
3-5 dagar Artikel nr.: 10266
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 10266

3-5 dagar Artikel nr.: 10989
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10989

3-5 dagar Artikel nr.: 10491
Artikel nr.: 10491

3-5 dagar Artikel nr.: 10486
Arom: chokladig, karamell
Artikel nr.: 10486

3-5 dagar Artikel nr.: 1191
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1191

3-5 dagar Artikel nr.: 1192
Arom: chokladig, nötig, fruktig
Artikel nr.: 1192

3-5 dagar Artikel nr.: 1194
Arom: chokladig, nötig, fruktig
Artikel nr.: 1194

3-5 dagar Artikel nr.: 10984
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10984

3-5 dagar Artikel nr.: 11036
Arom: karamell, nötig, maltig
Artikel nr.: 11036

3-5 dagar Artikel nr.: 11037
Arom: nötig
Artikel nr.: 11037

3-5 dagar Artikel nr.: 11039
Arom: chokladig, karamell, blommig, fruktig
Artikel nr.: 11039

3-5 dagar Artikel nr.: 10983
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10983

3-5 dagar Artikel nr.: 11051
Arom: chokladig, karamell
Artikel nr.: 11051

3-5 dagar Artikel nr.: 11053
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 11053

3-5 dagar Artikel nr.: 11054
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 11054

3-5 dagar Artikel nr.: 1473
Arom: chokladig, blommig, fruktig
Artikel nr.: 1473

3-5 dagar Artikel nr.: 1470
Arom: chokladig, nötig, fruktig
Artikel nr.: 1470

3-5 dagar Artikel nr.: 1471
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1471

3-5 dagar Artikel nr.: 1157
Arom: fruktig
Artikel nr.: 1157

3-5 dagar Artikel nr.: 1158
Arom: chokladig
Artikel nr.: 1158

3-5 dagar Artikel nr.: 11990
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 11990

3-5 dagar Artikel nr.: 11133
Arom: karamell, chokladig, nötig
Artikel nr.: 11133

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10234
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10234

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10901
Arom: chokladig, nötig, fruktig
Artikel nr.: 10901

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10902
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10902

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10595
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10595

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10467
Arom: chokladig
Artikel nr.: 10467

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10765
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10765

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10761
Artikel nr.: 10761

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10347
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 10347

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10335
Arom: maltig
Artikel nr.: 10335

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10400
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10400

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10399
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10399

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1857
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1857

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1296
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1296

