3-5 dagar Artikel nr.: 10129
Arom: maltig, blommig
Artikel nr.: 10129
3-5 dagar Artikel nr.: 10667
Artikel nr.: 10667
4-6
dagar
Längre leveranstider
Om din beställning innehåller produkter med längre leveranstid kommer leveransen för hela beställningen ta längre tid. Artiklar som finns i lager kan inte skickas tidigare.
Artikel nr.: 10639
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10639
3-5 dagar Artikel nr.: 10603
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 10603
3-5 dagar Artikel nr.: 10691
Arom: maltig, fruktig
Artikel nr.: 10691
3-5 dagar Artikel nr.: 1105
Arom: chokladig, nötig, blommig
Artikel nr.: 1105
3-5 dagar Artikel nr.: 10247
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10247
3-5 dagar Artikel nr.: 10117
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10117
3-5 dagar Artikel nr.: 10648
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10648
3-5 dagar Artikel nr.: 10214
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10214
3-5 dagar Artikel nr.: 10826
Arom: fruktig
Artikel nr.: 10826
3-5 dagar Artikel nr.: 10533
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10533
3-5 dagar Artikel nr.: 10299
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10299
3-5 dagar Artikel nr.: 10948
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10948
3-5 dagar Artikel nr.: 1906
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1906
3-5 dagar Artikel nr.: 10782
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10782
3-5 dagar Artikel nr.: 1753
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1753
3-5 dagar Artikel nr.: 1545
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1545
3-5 dagar Artikel nr.: 1709
Arom: blommig
Artikel nr.: 1709
3-5 dagar Artikel nr.: 1665
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1665
3-5 dagar Artikel nr.: 1724
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1724
3-5 dagar Artikel nr.: 10178
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 10178
3-5 dagar Artikel nr.: 10023
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10023
3-5 dagar Artikel nr.: 10744
Arom: chokladig
Artikel nr.: 10744
3-5 dagar Artikel nr.: 10149
Arom: chokladig
Artikel nr.: 10149
3-5 dagar Artikel nr.: 10736
Arom: maltig
Artikel nr.: 10736
3-5 dagar Artikel nr.: 1869
Arom: chokladig
Artikel nr.: 1869
3-5 dagar Artikel nr.: 1003
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1003
3-5 dagar Artikel nr.: 1022
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1022
3-5 dagar Artikel nr.: 1021
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1021
3-5 dagar Artikel nr.: 1001
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1001
3-5 dagar Artikel nr.: 1091
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1091
3-5 dagar Artikel nr.: 1092
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1092
3-5 dagar Artikel nr.: 1124
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1124
3-5 dagar Artikel nr.: 1115a
Arom: nötig
Artikel nr.: 1115a
3-5 dagar Artikel nr.: 1538
Arom: maltig, blommig
Artikel nr.: 1538
Koffeinfritt kaffe
För många är koffeinkicken underbar, men för vissa andra bara ett obehag. Koffeinfritt kaffe är ett populärt alternativ för människor som inte tål eller gillar just den beståndsdelen av kaffe. På så sätt behöver ingen avstå från den härliga kaffenjutningen.
Det är ingen hemlighet att kaffe uppskattas och dricks inte bara för sin uppiggande effekt, utan också för sina olika härliga och intensiva aromer. Ibland vill man ha kaffe - men inte koffein. Särskilt för koffeinintoleranta personer, gravida kvinnor eller för den som vill ha en kopp kaffe innan läggdags är en koffeinfri espresso precis rätt. Men hur funkar det?
Koffeinfritt är faktiskt inte helt utan koffein
Nej, ingen tillgänglig metod kan faktiskt garantera ett koffeininnehåll på 0%. Beroende på land finns det därför riktlinjer för vad som får säljas som ett koffeinfritt kaffe. I de flesta länder ligger denna gräns på 0,1%. Arabicabönan innehåller naturligt mindre koffein än robustabönan. Därför används ofta arabicabönan för tillverkning av koffeinfri espresso eller koffeinfritt kaffe.
Forskare har också utvecklat genetiskt modifierade kaffeplantor som producerar helt koffeinfritt kaffe utan behov av efterbehandling. Men på grund av den strikta europeiska lagen mot genmodifierade plantor får dessa inte säljas.
Hur uppfanns koffeinfritt kaffe?
Ludwig Roselius utvecklade 1903 en metod för att för första gången kunna producera koffeinfritt kaffe i kommersiella mängder. Han misstänkte att hans far, som var en stor kaffedrickare, hade dött av koffeinförgiftning vid ung ålder. För att undivka att fler dog, blötlade han råa kaffebönor i saltvatten och utvann koffeinet med hjälp av bensen.
