För ett perfekt kaffe från mokabryggaren
Kort instruktion för en espresso från mokabryggare
Vatten: Fyll bryggarens nedre behållare med kallt vatten upp till ventilens nivå (överfyll inte!).
Kaffe: Fyll filtret helt med malet kaffe, men tryck inte på det och bilda inte en kulla.
Malningsgrad: För ett bra kaffe från mokabryggaren är kombinationen av kaffesort och rätt malningsgrad helt avgörande. Antingen har du en egen kvarn med vilken du kan grovmala bönorna eller så beställer du redan mald espresso med mokamalning.
- Värmenivå: Håll värmen på en låg låga
- Ta bort kaffebryggaren från plattan så snart kaffet stiger och bubblar. (Detta är viktigt för att endast utvinna de goda ingredienserna från kaffepulvret).
- Så snart du hör ett gurglande ljud är bryggningen klar
- Rör om kaffet igen innan du häller upp det i kopparna.
Rengöring av espressobryggaren: Skölj mokabryggarem med hett vatten och låt den torka ordentligt innan du skruvar ihop den igen. Det är förresten inte sant att en "patina" av smuts förbättrar kaffet. Tyvärr lever detta rykte fortfarande kvar.
Det som är sant är att du bör rengöra mokabryggaren med milda och parfymfria rengöringsmedel.