3-5 dagar Artikel nr.: 10554
Artikel nr.: 10554
3-5 dagar Artikel nr.: 10879
Artikel nr.: 10879
3-5 dagar Artikel nr.: 11003
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 11003
3-5 dagar Artikel nr.: 1399
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1399
3-5 dagar Artikel nr.: 10532
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10532
3-5 dagar Artikel nr.: 1242
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1242
3-5 dagar Artikel nr.: 1243
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1243
3-5 dagar Artikel nr.: 10268
Arom: maltig, blommig
Artikel nr.: 10268
3-5 dagar Artikel nr.: 10269
Arom: maltig, blommig
Artikel nr.: 10269
3-5 dagar Artikel nr.: 1008
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1008
3-5 dagar Artikel nr.: 1005
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1005
3-5 dagar Artikel nr.: 1007
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1007
3-5 dagar Artikel nr.: 1004
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1004
3-5 dagar Artikel nr.: 1002
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1002
Blue Mountain: Den finaste av kaffebönor
Det finns många kända kaffesorter, men få når upp till den smak, berömmelse och kvalitet som de jamaicanska Blue Mountain-kaffebönorna har. Det är inte utan anledning som finsmakare har gett just denna sort smeknamnet "kaviarkaffe".
För över 300 år sedan introducerades arabicaplantan på ön och växer i skogsreservatet på nära 2 kilometers höjd på en odlingsyta på bara 6 000 hektar. Kaffebönorna behöver där längre tid på sig för att mogna. Det beror på det speciella klimatet med svala temperaturer, dimma och kraftig nederbörd. Jorden på "the blue mountains" gynnar näringsupptaget.
Det är inte lätt att få tag på en påse av dessa jamaicanska kaffebönor. Priset på Blue Mountain-kaffe är ökänt högt och Japan tar redan 80% av exporten av de begränsade kaffebönorna varje år. Men lyckligtvis finns det fortfarande jamaicanskt kaffe från Blue Mountains ute på marknaden. Priset är naturligtvis högt i linje med den höga kvaliteten och begränsade produktionen, men inte helt oöverkomligt.
Smaken av Jamaica Blue Mountain: sammetslen, rund, inte särskilt bitter
Det jamaicanska kaffet har en unik smak med en stor mångfald av aromer. Smaker som man annars sällan hittar i en och samma böna. De som har haft lyckan att få smaka det vittnar om en fantastisk harmoni och balans i detta speciella kaffe.
Smaken är rund och mjuk. Bitterhet är knappt närvarande. Detsamma gäller syrligheten, som nästan är obefintlig. En sammetslen mild smak, men som inte på något sätt saknar karaktär och uttryck. Kännare beskriver den som livlig, blommig, med toner av choklad, hasselnötter och kryddor. En unik upplevelse för entusiastiska kaffeälskare och alla som är nyfikna på att prova ett mjukt och unikt kaffe.
Priset på Blue Mountain-kaffe
När det gäller fina och exklusiva kaffesorter är priset bland det första man lägger märke till. Detta gäller även för våra bästa jamaicanska Blue Mountain-kaffebönor. Jamaica Blue Mountain kommer, som namnet antyder, från en särskild bergskedja på Jamaica. Och detta är det enda område som är certifierat för odling av denna unika arabicasort.
Det finns många likheter med världens bästa odlingsplatser för fina viner. Som du kan gissa är det inte helt enkelt att odla kaffe på bergssluttningar. För att kunna odla denna växt måste människan kunna anpassa sig till omständigheterna och inte tvärtom. Plantageområdets läge och höjd måste vara helt rätt.
Bergen i Blue Mountains är låga, den högsta toppen är inte högre än 2300 meter. Kaffeplantan odlas huvudsakligen mellan 900 och 1500 meter över havet. Det är bara i detta område som man kan hitta de jord- och klimategenskaper som gör att denna sort kan utveckla sin unika smak. Det är ett avgränsat område som är svårt att odla på men som får näring från de naturliga källor som bildas på bergssluttningarna.
