NYHET: 10% för att lära känna Segafredo Impronte | 15% på nya Provset Settanta med 70% Arabica-sorter
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Brasilien

Kaffe från Brasilien

Att sammanfatta kaffet från världens största kaffeodlingsland är inte helt enkelt. Brasilien levererar kaffe som är allt från billigt med lägre kvalitet till rena kaffespecialiteter.

Brasilien

Historisk genomgång

Efter att de första kaffebönorna nådde Brasilien 1727 genom den portugisiske sergeanten Francisco de Mello Palhetas, utvecklades kaffet snabbt till den första och mest framgångsrika brasilianska exportprodukten. Det som från början bara var avsett för inhemsk konsumtion utvecklades till en exportsuccé samtidigt som världens största kaffeproducent vid den tiden, Haiti, befann sig i en allvarlig kris. I slutet av 1800-talet var kaffe landets överlägset största ekonomiska faktor, och cirka 75 % av världsproduktionen kom från Brasilien. Då som nu kommer 98% av landets kaffe från de fyra delstaterna Sao Paulo, Espirito San, Minas Gerais och Parana. Främst för att kaffeodlingen växte utan utländska investeringar banade den väg för Brasilien i århundraden framöver. Idag står kaffeproduktionen endast för ca 10% av Brasiliens BNP; produkter som järn och soja har tagit över. Ändå arbetar fortfarande mer än 3,5 miljoner människor i den brasilianska kaffeproduktionskedjan och landet har en utpräglad kaffekultur med många egna specialiteter.

Brasilien-Robusta-Bohnen 

Brasilianskt kaffes egenskaper

Framför allt olika arabicasorter, men delvis även robusta, odlas i de stora brasilianska bergen och höga platåerna. Som jordens till ytan femte största land erbjuder Brasilien en stor variation i odlingsförhållanden, från de fuktiga regnskogarna i Amazonas till skogar i berg, stäpper och drömstränder. Detta gör att även bönor av samma sort kan få olika smak om de har skördats i olika områden. I sydöstra delen av landet odlas sedan några år tillbaka nyupptäckta bourbonsorter. Tack vare den milda, fina kryddigheten och den subtila vaniljsmaken har denna böna blivit särskilt populär. Särskilt bönor som odlas på östkusten har ibland en lätt arom av havsvatten, en egenskap som är särskilt populär i Östeuropa. Generellt beskrivs brasilianskt kaffe som ganska milt och med låg syrahalt. 

Problem i Brasilien

Den till en början gigantiska omfattningen av kaffeodling i Brasilien hade naturligtvis inte bara positiva effekter för landet. Fram till 1888 hade nästan alla plantager svarta slavar och även efter att slaveriet officiellt förbjöds så förbättrades arbetsförhållanden endast långsamt. Idag får den brasilianska befolkningen främst lida av ohälsosamma bekämpningsmedel och att massor av konstgödsel används i stora delar av landet. Utan de kemiska tillsatserna skulle landets många monokulturer inte vara lönsamma. Alla farliga kemikalier bryts förvisso ner under rostningen, men Brasiliens natur och arbetare, som alltför ofta drabbas av cancer, lider fortfarande. Även om Brasilien är på rätt väg och fler och fler små initiativ som försöker värna om natur och miljö växer fram, är kampen mot kaffejättarna inte alltid lätt.