NYHET: 10% för att lära känna Segafredo Impronte | 15% på nya Provset Settanta med 70% Arabica-sorter
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Kaffe från Centralamerika och Karibien

Kaffe från Centralamerika och Karibien

De flesta länder i Karibien och Centralamerika är kända främst för sina vita stränder och sitt turkosa vatten. Inte alla vet att det odlas berömda kaffespecialiteter i många av dessa tropiska länder. De tropiska förhållandena i de ekvatoriella semesterregionerna är inte bara lämpliga för turism, utan även för kaffeodling. För många av dessa små, ekonomiskt mestadels svagare länderna innebär export av kaffe en möjlighet att tjäna pengar och skapa arbetstillfällen. En hel del stater är nu ekonomiskt beroende av odlingen. I denna text avhandlas kaffekultur, kaffeodling och kaffesorter i Costa Rica, Dominikanska republiken, El Salvador, Guatemala, Hawaii, Honduras, Jamaica, Kuba, Nicaragua, Panama och Puerto Rico. En historia fylld av intressanta händelser och exklusiva kaffespecialiteter. 

 

Costa Rica

Det är inte utan anledning som Costa Rica kallas för "Latinamerikas Schweiz". Jämfört med sina grannländer började Costa Rica tidigt att genomföra socialpolitiska åtgärder och har under en längre tid varit en stabil demokrati. Costa Rica ligger mellan Nicaragua och Panama, mellan Karibien och Stilla havet, och är det mest progressiva landet i sin region. Idag är mer än en fjärdedel av landet ett naturreservat och nästan 100% av energin genereras från förnybara källor. Utbildning värderas högt och jämfört med grannländerna är Costa Rica också ett säkert resemål för turister.

Costa Rica ligger nära ekvatorn och har ett tropiskt klimat året runt, vilket tar sig uttryck i olika torr- och regnperioder. Med olika klimatförhållanden på båda sidor om den centrala bergskedjan, många platåer och urskogar, träskmarker och vita stränder, erbjuder Costa Rica olika odlingsförhållanden för kaffe.

Kaffeodling i Costa Rica

Costa Rica är i kaffets värld känt för många olika bra eller till och med mycket bra arabicasorter. Vissa speciella sorter som Caturra och Villa odlas nästan bara här. Det ganska progressiva jordbruksministeriet har faktiskt helt förbjudit odling av robustabönor, som ofta anses vara av sämre kvalitet, och ställer allt strängare krav på de jordbrukare som odlar kaffe. Precis som för landets viktigaste exportvara, banan, höjs standarden på kaffeproduktionen ständigt. Miljöskydd, hållbarhet och att avstå bekämpningsmedel och konstgödsel är det långsiktiga målet.

Eftersom Costa Rica är ett mycket varierat land finns det hundratals olika sorter och variationer av Arabica-kaffe i landet. Särskilt vulkanernas sluttningar, som är extremt bördiga med sin vulkaniska aska, är populära för odling. Små kooperativ och enskilda jordbrukare som odlar kaffe finns överallt i bergen. Idag är kaffe landets näst viktigaste exportvara och exporteras huvudsakligen till USA samt till Tyskland och andra europeiska länder.

Kaffe från Costa Rica

Att dra alla kaffesorter över en kam vore inte rätt mot den stora variation som finns i landet. 

100% ren Arabica från Costa Rica, som den som rostas av Caffe New York, är sällsynt. Men många italienska blandningar innehåller bönor från det soliga landet. De är framför allt kända för sin fina smak och sina många aromer. Landet har mycket att erbjuda, från utmärkt kropp och fruktiga aromer till särskilt mild syra och en harmonisk eftersmak.

 

Dominikanska republiken

Dominikanska republiken är för många mest känd som ett paradisiskt resemål, men de kom igång med kaffeodling redan i början av 1700-talet genom ockupationsmakten. Dominikanska republiken, som delar ön Hispaniola med grannlandet Haiti, överträffades länge av grannlandet när det gällde kaffeproduktion. Tidvis stod Haiti för ungefär hälften av världens kaffeproduktion. Men till följd av självständigheten från kolonialmakten Spanien blev landet snabbt utarmat och kaffeproduktionen minskade. Andra länder kunde vinna marknaden genom att industrialisera odlingen, däribland den idylliska Dominikanska republiken. 

