15% rabatt på Alunni Luigina | 10% rabatt på La Genovese Anniversario
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Den Perfekta Espresson

CHECKLISTA - Verktygen som du måste ha!

Stänga filter
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
från till
1 från 2
Inga resultat hittades för filtreringen!
Motta Aluminium Tamper Easy 57mm
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Motta Aluminium Tamper Easy 57mm
161,23 kr
(161,23 kr / 1 st.)

3-5 dagar Artikel nr.: 2644


Artikel nr.: 2644
JoeFrex - Mühlenpinsel maxi schwarz
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kaffekvarnspensel maxi svart
83,48 kr
(83,48 kr / 1 st.)

3-5 dagar Artikel nr.: 9081


Artikel nr.: 9081
Motta - Frothing Cup Europe Carbon-Design 50cl
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Motta - Frothing Cup Europe Carbon-Design 50cl
512,36 kr
(512,36 kr / 1 st.)

3-5 dagar Artikel nr.: 2633


Artikel nr.: 2633
Motta Tamper in carbon look 58mm
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Motta Tamper in carbon look 58mm
380,98 kr
(380,98 kr / 1 st.)

3-5 dagar Artikel nr.: 2634


Artikel nr.: 2634
Motta Frothing cup white 75cl
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Motta Frothing cup white 75cl
333,21 kr
(333,21 kr / 1 st.)

3-5 dagar Artikel nr.: 2642


Artikel nr.: 2642
Motta Tamper tillverkad rostfritt stål Svart trähandtag 57mm
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Motta Tamper tillverkad rostfritt stål Svart trähandtag 57mm
255,58 kr
(255,58 kr / 1 st.)

3-5 dagar Artikel nr.: 2643


Artikel nr.: 2643
Motta Coffee leveling tool Carbon-Design 58mm
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Motta Coffee leveling tool Carbon-Design 58mm
380,98 kr
(380,98 kr / 1 st.)

3-5 dagar Artikel nr.: 2635


Artikel nr.: 2635
Motta Tamper flat 58 mm Edelstahl und Olivenbaumholz
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Motta Tamper handtag olivträ bas i rostfritt stål 58mm flat
309,33 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 2631


Artikel nr.: 2631
Espazzola
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Espazzola Rengöringsverktyg för bryggruppen 53 mm, svart
357,10 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 9101


Artikel nr.: 9101
Motta Andrueckstation Tischkante - Inox art 8210/P
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Motta - Tamperstation Art. 8210/P
285,44 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 2624


Artikel nr.: 2624
Motta Tamper aus Edelstahl mit Holzgriff - Art. 7900/M
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Motta - Tamper 58 mm Rostfritt stål med trägrepp Art. 7900/M
237,67 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 2618


Artikel nr.: 2618
Motta Tamper 58mm - kontentrische Wellen - Art. 8500/B
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Motta - 58 mm rostfritt stål -Tamper Wave Art. 8500/B
285,44 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 2620


Artikel nr.: 2620
Tampin Cat von Motta art. 275
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Motta - Tamper-station Tamping CAT
213,78 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 2627


Artikel nr.: 2627
Kaffeelot - Kaffeemaß Motta
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Motta - Kaffemått rostfritt stål
70,46 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 2617


Artikel nr.: 2617
Motta Shotglas für Ristretto und Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Motta - Mätglas för Espresso och Ristretto
46,58 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 2616


Artikel nr.: 2616
Motta Andrueckstation Edelstahl - Inox art 8210
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Motta - Tamping Station Art. 8210
285,44 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 2625


Artikel nr.: 2625
Kaffee-Verteiler von Motta
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Motta - Leveling tool
416,81 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 2623


Artikel nr.: 2623
Motta Tamperhalter aus Holz
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Motta - Tamperhållare trä
130,18 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 2622


Artikel nr.: 2622
Joe Frex Rundbürste M
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
JoeFrex - Rengöringsborste Circle gruppen M
106,29 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 9028-M


Artikel nr.: 9028-M
Digital våg JoeFrex
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Digital våg JoeFrex
201,84 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 9062


Artikel nr.: 9062
(JoeFrex former concept art)
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Sumplåda Exclusive S
1779,52 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 9063


Artikel nr.: 9063
JoeFrex - Andrückstration für Siebträger Classic
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Tamperstation Classic för portafilter
428,76 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 9043


Artikel nr.: 9043
Tamping Station Professional - JoeFrex
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Tamping Station Professional JoeFrex
870,65 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 9023


