Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Världens dyraste kaffe

De dyraste kaffesorterna i världen

Läs vår lilla sammanfattning av världens dyraste kaffe.

1. Black Ivory

elefantMed ett kilopris på cirka 3000 USD är kaffet "Black Ivory" nummer ett bland lyxkaffen, och överträffar till och med "Kopi Luwak" när det gäller exklusivitet och pris.

Producerat i Anantara-resorterna på Maldiverna och i Thailand, involverar detta sällsynta kaffe nästan 30 elefanter som konsumerar Thai Arabica-kaffebönor. Bönorna genomgår en naturlig fermenteringsprocess i elefanternas matsmältningssystem, vilket bryter ner proteinerna i bönorna och resulterar i ett kaffe med minskad bitterhet och en mjuk, chokladig och något nötig smak, med antydningar av röda bär.

Elefanterna måste äta ungefär 35 kilo kaffebär för att man sedan ska kunna producera strax under ett kilo kaffebönor. Detta kilo plockas sedan för hand från elefanternas spillning för att sedan soltorkas. Som du enkelt kan se är denna process enormt kostsam, vilket gör kaffets pris så högt.

Black Ivory Coffee handlar inte bara om den unika smaken; det är en blandning av lyx och hållbarhet. En betydande del av intäkterna från försäljningen av detta kaffe doneras till Golden Triangle Asian Elephant Foundation, vilket stöder både de majestätiska djur som hjälper till att skapa detta utsökta kaffe och familjerna som tar hand om dem.

På grund av sin komplexa produktionsprocess och begränsade tillgänglighet, ungefär 225 kg per år, är Black Ivory Coffee reserverat för utvalda kunder, vilket betonar varumärkets åtagande till kvalitet framför kvantitet. Oavsett om du är en kaffeentusiast eller bara söker sällsynta upplevelser, erbjuder Black Ivory Coffee en oöverträffad smakupplevelse.

För de som vill unna sig världens mest sällsynta och exklusiva kaffe, är ett 1 kg paket av Black Ivory Coffee prissatt till 3000 USD.

 

2. Misha 

NasenbaerNamnet på kaffet Misha härstammar från djuret "Mishashos". Det är gnagare som i Sverige kallas för näsbjörnar.

Kaffets ursprung liknar det för "Kopi Luwak" eller "Black Ivory" som du kan läsa mer om i denna artikel, där kaffebären äts av näsbjörnarna och endast delvis smälts och utsöndras. Kaffebönorna möter i magen tidigare uppätna frukter som ananas eller papaya, vilket kan återfinnas i kaffesmaken. 

Utöndringen från dessa djur är därför mycket populära och samlas in av bönderna på plats och rostas vid nästan 220 grader, så att alla bakterier och rester rengörs.

När de exklusiva kaffebönorna är färdiga och förpackade skickas de huvudsakligen till USA, Europa och Förenade Emiraten, där köparna betalar upp till 1 400 euro per kilo. 

 

3. Kopi Luwak

Schleichkatze-Kopi-Luwak"Kattkaffet" Kopi Luwak handlas för ett kilopris på mellan 800 och 1200 euro. Det speciella med kaffet är att kaffebönorna matas till så kallade nattliga smygkatter, som sedan utsöndrar kaffet igen. I kattens tarmar utsätts kaffebönorna för enzymer som gör bönornas smak unik.

Smaken beskrivs som "mild, sirapsliknande, fyllig, jordig och chokladig".Jämfört med torrprocessat kaffe innehåller dessa kaffebönor mindre syra.

Ett kilo orostad Kopi Luwak kan inhandlas för knappt 50 euro i provinshuvudstaden Medan (i Sumatra Utara). För rostad Kopi Luwak är priset runt 75 euro. I Europa erbjuds sedan detta kaffe i rostat tillstånd från 230 euro (info från 2013).

Många ortsbor har lockats av de höga priserna och har därför börjat fånga de lömska katterna och mata dem med kaffekörsbären. Enligt djurskyddsorganisationen hålls nu flera tiotusentals djur i burar i extremt trånga utrymmen.

 

4. Kaffe Excelsa 

Excelsa_KaffeeKaffebönorna Excelsa är en särskilt kaffesort som räknas som en raritet. Bönorna upptäcktes för första gången 1904 vid Tchadsjön i Centralafrika. Kaffebönorna är ungefär lika stora som robustabönor. De starka växterna blir upp till 20 meter höga och är särskilt tåliga och robusta.

Växten trivs mycket bra i torra områden, där också en mycket stark och jordig smak uppstår.

Plantans mogningstid är 12-14 månader, vilket är en mycket lång mogningstid jämfört med andra kaffeplantor. Kaffet Excelsa odlas idag till största del i Tchad och utgör bara 1% av den totala kaffeproduktionen i världen. 

Smaken av Excelsa är ytterst stark och sägs kräva viss tillvänjning och därför är bönan ännu rätt okänd. För att neutralisera smaken blandas Excelsa-bönan ofta med andra kaffebönor.

