Varför är arabicabönan så högt ansedd?
Arabica är kaffebönan som kan allt. Med anledning av sina fina aromer och egenskaper står arabicabönorna från växten coffea arabica står för nästan tre fjärdedelar av världens kaffeproduktion.
Hur ser arabicabönan ut?
Arabicaplantan trivs bäst på höjder mellan 800 och 2100 meter i 17-25°C och kallas därför också för bergs- eller högslandskaffe. Kaffeplantorna blir upp till sex meter höga, ger efter rostning vanligtvis ljusbruna, avlånga bönor med en smal, S-formad skåra.
Hur smakar arabicabönan?
Arabicabönan har ett större smakspektrum än robustabönan. Den friska luften där höglandskaffet Arabica växer återspeglas i dess smak. Det har en klar, rund och något söt smak. Fruktiga till citronartade toner är typiska och helt avsiktliga. Det kännetecknas av en stark men fint nyanserad arom. Den täta brunröda creman gör kaffet till en klassisk espressoböna i den västerländska kulturen.
Den något mildare smaken i kombination med en relativt låg halt av klorogensyra och låg koffeinhalt.
Men eftersom smaken skiljer sig åt mycket, särskilt när det kommer till kaffe, och det finns många bra odlingsområden och sorter, lönar det sig att testa många olika blandningar av arabica och även av robusta. Bara genom att testa kan man hitta sina personliga favoriter för espresso, filterkaffe eller kapselmaskiner.
Man ska inte låta sig imponeras av missvisande namn som ”Brazil Santos” (som bara är namnet på den gigantiska kaffehamnen Santos i Brasilien). Och även om arabica ofta nämns som finare och bättre än robusta finns det utmärkta robustasorter och även riktigt dåligt kaffe som görs på arabica.
Allt som glimmar är inte guld.
Trots arabicabönans ansedda ädla egenskaper är den ofta använda etiketten ”100% Arabica” inte alltid en garanti för högsta kvalitet. Faktum är att endast cirka 5 procent av den totala skörden anses vara av hög kvalitet, och precis som med viner finns det dåliga produkter med ett bra namn och vice versa.
Den som söker efter en bra arabicablandning ska alltså inte bara titta efter ursrpung, namn och blandningsförhållande utan uppmärksamma kvaliteten och framför allt smaken på bönorna.
Längre kommer du inte genom att studera - dags att testa!