NYHET: 10% för att lära känna Segafredo Impronte | 15% på nya Provset Settanta med 70% Arabica-sorter
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Fairtrade och ekologiskt kaffe

Är Fairtrade och ekologiskt kaffe bra?

Idag kan man hitta det överallt - kaffet från ekologisk odling med rättvis handel. Men är verkligen det ekologiska och rättvisemärka något att ha? Generallt: Ja, men framför allt om det är så direkt som möjligt. Även om olika rättvisemärkta produkter har fått ett vanrykte på senare tid, är avsikten med rättvisemärkt kaffe från hållbar produktion rätt steg och en viktig prioritering! 

Vad är Fairtrade?

Fairtrade är den allra kändaste märkningen. Den globala organisationen riktar sig till mellanhänder, importörer och exportörer med strikta villkor för de priser som ska betalas till förmån för jordbrukare och producenter i den fattigaste änden av produktionskedjan. En hög och stabil prisnivå är mycket lättare att hantera särskilt för små kooperativ än det oförutsägbart fluktuerande kaffepriset på världsmarknaden. De produkter som följer dessa riktlinjer får det välkända blågröna märket på förpackningen. 

Rainforest Alliance

Rainforest Aliance

Fairtrade och ekologiska produkter blir inte alltid bara hyllade nu för tiden. Båda har fokuserat allt mer på den breda marknaden och deras metoder och kriterier är inte alltid transparent nog när det gäller fördelarna för den fattigaste änden av kaffeindustrin.

Rainforest Alliance vill vara en ledare med gott exempel. De vill vara en förebild genom att inte bara garantera en viss kvalitet med sin stämpel, utan också främja hållbarhet i odlingsländerna genom vidareutbildning av jordbrukarna.

Till skillnad från andra märkningar betalar Rainforest Alliance inga garantipriser till producenterna. Genom att utbilda jordbrukare och aktivt stödja produktionen visar Rainforest Alliance hur de kan hävda sig på världsmarknaden genom ett hållbart och samtidigt framgångsrikt jordbruk. Med strikta miljöriktlinjer och en återgång till balanserad blandkultur uppnås ett hållbart miljöskydd och ett produktivt jordbruk utan syntetiska gödningsmedel eller bekämpningsmedel. Inhemska arter gynnas också av de naturliga livsmiljöer som skapas på detta sätt, vilket skapar ett hållbart mervärde för miljön, människorna och kaffeodlingen.  

GEPA Fair plus

Gepa-Fair-Plus

1975 grundades GEPA av Kyrkans utvecklingstjänst (KED), Misereor och den nygrundade föreningen för butiker i tredje världen.

1986 introducerade GEPA det första ekologiska kaffet i Tyskland.

1990 gjorde GEPA ett internationellt åtagande till de ekologiska jordbruksorganisationerna för att säkerställa att rättvisa levnads- och arbetsvillkor var en del av det ekologiska jordbruket. Med framgång! Naturlands riktlinjer omfattar idag inte bara ekologiska utan även sociala kriterier.

1997 vann de pris för sin aluminiumfria kaffeförpackning. Kriterierna var innovation, design och miljöanpassning.

Denna kronologi av framgång hade kunnat fortsätta i oändlighet. GEPA har satt sin egen höga standard långt bortom de normala kvalitetskraven. På deras nya förpackningar fokuserar GEPA därför på sitt eget varumärke och avstår oftast från Faitrade-märkningen. Med tilläggssymbolen "fair +" uppmärksammar GEPA sitt pionjärarbete och målet att göra mer än de allmänna kriterierna för rättvis handel. 

Vad är Direct Trade?

Direct-Fairtrade-KaffeeIdag talar alla om denna nya direkta Fairtrade. Men vad är det egentligen? Och hur skiljer det sig från det vanliga Fairtrade? Är direct trade verkligen den mest rättvisa handeln?

Då Direct Trade-kaffe i regel är i en högre prisklass associeras det mest med specialkaffe. Direkthandel gör det ofta möjligt att med säkerhet veta vilket plantage respektive böna kommer ifrån, varför de smakar som de gör och vad som gör dem speciella. Direkthandel konkurrerar därför oftast inte direkt med Fairtrade-logotypen, eftersom dessa kaffesorter befinner sig i helt olika prisklasser.

Och vad är bäst?

Kort uttryckt: Direct Fair Trade. Riktigt säker på hur ens kaffe har producerats kan man naturligtvis bara vara om man med säkerhet vet varifrån det kommer. Globaliseringen gör det möjligt att som aldrig förr ta reda på mer om sitt kaffe. Direct Fair Trade är kaffehandel utan mellanhänder. Många små kooperativ och mindre odlingar kan profitera på en direkt relation med rosterierna, vilket begränsar de kostsamma mellanhänderna. Möjligheterna att främja småskalig hållbarhet och undvika miljöskador är mycket större här, eftersom bönderna får betydligt mer betalt för sitt kaffe än genomsnittet och därför sannolikt har bättre ekonomiska förutsättningar att skydda miljön än många av de bönder som lever på existensminimum.

Också Tyskland försöker numera ge sitt bidrag till Direct Fair Trade. 2007 sänktes eller till och med avskaffades skatten på kaffe för utvalda utvecklingsländer. Solino rostas till exempel i sitt ursprungsland Etiopien och når vår shop genom direkt, rättvis handel. Det redan ganska välkända kaffet ORANG-UTAN är också ett bra kaffeprojekt. Även om Direct Fair Trade inte är någon egentlig märkning är det ett seriöst åtagande från alla inblandade. Spårbarhet är nyckelordet för ett hållbart stöd till producenterna. Därför är det bäst att köpa kaffe som du verkligen vet var det kommer ifrån.