 

5. Jamaica Blue Mountain

jamaikaJamaica Blue Mountain är arabica-kaffebönor som växer i bergen "Blue Mountains" på Jamaica.

För att certifieras som "Jamaica Blue Mountain" måste kaffet odlas på mellan 550 och 1700 meter över havet, och det är det som gör kaffet så speciellt!

På grund av den höga luftfuktigheten i klimatet stiger vindar från kusten upp i bergen, där de möter den svala luften och skapar tät dimma.

Genom att solstrålarna har små chanser att tränga igenom, bromsas kaffebönornas utveckling, vilket överraskande nog ger bönorna en speciell smak och arom.

På grund av de svåra förhållandena är det bara möjligt att odla detta kaffe i begränsad omfattning, vilket gör Jamaica Blue Mountain till en av de dyraste kaffesorterna. För att få känna smaken av Jamaica Blue Mountain måste man idag betala upp till 150 euro för ett kilo. Du kan beställa Jamaica Blue Muntain både för sig och som del i en blandning här i vår online shop.

 

6. St. Helena Kaffe

Napoleon-BonaparteKaffets historia har sin början 1733 när Ostindiska kompaniet förde kaffefrön från hamnen Mocha i Jemen till ön S:t Helena. Avståndet från det afrikanska fastlandet till St.Helene är ungefär 1900 km. På grund av öns vulkaniska ursprung och det milda klimatet är förutsättningarna för kaffeodling optimala. 

Ön är känd bland kaffedrickare som Napoleon Bonapartes exilö. Eftersom ön bara är 15 km lång och 11 km bred är odlingsmöjligheterna begränsade, vilket gör St Helena-kaffet sällsynt och speciellt. Kaffet odlas och bearbetas uteslutande för hand och enligt ekologiska principer.

År 1839 beskrev Londons kaffehandelsfirma W. Bumie & Co. det som det bästa kaffet i världen. Mot slutet av 1800-talet upphörde kaffeodlingen eftersom den dåvarande huvudkunden övergick till nylongarn och gummiband. År 1994 återupptogs odlingen av David Henry, en Londonbo från St Helena. År 2008 lämnade David Henry ön och två år senare återupptogs kaffeproduktionen av ett samriskföretag.

Kaffets smak kännetecknas av toner av hasselnöt, choklad och mandel. Kaffets syra är därför diskret. Det handplockade kaffet säljs för mellan 150 och 200 euro per kilo.

 

7. Hawaii Kona

Hawaii-KonaHawaiianskt Kona-kaffe, som kommer från delstaten Hawaii i USA, är en av de fem dyraste kaffesorterna. De flesta av Hawaiis öar är av vulkaniskt ursprung och därför erbjuder det fuktiga, milda klimatet en utmärkt möjlighet att odla kaffebönor.

"Kona Coffee Belt" är cirka 30 kilometer långt och 3 kilometer brett. Det ligger väster om Big Island på vulkaniska sluttningar från 250 till 850 meter över havet. Jorden är särskilt bördig och de krävande arabicabönorna växer särskilt bra där. Skördeprocessen börjar på våren med snön. Det fenomen som kallas "Kona Snow" avslutas i april med de gröna kaffebären. I augusti plockas de röda kaffebären och tvättas för hand.

Odling, löner och nödvändig utrustning är definitivt dyrare på Hawaii än i t.ex. Afrika eller Indien. Många av de nödvändiga materialen måste skeppas, vilket gör priset på kaffet dyrt.

Förutom de höga odlingspriserna är kaffet Kona också mycket exklusivt. Kaffeodlingen på Hawaii uppgår till knappt 3300 ton per år. Som jämförelse producerar Brasilien nästan 1000 gånger så mycket.

Kaffekännare beskriver smaken som len, fyllig och med toner av choklad, karamell, kanel och bär. Ett kilo hawaiianskt Kona-kaffe kostar cirka 100 euro i Tyskland.

 

8. Geisha Kaffe

Geisha-KaffeeKaffebönorna Geisha har sitt ursprung i Etiopien och kom först på 1960-talet till Panama, där de idag odlas i allt större utsträckning. I jämförelse med andra plantor har Geisha färre blad, tunnare grenar och mindre frukt. Växten är också mycket känslig för skadedjur.

Efter lång tid upptäckte man att den fantastiska smaken kom fram först när plantan växte på en höjd av minst 1600 meter. Varför Geisha utvecklar så mycket bättre smak på denna höga höjd är än idag oklart. 

När det gäller smaken sägs bönorna innehålla toner av bergamott. Den som är mycket uppmärksam på smak kan till och med upptäcka en söt arom av bär, citrusfrukt och mango.

I en auktion 2010 betalades motsvarande 380 euro för ett kilo orostade Geisha-bönor. Numera kostar ett kilo cirka 80 euro.