15% rabatt på Provset Toledo - Våra favoriter från Neapel | 8% rabatt på Kenon Espresso Dark Kream
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Mörkrostat kaffe

Den mörka sidan av kaffe

Allt fler kunder frågar efter mörkrostade bönor. Men varifrån kommer denna trend? Att en längre rostningstid kan ha många fördelar har spridit sig världen över. Långsam rostning vid låg temperatur minimerar syrorna och sänker också koffeininnehållet. Samtidigt förändras smakprofilen. De fruktiga och blommiga bönorna övergår till att ha en mer chokladig arom som hör till kategorin Sugar Browning, dit också sirap, nötter och vanilj räknas. Mörkrostat kaffe ger en djup smakexplosion som dock kräver en fingertoppskänsla av rostmästaren. Det är alltför lätt att oönskade aromer som aska, kol eller kåda utvecklas. Det är valet av bönor och en skicklig rostning som tillsammans skapar en förstklassig espresso. Läs mer ↓

Resultatet av mörkrostat kaffe: Intensitet med karaktär

Vi har i denna kategori sammanställt ett litet urval av mörkrostade blandningar. Och det är inte bara robusta-bomber eller syditalienska blandningar. Även i norra och centrala Italien förstår man den långsamma mörkrosten och dess fördelar. Alltid en fest för sinnena.

Mörkrostat kaffe
Stänga filter
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
2 från 2
Inga resultat hittades för filtreringen!
Quarta Caffè Espresso Superiore
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Quarta Caffè Espresso Superiore
1kg | Hela bönor | 01.2026
357,11 kr
(357,11 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10313

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10313
Caffe Cortese Napoletano Espresso Kaffee
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kaffe med låg syrahalt Caffè Cortese Espresso Napoletano
1kg | Hela bönor | 09.2026
261,56 kr
(261,56 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10509

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10509
Caffè Toraldo Miscela Bar Origini 1kg
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Toraldo Espresso Miscela Bar Origini
1kg | Hela bönor | 11.2026
352,33 kr
(352,33 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10497

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Mild
Arom: fruktig
Artikel nr.: 10497
Caffè Cortese Espresso Oro Bar
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffè Cortese Espresso Oro Bar
1kg | Hela bönor | 09.2026
297,39 kr
(297,39 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10922

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv, Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10922
Kenon Espresso Max Bar
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffè Kenon Max Bar
1kg | Hela bönor | 03.2027
381,00 kr
(381,00 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 11001

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 11001
2 från 2

 

Hur smakar mörkrostat kaffe?

kaffee-roesten-bohnen

Rostningen av kaffebönorna är ett avgörande steg i processen från odling till kopp. Det är rostningen som ger kaffet dess enastående smak, arom och den mörka färg som vi föreställer oss när vi tänker på kaffebönor. Men det är inte bara färgen, utan framför allt smaken som påverkas. Råa gröna kaffebönor skulle ge ett blaskigt, svagt och knappt drickbart resultat. Under rostningsprocessen sker komplexa kemiska förändringar i kaffebönorna, vilket har ett avgörande inflytande på smak och arom. Ett mörkrostat kaffe ger en kraftigare kaffesmak än ett ljusrostat, vanligtvis framträder chokladiga aromer och den längre rostningstiden eliminerar syror.

Innehåller mörkrostat kaffe mer eller mindre koffein?

När kaffesmaken är kraftigare är det också lätt att tro att ett mörkrostat kaffe skulle innehålla mer koffein, men det stämmer inte. Istället kan värmen under rostningen snarare minska koffeinet lite, vilket gör att ett ljusrostat kaffe kan innehålla mer koffein än ett mörkrostat.

Konsten att skapa ett perfekt mörkrostat kaffe  

Att rosta kaffe är ett hantverk som kräver många års erfarenhet och stor kunskap. Rostmästaren behöver många färdigheter, särskilt när det är en blandning som ska skapas, där det ingår olika bönsorter som alla kräver en individuellt anpassad rostning för bästa smak. Rostmästaren måste ha omfattande kunskaper om de kaffesorter som odlas runt om i världen så att han eller hon kan harmonisera egenskaper och mängd på ett perfekt sätt. Det finns inte en perfekt rostning som gäller för alla bönor, utan varje bönsort måste testrostas för att ett optimalt resultat ska kunna uppnås.

Är italienskt kaffe alltid mörkrostat?

I Italien är espresso den dominerande kaffedrycken och en klassisk espresso är mörkrostad för att få fram en lite tyngre, chokladig smak. Men det finns även ljusare rostningar som tar fram en mer fruktig smak. I Italien är kaffekulturen stark och det finns regionala skillnader. Generellt sett sker i norra Italien en ljusare rostning med större andel arabicabönor medan syditalienare vill ha mörkrostat kaffe med en god andel robustabönor. I detta segment lyfter vi dock även fram norditalienska kaffesorter med en mörkare rostning.