NYHET: Segafredo Impronte med 10% prova-på-rabatt | 15% på nya "Provset Settanta" med 70% Arabica
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Kaffets utveckling

Arabiskt vin sprider sig i Europa

Först rapporterade resande i Mellanöstern om det stimulerande "arabiska vinet", Orientens kaffe. Det började som en populär souvenir och blev sedan en importvara, först till Venedig, och européerna lärde sig snabbt att uppskatta fördelarna med den nya trendiga drycken. I motsats till vad många tror var det inte Wien, utan just Venedig som var kaffets vagga i Europa. Efter att Europas första kaffehus öppnade 1647 i Venedig och snabbt skaffade sig monopol på kaffeimport, utvecklade sig det idag världsberömda italienska rosthantverket. Här myntades också begreppet "espresso". 

Det var inte förrän fyrtio år och många städer senare som en armenier öppnade det första wienska kaffehuset med 50 säckar kaffe som blivit över från den turkiska belägringen av Wien. Genom de europeiska kolonialmakternas expansion nådde kaffet hela världen under 1600-talet. Latinamerika, Asien, stora delar av Afrika och många andra tropiska och subtropiska områden visade sig vara utmärka områden för kaffeplantan och kaffet som importerats av kolonialherrarna ersatte snart det jemenitiska kaffet. 1727 introducerades växten i Brasilien av portugisiska kolonialister och nu är landet den största producenten i världen.

 

Det goda namnet

Kaffe som kallar sig "Brazil Santos" är inte nödvändigtvis av högsta kvalitet, utan visar egentligen bara att kaffet omlastades i den brasilianska hamnen i staden Santos.

Även märkningen "100% Arabica" betyder inte nödvändigtvis att endast högkvalitativa bönor har använts; av all världens arabicaproduktion finns både bra och dåliga sorter, endast cirka 5 procent av världens arabica-skörd kan sägas vara av allra högsta kvalitet.