15% rabatt på Provset Toledo - Våra favoriter från Neapel | 8% rabatt på Kenon Espresso Dark Kream
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

The International Institute of Coffee Tasting (IIAC)

"What is of no use to the swarm is of no use to the individual bee".

Marcus Aurelius, den romerska kejsaren och tänkaren, visste att det krävs mer än en person för att skapa ett imperium. Även skickliga individer klarar sig inte utan kollektivet. The international institute of Coffee Tasters (IIAC) har gjort detta till sitt mantra. Sedan grundandet 1993 har de haft en icke-vinstdrivande filosofi som bara fokuserar på att marknadsföra kaffe av bra kvalitet. Espresso har varit en symbol för "Made in Italy" sedan generationer tillbaka och en referenspunkt för alla som besöker det vackra landet.

Kemisk analys och människans sensoriska utvärdering

Under de knappa 30 åren sedan organisationens grundande har Istituto Internazionale Assaggiatori Caffè (Internationella institutet för kaffetestare) lyckats etablera sig som en framväxande gemenskap som kan utbilda yrkesverksamma med hög kvalitet och expertis inom området. Tack vare hundratals kurser i olika ämnen, allt från kemisk analys av kaffe till människokroppens sensoriska reaktioner vid provsmakning av olika blandningar, har yrkesverksamma och entusiaster från hela världen kunnat träna sina smaklökar för en mer detaljerad och därmed kunnig provsmakning.

Det viktigaste och mest världsberömda av dessa evenemang är utan tvekan The International Coffee Tasting. Tusentals kaffesorter har provats under åren. Vid den internationella kaffeprovningen tävlar olika sorters kaffebönor, som extraherats med olika tekniker, om de åtråvärda guldmedaljerna. Utvärderingarna görs av en jury som består av proffs som har utbildats av International Institute of Coffee Tasters. Utvärderingen sker enligt stränga sensoriska normer, exakt definierade regler och rigorösa vetenskapliga referenser. 

Oavsett om det är moka eller filterkaffe finns det en plats hos IAAC

Allt kaffe som deltar i tävlingen måste uppnå vissa kriterier och parametrar för att ha en chans att få en guldmedalj av IIAC. Det finns flera olika kategorier. IIAC har följande kategorier för sin tävling:

  • Single-origin eller kaffeblandningar för filterbryggning, Chemex, V60, neapolitansk espressobryggare;
  • Single-origin kaffe eller blandningar för mokabryggare
  • Single-origin eller blandningar för tillredning i helautomatiska maskiner;
  • Single-origin eller blandningar som förpackas i enportionsdoser;
  • Blandningar för espresso;
  • single-origin för espresso;
  • G. Ready To Drink-produkter (RTD-produkter).

 

International Institute of Coffee Tasters vill också främja baristakunskaper och erbjuder utbildningskurser för att vidareutveckla dem som vill erbjuda certifierad italiensk espresso i sin bar. Tack vare det beprövade partnerskapet mellan IIAC och kunskapen hos "Centro Studi Assaggiatori" har allmänhetens espressopreferenser definierats och jämförts med experternas åsikter. Enligt dessa är en äkta certifierad italiensk espresso ett kaffe med en volym på cirka 25 milliliter och med en jämn, hasselnötsbrun crema. Aromen ska vara intensiv och innehålla komplexa dofter av blommor, frukt, choklad och rostade aromer. I munnen ska den ha en lagom krämighet och fyllighet, en aning bitter, men inte överdrivet.

Egenskaper som verkligen inte är lätta att uppnå utan största omsorg och hängivenhet i alla steg av bearbetningen, både under skörden på plantagen och under produktionsstegen i rosteriet. För, som Marcus Aurelius sa, det enskilda biet gynnas bara av det som gynnar hela svärmen.