3-5 dagar Artikel nr.: 1590
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1590
3-5 dagar Artikel nr.: 1581
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 1581
3-5 dagar Artikel nr.: 1285
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1285
3-5 dagar Artikel nr.: 10175
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 10175
3-5 dagar Artikel nr.: 1099
Arom: maltig, fruktig
Artikel nr.: 1099
3-5 dagar Artikel nr.: 10142
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 10142
3-5 dagar Artikel nr.: 11105
Arom: chokladig, karamell
Artikel nr.: 11105
3-5 dagar Artikel nr.: 11004
Arom: karamell, chokladig, fruktig
Artikel nr.: 11004
3-5 dagar Artikel nr.: 10485
Arom: chokladig, karamell, nötig, fruktig
Artikel nr.: 10485
3-5 dagar Artikel nr.: 10996
Arom: chokladig, nötig, fruktig
Artikel nr.: 10996
3-5 dagar Artikel nr.: 11052
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 11052
Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10840
Arom: chokladig
Artikel nr.: 10840
Så gör du ett gott filterkaffe
Filterkaffe är ingen italiensk specialitet men är mycket populärt i hela världen. För bryggning krävs det egentligen inte mycket utrustning alls. Du behöver en vattenkokare, en filterhållare, ett pappersfilter och en karaff att hälla kaffet i.
Men viktigast av allt är naturligtvis själva kaffet. Här gäller det att du har bra kaffebönor som dessutom är malet med rätt malningsgrad (denna punkt kommer att diskuteras mer i detalj nedan). Använd ca 10 g malet kaffe för varje kopp du vill brygga. Detta motsvarar ungefär en och en halv matsked malet kaffe.
Häll först lite vatten över kaffet så att allt kaffepulver fuktas och låt det dra i runt 30 sekunder. Häll sedan mer vatten jämnt och långsamt över kaffepulvret och låt det rinna ner i behållaren nedanför. Så har du ett färdigt filterkaffe.
Drycken tillreds alltså inte genom tryck som i mokabryggaren eller espressomaskinen. Bryggningen tar här lite längre tid, är känsligare och kräver tålamod och uppmärksamhet, för att inte fel ska uppstå som i slutändan förstör en annars lätt och god dryck.
Rätt kaffesort och rätt malningsgrad
Allra viktigast för ett gott filterkaffe är såklart själva kaffet.
När man använder gravitation istället för tryck måste kaffepulvret ha "rätt kornstorlek", alltså en passande malningsgrad. För finmalet kaffe ger filterkaffet en bränd smak, medan vattnet rinner igenom ett för grovmalet kaffe för snabbt och en underextraktion uppstår. Då blir det ett tråkigt och blaskigt kaffe. Ett mellanmalet kaffe lämpar sig mycket bra.
Även rostningen är viktig att tänka på och skiljer sig för filterkaffe från espressobönor. De ljusrostade eller mellanrostade sorterna passar bäst här. Tack vare den långsammare extraktionen förstärker filterkaffe naturligt bitterheten i drycken, vilket tenderar att ta över från syran. Därför kan en mörk rostning ge för mycket beska.
Det är alltså bäst att använda en blandning som är skapad för ett filterkaffe. Då har den en passande rostning för att ge ett aromatiskt och balanserat filterkaffe.
Här kan du hitta olika sorters kaffe, italienska och tyska rosterier, speciellt framtagna för att ge bästa resultat i ett kaffefilter. Från den mest kända illy N Filtro, till Carroux Crema från Hamburg, till den berömda Sant'Eustachio Filtro.
Kända metoder
Metoden "Pour over", även känd under namnet "V60" genom företaget Hario, där filterhållaren har formen av ett V med 60 graders vinkel, är den mest kända i norra Europa och USA. Metoden ger ett mjukt och långt kaffe utan att kompromissa med koffeinhalten.
Den som är bekant med filterkaffe känner också till redskapen Chemex och Aeropress.
Ofta ersätts filterkaffe med americano, men dessa drycker ska inte förväxlas. Utseendet påminner om varandra men tillredning är något helt annat då en americano är en espresso som utökas med varmt vatten efter extraktionen.