Karlsbadskannan / Bayreuth kaffemaskin
Idag finns filterbryggare överallt. De består huvudsakligen av metall och plast. Den som vill tillreda sitt filterkaffe så skonsamt som möjligt bör istället använda "Karlsbad-kannan", som är tillverkad av smakneutralt porslin. Denna teknik, som har sitt ursprung i Frankrike, dokumenterades för första gången 1795 och åtnjuter stor popularitet igen idag.
Tillredning i Karlsbadskannan
Att tillreda kaffe i Karlsbadskannan är inte så svårt om du är uppmärksam på några enkla saker. Karlsbadkannan består av en övre behållare med ett filter i botten. Det varma vattnet hälls i den övre delen och rinner genom kaffet och filtret ner i den nedre behållaren, där det sedan kan drickas eller hällas upp direkt. För Karlsbadskannan bör man helst välja ett kaffe anpassat för filterkaffe.
Om malningen kan justeras hemma rekommenderas också en ganska grov malning eftersom många Karlsbad-kannor och andra perkolatorer, som också finns för te, använder ett inbyggt filter istället för ett pappersfilter. Den önskade mängden malet kaffe fylls i den övre delen av kannan och fuktas med lite varmt vatten så att kaffet kan "blomma".
När det först fuktas sväller det lite och efter en halv minut kan resten av vattnet hällas jämnt över det malda kaffet. Hur mycket malet kaffe som används är i slutändan en smaksak, vi rekommenderar cirka åtta gram malet kaffe per kopp kaffe.
Kaffemaskinen från Bayreuth
Den populära kaffebryggaren från Bayreuth är en vanlig variant av Karlsbad-kannan. Den tillverkas i Bayreuth av vitt porslin och har imponerat på kunder i mer än 100 år med sitt särskilt fina filter med dubbel, glaserad porslinssil. Med sin tidlösa design och sitt absolut smaklösa porslin blir den alltmer populär.
Kaffe är inte bara espresso. I motsats till vad många tror är Karlsbad-kannan inte en espressobryggare. En riktig espresso måste tampas och extraheras i ett portafilter med ett tryck på minst nio bar. Det höga trycket och den korta kontakttiden mellan vatten och malet kaffe extraherar mycket smaker som gör espresso så speciell.
I en Karlsbad-kanna rinner vattnet mycket långsamt genom det lösa kaffet och får därför mycket mer tid på sig att extrahera smaker. De mörkrostade espressobönorna släpper ofta ifrån sig för mycket bitterämnen vid lång extrahering och kaffet smakar bittert eller bränt. För Karlsbadskannan rekommenderar vi därför en bra filterkaffeblandning istället för espressobönor!