Detta är skälet till att den årliga kaffeproduktionen blir ytterst begränsad. Det rostas endast cirka 2 ton Jamaica Blue Mountain-bönor per år. 80% är avsedda för den japanska marknaden, vilket gör att konsumenterna i resten av världen inte har ett stort utbud. Liten odlingsyta, speciella väderförhållanden som gör det svårt att odla, små skördar: Det är receptet för ett kvalitetskaffe med starkt globalt rykte.
Allt började med en kaffeplanta...
Allt började under 1600-talet. Faktum är att kaffe inte var en inhemsk växt på ön. Den anlände sjövägen efter att kung Ludvig XV av Frankrike skickat 3 plantor som gåva till guvernörerna i sina kolonier på Martinique. Av dessa tre plantor var det bara en som överlevde resan. Och den hamnade i händerna på Sir Nicholas Lawes, den tidigare guvernören på Jamaica.
Därefter dröjde det inte länge förrän man insåg vilken potential denna jord, som var rik på kalium, kväve och fosfor, hade för att anlägga kaffeplantager. Kaffeodlingen exploderade och inom bara 10 år hade man redan börjat exportera bönorna.
Så mognar och bearbetas Jamaica Blue Mountain
För att odla ett äkta jamaicanskt Blue Mountain-kaffe räcker det inte att bara ta hänsyn till jordmånen och höjden över havet. Mognadsprocessen, skörden, bearbetningen och naturligtvis rostningen spelar också en avgörande roll.
Till skillnad från de flesta andra arabicasorter har den här sorten en mycket längre mognadsperiod: vi talar om 10 månader eller mer. Det innebär att det endast blir en skörd per år istället för två som annars är det normala. Blue Mountain tar sin tid och den långa processen gör att bönorna växer sig mycket större än konventionella kaffesorter.
Efter den långa mognadsfasen genomgår bönorna ytterligare en viloperiod på sex veckor innan en ganska komplicerad och noggrant övervakad bearbetningsprocess sker för att säkerställa att kaffets unika egenskaper kommer fram optimalt.
Den jamaicanska regeringen reglerar och kontrollerar själva kvaliteten på slutprodukten så att endast de bästa råkaffebönorna får bära namnet Jamaica Blue Mountain.
Det äkta Blue Mountain-kaffet
Det är också bra att känna till att Blue Mountains även producerar andra kaffesorter. Dessa får det liknande namnet Jamaica High Mountain Coffee. Dessa sorter odlas på under 900 meter höjd. Det finns även sorter som odlas på under 500 meters höjd och dessa kallas Jamaica Low Mountain Coffee.
Med alla dessa olika varianter med liknande namn måste du vara lite försiktig om du letar efter äkta Blue Mountain-certifierat kaffe. Annars riskerar du att få ett kaffe som förvisso också är värdefullt men inte i närheten av de certifierade bönornas kvalitet.
Förutom certifiering, som skyddar konsumenterna från förvirring, måste du också vara uppmärksam på koncentrationen av Blue Mountain-kaffebönor i en blandning. Vissa kafferosterier erbjuder en produkt som bara innehåller en väldigt liten andel Blue Mountain-bönor.
Detta är inte fusk, utan snarare en kompromiss som sänker priset på slutprodukten. Blue Mountain-bönan kan faktiskt effektivt förfina en blandning även med små mängder. Det är dock bra att kunden känner till detta. För övrigt är blandningar oftast ändå det bästa valet. En erfaren och kunnig rostmästare kan skapa fantastiska blandningar genom att blanda egenskaper hos olika bönor. Ett samspel mellan olika bönor kan på detta sätt skapa smaker som en ensam bönsort inte klarar av.
Därför bör du testa Jamaica Blue Mountain
Jamaica Blue Mountain odlas i en unik miljö med mycket särskilda egenskaper. Bearbetningen har förfinats under århundraden av arbete och smaken är ett arv som noggrant bevakas av både producenter och regering. Det är en värdefull produkt som odlas i harmoni med naturen och erbjuder unika smaker. Det är detta som gör Jamaica Blue Mountain-kaffet populärt och eftertraktat i hela världen.
Jamaica Blue Mountain är verkligen värt att testa. Både för sig som en single-origin och som en del av en blandning.
Nyfiken på världens dyraste kaffesorter? Här har du hela listan.