NYHET: 10% för att lära känna Segafredo Impronte | 15% på nya Provset Settanta med 70% Arabica-sorter
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Kaffeblandningen

Det är blandningen som gör magin

En kaffeblandning är en komposition av flera bönsorter med olika ursprung. Särskilt i espressokaffe används de mest olika bönorna från hela världen. Genom att få fram de bästa egenskaperna av varje böna kan man i en blandning skapa en helhet som överträffar vad de enskilda bönorna själva kan åstadkomma. Viktigt för detta är att varje sort behöver rostas separat. Eftersom varje sort har sina egna egenskaper är detta nödvändigt för ett optimalt resultat.

Även om arabicabönor smakmässigt ofta anses bättre än robustabönor, kan bra robustabönor ge ett viktigt bidrag till en bättre, fylligare kropp hos en kaffeblandning. Precis som i en bra cuvée när det kommer till vin, kan det rätta blandningsförhållandet av olika bönkaraktärer ge en balanserad och unik smak i koppen. Om du däremot testar ett kaffe med ett enda ursprung (single origin) kan du tydligare känna bönans egenskaper, men du får inte samma utbud av smaker och aromrikedom som i en blandning.

Med det vanliga blandningsförhållandet på 80% Arabica och 20% Robusta finns till exempel den balanserade espressoblandningen Salimbene Superbar, som definitivt kommer imponera även på den som tvivlar på robusta.

Det finns även blandningar av 100% robustabönor eller av 100% arabicabönor