs rikliga skördar och det är här robusta kommer in i bilden. Coffea Canephora-plantan kallas faktiskt "Robusta" på grund av sin motståndskraft. Denna kaffeplanta kan nämligen, som redan nämnts, växa på lägre höjder än den finkänsligare Arabica och är också mer motståndskraftig mot sjukdomar och parasiter och klarar av att växa även i mindre gynnsamma klimat.
Tack vare den billigare produktionskostnaden och större avkastningen fick denna kaffesort stor spridning även i Europa, så mycket att den blev en hörnsten i den italienska traditionen och ett balanserande element i blandningar som uppskattas över hela världen.
Robustas smak
Robusta är vanligtvis mindre uppskattad än sin syster arabica. Det stämmer i många fall, men för att kunna bedöma ett gott kaffes kvaliteter på rätt sätt finns det andra faktorer att ta hänsyn till: markegenskaper, klimat, mognadstid, val av druvor, skörd, bearbetning och rostning.
Det är svårt att generalisera smaken av ett så varierat kaffe. Robusta-kaffebönor kännetecknas dock i stort av en fylligare kropp, med en viss kryddighet som kan ligga mellan trä och jord. Olika smaknyanser, som ofta liknar whisky, kan erbjuda en intressant variation. Med en något högre syrahalt och en mer bitter ton är robusta-kaffe inte alltid det mest lättsmälta, men med sitt mycket höga koffeininnehåll på upp till 5% är det perfekt när man verkligen vill vakna till. Och tack vare den mer långvariga creman tillsätts ofta robustabönor i mindre mängder till arabica-kaffe, särskilt för tillredning av espressokaffe, och kompletterar många högkvalitativa blandningar.
På tal om smak: "När man smakar robusta-kaffe är det första man omedelbart märker kroppen och bitterheten." Robusta är notoriskt mer bittert, tätt och krämigt, med en lätt viskositet och en mer uttalad strävhet. Syran är reducerad, och därför även sockertillsättningen, som vanligtvis är typisk för Arabica.
Jämfört med arabica kan robustas kvaliteter skryta med i genomsnitt dubbla eller till och med tredubbla mängden koffein. Energiladdningen är garanterad. Robusta-kaffets krämighet stöds också av de smaker som kan uppfattas: choklad, hasselnötter och torkad frukt.
En av robustas rikaste kvaliteter är till exempel sorten "Kaapi Royale" från Indien, som absolut inte har något att avundas arabica av högsta kvalitet.
Prova ett kaffe med 100% robusta? Varför inte!?
Robusta är ofta underskattad, men förtjänar ett stort erkännande för sitt bidrag till kaffevärlden.
När man blandar den med arabica får man en utsökt produkt som är balanserad i smak, arom och konsistens. När man dricker den ensam, i en 100% Robusta-blandning, ger dess kaffekvalitet en helt annan upplevelse. Den är rik på krämighet, fyllighet och koffein och är perfekt för ett uppvaknande fullt av smak och energi.
Även här gäller regeln att man får mer insikt genom att smaka snarare än att läsa på mer. När du väl har provat ren robusta kommer du alltid kunna känna igen smaken av robusta i blandningar med arabica-robusta.
Många espressoälskare kommer att bli positivt överraskade av det ibland utmärkta robusta-kaffet, på grund av dess tjocka crema som sockret sitter kvar på och dess unika aromer av whisky, karamell och trä: särskilt i cappuccino är det en riktig höjdare!
I vårt sortiment är det särskilt värt att notera Mokaflor Dolce Forte, Hardy Universo och Caffè Borbone Rossa.