Spara 8% på Mondicaffè the bocs - Caffè Speciali Certificati | 8% på Marziali Orobar - belönad med IIACs guldmedalj
Fri frakt från 1350 kr
Köp på faktura möjligt via Klarna*

Våra blandningar med hela bönor

Bläddra bland vårt spännande utbud av färska kaffebönor som du kan mala när det passar dig. Genom att köpa hela kaffebönor bevarar du fräschheten från rostningsprocessen längre, så att en smaksexplosion uppstår varje gång du dricker det. Utforska vårt breda utbud av de bästa kaffebönorna med enastående smaker, med allt från honungssöta till kryddiga aromer. En fröjd för den passionerade kaffeälskaren.

→ Allt du behöver veta om espressobönor

Hela kaffebönor
Stänga filter
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
9 från 11
Inga resultat hittades för filtreringen!
6
Probierset Maestro, 2x 1000g ganze Bohne, Essse Masini, Filicori Zecchini Kave
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Espresso Provset Maestro
2kg | Hela bönor
825,16 kr 777,19 kr
(388,60 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10893


Artikel nr.: 10893
Gepa Cafe Si Espresso Roma
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Gepa Cafe Si Espresso Roma
1kg | Hela bönor | 08.2026
358,61 kr
(358,61 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1656

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1656
Lucaffe Mr. Exclusiv
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe Mr. Exclusiv
1kg | Hela bönor | 09.2027
358,61 kr
(358,61 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1270

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 1270
Lucaffe Mr. Exclusiv
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe Mr. Exclusiv
250g | Hela bönor | 02.2027
101,95 kr
(407,80 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1272

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 1272
Mokamo Kaffee Espresso Dolce weiss
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
mokaMO Dolce Espresso
1kg | Hela bönor | 06.2027
310,64 kr
(310,64 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1294

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Mild
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1294
Kimbo Espresso Napoli
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kimbo Espresso Napoli
250g | Hela bönor | 07.2027
58,77 kr
(235,08 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1875

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1875
Lucaffe espressokaffe Mamma Lucia
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe espressokaffe Mamma Lucia
1kg | Hela bönor | 09.2027
262,66 kr
(262,66 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1378

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1378
Lucaffe Piccolo & Dolce
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe Piccolo & Dolce
1kg | Hela bönor | 06.2027
334,62 kr
(334,62 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1379

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1379
Caffè Toraldo Miscela Bar Origini 1kg
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Toraldo Espresso Miscela Bar Origini
1kg | Hela bönor | 06.2027
353,81 kr
(353,81 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10497

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Mild
Arom: fruktig
Artikel nr.: 10497
Kimbo Espresso Bar Extreme
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kimbo Espresso Bar Extreme
1kg | Hela bönor | 02.2027
250,67 kr
(250,67 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1418

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1418
Andraschko: Wiener Kaffeehausmischung 1kg, ganze Bohne, rote Verpackung mit weißem Label
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Andraschko Espresso Viennese Coffeehouse Mix
1kg | Hela bönor | 09.2027
358,61 kr
(358,61 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10243

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 10243
Andraschko: Bar Italia Espresso 1kg, ganze Bohne, rote Verpackung mit weißem Label
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Andraschko Espresso Bar Italia
1kg | Hela bönor | 08.2027
394,59 kr
(394,59 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10245

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10245
Andraschko: Bar Italia Espresso Blend 250g, ganze Bohne, rote Verpackung mit weißem Label
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Andraschko Bar Italia Espresso Blend
250g | Hela bönor | 07.2027
101,95 kr
(407,80 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10246

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10246
Diemme Aromatica Espresso Kaffee 1kg
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Diemme aromatica espressokaffe
1kg | Hela bönor | 11.2026
309,44 kr
(309,44 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1460

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1460
Mokaflor Espresso Bernini 100% Arabica 1000g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mokaflor Espresso Bernini 100% arabica
1kg | Hela bönor | 09.2027
442,56 kr
(442,56 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1477

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1477
Gepa Cafe Si Crema Milano
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Gepa Cafe Si Crema Milano
1kg | Hela bönor | 10.2026
382,60 kr
(382,60 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1657

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1657
Gepa Cafe Si Espresso Siciliano
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Gepa Cafe Si Espresso Siciliano
1kg | Hela bönor | 02.2027
370,60 kr
(370,60 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1658

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1658
Solino Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Solino Espresso
1kg | Hela bönor | 05.2027
286,65 kr
(286,65 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1506

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 1506
Mokaflor Espresso koffeinfritt
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mokaflor Espresso koffeinfritt
250g | Hela bönor | 06.2027
94,75 kr
(379,00 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1719

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: maltig, blommig
Artikel nr.: 1719
Salimbene Caffetteria 1000g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Salimbene Caffetteria
1kg | Hela bönor | 09.2027
466,55 kr
(466,55 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1754

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Balanserad
Arom: maltig, fruktig
Artikel nr.: 1754
Kimbo Napoletano Espresso Kaffee
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kimbo Espresso Napoli
1kg | Hela bönor | 09.2027
230,28 kr
(230,28 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1774

