NYHET: 10% för att lära känna Segafredo Impronte | 15% på nya Provset Settanta med 70% Arabica-sorter
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Afrikanska kaffesorter

Afrikanskt kaffe

Från det afrikanska landet Etiopien härstammar kaffet. En lång historia förbinder landet, dess kultur och människor med denna böna. Än idag är Etiopien och andra afrikanska länder viktiga odlingsområden för kaffeplantan och levererar fortfarande underbart kaffe av högsta klass. De östafrikanska länderna är framför allt kända för sitt arabicakaffe, eftersom det bergiga landskapet här är idealt.

Mot mitten av kontinenten finns både arabica- och robustaodlingar, medan den platta, vidsträckta västra delen nästan uteslutande består av robusta. Tillsammans står de afrikanska kaffeproducenterna för cirka en sjättedel av världsproduktionen. Det går inte att generalisera om smaken av afrikanskt kaffe - odlingsförhållandena och variationerna av Coffea-växten är helt enkelt alldeles för olika på den stora kontinenten.

 

Etiopien

Etiopien är födelseplatsen för kaffe. Legenden säger att kaffet redan på 800-talet upptäcktes av en herde som lade märkte till kaffebärets stimulerande effekt på sina getter. I Etiopien växer många vilda sorter av kaffeplantan, men det är främst mocca-varianten av arabicaplantan som odlas idag.

Etiopien är Afrikas största kaffeproducent, även om landet volymmässigt inte har någon större betydelse på världsmarknaden. Cirka 90% av råkaffet kommer från små privatägda plantager. Både torr och våt bearbetning är vanligt här; på grund av den ibland svåra torra värmen måste skörden ske vid en speciell tidpunkt så att bären på buskarna inte torkar ut. De flesta etiopiska kaffesorter skördas för hand. 

Etiopiskt kaffe

Några av världens allra bästa kaffesorter kommer från Etiopien och inspirerar många kaffeälskare världen över. Etiopierna värdesätter sitt kaffe, är stolta över det och har integrerat det i sin kultur och strävar efter att kunna dela med sig av det till resten av världen. Med en progressiv jordbrukspolitik och hjälp från småbrukare odlas nu nästan allt etiopiskt kaffe ekologiskt, utan användning av skadliga bekämpningsmedel. Det faktum att inga enzymer används vid bearbetningen av kaffet är en annan anledning till att landet kan övertyga med utmärkt kvalitet.

Landets kaffesorter kan bland annat erbjuda fruktiga, balanserade syror och ovanliga eftersmaker. De har många, fina aromer men att sammanfatta alla dessa är omöjligt: den intresserade bör helt enkelt prova etiopiskt kaffe. Deras kaffesorter har dock oftast en sak gemensamt: utmärkt smak. Ett rent etiopiskt kaffe som till och med rostas i odlingslandet är SOLINO.

 

Kamerun

Det var först i början av förra seklet som en tysk officer tog med sig kaffe och kaffeodling till Kamerun. Det lilla landet i den centrala västra delen av Afrika består huvudsakligen av höglandsplatåer, som är täckta av regnskogar. Med höga berg, torrt i norr och tropisk regnskog nära ekvatorn erbjuder Kamerun många olika odlingsförhållanden och därmed ett brett utbud av kaffesorter. På sluttningarna av Mount Cameroon, den högsta höjden i området, växer ättlingar till den berömda Arabica-sorten Blue Mountain från Jamaica, men främst odlas annars robusta.

Som bäst var Kamerun den åttonde största kaffeproducenten i världen. Efter att regeringen på 1980-talet avskaffade nästan alla subventioner och gjorde kaffebranschen mindre attraktiv minskade produktionen. Många av odlarna övergick då till att bara odla robusta, bönor som håller lägre kvalitet men är mindre krävande när det gäller odlingsförhållanden och därmed mer effektiv. Hela världen uppskattar dock den stora potentialen hos de återstående arabicaområdena i Kamerun. EU stöder för närvarande utvecklingen av nya odlingsområden för Arabica med 30 miljoner euro och sakta men säkert får även rättvisemärkt kaffe fäste. 

Kaffe från Kamerun

På de nordvästra högplatåerna i landet odlas de bästa arabicasorterna på upp till 2000 meters höjd. De tropiska förhållandena med konstanta temperaturer året runt och ingen frost, är idealiska för den något känsliga arabica-plantan. Skörden sker oftast för hand, eftersom terrängen på bergets sluttningar är alldeles för svårframkomlig för skördemaskiner. Kamerunska arabicasorter kännetecknas av en behaglig mildhet och sötma, vilket delvis är tack vare den i landet vanliga torkningen i solen före våtbearbetningen. Från den tropiska västra delen av landet kommer fylliga, fruktiga och jordiga Arabicas.

Robustabönorna i landet har starkt varierande kvalitet, men de bästa beskrivs ofta som nötiga och kraftfulla. De goda förhållandena ger bönor med bra kropp och intensiv arom. Några av de bästa blandningarna av 100% Robusta, som till exempel Caffè New York Cameroon, kommer från landet och övertygar med helt nya smaker som skiljer sig markant från arabicabönor. Helt klart värt att prova!

 

Tanzania

Kaffe är egentligen inte särskilt populärt i Tanzania. Bara cirka 2% av landets produktion stannar i landet, resten exporteras. Det kan jämföras med den stora producenten Brasilien som konsumerar hela 37% av sin egen produktion. Trots det har Tanzania utmärkta förutsättningar för odling av kaffeplantor. Det vet invånarna som i över hundra år har strävat efter att odla både arabica- och robustabönor av högsta kvalitet.

Tanzania består huvudsakligen av tropiska regnskogar nära kusten och savanner på hög höjd. Särskilt bergssluttningar och höga plattåer utan frost men med nederbörd används av lokalbefolkningen för att odla arabica-plantor. 

En stor del av Tanzanias befokning är inte ansluten till elnätet, landet har en dålig infrastruktur och problem med svält. Efter guld är kaffe landets viktigaste exportvara, och drygt 70 procent av befolkningen arbetar inom jordbruket. För Tanzania är kaffeexporten därför ett av de viktigaste bidragen till landets utveckling. På grund av den låga tekniska utvecklingsnivån i landet innebär tanzaniskt kaffe mycket handarbete och arbetstillfällen för landet. 

Kaffe från Tanzania

Kaffet från Tanzania jämförs ofta med det kenyanska kaffets goda kvalitet. Framför allt goda arabicabönor exporteras till Europa och ger en stor variation av aromer efter rostningen. De bördiga jordarna ger fylliga aromer, fruktiga syror och smaknoter från honung till nötter. Den populära arabicaplantan Bourbon finns och frodas nu också i Tanzania och ger fina bönor med subtila vaniljaromer.