Artikel nr.: 9023
Arabicaffe Espressoglas
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Arabicaffe Espressoglas
34,63 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 2291


Artikel nr.: 2291
Mill borste Classic, svart
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mill borste Classic, svart
77,63 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 9026


Artikel nr.: 9026
Motta - Knock Box Liten
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Motta - Knock Box Liten
392,93 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 2496


Artikel nr.: 2496
Sudschublade Exclusive M - JoeFrex
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Sumplåda Exclusive M
2376,67 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 9064


Artikel nr.: 9064
Mätglas för Espresso och Ristretto
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mätglas för Espresso och Ristretto
46,58 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 9077


Artikel nr.: 9077
JoeFrex - Abschlagbehälter Metall Exclusive M
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
JoeFrex - Knock Box Metall Exclusive M
943,50 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 9078


Artikel nr.: 9078
Motta - Knock Box Stor
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Motta - Knock Box Stor
500,41 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 2497


Artikel nr.: 2497
Motta - Kakaoströare
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Motta - Kakaoströare
94,35 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 2495


Artikel nr.: 2495
Motta - Mjölk-termometer Art. 365
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Motta - Mjölk-termometer Art. 365
77,63 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 2427


Artikel nr.: 2427
JoeFrex - Andrückunterlage exclusive schwarz
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Tamperställ Exclusive Svart - JoeFrex
834,82 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 9034


Artikel nr.: 9034
Slangborste
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Slangborste
30,93 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 9027


Artikel nr.: 9027
JoeFrex - Abschlagbehälter Metall Exclusive - FONDO BARISTA M
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
JoeFrex Sumplåda metall exklusiv
1254,02 kr

3-5 dagar Artikel nr.: 9042


Artikel nr.: 9042
Dripdrip Dripbox Vacuum Container
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Dripdrip Dripbox Vacuum Container
309,33 kr

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 9170


Artikel nr.: 9170
1 från 2

En perfekt espresso

Espressobönan

Botaniskt sett är kaffebönan en stenfrukt, eftersom den är omgiven av fruktkött, vilket dock avlägsnas innan användning. Kaffebönans celler har en diameter på mellan 30 och 40 µm (mikrometer).

 

Espressokvarn

Medan kaffepulver för filterkaffe har en partikelstorlek på ca 400-600 µm, används för espresso ett finare kaffepulver med en partikelstorlek på ca 200-250 µm. 

Espresso ger alltså fragment som innehåller cirka fem till sex celler. Det finns två extraktionsmetoder:

 

Två extraktionsmetoder

Vid kaffextraktion skiljer man mellan tvättfasen och extraktionsfasen.

1. Tvättfasen beskriver processen att tvätta ut ingedienserna från de celler som gått sönder under malningen. Här går extraktionen mycket snabbt, eftersom innehållet i cellerna lätt kan tvättas ut på grund av de förstörda cellväggarna.

2. Extraktionsfasen beskriver den process där vattnet tränger in i de intakta cellerna i de fem eller sex cellfragmenten. Därför går extraktionen långsammare här.

När kaffet mals fint, som vid en espresso, extraheras ämnena nästan uteslutande via den första tvättfasen. Om bönorna istället mals grovt för användning i till exempel en french press och vattnet är i kontakt med kaffepulvret en längre tid, så spelar extraktionsfasen en större roll.

 

Påverkan på smaken

Tiden som vattnet är i kontakt med kaffepulvret avgör också vilka ämnen som löses upp. Ämnen som är svårupplösliga i vatten löses nämligen bara upp i mycket små, omärkbara mängder under tvättfasen, men kan lösas upp i en koncentration som påverkar smaken när de extraheras.

Partikelstorleken efter malningen spelar alltså en avgörande roll för smaken. Om espresson mals för grovt kan den bli sur, om den mals för fint blir den bitter. Först när storleken är rätt får man den fylliga smak man vill ha.

 

Fördelning av partikelstorlek

Rätt fördelning av partikelstorleken spelar också en roll. Om den är för bred kommer kaffet att smaka surt och bittert.

Partikelgroesse

Ju högre kvalitet på kvarnen, desto smalare blir kurvan för partikelstorleksfördelningen. Om du skulle göra en espresso enbart med partiklar från den vänstra delen av kurvan (där de mycket finmalda partiklarna finns), skulle kaffet bli mycket bittert. Partiklarna är för små vilket gör att vattnet dröjer sig kvar länge på grund av den täta packningen. Detta gör att svårlösliga, bittra tanniner löses upp och orsakar den torra, tråkiga känslan i munnen.

