NYHET: 10% för att lära känna Segafredo Impronte | 15% på nya Provset Settanta med 70% Arabica-sorter
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Helautomatisk kaffemaskin

Helautomatisk kaffemaskin

Den helautomatiska kaffemaskinen är ett väldigt bekvämt alternativ för att få riktigt god espresso eller andra italienska kaffespecialiteter hemma eller på kontoret. Mödan är liten, man behöver inte mala några bönor, fylla ett portafilter eller använda några tunga spakar. En helautomatisk maskin kan brygga en latte macchiato, cappuccino, espresso, lungo, doppio och mycket mer genom en knapptryckning.  

Vad är en helautomatisk kaffemaskin?

Som namnet redan avslöjat är en helautomisk maskin en kaffemaskin som fungerar helt automatiskt. Naturligtvis särskiljer sig maskiner från olika märken och modeller, men trots det bygger de flesta modeller idag på samma standard.

En halvbra helautomatisk kaffebryggare, som idag kan köpas från ca 3000 kronor, har flera fördelar jämfört med en portafilter-, filter- eller kapselmaskin. Maskinen är utrustad med en vattentank och en plats för en liten mängd kaffebönor. Den maler bönorna, justerar mängden malet kaffe och vatten och brygger sedan en espresso. Från en annan tank kommer lite mjölk som skummas och på så sätt kan den tillreda en mängd kaffespecialiteter. Nästan alla helautomatiska maskiner har idag ett bra utbud av drycker och kan tilltalla alla smaker.

Vilken maskin som man ska välja beror naturligtvis också på hur stor budgeten är. Det som kan skilja när det gäler kvalitet är bland annat följande delar: 

Vattentank

Vattentanken är oumbärlig i alla helautomatiska maskiner. För privata hushåll räcker det oftast med en tank som rymmer två till fyra koppar, för kontoret kan tanken behöva vara större. Beroende på modell kan tanken tas bort och fyllas på eller så är den fast installerad. Större maskiner för cateringsektorn har en fast vattenanslutning. 

Reservoar för kaffebönor

Precis som med vattentanken är storleken avgörande här. Naturligtvis måste man ta hänsyn till hur många drycker som tillreds per dag. Den främsta anledningen till detta är dock att kaffebönor förlorar sin arom när de utsätts för luft. Det är därför bönor förpackas lufttätt och i en skyddande atmosfär. När förpackningen har öppnats ska bönorna antingen konsumeras snabbt eller förvaras i en lufttät behållare. Kaffebönor bör inte ligga kvar i behållaren i flera veckor. En alltför stor behållare kan verka praktisk till en början, men är inte lämplig för små hushåll. Kaffet kommer i detta fall smaka sämre och sämre. 

Kvarn

Innan en god espresso kan tillredas behöver bönorna naturligtvis malas. En bra kvarn är därför avgörande för ett optimalt resultat. Oavsett material och utformning så kan de ju alla mala. Räcker det inte så? Nja, kvaliteten på kvarnen har en större påverkan på resultatet än vad en del tror. Det är också viktigt att kvarnens malningsgrad är justerbar. Det är det enda sättet att på ett bra sätt kunna mala olika typer av espressobönor. Beroende på storlek och rostning kräver bönorna olika malningsgrad för ett bra resultat.

Rengöring är ett måste

Med moderna maskiner är rengöringen också relativt okomplicerad. Vattenbehållaren måste rengöras för hand för att förhindra att alger bildas. Behållaren för kaffesumpet bör också regelbundet ställas i diskmaskinen eller torkas ur för hand. Alla rör som normalt utsätts för risk för förkalkning rengörs med en knapptryckning av maskinen genom ett särskilt rengörings- eller underhållsprogram. Kalkfilter måste naturligtvis bytas ut regelbundet enligt tillverkarens anvisningar. Kalkavlagringar är ju den största fienden för alla kaffemaskiner. Om du skjuter upp rengöringsritualerna för länge, kommer  maskinen till slut protestera med en total strejk.

Vad inte ens en helautomatisk kaffemaskin kan göra

Alla helautomatiska kaffemaskiner, oavsett om de används hemma eller på kontoret, behöver lite uppmärksamhet från sin ägare för att brygga riktigt gott kaffe. Beroende på modell kan ett relativt stort antal inställningar göras. Från malningsgrad, mängd malet kaffe och vattenmängd till temperatur och tryck - nästan allt kan justeras. Även om helautomatiska maskiner är förprogrammerade, kan den som vill få ut det bästa av sitt kaffe och är villig att experimentera också uppnå mycket goda resultat med en helautomatisk maskin.

Det är bara en människa som kan avgöra vilken malning som är lämplig för vilka bönor och vilken maskin. Maskinens inställningar bör därför justeras något beroende på vilket kaffe som används för att uppnå ett bra espressoresultat. Även om många maskiner idag ger bra espresso, så kommer den sanna espressoälskaren alltid att föredra sin portafiltermaskin. Bryggruppen är tillverkad av metall, vilket leder värmen bättre och håller den jämn. Det höga trycket under extraktionen skapar en crema som du inte kan producera i samma kvalitet med en helautomatisk kaffemaskin. Mjölk som skummas för hand överträffar också konsistensen och krämigheten hos mjölk från en helautomatisk kaffemaskin. En tränad och skicklig barista överträffar maskinen.