NYHET: 10% för att lära känna Segafredo Impronte | 15% på nya Provset Settanta med 70% Arabica-sorter
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Espresso steg för steg

Hur man gör en espresso - steg för steg

Läs här om alla viktiga steg för att göra en perfekt espresso. Särskilt som nybörjare hoppar man säkert över några av dessa steg, men som perfektionist och espressogourmet är alla värda att följa.

1. Sätt på maskinen och ge den ca. 15 minuter för att helt värmas upp.

2. Nu måste koppen värmas upp. Du kan antingen använda varmt kranvatten eller het ånga från maskinens ångmunstycke för detta. 

3. Värm sedan upp portafiltret, såvida den inte redan är varm, genom att starta maskinens pump och därmed låta lite varmt vatten rinna genom det tomma portafiltret.

4. Nu fylls portafiltret med rätt mängd nymalet kaffepulver (för en kopp ca. 7 g).

5. Pulvret pressas in i filtret med rätt tryck av en tamper och sedan kan portafiltret placeras i maskinen.

6. Vid rätt mängd espresso (en espressokopp fylld till ca 2/3) stoppas kaffetillförseln. Se till att espresson inte överstiger den lämpliga extraktionstiden (20 - 30 sek.), annars blir kaffet för surt. Denna tid kan dock variera något beroende på maskin och bönornas malningsgrad. Håll en bryggtemperatur på ca 93°C (+/- 2°C). Kokande vatten och även temperaturer över 96°C löser upp bitterämnen från kaffepulvret. Och vem vill dricka en bitter espresso?

7. Nu kan espresson serveras eller användas för att skapa en härlig espressodryck så som cappuccino eller latte macchiato.

8. Ta därefter bort portafiltret från bryggruppen och töm den eller tappa ur den så att kaffesumpen inte fastnar i filtret. Vänta dock ca 15 sekunder innan du tar bort portafiltret för att säkerställa att trycket i gruppen har släppt!

9. Efter grundlig rengöring bör portafiltret åter placeras i bryggruppen så att allt är redo för nästa kopp.