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1256
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1256
Enkelt, snabbt och gott - ESE-pods för espressoälskare
På morgonen till frukost, på eftermiddagen till fikat eller på kvällen efter en god middag - för många av oss är det helt omöjligt att föreställa oss en dag utan espresso. Det lilla men intensiva smakfyrverkeriet från Bella Italia har länge varit mycket populärt i Sverige.
Sedan länge har dyra, professionella espressomaskiner även hittat sig in i privata hushåll. Konkurrensen mellan tillverkarna av kaffemaskiner och tillbehör är därför hård. Många olika tillredningsmetoder tävlar om kundernas uppmärksamhet. Den största konkuerrensen om marknadsandelar pågår för närvarande mellan tillverkarna av enportionssystem, som exempelvis kapselmaskiner och podmaskiner. ESE-pods är ett perfekt system för den som vill dricka en espresso själv hemma.
Kapselsystemet ligger dock för närvarande i framkant tack vare sin extremt framgångsrika marknadsföringskampanj, men podsystemet behöver inte skämmas - tvärtom. För espressoälskaren finns det många fördelar med ESE-systemet. De är dels miljövänligare än kapslar, men framför allt ger de smakmässigt ett överlägset resultat.
Vad exakt är ESE-pods?
Förkortningen ESE står för "Easy Serving Espresso" (lättserverad espresso). Prototypen till espressopods uppfanns redan på 1970-talet.
Antonino di Leva var en god vän till Emilio Lavazza. En dag, under en promenad i Neapel, fick han idén att fylla espresso i enskilda portioner, vakuumförpacka och sälja dem. Han kallade det för Pronto-dosan. Idén kom till honom i början av 70-talet. Han slog sig samman med sin vän Emilio Lavazza. Dessa fyllda kaffefilter tillverkades sedan under ett halvår. "Hela Milano täcktes av affischer som annonserade det nya sättet att göra espresso", sammanfattar di Leva kampanjen i en intervju.
Men efter sex månader stoppades produktionen. Tiden för espresso i enstaka doser hade ännu inte kommit. Di Levas mål var att förenkla och påskynda tillredningsprocessen. Till en början var det dock inte möjligt att hitta en marknad för den nya uppfinningen, vilket gjorde att pronto-dosan mycket snabbt glömdes bort.
Lite senare tog det välkända rosteriet Illy Caffe upp idén och utvecklade en egen kaffe-pod som var speciellt utformad för tillredning i portafilter. Illy ville göra det möjligt för sina viktiga kunder inom restaurangbranschen att brygga koffeinfritt kaffe med det obligatoriska portafiltret. Och det utan att behöva ha en andra kvarn.
Illy uppfann då namnet EASY SERVING ESPRESSO, eller kort sagt ESE-pod. I Italien mottogs systemet väl, men i andra länder förblev ESE-pods fortfarande okänt. Kanske berodde detta också på att den italienska espressokulturen fortfarande var en nischad kultur som inte nådde ut brett utanför landets gränser.
Det tog nästan tre decennier innan idén togs upp igen av Philips i början på 2000-talet. I samarbete med rosteriet Douwe Egberts lanserade den nederländska elektroniktillverkaren det podbaserade tillredningssystemet Senseo på marknaden och träffade mitt i prick. Senseosystemet har dock inte mycket gemensamt med ESE Pods-systemet förutom kaffepulver i filterpapper. Antonio Di Leva hade ansökt om patent på sin uppfinning. Han avstod dock från att vidta rättsliga åtgärder eftersom Senseo hade många skillnader mot hans.
Tyvärr används Antonio Di Leva idag som ett exempel på hur viktig tidpunkten är när man ska lansera en ny produkt. Marknaden måste vara redo och han var 30 år före sin tid. Idag har pod-systemet däremot en marknadsandel på 8 procent. Så medan andra har tjänat miljoner på ESE-pods har den egentliga uppfinnaren aldrig tjänat några pengar på det. Men han kan ändå vara stolt över sin uppfinning.
Hur fungerar ESE-maskiner?
Med en kaffemaskin för ESE-pods har det aldrig varit bekvämare att tillreda kaffe eller espresso. Vattnet pressas genom podden vid en temperatur på cirka 90 grader med ett tryck på mellan 10 och 20 bar från vattentanken. Det krävs ett högre tryck för att tillreda espresso än för kaffe. Det är detta som ger espresson sin typiska arom.
Med de flesta podmaskiner kan du förbereda två koppar samtidigt inom en eller två minuter. Beroende på vilken typ av ESE-pod du använder och hur väl systemet är anpassat för dem blir resultatet en espresso med en härlig crema.
Ett kaffe eller en espresso tillreds alltså i några få steg och på kort tid. Om du använder ESE-pods som innehåller espressokaffe av hög kvalitet blir resultatet fantastiskt och mycket aromatiskt i smaken.