Kaffeodling i Dominikanska republiken

Under lång tid var det odling av sockerrör som prioriterades i landet, och det fanns länge inga särskilt stora kaffeplantager. Men med sitt tropiska klimat och sina vidsträckta berg erbjuder den lilla östaten mellan Karibiska havet och Atlanten de bästa förutsättningarna för odling av arabicabönor. Medan den norra delen av landet främst är intressant för turister, växer några populära sorter av Arabica-växten på sluttningarna av bergen, som är upp till 3000 meter höga.

De många bergen och den kuperade terrängen har gett upphov till många små odlingar som gått samman i kollektiv och försöker producera kaffe av högsta kvalitet. Nationella tävlingar där odlare från olika regioner jämför sina bästa kaffesorter främjar mångfalden och framför allt produkternas kvalitet. Dominikanerna har satt upp som mål att producera kaffespecialiteter av hög kvalitet och är stolta över vad de har åstadkommit, särskilt under de senaste två decennierna. Handeln med kaffe får allt större betydelse och även dominikanerna njuter själva alltmer av sitt svarta guld. Numera är de, efter USA, den näst största köparen av sitt egna kaffe. 

Kaffe från Dominikanska republiken

Särskilt kända är arabicasorterna Ocoa och Juncalita, som uppskappas av kännare för sin balanserade mildhet och nötiga till chokladiga arom. Det bör understrykas att det mesta av det kaffe som produceras i den lilla republiken är ekologiskt och rättvisemärkt. Dominikanska republiken är också känd för sin fina choklad!

 

El Salvador

"Stricktly High Grown" är det bästa kaffe som El Salvador har att erbjuda. Även om kvaliteten inte alltid når upp till kaffet från Costa Rica eller Guatemala, så har kaffe från El Salvador fått ett allt bättre rykte. Cirka 6,5 miljoner människor bor i landet på en yta klart mindre än Småland. Detta gör El Selvador till det mest tätbefolkade landet i Centralamerika. För turister har landet mycket att erbjuda med vackra stränder vid Stillahavskusten, regnskogar, spektakulära berg och vattenfall och en livlig kultur. 

"Strictly High Grown" är det bästa kaffe som El Salvador har att erbjuda. Även om kvaliteten inte alltid når upp till Costa Rica eller Guatemala, gör sig det lilla landet alltmer ett namn. Cirka sju miljoner människor bor i El Salvador. Detta gör El Salvador till det mest tätbefolkade landet i Centralamerika. Särskilt för turister har landet mycket att erbjuda med drömstränder vid Stillahavskusten, regnskogar, spektakulära berg och vattenfall och en livlig kultur. Om du följer den 32 km långa slingrande rutten Ruta de Las Flores kommer du snabbt att inse att kaffeodling är en del av kulturen här; jordbrukarna är mycket stolta över de bönor som de producerar. 

Kaffeodling i El Salvador

El Salvador är väldigt bergigt. Den infrastruktur som krävs för industriell odling av kaffe saknas i de flesta fall, och kaffe odlas därför nästan uteslutande av små jordbrukare och det mesta utförs för hand. Konstgödsel, som är mycket dyrt i förhållande till jordbrukarnas inkomster, används oftast inte. I slutet av 1800-talet var El Salvador världens största kaffeproducent och den uppiggande drycken blev en viktig del av kulturen. Än idag uppfattas kaffeodlingen som en konst, odlarna är noga med kvaliteten och uppnår regelbundet toppkvaliteter.