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1774
Kimbo Espresso Gold
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kimbo Espresso Gold
1kg | Hela bönor | 09.2027
274,65 kr
(274,65 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1775

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig
Artikel nr.: 1775
Kimbo Espresso Intenso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kimbo Espresso Intenso
1kg | Hela bönor | 06.2027
238,67 kr
(238,67 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1776

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: nötig
Artikel nr.: 1776
Musetti Espresso Select 1000g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Musetti Espresso Select
1kg | Hela bönor | 05.2027
269,86 kr
(269,86 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1786

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1786
Mauro Special Bar
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffe Mauro Special Bar
1kg | Hela bönor | 02.2027
262,66 kr
(262,66 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1801

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1801
Pellini kaffe Cremoso | Perfekt för espressomaskiner
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Pellini kaffe Cremoso | Perfekt för espressomaskiner
1kg | Hela bönor | 01.2027
262,66 kr
(262,66 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1836

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1836
Barbera Classica Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Barbera Classica Espresso
1kg | Hela bönor | 07.2027
322,63 kr
(322,63 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1596

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1596
Pellini Vivace 1000g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Pellini Espresso Vivace
1kg | Hela bönor | 06.2027
274,65 kr
(274,65 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1692

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1692
Kimbo BIO Aroma
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kimbo Aroma Ekologisk Espresso
1kg | Hela bönor | 11.2026
286,65 kr
(286,65 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1944

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1944
La Tazza d'oro Miscela d'oro
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Tazza d'oro Miscela d'oro
1kg | Hela bönor | 06.2027
337,02 kr
(337,02 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1969

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1969
La Tazza d'oro Gran Miscela
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Tazza d'oro Gran Miscela
1kg | Hela bönor | 05.2027
308,24 kr
(308,24 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1970

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1970
La Tazza d'oro Miscela Bar Espresso 1000g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Tazza d'oro Miscela Bar
1kg | Hela bönor | 06.2027
292,64 kr
(292,64 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1971

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1971
La Tazza d'oro Miscela d'oro Espresso 250g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Tazza d'oro Miscela d'oro
250g | Hela bönor | 07.2027
110,34 kr
(441,36 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1972

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1972
La Tazza d'oro Gran Miscela Espresso 250g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Tazza d'oro Gran Miscela
250g | Hela bönor | 06.2027
105,54 kr
(422,16 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1973

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1973
La Genovese Dek Cuore d'Oro koffeinfreier Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Genovese Decaffeinato - koffeinfri Espresso
1kg | Hela bönor | 09.2027
418,58 kr
(418,58 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10962

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, blommig, fruktig
Artikel nr.: 10962
Moka Efti 250g ganze Bohne ohne Koffein
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Moka Efti Espresso koffeinfri
250g | Hela bönor | 07.2027
118,74 kr
(474,96 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10128

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Balanserad
Arom: maltig, blommig
Artikel nr.: 10128
9 från 11

 

Kaffebönor - halvsanningar och myter

Vad krävs för att göra ett bra espressokaffe? Först och främst behöver du ha bra kaffebönor - det verkar självklart, eller hur?

I själva verket finns det fortfarande en del halvsanningar och myter som cirkulerar när det gäller espressokaffebönor, även bland inbitna kaffeälskare.

Det är inte så konstigt, eftersom en kaffebönas kvalitet beror på många faktorer: typen av bönor, bearbetningen, rostningen, malningen, redskapen och sist men inte minst själva smaken - och som vi alla vet är smak en omdebatterad fråga.

I den här artikeln kommer vi att gå in i detalj på vad exakt espressobönor är, vad som gör dem så speciella och vad man ska tänka på när man köper dem.

 

Vad är skillnaden på kaffebönor för espresso & kaffebönor för bryggkaffe?

Först och främst: Det finns ingen kaffeplanta som bara espressobönor växer på. För att göra espressokaffe används inga andra bönor än för vanligt kaffe.

Den verkliga skillnaden ligger i rostningsprocessen och rostningstiden eftersom bönorna för ett espressokaffe måste rostas mörkare och längre. För alla typer av kaffebönor är alltså rostningen A och O. En allmän regel är att en ljus rostning fungerar bäst med en långsammare extraktionsmetod, till exempel filterkaffe. Situationen är annorlunda för mörka rostningar, för vilka en snabbare extraktionsmetod, som espressokaffe, är mer lämplig.

Att använda lätt rostade kaffebönor för espressoextraktion kan ge ett resultat långt ifrån vad du förväntade dig. En filterkaffeböna som extraheras som espresso kan vara nästan odrickbar. Smaken är för sur, eftersom syrahalten blir alldeles för hög. Därför är det bättre att använda bönor som är bearbetade just för att vara till espresso. Detsamma gäller för tillredning av alla andra espressobaserade kaffespecialiteter, till exempel latte macchiato eller cappuccino.

