Från Orienten ut i världen
De första kaffeplantorna och kunskapen om deras unika effekter nådde den Arabiska halvön någon gång mellan 1000-talet och 1200-talet, antagligen via slavhandlare. Araberna experimenterade med den exotiska bönan och utvecklade det första rostningshantverket i världen. Kaffet blev snabbt mycket populärt i regionen och odlades för första gången i form av plantager i det som idag är Jemen.
Handelscentrum blev den närbelägna hamnstaden al-Mukha, även känd som Mocha. Särskilt under 1500-talet erövrade kaffet hela det arabiska och osmanska riket som ett uppiggande och därför populärt alternativ till alkohol, som var förbjudet enligt islam.
Öppnandet av det första kaffehuset dokumenterades i Mecka 1511. Kaffehus uppstod även i Syrien, Anatolien, Egypten och andra regioner och blev sociala knutpunkter där vänner, affärspartners och familjer från överklassen kunde hittas tills de förbjöds i slutet av 1500-talet.
Trots det strängt kontrollerade förbudet av kaffe fram till 1839 och förföljelsen av "kaffeanhängare", överlevde en livlig kaffekultur i det ottomanska riket som så småningom även spridde sig till Europa.