NYHET: 10% för att lära känna Segafredo Impronte | 15% på nya Provset Settanta med 70% Arabica-sorter
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Espresso från ett portafilter

Portafiltermaskin

En espressomaskin med portafilter är den kändaste och även mest ansedda maskinen för att tillreda en espresso. I motsats till helautomatiska maskiner är det allra viktigaste här vad dess italienska uppfinnare kallar för Mano. Mano är italienska för hand och står här för den mänskliga faktorn vid en traditionell tillredning av espresso, kort sammanfattat för hantverket. För den som är intresserad av att lära sig den traditionella baristakonsten och skapa en riktigt god espresso, är kunskapen om portafilter obligatorisk. 

Uppfinningen portafiltermaskin

Fram till slutet av 1800-talet var att skapa kaffe med hjälp av tryck ännu oupptäckt och okänt. Kaffe bryggdes istället genom att vattnet rann genom kaffet och filtret med hjälp av den naturliga gravitationen. Det var också vanligt att brygga med en fransk press eller eller liknande kannor. Men alla dessa metoder hade samma problem: bryggningen tog lång tid. Upp till fyra minuter per kopp kaffe. 

I en värld som genom industrialiseringen snabbt förändrades i grunden behövdes även inom kaffe något nytt. Under 1900-talet första år experimenterade italienare som Moriondo och Bezzera med ånga, inspirerade av olika ångmaskiner. De första maskinerna som hade ett riktigt portafilter producerade kaffe genom att låta det passera genom en sil med hjälp av ångtrycket från det vatten som kokades upp i pannan.

Som den inbitne espressofantasten vet är kokande vatten med en temperatur på 100 °C och över alldeles för varmt för en riktigt god espresso. Resultatet från dessa nya maskiner var därför inte optimalt.

Den första maskinen som löste detta överhettningsproblem utvecklades av Cremosi 1938 och byggdes slutligen av Achille Gaggia. Vattnet pressades nu genom silen med ett kontinuerligt tryck på tio bar, inte genom ångtryck utan genom den mekaniska spänningen i en stålfjäder, som spändes med en handspak. Vattnet kunde strömma genom kaffepulvret vid en optimal temperatur på 90 - 95 °C. Resultatet övertygade i smak och handspaksmaskinen som fungerar enligt samma princip idag var född.

Rätt portafiltermaskin 

Den som vill köpa en portafiltermaskin bör först noga fundera över vilka krav man har på maskinen. Är det komfort eller tradition som önskas, ska maskinen kunna göra så många espresso som möjligt eller bara en? Och så är det naturligtvis frågan om pris. Det finns två huvudtyper av portafiltermaskiner:

Handhållna maskiner

Det mest traditionella sättet för att göra en espresso på är naturligtvis i en handhållen maskin med portafilter. För att bemästra denna maskin måste du dock ta hänsyn till olika faktorer; till skillnad från en helautomatisk maskin måste du känna till malningsgrad, mängd kaffe, mängd vatten och några andra saker. Handspakarna är trevliga att titta på och ett blickfång i vilket kök som helst, men du behöver lite muskelkraft och alla som har arbetat som barista med en handspaksmaskin vet att det kan vara ansträngande. Men om du är intresserad av espresso och framför allt av hantverket och är beredd att investera lite tid, är en handspakmaskin det bästa valet. Det kommer definitivt vara roligt.

Elektrisk portafiltermaskin

Även med elektriska portafiltermaskiner bör du naturligtvis lära dig lite om hur man gör en bra espresso. Mängden kaffe och malningsgrad måste också ställas in korrekt här. De flesta elektriska maskiner reglerar dock trycket, vattenmängden och temperaturen helt på egen hand. Med hjälp av en liten, elektrisk vibrations- eller rotationspump pressas vattnet tillförlitligt genom silen med rätt tryck. Med en knapptryckning eller via en ventil börjar sedan vattnet att rinna. Med denna typ av maskin bör det noteras att vibrationspumpar kan göra mycket ljud, särskilt i lågprismaskiner, och därför inte nödvändigtvis passar in på alla kontor.

Med båda dessa typer av maskiner finns det olika storlekar att välja på för sitt egna behov. För hemmabruk räcker det naturligtvis med en liten maskin med ett portafilter. För gastronomibranschen finns det maskiner med 4 eller fler portafilter, fasta vattenanslutningar, dubbelpanna och integrerad avkalkning.