Det odlas bara arabicaplantor. Det är framför allt arabicasorterna Bourbon, Pacas och Pacamara. De växer på sluttningar som vetter mot Stilla havet i regionen Apaneca-Llamatepec. El Salvador är känt för sitt säregna klimat. Eftersom många av El Salvadors bergssluttningar är ganska branta är jorderosion i monokulturer ett problem. I blandkulturer med bananer, frukt och andra grödor förhindras erosionen av det starka rotnätverket, samtidigt som man får den skugga som många kaffesorter behöver för att trivas. Stora temperaturväxlingar gör det allt svårare att odla i inlandet. 

Kaffe från El Salvador

Kaffet beskrivs som särskilt harmoniskt och milt. Aromen sträcker sig från choklad via citrus till fruktig sötma. Med tillbakadragen syra och en angenäm lång eftersmak uppskattas det i hela världen.

 

Guatemala

Guatemala är ett land som har skakats svårt av inbördeskrig. Även om situationen i dag har stabiliserats något lider landet fortfarande av följderna av oroligheterna. Före inbördeskriget var Guatemala känt som en producent av utmärkt kaffe. Eftersom många odlingsområden förstördes försöker landet sakta men säkert hitta tillbaka till den gamla traditionen. Kaffe är landets viktigaste vara inom jordbruket, och inkomstkällan överträffas totalt sett bara av turism och textilindustrin. 

Kaffeodling i Guatemala

Det goda ryktet om kaffe från Guatemala har fått USA att ge ekonomiskt stöd till återuppbyggnaden av landets kaffeproduktion. Idag odlar man i allt större utsträckning arabica, som är lättare att sälja. Arabica-plantor ympas på rötterna från de Robusta-plantor som förstördes i kriget. På så sätt kan robustheten hos de plantor som kallas Coffea Canephora kombineras med den goda bönkvaliteten hos Arabica-plantan.

Mer än hälften av landet är täckt av berg. Bland annat vulkanen Tajumulco, den högsta höjden i Centralamerika, erbjuder utmärkta förutsättningar för kaffeodling på grund av bördig vulkanisk aska, tropiskt klimat och tillräcklig nederbörd. Bourbon och Caturra är de viktigaste sorterna som odlas. Små mängder robusta odlas också på låglandet. 

Kaffe från Guatemala

Med en stor variation av odlingsområden och förhållanden är inte heller kaffe från Guatemala lätt att generalisera. Bland de populäraste sorterna finns kaffet Antigua. Typiskt för Guatemala är den rökiga kryddigheten och ibland framtränanden syran. Det uppskattas för sin intensitet och goda kropp, och den starka men samtidigt behagliga smaken stannar kvar länge. Beroende på odlingsområde kan man känna många olika smaker, choklad, karamell eller till och med fruktiga aromer är vanliga. Beroende på odlingsområde får kaffet många olika smaker. Choklad, karamell eller till och med fruktiga aromer är vanliga. 

 

Hawaii

Hawaii är berömt för mycket: Surfing, blått vatten, ständer och party under kokospalmer. Få känner till att Hawaii är den enda kaffeodlaren som tillhör en västlig industristat. Redan 1817 kom kaffeplantan till de amerikanska öarna från Brasilien och började odlas. Eftersom odlingen till en början var svår och senare även hindrades av skadedjur, fick de flesta kaffeplantager ge vika för sockerrörsplantager mot slutet av 1800-talet.   

Men de som ändå fortsatte med kaffeodling blev snart varse att förhållandena på Hawaii var idealiska och att kaffeodling visst kunde vara lönsamt. När världsmarknadspriserna på kaffe stabiliserades efter andra världskriget började kaffeodlingen på Hawaii att blomstra.

Kaffeodling på Hawaii

Hawaii består av flera mindre öar med vulkaniskt ursprung. Med ett tropiskt klimat och molniga eftermiddag erbjuder ögruppen goda förutsättningar för kaffeplantor att trivas. Faktum är att Hawaii är världens mest produktiva kaffeodlingsregion. Ingen annanstans trivs de krävande Arabica-plantorna lika bra som här. Det beror på den exceptionellt bördiga vulkaniska jorden och det perfekta klimatet. 

