NYHET: 10% för att lära känna Segafredo Impronte | 15% på nya Provset Settanta med 70% Arabica-sorter
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Filterbryggning

Filterbryggning

Alla har den hemma, kaffemaskinen med filter. Men inte särskilt trendigt idag, eller? Jodå! Som aldrig förr finns det idag fantastiskt filterkaffe. Oavsett om den görs för hand eller genom en maskin så väcker den oss till liv och snabbt går det också. 

I dessa tider av stjärnbaristor och världsberömda kaffespecialiteter avfärdas ofta filterkaffet, som är särskilt populärt i Nordeuropa, som ett mindre elegant kaffe. Det är synd eftersom den som tar sig tid kan med lite skicklighet göra ett sagolikt filterkaffe. Och det helt utan dyra maskiner. 

Rätt kaffeböna för filterbryggning  

Den mest kända metoden är naturligtvis en vanlig kaffebryggare, med sitt karakteristiska sörplande ljud. Den levererar ett kaffe som inte nödvändigtvis är det sämsta, men inte heller det bästa. Vattnets kontakttid med kaffepulvret är lång vilket också ger extraktion av oönskade smakämnen som bitterhet och syra. Den som efter bryggning låter kaffet stå på värme i timmar, får se fram emot ett särskilt surt och bränt kaffe. 

Långsamt upptäcker också moderna kaffebarer filterkaffet och allt mer specialiserade bryggmetoder kommer ut på marknaden.

För ett gott filterkaffe måste man, precis som med alla andra kaffevarianter, börja från grunden: med bönan. Här gömmer sig fallgrop nummer ett; många människor köper malet kaffe som dessutom är av sämre kvalitet. Även om det är bra förpackat, förlorar det senast vid öppning en stor del av sina aromer. Det är viktigt att mala kaffet först tätt inpå bryggningen och om det är möjligt förvara bönorna kallt och lufttätt, eftersom även rostade kaffebönor kan torka ut.

Även valet av böna är viktigt. Eftersom bryggningen utan tryck genom ett pappersfilter innebär en längre kontakttid mellan kaffepulvret och vattnet extraheras många aromer och bitterämnen ur bönan, som annars skulle förbli dolda i smakbilden. Vissa typer av kafferostningar kommer verkligen till sin rätt på detta sätt, medan andra blir nästan odrickbara. En mörk espressorost i filtermaskinen är därför oftast ingen bra idé.

En ljus, skickligt utförd långtidsrostning är oftast optimalt för ett gott filterkaffe. Eftersom mörka rostningar ibland innehåller för mycket bitterämnen på grund av de intensiva rostningsaromerna, som överextraheras av den långa kontakttiden, är ljusare, mildare rostningar mer lämpliga. Här spelar också framför allt rostningstiden en avgörande roll. Kaffebönor som har rostats skonsamt under längre tid blir särskilt milda, eftersom den längre tiden i värme bryter ner eller omvandlar många av de obehagliga syrorna. 

Att brygga ett gott filterkaffe

Hur du sedan går till väga för att brygga ditt filterkaffe kan verkligen göra den stora skillnaden.

Oberoende tillredningsmetod så är rätt vattentemperatur viktig. För många kaffebryggare måste man helt enkelt lita på att maskinens inställningar är rätt. Den som brygger sitt filterkaffe för hand bör dock kontrollera att vattnet varken är i princip kokande eller för kallt. För varmt vatten kan ibland ge brända, oangenäma bittra aromer medan kallt vatten producerar ett rätt så vattnigt kaffe. Den som inte vill använda någon termometer, kan använda vattenkokaren för att koka vatten och vänta cirka en minut innan bryggning.

Även malningsgrad bör anpassas efter önskat resultat och efter respektive filtermetod. Ju finare ett kaffe mals, destor kortare bör kontakttiden med vattnet vara. Även vattentemperaturen bör då vara lite lägre. Ett finmalet kaffe har en väsentligt större yta som vattnet kommer åt för extrahering. För hett vatten är det därmed bättre med en grövre malning. Om det i koppen har samlats mycket kaffesump var malningsgraden i alla fall för fin för filtret.

Framför allt för maskiner där det inte går att ställa in vattentemperatur själv, kan anpassning av malningsgrad och mängd kaffepulver göra en stor skillnad för smaken.

Filterkaffets bryggmetoder

Förutom filtermaskinen, vars funktion knappast behöver förklaras här, har filterkaffe som bryggs för hand blivit allt populärare. Efter det att rätt kaffesort och malningsgrad har valts, bör runt 10 gram kaffepulver per kopp användas. Det motsvarar ungefär en och en halv matsked. Varmt vatten används för att fukta kaffet i filtret något och efter en halv minut, när det har svällt, hälls resten av vattnet jämnt över kaffet. Det är bäst att hälla det färdiga kaffet i en isolerad termos. Att låta det stå på en värmeplatta kan snabbt förstöra aromerna och ge kaffet en bränd smak.

Är espresso starkare än filterkaffe?

Ofta sägs det att espresso ger mer koffein än filterkaffe. Men sanningen är samtidigt den att den som dricker filterkaffe oftast får i sig mer koffein än espressodrickaren eftersom man sällan dricker 250 ml espresso på en gång. För den som söker koffein är för övrigt den populära kombinationen av kaffe och en cigarett inte optimal eftersom nikotin påskyndar nedbrytningen av koffein.

Vattentemperatur

En ideal vattentemperatur för filterbryggning bör ligga mellan 90°C och 96°C. För varmt vatten kan extrahera kaffeoljan och bitterämnen för starkt och skapa en bitter smak. För kallt vatten extraherar å andra sidan inte tillräckligt med aromer, vilket leder till en platt smak. Om du låter vattnet kylas en minut efter kokning kan det hinna bli för kallt. Försök att vänta endast 30 sekunder efter kokning innan du häller det över kaffepulvret. 

Det finns också vattekokare, som är gjorda speciellt för filterbryggning och kallas för kettle, vilket finns bland annat från Hario.

Kaffemängd och malningsgrad

Se till att använda rätt förhållande mellan kaffe och vatten. Ett vanligt förhållande är 60 gram kaffe per liter vatten. Malningsgraden spelar också en viktig roll. En för fin malningsgrad kan leda till överextraktion och bitterhet, medan för grov ger en underextraktion och vattnig smak. Experimentera med malningsgraden för att hitta den bästa smaken för dig.

Förvärmning av kannan

Det är bra att färvärma kannan så att kaffet inte kallnar för snabbt. Häll varmt vatten i kannan och låt det stå i ett par minuter innan du häller ut det och brygger kaffet.

Bryggtid

Tiden som vattnet är i kontakt med kaffepulvret påverkar också smaken. En bryggtid på mellan 3-4 minuter är optimalt för många bryggmetoder för filterkaffe. Om du använder en manuell infusion, se till att hälla vattnet långsamt och i en cirkulär rörelse för att säkerställa en jämn extraktion.

Vattenkvalitet

Vattnets kvalitet kan göra en stor skillnad. Hårt vatten kan ge en platt smak, medan mjukt vatten tar fram alla aromer bättre. Använd om det är möjligt filtrerat vatten. 

Om du anpassar dessa aspekter kan smaken på ditt kaffe förbättras mycket. Det kan krävas en del experimenterande för att hitta rätt jämvikt för precis rätt smak, men det är en del av det roliga med att brygga filterkaffe. Stort lycka till!