Robustabönan blir allt mer trendig
Den ofta oförtjänt kritiserade sorten robusta är med ca. 30% av världsmarknaden den näst viktigaste kaffesorten efter arabica. Bönorna från växten coffea canephora kännetecknas av några unika och underskattade egenskaper som särskilt den senaste tiden har uppmärksammats och återupptäckts av traditionella rosterier.
Vad är robustabönor?
Den något mindre krävande robustabönan (vetenskapligt namn: Coffea canephora) finns numera i hela världens tropiska bälte och anses vara förfader till de mer populära arabicaplantorna. Till skillnad från arabica tål dock canephora betydligt mer nederbörd, växer nästan en och en halv gånger så högt (upp till 10 meter) utan mänsklig påverkan och klarar större temperaturväxlingar. Tillsammans med en hög motståndskraft mot parasiter och sjukdomen ”kafferost” samt kortare mognadstider är robusta en kaffesort som är enkel och billig att odla. De högre toleranserna gör robusta särskilt attraktiv för låga områden där arabica inte växer bra. Skörd och transport är också enklare och därför billigare i låglandet.
Inom sex månader växer ett kaffebär, som vanligtvis är rött när det är moget, och producerar små, runda bönor med rakt snitt.
Hur smakar robustabönor?
Det är svårt att generalisera smaken av en så mångsidig kaffesort. Grovt sett kännetecknas dock robusta av en fylligare kropp med en viss kryddighet som kan ligga någonstans mellan träig och jordig. Olika, ofta whiskeyliknande smaker kan erbjuda en intressant variation. Med en något högre syrahalt och en mer bitter smak är robusta inte alltid det lättaste kaffet, men dess mycket höga koffeinhalt på upp till 5% gör att du verkligen vaknar till. På grund av sin mer långvariga crema tillsätts Robusta till Arabica-kaffe i mindre mängder, särskilt för espresso, och kompletterar många högkvalitativa blandningar.
Är det värt att testa robustabönor?
Även här gäller: först när du testat så vet du om du gillar det eller ej. Om man söker lite kan man hitta riktiga kvalitetsblandningar med robustabönor och för den som gillar att experimentera kan en 100-procentig robustablandning vara intressant. När du väl har smakat ren robusta kommer du att kunna särskilja robustasmaken i arabica-robusta-blandningar och många kaffeälskare blir glatt överraskade av den ibland utmärkta robusta-espresson med en tjock crema och som kan fascinera med unika smaker av whisky, karamell och trä. Verkligen värt att testa, särskilt i en cappuccino!