Här odlas arabicasorterna Caturra och Typica samt det världsberömda kaffet Kona. Det sistnämna odlas på en yta på bara trettio gånger tre meter på Hawaiis "Big Island" och går att känna igen på sina ovanliga storlek och fina kvalitet. För att köpa ett kilo krävs dock ett fyrsiffrigt belopp, vilket gör den till en av de dyraste kaffesorterna i världen. 

Även andra kaffesorter från Hawaii är mycket dyra. I USA får plantagearbetarna mer i lön jämfört många andra odlingsländer. Även priserna på gödsel, maskiner och transporter rättar sig efter prisnivån i USA. Detta gör kaffeproduktionen mycket dyr. På grund av denna exklusivitet är det ovanligt att hitta hawaiianskt kaffe i vanliga espressoblandningar.

Kaffe från Hawaii

När det gäller smaken beskrivs bönorna som särskilt fylliga och mjuka. Mycket speciella aromer som kanel, mjölkchoklad, karamell och torkad frukt gör Kona-kaffet till det mest spännande kaffet från ö-gruppen. Bland inbitna kaffedrickare är den särskilt populär för att göra ett "cold drip"-kaffe.

 

Honduras

Honduras är det viktigaste kaffelandet i Centralamerika. Med mayatempel, karibisk kust, regnskogar och världsberömda dykplatser lockar Honduras många turister. Landets politiska situation försvårar dock turismen och även kaffeodlingen. Cirka 80% av Honduras invånare lever under fattigdomgränsen. 

Kaffeodling i Honduras

Med sitt tropiska klimat och sin varierade, bergiga geografi erbjuder Honduras goda förutsättningar för kaffeodling. Landet började odla kaffe i början av förra århundradet. Kolonialisterna insåg snabbt att höglandsslätterna passade bra för att producera gott kaffe.

Idag ägs de flesta kaffeplantagerna av amerikanska storbönder. Stora markägare odlar här allt från gott till mycket dåligt kaffe i stora monokulturer. Stora regnmängder hindrar också torrbehandling av kaffet. Just på grund av det fuktiga klimatet är det inte ovanligt med partier av dålig kvalitet. Landets befolkning gynnas inte av detta. Medan de stora markägarna låter mer än hälften av landets åkermark ligga i träda, har många små lokala jordbrukare inte tillräckligt med mark för att försörja sig, och många fler har ingen mark alls och måste försörja sig som migrantarbetare. Ett initiativ som ville omfördela outnyttjad mark misslyckades. 

Honduras kaffe

Med nystartade små initiativ som drar nytta av Fairtrade utvecklas ändå kaffeodlingen i landet sakta men säkert. Här har Direct Fair Trade en särskild betydelse, då det är det enda sättet att bygga upp odlingen på ett hållbart sätt. Regionen är känd för sitt goda kaffe. Sorter som Marcela, men särskilt arabicasorten "Strickly High Grown", som i Honduras växer på upp till 2000 meters höjd har ett gott rykte. Angenäm syra och särskilt fina och kryddiga aromer som nötter, frukt och trä är typiska för Honduras arabicabönor.

 

Jamaica

Även om kaffe inte utgör en särskilt stor del av Jamaicas ekonomi, så är det världsberömt. Särskilt Jamaica Blue Mountain har gjort sig känt som ett toppkaffe och säljs till höga priser på grund av de exklusiva odlingsförhållandena och den stora efterfrågan. Om du vill prova världens näst dyraste kaffeböna som ett single-origin-kaffe får du vara beredd på att betala ett par tusen kronor för ett kilo. Däremot gör Jamaica Blue Mountain också ett väldigt positivt avtryck som en del av en blandning. Dessa är inte lika dyra i pris och går att finna här.

Det jamaicanska kaffets historia går förvånansvärt långt tillbaka i tiden. Redan 1728 anlände den första plantan till ön och bara hundra år senare producerade det karibiska landet 15 000 ton grönt kaffe. På grund av olika faktorer som försämrade handelsförbindelser med de länder som köper kaffe och erosionen av monokulturella plantager minskade produktionen avsevärt. Idag exporterar Jamaica främst socker och rom och lever på turism. I slutet av 1800-talet började man försöka återupprätta det jamaicanska kaffets goda rykte. Olika lagar antogs, vilket så småningom ledde till inrättandet av dagens kaffemyndighet. 

