Arabica och Robusta: Två tankeströmningar
Arabica- eller robustakaffe? Eller en blandning med båda? Det är en tidlös debatt som fascinerar många kaffeälskare, anhängare av aromatisk rikedom och försvarare av fyllig smak.
Företrädet för arabica är dock dominerande: den längre och mer delikata bönan tillskrivs ofta överlägsna organiska och organoleptiska egenskaper.
Men av de över 100 arter av Coffea-plantor som finns odlas bara fyra aktivt, och av dessa är det bara de två mest kända som når butikshyllan.
Trots arabicabönans ansedda överlägsenhet finns det fortfarande ett stort antal kaffeälskare som föredrar den chokladiga smaken och det höga koffeininnehållet hos robusta.
I synnerhet i Sydeuropa förekommer höga andelar av robusta i blandningar, där man delvis av smak och delvis av tradition är mycket förtjust i den krämiga konsistensen hos den lilla, runda bönan.
Kaffe är trots allt en fråga om personlig smak, det är ett nöje som är lite av ett mål i sig. Njutning är som bekant något personligt som inte följer några allmäna regler.
Av denna anledning verkar krocken mellan de två olika tankeströmningarna vara dömd att fortsätta för evigt, utan att en obestridd vinnare någonsin kommer att framträda.
I de följande styckena kommer vi att upptäcka de fysiska och aromatiska egenskaper som skiljer de två bönsorterna åt tillsammans med andra kuriositeter från kaffevärlden.
Ursprunget till Arabica och Robusta
Kunskapen om kaffets exakta ursprung har gått förlorat i tid och myter. Det finns så många historier om kaffets upptäckt och ursprung att man skulle gå vilse en hel dag om man lyssnade på dem alla.
Det väsentliga är att de alla, på sitt eget sätt, gör anspråk på att ha uppfunnit drycken. Hur som helst vet man nästan med säkerhet att Arabica troligen har sitt ursprung i Etiopien och att det inte spreds till Europa förrän långt senare.
Vi befinner oss på 1600-talet när solida bevis för denna dryck från Orienten börjar anlända, och härifrån blir spridningen exponentiell.
Coffea Canephora, mer känd som robusta, dyker å andra sidan upp senare. Den är mindre uppskattad, men extremt tålig, och har troligen sitt ursprung i Kongo och blev särskilt populär på grund av sin mångsidighet, låga kostnad och uppiggande innehåll.
Arabica vs Robusta: en fråga om höjd
Arabica och Robusta blandas ofta för att ge kaffet mer arom, smak och balans, i ett förhållande som ändras beroende på vilken typ av blandning som ska skapas. Arabica och Robusta har flera fysiska skillnader som skiljer dem åt när det gäller grundläggande odlingstekniker, platser och klimat.
Båda sorterna älskar ett varmt och fuktigt klimat med riklig nederbörd. Av denna anledning är tropiska regioner bland de bästa för odling och det är här som de flesta plantagerna är koncentrerade.
Arabica-buskar växer bäst på hög höjd, mellan 1000 och 2000 meter. Bönorna föredrar mineralrik jord, konstant men inte för mycket nederbörd och milda temperaturer på cirka 20 grader.
Robustaplantor, å andra sidan, odlas på lägre höjder och är i allmänhet mer motståndskraftiga mot höga temperaturer och torka.
Bönsorterna har tydligt olika utseenden och kan känns igen vid en snabb anblick: Arabica har en avlång, oval böna, berikad av den klassiska ”S”-formade ådran som kaffet ofta representeras med. Robusta, å andra sidan, har en rundad böna med en rak ådra i mitten och ljusare färgnyanser.
De mest odlade bönorna är utan tvekan arabica, vars odling står för cirka 70% av världsproduktionen. Resterande 30% utgörs av robusta, som oftast används som tillskott i blandningar där arabica är den dominerande sorten.
Skillnader i smak mellan robusta och arabica
Söt eller bitter, fyllig och syrlig: robusta vs arabica. De två sorterna är mest kända för den mångfald av smaker de erbjuder och mycket olika sensoriska upplevelser.
De flesta espressoblandningar på marknaden erbjuder en balans mellan båda böntyperna, just för att undvika en för distinkt och karakteristisk smak av de enskilda kvaliteterna.
Det är lättare att hitta en blandning med 100% arabica än 100% robusta, då den förstnämnda har en stor skara anhängare. Men hos oss hittar du även flera sorter med enbart robustabönor.
De rena arabica-sorterna är naturligt söta, rika på olika och friska aromer (citrus, blommor, frukt) och har ett unikt spektrum av smaker som överraskar, skiljer sig tydligt från de vanligare blandningarna och behåller en större antydan till positiv syra som skulle gå förlorad i robustas rundare smak.
Med detta sagt är Arabica inte automatiskt synonymt med utmärkt kvalitet. Som med så många andra produkter beror det på odlingsteknik, jordmån, lagring och bearbetning. Man kan också hitta arabica-blandningar av dålig kvalitet på marknaden, så det är alltid en bra idé att informera sig mer om vilken typ av produkt man ska köpa.
Det finns kända och berömda arabica-sorter (till exempel den berömda Jamaica Blue Mountain) men även definitivt mindre uppskattade arabica-kvaliteter, som man helst vill undvika.
Vissa robusta-sorter kan å andra sidan, i motsats till vad många tror, vara av extremt hög kvalitet, för du vet: varje regel har sina undantag! Det finns faktiskt riktigt fina robusta-sorter som konkurrerar med arabica i kvalitet och som på så sätt ogiltigförklarar regeln att arabica alltid smakar bättre.
Jämfört med arabica har robustakaffe en kraftigare kropp och konsistens, med en tendens till krämigare smaker med inslag av torkad frukt. Robusta är också mindre söt och ger därför toner av bitterhet och strävhet till den kaffeblandning där det används.
Den sista skillnaden, som är mindre känslig för smak och lukt men definitivt värd att notera, ligger i koffeinhalten: Arabica har en ganska låg andel av detta naturliga stimulansmedel, mellan 0,7% och 1,5%. Robusta har 2 till 3 gånger mer koffein än den genomsnittliga mängden koffein som finns i Arabica, med en procentsats mellan 1,5% och 3%.
Arabica- och Robusta-kaffe: Vilken sort är bäst?
Sammanfattningsvis kan man säga att det inte finns någon absolut bästa kvalitet. Som med allt som har med smak att göra är det bästa utan tvekan det som du gillar bäst, beroende på vad du letar efter och vad du behöver.
Kaffe är en personlig upplevelse, ett resultat av vanor, platser och livsstilar. Men det finns ändå kaffesorter som är erkända och berömda för sina unika, speciella och eftertraktade egenskaper.
Så varför inte sätta din smak på prov genom att välja kaffesorter med olika procentandelar av arabica och robusta? Det finns inget bättre än att då och då förnya sina vanor och upptäcka att man har andra preferenser än vad man först trodde.
Man vänjer sig trots allt snabbt vid kaffe: är det bättre att vakna upp till en söt, delikat och väldoftande arabica, eller är det bättre att njuta av den starka smaken hos robusta, som inte utan anledning är så populär i den napolitanska traditionen?
Delikat kaffe eller starkt? Arabica eller robusta? En fråga om smak, att välja och prova sig fram.