
5-7 dagar Artikel nr.: 10129
Arom: maltaktig, blommig
Artikel nr.: 10129

5-7 dagar Artikel nr.: 11490
Artikel nr.: 11490

5-7 dagar Artikel nr.: 10639
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10639

5-7 dagar Artikel nr.: 10520
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 10520

5-7 dagar Artikel nr.: 10603
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 10603

5-7 dagar Artikel nr.: 10079
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10079

5-7 dagar Artikel nr.: 10691
Arom: maltaktig, fruktig
Artikel nr.: 10691

5-7 dagar Artikel nr.: 10117
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10117

5-7 dagar Artikel nr.: 10214
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10214

5-7 dagar Artikel nr.: 10533
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10533

5-7 dagar Artikel nr.: 10299
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10299

5-7 dagar Artikel nr.: 1056
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 1056

5-7 dagar Artikel nr.: 10948
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10948

5-7 dagar Artikel nr.: 10182
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 10182

5-7 dagar Artikel nr.: 1753
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1753

5-7 dagar Artikel nr.: 1545
Arom: chokladig, maltaktig
Artikel nr.: 1545

5-7 dagar Artikel nr.: 1709
Arom: blommig
Artikel nr.: 1709

5-7 dagar Artikel nr.: 1665
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1665

5-7 dagar Artikel nr.: 1724
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1724

5-7 dagar Artikel nr.: 10178
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 10178

5-7 dagar Artikel nr.: 10744
Arom: chokladig
Artikel nr.: 10744

5-7 dagar Artikel nr.: 10149
Arom: chokladig
Artikel nr.: 10149

5-7 dagar Artikel nr.: 10827
Artikel nr.: 10827

5-7 dagar Artikel nr.: 10736
Arom: maltaktig
Artikel nr.: 10736

5-7 dagar Artikel nr.: 1869
Arom: chokladig
Artikel nr.: 1869

5-7 dagar Artikel nr.: 1834
Arom: chokladig, maltaktig
Artikel nr.: 1834

5-7 dagar Artikel nr.: 1039
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1039

5-7 dagar Artikel nr.: 1022
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1022

5-7 dagar Artikel nr.: 1021
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1021

5-7 dagar Artikel nr.: 1001
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1001

5-7 dagar Artikel nr.: 1092
Arom: nötig, maltaktig
Artikel nr.: 1092

5-7 dagar Artikel nr.: 1124
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1124

5-7 dagar Artikel nr.: 1115a
Arom: nötig
Artikel nr.: 1115a

5-7 dagar Artikel nr.: 1259
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1259

5-7 dagar Artikel nr.: 1538
Arom: maltaktig, blommig
Artikel nr.: 1538

5-7 dagar Artikel nr.: 1546
Arom: chokladig
Artikel nr.: 1546
Koffeinfritt kaffe
För många är koffeinkicken underbar, men för vissa andra bara ett obehag. Koffeinfritt kaffe är ett populärt alternativ för människor som inte tål eller gillar just den beståndsdelen av kaffe. På så sätt behöver ingen avstå från den härliga kaffenjutningen.
Det är ingen hemlighet att kaffe uppskattas och dricks inte bara för sin uppiggande effekt, utan också för sina olika härliga och intensiva aromer. Ibland vill man ha kaffe - men inte koffein. Särskilt för koffeinintoleranta personer, gravida kvinnor eller för den som vill ha en kopp kaffe innan läggdags är en koffeinfri espresso precis rätt. Men hur funkar det?
Koffeinfritt är faktiskt inte helt utan koffein
Nej, ingen tillgänglig metod kan faktiskt garantera ett koffeininnehåll på 0%. Beroende på land finns det därför riktlinjer för vad som får säljas som ett koffeinfritt kaffe. I de flesta länder ligger denna gräns på 0,1%. Arabicabönan innehåller naturligt mindre koffein än robustabönan. Därför används ofta arabicabönan för tillverkning av koffeinfri espresso eller koffeinfritt kaffe.
Forskare har också utvecklat genetiskt modifierade kaffeplantor som producerar helt koffeinfritt kaffe utan behov av efterbehandling. Men på grund av den strikta europeiska lagen mot genmodifierade plantor får dessa inte säljas.
Hur uppfanns koffeinfritt kaffe?
Ludwig Roselius utvecklade 1903 en metod för att för första gången kunna producera koffeinfritt kaffe i kommersiella mängder. Han misstänkte att hans far, som var en stor kaffedrickare, hade dött av koffeinförgiftning vid ung ålder. För att undivka att fler dog, blötlade han råa kaffebönor i saltvatten och utvann koffeinet med hjälp av bensen.
Resultatet var dock tyvärr farligare än vad koffeinet i kaffe någonsin kan vara, detta på grund av det cancerframkallande ämnet bensen. Men kaffet var mer eller mindre koffeinfritt och såldes som sådant i hela Europa. Även om liknande processer används idag, är det naturligtvis inte längre med bensen.
Schweiziska vattenprocessen
Att Ludwig Roselius var något riktigt på spåret, förstod ett schweiziskt företag som utvecklade en process för avkoffeinering med nästan enbart vatten och framför allt utan Benzol. De oröstade kaffebönorna blötlades i varmt vatten tills dess att bönornas alla vattenlösliga beståndsdelar (som koffein) var i vattnet. Därefter passerar vattnet ett filter som plockar upp koffeinmolekylerna men låter de mindre molekylerna med smak passera med vattnet. Sedan blötläggs bönorna igen av vattnet som nu inte innehåller koffein, men däremot smak som absorberas tillbaka till bönorna.
Kemisk process
Framför allt Roselius Benzol-metod lade grunden för den kemiska processen för avkoffeinering av kaffebönor. Då som nu utsätts de råa bönorna för ett kemiskt bad. Lösningsmedlen avlägsnar en stor del av koffeinet och därefter tvättas och torkas bönorna.
Istället för den cancerframkallande bensen används idag extraktionsmedlen diklormetan och etylacetat. Men eftersom diklomerat nyligen också har misstänkts vara cancerframkallande löses koffein huvudsakligen med etylacetat, ett ämne som förekommer naturligt i en del växter.
Koldioxidprocessen
CO2 är den kemiska formeln för molekylen koldioxid som består av kol och syre. Gasen koldioxid är färglös, lättlöslig i vatten, icke brandfarlig, luktfri och giftfri. Tillsammans med kväve, syre och så kallade ädelgaser är den en naturlig beståndsdel i luften.
I koldioxidprocessen pressas koldioxid med extremt högt tryck mot och genom bönorna, som tidigare har mjukats upp med hett vatten. I processen tar koldioxiden med sig koffeinet - och den koffeinfria kaffebönan är klar. En fördel med denna process är att koffeinet kan återvinnas och återanvändas för medicinska ändamål som till exempel koffeintabletter.
Dessa rosterier använder koldioxidprocessen för sin koffeinfria espresso: Kimbo Caffè, Lavazza, GEPA, Mokaflor, Nannini, Schreyögg.