Kaffeodling i Jamaica

Det är framför allt bergen som gör Jamaica perfekt för kaffeodling. Landet, som ligger i en tropisk klimatzon, har en bra infrastruktur jämfört med många andra kaffeländer och en myndighet som ser till att kraven på kvalitet och hållbarhet i odlingen efterlevs.

De arabicasorter som huvudsakligen odlas i landets centrala delar, i bergen, uppnår högsta kvalitet. Förutom sorten Typica är kaffet Blue Mountain särskilt välkänt och anses vara flaggskeppet bland jamaicanska kaffesorter.

Precis som för champagne är det bara kaffe som kommer från en tydligt avgränsad region som får kalla sig "Blue Mountain". Det växer mellan 910 och 1700 meter över havet på sluttningarna av de så kallade Blue Mountains, namnet kommer från den blåaktiga dimma som ofta hänger framför bergssluttningarna på morgonen. Dimman håller kaffeplantorna svala och ger ett mycket jämnt klimat. Därför tar det nästan dubbelt så lång tid för kaffebären att mogna, upp till tio månader. Bären, som här blir särskilt stora, skördas och sorteras för hand, bedöms av kaffemyndigheterna och exporteras sedan, främst till Japan. Blue Mountain rostas för övrigt uteslutande på plats och transporteras inte i påsar som annat kaffe, utan i trätunnor. Jamaican Blue Mountains kännetecknas av en särskilt mångsidig och spännande smak. Med sin fylliga kropp, behagliga sötma och lite syra samt många aromer är den en riktig smakupplevelse.

 

Kuba

Alla känner till de kubanska cigarrerna. Men kubanskt kaffe? En sällsynthet här. Kaffets resa till Kuba är minst lika turbulent som den kubanska historien själv. I slutet av 1700-talet skedde slavuppror i Karibien. Franska bönder flydde och landade så småningom på Kuba - med sitt kaffe och några plantor i släptåg. Man upptäckte snart att Kuba, med sitt tropiska klimat och många bergiga öar, erbjöd goda förutsättningar för kaffeodling, och den kubanska kaffeproduktionen var född. Fram till den kubanska revolutionen på 1950-talet exporterade Kuba stora mängder kaffe, sockerrör och tobak. Handelsembargon och en förändring av de globala handelsrelationerna till följd av Sovjetunionens fall minskade exportmängderna avsevärt. Idag stannar nästan tre fjärdedelar av det kubanska kaffet kvar i landet. 

Kaffeodling på Kuba

Med exceptionellt bördig jord och sitt alldeles egna klimat med dalar och bergssluttningar på de nästan 4000 mestadels bergiga öarna, erbjuder Kuba utmärkta förutsättningar för kaffeodling.

De flesta plantager består huvudsakligen av arabica-plantor, medan robusta sällan odlas. Det tempererade klimatet på medelsluttningar och varierande väder med tillräcklig skugga ger några bra bönor, men inte alla kubanska kaffesorter kan klassificeras som högkvalitativa. Många av de mindre odlarna befinner sig fortfarande i tidigt stadie och håller fortfarande på att lära sig yrket. Att kaffeodlingen på Kuba åter tar fart beror främst på regeringens främjandeprogram och på hjälp från länder som Vietnam, där kaffeodlingen för närvarande blomstrar. Betydande produktionsmängder har uppnåtts först efter år 2000.  

Kubanskt kaffe

Tack vare de unika odlingsförhållandena har vissa kubanska kaffesorter en kryddig och rökig arom som ibland påminner om trä eller tobak. Särskilt välkänd i detta sammanhang är Turquino, en kaffespecialitet som smakmässigt påminner om kubanska cigarrer.

