NYHET: 10% för att lära känna Segafredo Impronte | 15% på nya Provset Settanta med 70% Arabica-sorter
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Upptäckten av kaffebönan

Upptäckten av kaffebönan

Legenden om upptäckten i Etiopien

Enligt legenden upptäcktes kaffet i "Kaffa", en region i det som nu är Etiopien. Det ska ha varit herden Kaldi som under en vandring med sina getter upptäckte att de betedde sig ovanligt livligt och hade ökad uthållighet efter att ha ätit vissa frukter, vilket väckte hans nyfikenhet. Han inspekterade den medelstora busken med mörkgröna blad och gulröda bär. Av nyfikenhet tog han med sig de stimulerande bären till ett närliggande kloster för att få effekten förklarad av prästerskapet. Munkarna betraktade bären som en djävulsk frestelse och kastade dem i elden, men den förföriska och utsökta doften av rostat kaffe fick dem till slut att rädda bönorna ur elden och brygga världens första kaffe. 

Vad vet vi egentligen idag?

Idag finns det dock lika många ursprungslegender som det finns kaffesorter. Men vad vi nu vet är att kaffe under lång tid användes på andra sätt än i en dryck. I bland annat Kaffa åt man tidigt råa kaffebär eller en trögflytande blandning av animaliskt fett och pulvriserade kaffebönor.

Även om Kaffa anses vara kaffets födelseplats är det inte namnet på regionen som ligger till grund för dagens namn. Faktum är att kaffe i Etiopien inte alls kallas kaffe eller kaffa, utan "buna". Enligt dagens kunskap är det istället det arabiska ordet "kachve" (ge styrka) eller också "qawah" (vin, dryck) som ligger bakom dagens termer som "kaffe" och "café", och namnet "Kaveh" som är vanligt i Turkiet idag, kommer också från arabiskan.  

När började man rosta kaffe?

Det var inte italienarna eller etiopierna som först började rosta kaffe, utan araberna som runt år 1000 började rosta, mala och koka kaffebönor i vatten. Den första riktiga kaffeplantagen med odlade kaffeplantor fanns också i nuvarande Jemen. Från upptäckten av kaffeplantan coffea arabica i Afrika till rostning och berbatning av espresso i Italien har kaffet en lång och intressant historia. 

Fram till 1000-talet användes olika delar av växten på olika sätt: de råa kaffebären åts, de gröna bönorna kokades för att göra en brygd eller till och med bearbetades till ätbar melass med hjälp av animaliskt fett.

 

 

Passande artiklar
La Genovese Espresso Qualita Orientale
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Genovese Caffè Orientale
1kg | Hela bönor
268,32 kr
(268,32 kr / 1 kg)
La Genovese Caffè Oro - Espresso Italiano
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Genovese Caffè Oro - Espresso Italiano
1kg | Hela bönor
292,83 kr
(292,83 kr / 1 kg)