Vad är skillnaden mellan ESE-pods och espressokapslar?
E.S.E.-pods är komposterbara.
Båda systemen tillreder kaffe eller espresso snabbt och enkelt. Men medan ESE Pods endast är täckta av filterpapper är kapslarna tillverkade av plast och/eller aluminium. Eftersom både pods och kapslar är engångsprodukter är kapslar inte särskilt miljövänliga. Däremot kan använda ESE- eller kaffepods lätt komposteras och är helt återvinningsbara eftersom förpackningen till kapslarna inte är tillverkad av kompositmaterial. För miljömedvetna espressoälskare är därför ESE-pods det bättre valet.
I dag, när vi alla uppmanas att minska vårt användande av plast och aluminium, har vissa kafferosterier, till exempel Blasercafé och Nurri, anslutit sig till denna nya rörelse och erbjuder sina ESE-pods lösa i återförslutningsbara påsar utan den enskilda förpackningen.
Pod- och kapselsystem skiljer sig också åt när det gäller driftskostnader. När det gäller priset ligger pods före, eftersom en kopp kaffe eller espresso med kapslar ofta kostar dubbelt så mycket som med en pod.
Vad är nackdelen med ESE-pods?
Att göra en god espresso är ett hantverk som man måste lära sig. Till och med vetenskapsmän har försökt hitta en formel för den perfekta tillredningen av en espresso. Man kan säga att det är samspelet mellan kaffet, kvarnen, maskinen och människan som gör en perfekt espresso.
En podmaskin kan därför inte konkurrera med en erfaren barista som tillreder espresso i en portafiltermaskin, för vilken espressobönorna också är nymalda. Detta bör alla förstå innan man köper en podmaskin.
Podmaskiner tillåter inte mycket experimenterande och anpassning när det gäller vattentemperatur eller bryggtid. Eftersom kaffet i kapslarna redan är malet kan du inte själv bestämma över malningen och mängden kaffepulver. Malningsgraden avgör vilka ämnen som löses upp ur pulvret. Med podmaskiner har du därför inget inflytande på slutproduktens smak. Smaken bestäms enbart av den rostning som finns i podden och de fasta inställningarna på maskinen.
Vad ska jag vara uppmärksam på när jag tillagar espresso med ESE-pods?
Varje kaffepod innehåller mängden för exakt en kopp espresso. Det är värt att prova olika pods från olika rosterier för att hitta din favorit. Om du gillar en extra stark espresso är en maskin med en podhållare som gör att du kan placera två pods ovanpå varandra samtidigt ett bra val.
Det som också påverkar espressons arom är vattnet som den tillagas med. Om det kommer vatten med hög kalkhalt ur kranen bör du använda en vattenavhärdare. Mjukt vatten ger en mer balanserad kaffe- och espressoarom. Detta gäller naturligtvis för alla maskiner som gör kaffe oavsett system.
TIPS: Om du vill få ut ännu mer smak ur dina pods kan du fukta dem lite innan du brygger. På så sätt börjar pulvret svälla före bryggningen och ännu mer aromer tillförs koppen.
Skötsel av en podmaskin
Före morgonens första kaffe eller espresso bör du utföra en bryggningsprocess utan pod i. På så sätt spolas bakterier och kafferester ut ur maskinen från det varma vattnet. Podhållaren bör rengöras dagligen.
För att rensa fastklämda eller igensatta filterhål kan du använda en nål och efter rengöringen köra maskinen genom en bryggningsprocess en gång utan pod.
Regelbunden rengöring av podmaskinen garanterar inte bara en längre hållbarhet utan också en bättre smakupplevelse på lång sikt. Du bör avkalka den då och då. Biologiskt säkra avkalkningsmedel baserade på citronsyra lämpar sig bäst för detta ändamål. Vid avkalkning är det lämpligt att sätta in en använd pod så att kalken fastnar på den och inte pressas genom silen och täpper till den. Vinäger bör inte användas för rengöring, eftersom det kan skada komponenter i maskinen och espresson kan fortfarande ha en vinäger-smak även efter att den sköljts flera gånger med vatten.
Var kan man köpa ESE-pods?
Eftersom ESE-pods är ett öppet system produceras de av många olika kafferosterier. Stormarknader erbjuder vanligtvis inte ESE-pods. Specialiserade återförsäljare eller motsvarande näthandlare kan dock erbjuda pods för espressoentusiaster som gillar att experimentera.
De som lägger stor vikt vid hållbarhet, Fairtrade och ekologisk odling hittar ofta ett större utbud i nätbutiker än i specialbutiker.
Genom att prova nytt kan du hitta nya exklusiva sorter och kunna erbjuda dina gäster något alldeles speciellt vid nästa fika. Kolla in våra provset med ESE-pods här.