
Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10313
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10313

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10509
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10509

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10497
Arom: fruktig
Artikel nr.: 10497

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10922
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10922

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 11001
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 11001
Hur smakar mörkrostat kaffe?
Rostningen av kaffebönorna är ett avgörande steg i processen från odling till kopp. Det är rostningen som ger kaffet dess enastående smak, arom och den mörka färg som vi föreställer oss när vi tänker på kaffebönor. Men det är inte bara färgen, utan framför allt smaken som påverkas. Råa gröna kaffebönor skulle ge ett blaskigt, svagt och knappt drickbart resultat. Under rostningsprocessen sker komplexa kemiska förändringar i kaffebönorna, vilket har ett avgörande inflytande på smak och arom. Ett mörkrostat kaffe ger en kraftigare kaffesmak än ett ljusrostat, vanligtvis framträder chokladiga aromer och den längre rostningstiden eliminerar syror.
Innehåller mörkrostat kaffe mer eller mindre koffein?
När kaffesmaken är kraftigare är det också lätt att tro att ett mörkrostat kaffe skulle innehålla mer koffein, men det stämmer inte. Istället kan värmen under rostningen snarare minska koffeinet lite, vilket gör att ett ljusrostat kaffe kan innehålla mer koffein än ett mörkrostat.
Konsten att skapa ett perfekt mörkrostat kaffe
Att rosta kaffe är ett hantverk som kräver många års erfarenhet och stor kunskap. Rostmästaren behöver många färdigheter, särskilt när det är en blandning som ska skapas, där det ingår olika bönsorter som alla kräver en individuellt anpassad rostning för bästa smak. Rostmästaren måste ha omfattande kunskaper om de kaffesorter som odlas runt om i världen så att han eller hon kan harmonisera egenskaper och mängd på ett perfekt sätt. Det finns inte en perfekt rostning som gäller för alla bönor, utan varje bönsort måste testrostas för att ett optimalt resultat ska kunna uppnås.
Är italienskt kaffe alltid mörkrostat?
I Italien är espresso den dominerande kaffedrycken och en klassisk espresso är mörkrostad för att få fram en lite tyngre, chokladig smak. Men det finns även ljusare rostningar som tar fram en mer fruktig smak. I Italien är kaffekulturen stark och det finns regionala skillnader. Generellt sett sker i norra Italien en ljusare rostning med större andel arabicabönor medan syditalienare vill ha mörkrostat kaffe med en god andel robustabönor. I detta segment lyfter vi dock även fram norditalienska kaffesorter med en mörkare rostning.