
3-5 dagar Artikel nr.: 11032
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 11032

3-5 dagar Artikel nr.: 10014
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10014

3-5 dagar Artikel nr.: 11072
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 11072

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1340
Artikel nr.: 1340

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10144
Artikel nr.: 10144

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10079
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10079

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10691
Arom: maltig, fruktig
Artikel nr.: 10691

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10117
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10117

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10214
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10214

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1753
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1753

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1545
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1545

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1665
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1665

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10149
Arom: chokladig
Artikel nr.: 10149

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1039
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1039

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1115a
Arom: nötig
Artikel nr.: 1115a

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1259
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1259

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1403
Arom: blommig
Artikel nr.: 1403

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1538
Arom: maltig, blommig
Artikel nr.: 1538

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1546
Arom: chokladig
Artikel nr.: 1546

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1863
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1863

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1963
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 1963

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1966
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1966

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10230
Artikel nr.: 10230

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 11025
Arom: chokladig, nötig, fruktig
Artikel nr.: 11025

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 11038
Arom: chokladig
Artikel nr.: 11038

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1586
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 1586

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1475
Arom: chokladig, nötig, fruktig
Artikel nr.: 1475

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 11056
Arom: karamell, honung, nötig, fruktig
Artikel nr.: 11056
Koffeinfritt kaffe
För många är koffeinkicken underbar, men för vissa andra bara ett obehag. Koffeinfritt kaffe är ett populärt alternativ för människor som inte tål eller gillar just den beståndsdelen av kaffe. På så sätt behöver ingen avstå från den härliga kaffenjutningen.
Det är ingen hemlighet att kaffe uppskattas och dricks inte bara för sin uppiggande effekt, utan också för sina olika härliga och intensiva aromer. Ibland vill man ha kaffe - men inte koffein. Särskilt för koffeinintoleranta personer, gravida kvinnor eller för den som vill ha en kopp kaffe innan läggdags är en koffeinfri espresso precis rätt. Men hur funkar det?
Koffeinfritt är faktiskt inte helt utan koffein
Nej, ingen tillgänglig metod kan faktiskt garantera ett koffeininnehåll på 0%. Beroende på land finns det därför riktlinjer för vad som får säljas som ett koffeinfritt kaffe. I de flesta länder ligger denna gräns på 0,1%. Arabicabönan innehåller naturligt mindre koffein än robustabönan. Därför används ofta arabicabönan för tillverkning av koffeinfri espresso eller koffeinfritt kaffe.
Forskare har också utvecklat genetiskt modifierade kaffeplantor som producerar helt koffeinfritt kaffe utan behov av efterbehandling. Men på grund av den strikta europeiska lagen mot genmodifierade plantor får dessa inte säljas.
Hur uppfanns koffeinfritt kaffe?
Ludwig Roselius utvecklade 1903 en metod för att för första gången kunna producera koffeinfritt kaffe i kommersiella mängder. Han misstänkte att hans far, som var en stor kaffedrickare, hade dött av koffeinförgiftning vid ung ålder. För att undivka att fler dog, blötlade han råa kaffebönor i saltvatten och utvann koffeinet med hjälp av bensen.
