10 % rabatt på den nya Passaparola Espresso Bastone | Moka Efti 100% arabica espressokaffe
Fri frakt från 1350 kr
Köp på faktura möjligt via Klarna*

Mörkrostat kaffe

Den mörka sidan av kaffe

Allt fler kunder frågar efter mörkrostade bönor. Men varifrån kommer denna trend? Att en längre rostningstid kan ha många fördelar har spridit sig världen över. Långsam rostning vid låg temperatur minimerar syrorna och sänker också koffeininnehållet. Samtidigt förändras smakprofilen. De fruktiga och blommiga bönorna övergår till att ha en mer chokladig arom som hör till kategorin Sugar Browning, dit också sirap, nötter och vanilj räknas. Mörkrostat kaffe ger en djup smakexplosion som dock kräver en fingertoppskänsla av rostmästaren. Det är alltför lätt att oönskade aromer som aska, kol eller kåda utvecklas. Det är valet av bönor och en skicklig rostning som tillsammans skapar en förstklassig espresso. Läs mer ↓

Resultatet av mörkrostat kaffe: Intensitet med karaktär

Vi har i denna kategori sammanställt ett litet urval av mörkrostade blandningar. Och det är inte bara robusta-bomber eller syditalienska blandningar. Även i norra och centrala Italien förstår man den långsamma mörkrosten och dess fördelar. Alltid en fest för sinnena.

Mörkrostat kaffe
Stänga filter
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
2 från 2
Inga resultat hittades för filtreringen!
Kenon Espresso Max Bar
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffè Kenon Max Bar
1kg | Hela bönor | 11.2027
362,49 kr
(362,49 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11001

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 11001
Toraldo Linea VERDE
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Toraldo Linea VERDE
1kg | Hela bönor | 10.2027
282,95 kr
(282,95 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10787

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Mild
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10787
Kenon Espresso il Cremino
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kenon Espresso il Cremino
1kg | Hela bönor | 06.2027
267,04 kr
(267,04 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11108

Rostningsgrad: Mörk
Artikel nr.: 11108
Cannizzaro Vigorosa 1000g ganze Bohne im beigen Beutel
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Cannizzaro Espresso Vigorosa
1kg | Hela bönor | 03.2027
271,58 kr
(271,58 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11356

Rostningsgrad: Mellan Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 11356
7
Cannizzaro Aroma Intenso 1000g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Cannizzaro Aroma Intenso
1kg | Hela bönor | 03.2027
305,67 kr 282,95 kr
(282,95 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11357

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, karamell
Artikel nr.: 11357
10
Passaparola Leggenda Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passaparola Espresso Leggenda
1kg | Hela bönor | 11.2027
396,58 kr 356,81 kr
(356,81 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 13990

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Mild
Arom: chokladig, honung, fruktig
Artikel nr.: 13990
10
Passaparola Espresso Probierset, 5x 250g Dose, Passaparola Espresso: Leggenda, Messagio, Risveglio, Segreto, Voce
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passaparola Espresso Provpaket
1,25kg | Hela bönor
489,76 kr 440,33 kr
(352,26 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11140

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja
Artikel nr.: 11140
NY
Passalacqua Acoma Espresso, 1000g hela bönor
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passalacqua Acoma Espresso
1kg | Hela bönor | 12.2027
260,22 kr
(260,22 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11384

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 11384
10
NY
Passaparola Espresso Bastone 1000g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passaparola Espresso Bastone
1kg | Hela bönor | 12.2027
271,58 kr 244,31 kr
(244,31 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11978

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig, maltig
Artikel nr.: 11978
NY
Passaparola Espresso Tuono 1000g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passaparola Espresso Tuono
1kg | Hela bönor | 12.2027
278,40 kr
(278,40 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11509

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 11509
Barbaro Espresso Nero
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffe Barbaro Espresso Nero
1kg | Hela bönor | 10.2027
232,95 kr
(232,95 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10396

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10396
8
Espresso Probierset für Siebträger, 3x 250g, Passalacqua Cremador ,Essse Espresso, Quarta Crema
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Espresso Provset för portafilter
750g | Malet
240,90 kr 221,58 kr
(295,44 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 11368

Rostningsgrad: Mörk
Arom: chokladig
Artikel nr.: 11368
2 från 2

 

Hur smakar mörkrostat kaffe?

kaffee-roesten-bohnen

Rostningen av kaffebönorna är ett avgörande steg i processen från odling till kopp. Det är rostningen som ger kaffet dess enastående smak, arom och den mörka färg som vi föreställer oss när vi tänker på kaffebönor. Men det är inte bara färgen, utan framför allt smaken som påverkas. Råa gröna kaffebönor skulle ge ett blaskigt, svagt och knappt drickbart resultat. Under rostningsprocessen sker komplexa kemiska förändringar i kaffebönorna, vilket har ett avgörande inflytande på smak och arom. Ett mörkrostat kaffe ger en kraftigare kaffesmak än ett ljusrostat, vanligtvis framträder chokladiga aromer och den längre rostningstiden eliminerar syror.

Innehåller mörkrostat kaffe mer eller mindre koffein?

När kaffesmaken är kraftigare är det också lätt att tro att ett mörkrostat kaffe skulle innehålla mer koffein, men det stämmer inte. Istället kan värmen under rostningen snarare minska koffeinet lite, vilket gör att ett ljusrostat kaffe kan innehålla mer koffein än ett mörkrostat.

Konsten att skapa ett perfekt mörkrostat kaffe  

Att rosta kaffe är ett hantverk som kräver många års erfarenhet och stor kunskap. Rostmästaren behöver många färdigheter, särskilt när det är en blandning som ska skapas, där det ingår olika bönsorter som alla kräver en individuellt anpassad rostning för bästa smak. Rostmästaren måste ha omfattande kunskaper om de kaffesorter som odlas runt om i världen så att han eller hon kan harmonisera egenskaper och mängd på ett perfekt sätt. Det finns inte en perfekt rostning som gäller för alla bönor, utan varje bönsort måste testrostas för att ett optimalt resultat ska kunna uppnås.

Är italienskt kaffe alltid mörkrostat?

I Italien är espresso den dominerande kaffedrycken och en klassisk espresso är mörkrostad för att få fram en lite tyngre, chokladig smak. Men det finns även ljusare rostningar som tar fram en mer fruktig smak. I Italien är kaffekulturen stark och det finns regionala skillnader. Generellt sett sker i norra Italien en ljusare rostning med större andel arabicabönor medan syditalienare vill ha mörkrostat kaffe med en god andel robustabönor. I detta segment lyfter vi dock även fram norditalienska kaffesorter med en mörkare rostning.