Spara 13% med MAGISTRALE-set - Våra 3 bästsäljare
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Latte Macchiato

Italiensk kaffekultur - en macchiato hemma 

Gör latte macchiato som ett proffs

Den så populära drycken latte macchiato - italienska för fläckig mjölk - har sitt ursprung i Italien och var egentligen från början avsedd för barn. Ett stort glas varm mjölk med lite espresso - ett perfekt sätt att introducera även de minsta till den italienska kaffekulturen. 

Om du inte bara vill njuta av denna underbara dryck på ett kafé, utan även när du vill hemma, kan du enkelt vispa ihop en skummig och vacker latte macchiato med olika ingredienser i ditt eget kök.

 

Macchiato - Terminologin

Även om grundingredienserna alltid är desamma, är de olika variationerna också ett uttryck för den regionala kaffekulturen.

I Frankrike dricks på morgonen gärna en Café au Lait, som till hälften består av kaffe och till hälften av mjölk. Från Italien kommer också en nära släkting till macchiato, nämligen caffe latte, som helt enkelt är en espresso med varm mjölk, men utan mjölkskum. Men sedan finns det också Caffè Macchiato, där espresson bara serveras med en skvätt mjölk och mjölkskum.

I en annan av Europas stora kaffenationer, Österrike, kallas mjölkkaffet för Melange, vilket betyder blandning. I Spanien är Café con leche älskad och ofta drucken, även det espresso med mjölk, men till skillnad från macchiato är förhållandet mellan kaffe och mjölk detsamma.

Även serveringen varierar från dryck till dryck - ofta dricks dock mjölkkaffe från stora koppar eller muggar.

 

Ingredienser för Latte Macchiato

Den klassiska latte macchiato består först och främst av två grundingredienser: en god espresso, mellan 25 och 30 ml, och cirka 200 ml varm mjölk som skummas upp.

Zutaten-fuer-Latte-Macchiato

Mjölk

Ju högre fett- och proteininnehåll, desto bättre och fastare mjölkskum. Dessutom är fett en naturlig smakbärare, vilket innebär att både smaknoterna från espresson och den naturliga sötman i mjölken framhävs av en högre fetthalt i mjölken. Därför lönar det sig att inte gå efter lätt- eller mellanmjölken i butiken, även om skummet även med detta blir bra.

I Italien ersätts gärna en del av mjölken med grädde, vilket naturligtvis ger ett särskilt skum.

Även människor med laktosintolerans eller vegansk kost vill och kan njuta av en latte macchiato. Laktosfri mjölk är också lätt att skumma och ger dessutom en sötare latte macchiato utan socker.

Med växtbaserad mjölk och nötmjölk krävs lite experimenterande, eftersom dessa mjölkalternativ ofta är mycket fettsnåla, vilket gör det svårt att få ett fint skum. Ris- eller mandelmjölk smakar mycket gott i kaffe på grund av sin naturliga sötma, men de är inte så lätta att skumma. Sojamjölk är fortfarande bäst för detta ändamål, men den tenderar att flockas när den kommer i kontakt med kaffe eller espresso. Flockningen kan minskas genom att använda ett mindre surt kaffe eller espresso, och det är också möjligt att blanda sojamjölk med ris- eller mandelmjölk.

Havremjölk är också populärt bland baristor, och nu finns det också särskild havremjölk för detta ändamål som skummar särskilt bra, men som också är betydligt dyrare än vanlig växtmjölk.

 

Espresso

Espresso kännetecknas av sin speciella tillredning. För en latte macchiato tillreds den exakt som vanligt: varmt vatten pressas med högt tryck genom den mycket finmalda espresson. 

När du förbereder macchiato är den första regeln: ju bättre kvalitet på bönorna, desto bättre smak på din latte macchiato. Det kan löna sig att gräva lite djupare i fickan för espresson och köpa bönor av högre kvalitet. Att mala bönorna själv hemma förhindrar att värdefulla aromer försvinner när kaffet står i skafferiet. Eftersom så mycket mjölk används i denna dryck kan espresson mycket väl vara lite starkare än vanligt.

Latte-Macchiato-Kalorien

Det finns annars många olika sätt att tillreda en espresso på, allt från maskinen till mokabryggaren. Det är värt att prova vad som passar ditt eget kök bäst och framför allt vad som smakar bra. Oavsett hur espresson ska tillredas för latte macchiato hemma bör du beräkna ca 30 ml espresso per glas.

 

Kalorier i Latte Macchiato

Med fettsnål mjölk och utan socker har drycken cirka 102 kalorier. Med vanlig mjölk ungefär 135 kalorier och med sojamjölk cirka 110.

De som sötar drycken med socker bör räkna med 20 kalorier per tesked.

Så länge du undviker mycket socker eller extra sirap behöver inte latte macchiato vara en sån kaloribomb som det så ofta påpekas.

