NYHET: Segafredo Impronte med 10% prova-på-rabatt | 15% på nya "Provset Settanta" med 70% Arabica
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Kaffe och dess ekonomiska betydelse

25 miljoner arbetstillfällen

Med hjälp av den tilltagande industrialiseringen utvecklades kaffe till en världshandelsvara under 1800-talet och blev för många av producentländerna den mest värdefulla exportvaran efter olja. Tack vare den tekniska utvecklingen kan kaffe idag odlas, produceras och framför allt transporteras mycket billigare än då.

Den moderna tvätt-, tork- och rostningsprocessen gör det möjligt att konsekvent producera högkvalitativt kaffe för den ständigt växande efterfrågan på världsmarknaden. Genom nya fordon kunde transporten förkortas från flera månader till bara några veckor, och efter containerfartygens intåg behöver ingen längre vara utan kaffe.

Den eftertraktade kaffebönan var tidigare bara för de priviligierade och rika, men är idag en tillgänglig världshandelsvara. Av de nio miljoner ton råkaffe som skördas varje år består cirka 98 procent av arterna Arabica och Robusta. Robustabönornas tåliga växt Coffea Canephora odlas huvudsakligen i Sydostasien, Indien och Västafrika.

De betydligt känsligare arabica-växterna kräver ett mer balanserat klimat och trivs bara på 800 meters höjd. De är koncentrerade till regioner i Östafrika samt Syd- och Centralamerika. Än idag odlas 70% av världens växter av mikroodlare och små kooperativ.

 

Rättvis handel

I en del fall går endast 5-15% av detaljhandelspriset till själva odlaren i exportlandet. Den ständiga konkurrensen om att erbjuda lägst priser gör det allt svårare för små kooperativ att överleva. Med Fairtrade-märkningen försöker man därför förbättra situationen för de som befinner sig i slutet av produktionskedjan genom flera olika åtgärder.

Cirka en tredjedel av världsproduktionen av råkaffe kommer från Brasilien. Där odlas kaffet på olika sätt i bördiga områden och efter skörden förpackas det oftast som torkat råkaffe i påsar eller numer också som gods i sjöcontainrar.

Torkningsprocessen minskar vikten och därmed transportkostnaden och förhindrar oönskad jäsning. Från stora hamnar som Santos i Brasilien skeppas det till stora europeiska hamnar som Rotterdam eller Hamburg. För att undvika skatter på redan rostat kaffe och för att säkerställa hög kvalitet sker rostningen ofta i destinationsländerna som Tyskland och Italien.

Från busken i Brasilien till espressokoppen på ditt lokala kafé - 25 miljoner människor världen över är som odlare, plantageägare, kooperativ, handlare, importörer och exportörer med mera, beroende av kaffe i sin yrkesroll. Sammanlagt producerar de varje år 150 miljoner påsar med grönt råkaffe.