Kubas Arabicabönor, som mognar under lång tid på medelhöga sluttningar, kännetecknas av en fyllig kropp och subtila syror. På grund av osmos under den långa mognadsprocessen blir en del av det kubanska kaffet mycket sött och smakar därför mycket intensivt tillsammans med de andra aromerna. Kubanerna själva uppskattar detta mycket: sött, starkt, intensivt och framför allt aldrig tråkigt, eftersom kaffe fortfarande är en relativt dyr lyxvara på Kuba som inte alla har råd med!

 

Nicaragua

Kaffe kom för första gången till Nicaragua 1790. Det var några katolska missionärer som tog med sig några plantor och odlade små mängder kaffe för eget bruk. När den globala efterfrågan på kaffe sköt i höjden under det följande århundradet började även nicaraguanerna odla kaffe i exportbara kvantiteter. År 1870 hade kaffe blivit landets viktigaste exportvara. Som i så många andra centralamerikanska länder dämpades kaffeodlingen av inbördeskriget på 1980-talet. Exporten till USA förbjöds och många av ägarna till de stora plantagerna flydde utomlands. 

Kaffeodling i Nicaragua

Med sitt subtropiska klimat och med Isabelia-bergen i mitten av landet erbjuder Nicaragua mycket goda förutsättningar för odling av kaffeplantor. Idag odlas cirka två tredjedelar av det nicaraguanska kaffet i Isabelias. Här odlas mest arabica, särskilt de populära sorterna Bourbon och Pacarama. De odlas mestadels av små familjejordbruk på så kallade fincas i blandade kulturer med mycket skugga. Eftersom många av fincas ligger djupt uppe i bergen, och därmed också i djungeln, används ibland till och med packdjur som transportmedel. Endast ett fåtal är tillgängliga med bil. På grund av böndernas låga inkomster är många av de nicaraguanska kaffesorterna från bergen ofrivilligt ekologiska produkter; mycket få har råd med dyrt konstgödsel eller bekämpningsmedel.

Situationen nedanför bergen är något annorlunda. Här har man efter inbördeskriget återupplivat en del av de stora industriella jordbruken, även kallade haciendas, och planterat både Arabica och Robusta. Tyskland köper stora mängder kaffe från Nicaragua, till stor del från stora odlingar, men tyvärr är kvaliteten inte alltid den bästa. 

Kaffe från Nicaragua

Trots det producerar Nicaragua bra kaffe som ibland vinner internationella tävlingar. Det kan vara svårt att hitta dem då kvaliteten på de små odlingar som producerar bra bönor kan variera från år till år. Särskilt anmärkningsvärda är de skuggodlade kaffesorterna, som mognar på sluttningarna av Nicaraguas Isabelias i blandade grödor och blir särskilt aromatiska på grund av den jämnt tempererade, skuggiga miljön. Kaffet har en kvalitet som definitivt kan beskrivas som en kaffespecialitet och kännetecknas av en behaglig sötma med choklad- eller karamellaromer och en utpräglad kropp med liten syra.

 

Panama

Panama är känt över hela världen genom Panamakanalen. Med sitt tropiska klimat, sin särskilt stora biologiska mångfald, sina urskogar och vita sandstränder lockar landet också till sig en och annan turist.

Panama kan egentligen inte beskrivas som ett klassiskt kaffeland. De värdefulla bönorna kom först till landet med nybyggare i början av 1700-talet och har sedan dess odlats främst i västra delen av landet. Kaffeexporten nådde aldrig några större volymer, och även idag exporterar den lilla nationen endast små mängder. Vid sidan av petroleum, räkor och socker har kaffe under de senaste åren blivit en viktig ekonomisk sektor och växer för närvarande som ingen annan. 

Kaffeodling i Panama

Det mesta av Panamas kaffe odlas på små plantager. Lokala familjer, förvånansvärt ofta även européer, som oftast är ättlingar till familjer som var med och byggde Panamakanalen och som har fått en relativt bra utbildning, driver alltmer framgångsrikt sina små fincas, särskilt i västra delen av landet, vid gränsen till Costa Rica. Det finns inga stora industriföretag i landet.