 

Tillredning Latte Macchiato

Först värms mjölken upp och skummas. Detta görs helt klassiskt i en mjölkkanna på spisen. När mjölken har nått en temperatur på ca 60 grader kan den vispas antingen för hand eller med en liten batteridriven mjölkskummare.

Mjölkskummare i metall med silinsats kan också användas med gott resultat. Många espressomaskiner har också ett ångmunstycke - som man känner igen från kaféer - med vilket den kalla mjölken kan värmas upp och skummas. Se till att konsistensen på skummet är fast och krämig snarare än luftig, så var försiktig med ångmunstycket så att du inte suger in för mycket luft i mjölken. Om den skummade mjölken står några minuter blir skummet också fastare.

Så medan mjölken "vilar" kan espresson redan vara klar. När du använder en mokabryggare eller en espressobryggare på spisen är det viktigt att vänta tills all vätska har passerat genom bryggaren och att inte ta bort kannan från spisen för tidigt.

När mjölken, skummet och espresson är klara kan en latte macchiato tillredas. En latte macchiato tillreds traditionellt i ett stort och framför allt högt glas så att de tre lagren - varm mjölk, stark espresso, krämigt mjölkskum - verkligen kan komma till sin rätt.

 

Tre lager i en latte macchiato

Det finns huvdsakligen två sätt att skapa de tre lagren på.

Det första sättet är att hälla den skummade mjölken tills det är ungefär två tredjedelar fullt. Därefter hälls espresson försiktigt i den skummade mjölken och samlas mellan mjölken och skummet.

Om detta sätt inte passar dig kan du också prova den tvådelade versionen. I detta fall hälls den uppvärmda och redan skummade mjölken först i glaset tills glaset är ungefär två tredjedelar fullt. Du kan tillsätta lite skum i glaset, men det är klokt att hålla tillbaka lite av mjölkskummet med en sked så att skumkronan är fin och krämig senare. Häll sedan i espresson mycket långsamt och försiktigt i mjölken, som i bästa fall bildar ett separat lager. Det är viktigt att espresson är varmare än den värmda mjölken. Skeda slutligen försiktigt upp det återstående mjölkskummet på espresson.

 

För övrigt: deppa inte ihop om lagren inte blir som tänkt: I Italien finns den populära drycken även i en enkel ljusbrun blandning - så den är genomgående mer autentisk än de fina lagren som etablerades där först på 1990-talet.

 

Tillbehör

En bra mjölkskummare är utan tvekan till god hjälp - skummet kan naturligtvis slås för hand, men en elektrisk mjölkskummare underlättar verkligen vid daglig användning.

Latte macchiato-glas finns det många av i alla möjliga varianter. Det enda viktiga är att glasen tål värmen från espresson. För att undvika att bränna fingrarna när du dricker kaffe på ett bekvämt sätt är det värt att investera i lite tjockare glas.

Latte macchiato-skedar har vanligtvis mycket långt skaft så att det sista mjölkskummet kan tas upp från botten av de höga glasen. Ett sugrör i metall är också ett mycket bra tillbehör.

En termometer är också användbar för att få rätt temperatur på mjölken.

 

Det lilla extra

I en traditionell macchiato är det översta lagret av vitt mjölkskum klassiskt och vackert utan någon dekoration. Men lite kanel, kakao eller till och med farinsocker på mjölkskummet är också tillåtet. På julen är lite pepparkakskrydda på skummet en fin säsongsbetonad touch.

Om du vill ha det sötare och inte är så traditionalistisk kan du också röra ner 30 ml sirap i glaset med den varma mjölken - från klassiker som karamell och vanilj till den i USA populära Pumpkin Spice, det finns inga gränser för din egen kreativitet.

Amerettini eller ett långt kex på fatet för också in bistrokänslan hem i köket. 

Under sommaren är det även populärt med is i drycken eller att göra den på Cold Brew Coffee: brygg espresson, lägg isbitar i två latte macchiato-glas och skumma 200 ml kall mjölk. Häll mjölken över isen och häll sedan i den fortfarande heta espresson. Ringla lite karamellsirap i drycken med de långa latte macchiato-skedarna och njut av en iskall dryck.

 

Recept för en perfekt latte macchiato

  • 200 ml mjölk
  • 25 ml espresso
  • Värm långsamt upp mjölken på medelhög värme.
  • Ta bort mjölken från värmen så snart den har värmts upp och skumma den med mjölkskummaren. Stöt försiktigt kannan mot bänkskivan flera gånger. Låt sedan stå i ca två minuter så att skummet kan stelna ordentligt.
  • Medan mjölken vilar tillreder du espresson på önskat sätt.
  • Häll mjölken i glaset och håll delvis kvar skummet med en matsked.
  • Häll upp espresson långsamt så att den samlas i mitten av glaset och de karakteristiska skikten bildas.
  • Skeda slutligen upp mjölkskummet på espresson. Strö över kakaopulver eller kanel om så önskas och njut med ett kex eller helt enkelt av latte macchiaton för sig själv.