NYHET: 10% för att lära känna Segafredo Impronte | 15% på nya Provset Settanta med 70% Arabica-sorter
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Att avlägsna koffein från kaffe

Kaffe utan koffein

För många är koffeinkicken underbar, men för vissa andra bara ett obehag. Koffeinfritt kaffe är ett populärt alternativ för människor som inte tål eller gillar just den beståndsdelen av kaffe. På så sätt behöver ingen avstå från den härliga kaffenjutningen. Men hur funkar det? Och vilken metod används för koffeinfritt kaffe idag?

Avlägsnande av koffein

Det är ingen hemlighet att kaffe uppskattas och dricks inte bara för sin uppiggande effekt, utan också för sina olika och intensiva aromer. Ibland vill man ha kaffe - men inte koffein. Särskilt för koffeinintoleranta personer, gravida kvinnor eller för den som vill ha en kopp kaffe innan läggdags är ett koffeinfritt kaffe precis rätt.

Uppfinnaren bakom koffeinfritt kaffe 

Den tyska kaffehandlaren och grundaren av företaget Kaffee Hag, Ludwig Roselius, utvecklade 1903 en metod för att för första gången kunna producera koffeinfritt kaffe i kommersiella mängder. Han misstänkte att hans far, som var en stor kaffedrickare, hade dött av koffeinförgiftning vid ung ålder. För att undivka att fler dog, blötlade han råa kaffebönor i saltvatten och utvann koffeinet med hjälp av bensen. 

Resultatet var dock tyvärr farligare än vad koffeinet i kaffe någonsin kan vara, detta på grund av det cancerframkallande ämnet bensen. Men kaffet var mer eller mindre koffeinfritt och såldes som sådant i hela Europa. Ävem om liknande processer används idag, är det naturligtvis inte längre med bensen. 

Schweiziska vattenprocessen

Att Ludwig Roselius var något riktigt på spåret, förstod ett schweiziskt företag som utvecklade en process för avkoffeinering utan Benzol. De oröstade kaffebönorna blötlades i varmt vatten tills dess att bönornas alla vattenlösliga beståndsdelar (som koffein) var i vattnet.  

Kemisk process

Framför allt Roselius Benzol-metod lade grunden för den kemiska processen för avkoffeinering av kaffebönor. Då som nu utsätts de råa bönorna för ett kemiskt bad. Lösningsmedlen avlägsnar en stor del av koffeinet och därefter tvättas och torkas bönorna.

Istället för den cancerframkallande bensen används idag extraktionsmedlen diklormetan och etylacetat. Eftersom diklomerat nyligen också har misstänkts vara cancerframkallande löses koffein huvudsakligen med etylacetat, ett ämne som förekommer naturligt i en del växter. 

Koldioxidprocessen

CO2 är den kemiska formeln för molekylen koldioxid som består av kol och syre. Gasen koldioxid är färglös, lättlöslig i vatten, icke brandfarlig, luktfri och giftfri. Tillsammans med kväve, syre och så kallade ädelgaser är den en naturlig beståndsdel i luften. 

I koldioxidprocessen pressas koldioxid med extremt högt tryck mot och genom bönorna, som tidigare har mjukats upp med hett vatten. I processen tar koldioxiden med sig koffeinet - och den koffeinfria kaffebönan är klar. Fördelen med denna process är att koffeinet, som är mycket populärt för medicinska ändamål (koffeintabletter), kan återvinnas och återanvändas.

Dessa rosterier använder koldioxidprocessen: Kimbo Caffè, Lavazza, GEPA, Mokaflor, Nannini, Schreyögg.

Koffeinfritt är relativt

Ingen metod kan inte garantera ett koffeininehåll på 0%. Beroende på land finns det därför riktlinjer för vad som får säljas som ett koffeinfritt kaffe. I de flesta länder ligger denna gräns på 0,1%. Arabicabönan innehåller naturligt mindre koffein än robustabönan. Därför används ofta arabicabönan för tillverkning av koffeinfri espresso eller koffeinfritt kaffe.

Forskare har också utvecklat genetiskt modifierade kaffeplantor som producerar helt koffeinfritt kaffe utan efterbehandling. Men på grund av den strikta europeiska lagen mot genmodifierade plantor får dessa inte säljas.