Resultatet var dock tyvärr farligare än vad koffeinet i kaffe någonsin kan vara, på grund av det cancerframkallande ämnet bensen. Men kaffet var mer eller mindre koffeinfritt och såldes som sådant i hela Europa. Även om liknande processer används idag, sker det naturligtvis inte längre med bensen.
Olika metoder för koffeinfritt kaffe
Schweiziska vattenprocessen
Att Ludwig Roselius var något riktigt på spåret, förstod ett schweiziskt företag som utvecklade en process för avkoffeinering med nästan enbart vatten och framför allt utan bensen. De oröstade kaffebönorna blötlades i varmt vatten tills dess att bönornas alla vattenlösliga beståndsdelar (som till exempel koffein) var i vattnet. Därefter passerar vattnet ett filter som plockar upp koffeinmolekylerna men låter de mindre molekylerna med smak passera med vattnet. Sedan blötläggs bönorna igen av vattnet som nu inte innehåller koffein, men däremot smak som absorberas tillbaka till bönorna.
Kemisk process
Framför allt Roselius bensen-metod lade grunden för den kemiska processen för avkoffeinering av kaffebönor. Då som nu utsätts de råa bönorna för ett kemiskt bad. Lösningsmedlen avlägsnar en stor del av koffeinet och därefter tvättas och torkas bönorna.
Istället för cancerframkallande bensen används idag extraktionsmedlen diklormetan och etylacetat. Men eftersom diklomerat nyligen också har misstänkts vara cancerframkallande löses koffein huvudsakligen med etylacetat, ett ämne som förekommer naturligt i en del växter.
Koldioxidprocessen
CO2 är den kemiska formeln för molekylen koldioxid som består av kol och syre. Gasen koldioxid är färglös, lättlöslig i vatten, icke brandfarlig, luktfri och giftfri. Tillsammans med kväve, syre och så kallade ädelgaser är den en naturlig beståndsdel i luften.
I koldioxidprocessen pressas koldioxid med extremt högt tryck mot och genom bönorna, som tidigare har mjukats upp med hett vatten. I processen tar koldioxiden med sig koffeinet - och den koffeinfria kaffebönan är klar. En fördel med denna process är att koffeinet kan återvinnas och återanvändas för medicinska ändamål som till exempel i koffeintabletter.
Dessa rosterier använder koldioxidprocessen för sin koffeinfria espresso: Kimbo Caffè, Lavazza, GEPA, Mokaflor, Nannini, Schreyögg.
Hälsofördelar med koffeinfritt kaffe
Koffeinfritt kaffe erbjuder flera hälsofördelar som gör det till ett bra val för den som vill minska koffeinintaget:
1. Kaffe, även koffeinfritt, kan miska risken för hjärtsjukdom
Studier har visat att risken för att drabbas av hjärtsjukdomar kan minska av att dricka koffeinfritt kaffe eftersom det innehåller antioxidanter som hjälper till att reducera inflammation och förbättra hjärthälsan.
2. Reducerad risk för diabetes typ 2
Koffeinfritt kaffe har också kopplats samman med en lägre risk för att utveckla typ 2-diabetes, delvis på grund av innehållet av antioxidanter och och potential att förbättra leverenzymnivåerna.
3. Mindre syra
Koffeinfritt kaffe tenderar att vara mindre surt än vanligt kaffe, vilket gör det till ett bättre alternativ för dem med sura uppstötningar eller känsliga magar.
4. Bättre sömn och mindre ångest
Genom att välja koffeinfritt kaffe kan du njuta av ditt kaffe utan risken att sömnen påverkas eller få ökad ångest som kan hos vissa känsliga kan kopplas till högt intag koffein.
5. Rik på vitmainer och mineraler
Koffeinfritt kaffe innehåller många av de fördelaktiga mineraler och vitaminer som även finns i vanligt kaffe: magnesium, kalium och vitamin B3
Så lyckas du med koffeinfritt kaffe
1. Använd färska bönor av hög kvalitet
Börja med det viktigaste av allt: färska koffeinfria kaffebönor av hög kvalitet. Titta efter bönor som har avkoffeinerats genom den schweiziska vattenmetoden eller CO2-metoden.
2. Mal bönorna precis innan bryggning
Använd de koffeinfria kaffebönorna i din egna kaffekvarn precis innan bryggning för att maximera de goda smakerna.
3. Använd filtrerat vatten
Kvaliteten på ditt vatten har en stor påverkan på smaken av ditt koffeinfria kaffe. Använd filtrerat vatten, fritt från orenheter, för att brygga koffeinfritt kaffe.
4. Optimal bryggtemperatur
Brygg ditt kaffe inom intervallet för den optimala temperaturen från 90°C till 96°C för att extrahera den bästa smaken från dina koffeinfria kaffebönor.
5. Experimentera med bryggmetoder
Oavsett om du föredrar french press, pour-over eller koffeinfritt kaffe från en espressomaskin så kan du experimentera med olika metoder för att hitta vad som bäst passar din smak.