Om du skulle göra en espresso från endast den högra delen av kurvan (där de grovmalda partiklarna finns) skulle den bli mycket sur.  

 

Rengör kvarnen för rätt partikelstorlek

Partikelstorleken minskar efter några malningar eftersom oljor fastnar i kvarnen.  Dessa oljor oxiderar sedan med tiden.  Detta ger kaffet en härsken eftersmak.  Kaffekvarnen bör rengöras regelbundet så att den uppnår önskad malningsgrad igen och de oxiderade oljorna avlägsnas. Du hittar våra rengöringsmedel här.

 

Portafiltermaskin

Portafiltermaskinen måste värmas upp i förväg, precis som kopparna bör göra genom att placeras uppe på maskinen.

  

Fylla portafiltret korrekt

Använd utjämnaren medurs. Utjämnaren används före tampning för att säkerställa att espressopulvret är jämnt fördelat. Därefter kan du använda tempern för att skapa ett jämnt lager. Kanalisering innebär att vattnet, istället för att rinna jämnt genom hela portafiltret, bara rinner genom ett litet ställe (vanligtvis kanten) i espressopulvret och överextraherar det kaffepulvret. Espresson smakar då obalanserat. Den jämna fördelningen förhindrar denna kanalisering och gör att espresson får en perfekt crema.

På internet hittar du en hel del instruktioner om hur man använder en leveler. Men här leder inte alla vägar till Rom, utan det finns bara en metod för att fördela espressoblandningen optimalt. För att göra detta, placera utjämnaren löst på kaffepulvret. Sedan accelereras den medurs utan tryck och släpps. Sedan kan du använda tampern. Du hittar utjämnare här.

 

Tampa på rätt sätt

För att tampa korrekt, placera portafiltret på en stabil kant och placera tampern rakt på det nyutjämnade kaffepulvret. Tryck sedan ner kaffet ordentligt med 15 kg tryck. Det krävs lite övning för att hitta rätt tryck. En kroppsvåg kan vara till hjälp. Du hittar ett urval av tampers här.

 

Sätta fast portafiltret

På kaféer kan man ofta se baristan försöka sätta fast portafiltret snabbt i en hektisk situation. Han träffar inte rätt direkt utan istället någonstans på maskinen. På så sätt förstör han utjämningen och eventuellt även tampningen, vilket kan orsaka kanalisering.

Därmed tar vi det lugn som behövs för precision och sätter fast portafiltret långsamt, utan att röra om i espressopulvret.

 

Rätt bryggning

För optimal bryggning ska 7 g kaffe passera genom 30 ml vatten vid ca 10 bar på ca 25 sekunder. 

De flesta espressokvarnar är konstruerade för att sluta mala efter 7 g.

Pumparna i portafiltermaskiner kan generera tryck på upp till 20 bar. Ett munstycke installeras då vanligtvis ovanför portafiltern för att reglera trycket. Du kan se detta när du låter vatten rinna igenom utan portafilter. Vattnet forsar inte ut med 20 bar, utan rinner långsammare och försiktigare ut. Denna kontrollmekanism säkerställer då också de nödvändiga 10 bar.

Idag finns det två typer av portafiltermaskiner. Med den ena trycker du på en knapp och 30 ml rinner ut på 25 sekunder. Med den andra manövrerar du en spak och kan därmed själv bestämma trycket och flödestiden. Om du drar ned spaken helt har du det högsta trycket, om du drar ned den mindre har du mindre tryck. Vanligtvis är dock sådana maskiner inställda så att du måste dra spaken hela vägen ner i 25 sekunder.

 

Forskning för den intresserade

När man läser på internet hittar man ofta motsatta eller felaktiga påståenden. Därför tog vi en närmare titt. Studien Analysing extraction uniformity from porous coffee beds using mathematical modelling and computational fluid dynamics approaches från 2019 visar att kaffeextraktion sker enligt Darcy-ekvationen (Forchmanns förlängning av ekvationen är irrelevant här), som är en omvandling av Karman-Kozeny-ekvationen. Denna ekvation beskriver flödeshastigheten för espresso genom portafilter, vilken är omvänt proportionell mot pulvrets volymspecifika ytarea. Ju mindre ytan är (dvs. ju grövre kaffet är malt), desto snabbare är flödeshastigheten.

Studie: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0219906