Resultatet var dock tyvärr farligare än vad koffeinet i kaffe någonsin kan vara, detta på grund av det cancerframkallande ämnet bensen. Men kaffet var mer eller mindre koffeinfritt och såldes som sådant i hela Europa. Även om liknande processer används idag, är det naturligtvis inte längre med bensen.
Olika metoder för koffeinfritt kaffe
Schweiziska vattenprocessen
Att Ludwig Roselius var något riktigt på spåret, förstod ett schweiziskt företag som utvecklade en process för avkoffeinering med nästan enbart vatten och framför allt utan bensen. De oröstade kaffebönorna blötlades i varmt vatten tills dess att bönornas alla vattenlösliga beståndsdelar (som till exempel koffein) var i vattnet. Därefter passerar vattnet ett filter som plockar upp koffeinmolekylerna men låter de mindre molekylerna med smak passera med vattnet. Sedan blötläggs bönorna igen av vattnet som nu inte innehåller koffein, men däremot smak som absorberas tillbaka till bönorna.
Kemisk process
Framför allt Roselius bensen-metod lade grunden för den kemiska processen för avkoffeinering av kaffebönor. Då som nu utsätts de råa bönorna för ett kemiskt bad. Lösningsmedlen avlägsnar en stor del av koffeinet och därefter tvättas och torkas bönorna.
Istället för cancerframkallande bensen används idag extraktionsmedlen diklormetan och etylacetat. Men eftersom diklomerat nyligen också har misstänkts vara cancerframkallande löses koffein huvudsakligen med etylacetat, ett ämne som förekommer naturligt i en del växter.
Koldioxidprocessen
CO2 är den kemiska formeln för molekylen koldioxid som består av kol och syre. Gasen koldioxid är färglös, lättlöslig i vatten, icke brandfarlig, luktfri och giftfri. Tillsammans med kväve, syre och så kallade ädelgaser är den en naturlig beståndsdel i luften.
I koldioxidprocessen pressas koldioxid med extremt högt tryck mot och genom bönorna, som tidigare har mjukats upp med hett vatten. I processen tar koldioxiden med sig koffeinet - och den koffeinfria kaffebönan är klar. En fördel med denna process är att koffeinet kan återvinnas och återanvändas för medicinska ändamål som till exempel i koffeintabletter.
Dessa rosterier använder koldioxidprocessen för sin koffeinfria espresso: Kimbo Caffè, Lavazza, GEPA, Mokaflor, Nannini, Schreyögg.
Hälsofördelar med koffeinfritt kaffe
Koffeinfritt kaffe erbjuder flera hälsofördelar som gör det till ett bra val för den som vill minska koffeinintaget:
1. Kaffe, även koffeinfritt, kan miska risken för hjärtsjukdom
Studier har visat att risken för att drabbas av hjärtsjukdomar kan minska av att dricka koffeinfritt kaffe eftersom det innehåller antioxidanter som hjälper till att reducera inflammation och förbättra hjärthälsan.
2. Reducerad risk för diabetes typ 2
Koffeinfritt kaffe har också kopplats samman med en lägre risk för att utveckla typ 2-diabetes, delvis på grund av innehållet av antioxidanter och och potential att förbättra leverenzymnivåerna.
3. Mindre syra
Koffeinfritt kaffe tenderar att vara mindre surt än vanligt kaffe, vilket gör det till ett bättre alternativ för dem med sura uppstötningar eller känsliga magar.
4. Bättre sömn och mindre ångest
Genom att välja koffeinfritt kaffe kan du njuta av ditt kaffe utan risken att sömnen påverkas eller få ökad ångest som kan kopplas till koffein.
5. Rik på vitmainer och mineraler
Koffeinfritt kaffe innehåller många av de fördelaktiga mineraler och vitaminer som vanligt kaffe: magnesium, kalium och vitamin B3
Så lyckas du med koffeinfritt kaffe
1. Använd färska bönor av hög kvalitet
Börja med det viktigaste av allt: färska koffeinfria kaffebönor av hög kvalitet. Titta efter bönor som har avkoffeinerats genom den schweiziska vattenmetoden eller CO2-metoden.
2. Mal bönorna precis innan bryggning
Använd de koffeinfria kaffebönorna i din egna kaffekvarn precis innan bryggning för att maximera de goda smakerna.
3. Använd filtrerat vatten
Kvaliteten på ditt vatten har en stor påverkan på smaken av ditt koffeinfria kaffe. Använd filtrerat vatten, fritt från orenheter, för att brygga koffeinfritt kaffe.
4. Optimal bryggtemperatur
Brygg ditt kaffe inom intervallet för den optimala temperaturen från 90°C till 96°C för att extrahera den bästa smaken från dina koffeinfria kaffebönor.
5. Experimentera med bryggmetoder
Oavsett om du föredrar french press, pour-over eller koffeinfritt kaffe från en espressomaskin så kan du experimentera med olika metoder för att hitta vad som bäst passar din smak.