På sluttningar med bördig vulkanisk jord odlas arabica av sorterna Caturra, Typica eller, på senare tid, Geisha. I särskilt mångsidiga blandkulturer med inhemska växter, djur och oftast även utan konstgjord vattenförsörjning trivs kaffebuskarna på en relativt liten yta och ger ibland bönor av mycket hög kvalitet.

Panama försöker alltmer att bli ett land som är känt för mycket hög kvalitet. Kaffetävlingar i landet väcker allt större internationell uppmärksamhet, och många bönder ägnar sig nu åt miljövänlig, naturlig odling av sina bönor och drar nytta av direkt rättvis handel. Arbetsvillkoren och lönerna i Panama ligger över det centralamerikanska genomsnittet. 

Kaffe från Panama

Kaffesorten Geisha stjäl showen från alla andra panamanska kaffesorter. Som det dyraste kaffet i världen har det väckt stor uppståndelse och gjort Panama känt som ett kaffeland. Geisha är en variant av växten Coffea Arabica som kommer från närheten av Mount Geisha i Etiopien och är särskilt motståndskraftig mot den fruktade kaffebladsrosten.

Geisha har en mycket speciell smak och betingar otroliga priser på upp till 1 200 USD per kilo! De kännetecknas av en spektakulär variation av smaker med nästan obefintlig kropp. Särskilt söta och blommiga aromer sticker ut som inget annat kaffe. Det brukar överraska kaffedrickare eftersom det skiljer sig markant från den klassiska kaffesmaken. Just därför har det blivit en storsäljare i de traditionella tedrickarländerna Japan och Kina.

Panamas andra kaffesorter beskrivs också ofta som mjukt och balanserat. Med sin subtila syra och sina blommiga aromer kommer det att glädja internationella kunder även i framtiden.

 

Puerto Rico

Puerto Rico är faktiskt världsberömt för sitt kaffe. För drygt hundra år sedan var den lilla östaten den största kaffeproducenten i världen. Men eftersom ön har vackra karibiska stränder, en relativt hög levnadsstandard och erbjuder en unik och spännande kultur är det framför allt turismen som är Puerto Ricos livlina idag. Kaffe blir allt mindre viktigt jämfört med textilindustrin och produktionen av rom och socker.

Detta beror främst på att priserna på kaffe har sjunkit under de senaste årtiondena medan priserna på andra produkter har stigit. Dessutom är Puerto Rico ett självstyrande territorium som tillhör USA, och prisnivån, utbildningen och sjukvården överstiger den i alla andra karibiska stater. De höga lönerna i landet gör att kaffeodlingen ofta är mycket dyr. Med hjälp av amerikanska subventioner och smarta marknadsföringskampanjer försöker kaffebönderna på senare tid att återuppliva produktionen av det världsberömda puertoricanska kaffet. 

Kaffeodling i Puerto Rico

I Puerto Rico odlas främst arabica av sorterna Typica, Bourbon och Catimor. De odlas på små plantager i väl genomtänkta blandkulturer, som oftast drivs av enstaka familjer. Till skillnad från andra centralamerikanska och karibiska länder är man här noga med att blandodlingarna ska innehålla så många nyttoväxter som möjligt, vilket gör att plantagerna är effektivare än genomsnittet.

På grund av de höga lönerna i landet är produktionskostnaderna också höga; nu är det endast odling av absoluta kaffespecialiteter som fortfarande lönar sig. Puerto Rico har en mycket stark kaffekultur och hög kaffekonsumtion och kan bara täcka cirka en tredjedel av sin konsumtion med den egna produktionen. Cirka två tredjedelar importeras från andra länder. Därför exporteras endast små mängder av det puertoricanska kaffet. 

Kaffe från Puerto Rico

Trots att produktionen minskar är Puerto Ricas kaffe mycket uppskattat av finsmakare. Vissa beskriver det till och med som det bästa i världen! Överlag kännetecknas kaffet av en fin syra och en fyllig kropp med liten eller ingen bitterhet. Särskilt intressant är de ovanliga aromerna, som sträcker sig från cederträ till mandel och ört.