Sammanfattningsvis är espressobönor kaffebönor som vanligtvis rostas långsamt (18-25 minuter, beroende på böntyp) vid låg temperatur. Den långa rostningsprocessen garanterar att espresson är aromatisk, har låg syra och är intensiv i smaken. En espressoblandning som innehåller en god andel robustabönor ger kaffet en fantastisk crema - ett tjockt skumlager som ligger ovanpå espresson. Dessa bönor är idealiska för tillredning under högtryck i en kaffemaskin med portafilter och ger därmed en stor rikedom av aromer. Mörkrostade bönor har en intensiv mörkbrun färg och kan i syditalienska rosterier till och med ha en oljig glans. Detta uppstår när kaffets oljor stiger upp till ytan under den långa rostningsprocessen. Denna förfinade glans är därför inte en kvalitetsbrist. Tvärtom har dessa kaffebönor låg syrahalt och är trots sin starka smak mer lättsmält än många andra. För lätt oljiga bönor bör man dock använda en separat kaffekvarn som lätt kan rengöras. Detta beror på att kaffeolja, liksom alla oljor, blir härsket efter ett tag. Att rengöra en kaffekvarn som är integrerad i en automatisk kaffemaskin är ganska komplicerat. Vi rekommenderar därför inte att man använder sådana bönor med dessa maskiner.

 

Två typer av kaffebönor: Arabica och Robusta

Det råder delade meningar om de två huvudtyperna av kaffebönor. Många föredrar arabica-varianten, eftersom den ofta sägs ha "högre kvalitet". Detta är dock inte objektivt sant. Det beror - som så ofta - på konsumenternas preferenser och kvaliteten på respektive bönor. Men hur skiljer sig egentligen de två typerna av bönor från varandra?

De två typerna skiljer sig främst åt i fråga om smak, pris och odlingsförhållanden. Arabicabönor tenderar att ha en mjukare, lätt söt smak, med en antydan till socker, frukt och bär. Bönans syrlighet är lite mer uttalad.

Robustabönans smak kan däremot beskrivas som stark och sammandragande, med inslag av torkad frukt i eftersmaken. Robustabönor innehåller dubbelt så mycket koffein som Arabicabönor och anses ibland vara av sämre kvalitet. Men det finns också högkvalitativa robustasorter på marknaden. Särskilt italienare uppskattar ofta ett gott innehåll av robustabönor i blandningen. Dessa står för en intensiv, jordig och kryddig smak. En perfekt kontrast till den söta arabicabönan. Tillsammans ger de uttryckskraft och balans till blandningen. Man ska heller inte glömma den täta crema som utvecklas på espresson främst tack vare robustabönan.

Robustabönans kaffeplantor är lättare att odla. De kan växa på lägre höjder än arabica-plantor och är mindre känsliga för skadedjur och väderförhållanden. Därav deras namn, de är helt enkelt robusta. De bär frukt mycket snabbare än arabica, som tar flera år att mogna, och ger mer avkastning per träd. Robusta odlas uteslutande på det östra halvklotet, främst i Afrika, Indonesien och Vietnam. Arabica odlas främst i Latinamerika, men ibland även i Afrika och Papua Nya Guinea. I Colombia produceras uteslutande arabicabönor. Vissa länder, som Brasilien och Indien, producerar båda.

Den känsligare arabicabönan är naturligtvis dyrare, på grund av dess krav på klimat och jordmån. I slutändan är det dock en fråga om personlig smak vilken typ av bönor man föredrar. Ofta smakar en blandning av båda allra bäst om kvaliteten är rätt.

 

Vilka är de bästa kaffebönorna för espresso?

Det är sant att de flesta människor föredrar en mörk rostning för sitt dagliga espressokaffe. Även om du vill gör en espresso som bas till din latte kommer en mörk rostning med en starkare smak bäst att stödja mjölkens smak. Mörkare rostningar tenderar att bli oljiga snabbare än ljusare rostningar. Det är därför viktigt att komma ihåg att vissa automatiska kaffemaskiner eller till och med vissa kaffekvarnar inte bör bearbeta dessa oljiga bönor länge.

Single-origin-kaffe (kaffe från en enda sort) eller en blandning av flera sorter? - Den klassiska italienska espresson är en blandning - en kombination av olika kaffebönor, även från olika ursprungsländer. Varje bönsort bidrar med sina egna smaknyanser till blandningen. Det krävs erfarenhet och stor kunskap att kombinera en perfekt blandning. Jämfört med filterkaffeblandningar används ofta en högre andel robustabönor. Tack vare ett välavvägt förhållande mellan de olika bönorna blir smaken ofta särskilt harmonisk och god.

Att smaka på ett kaffe med ett enda ursprung har dock också sin tjusning. Det är mycket intressant att smaka på en viss bönas egenskaper. Tillredning som filterkaffe är en perfekt metod för detta kaffe.

Traditionella kafferosterier som använder den skonsamma roterande trumrostningsprocessen erbjuder vanligtvis de bästa kaffebönorna. Konsumenten kan känna igen detta genom informationen på förpackningen och bilden av bönan. Rostningsdatumet bör inte vara mer än tre månader gammalt. När man tittar inuti bör man notera att bönorna är mörkbruna, men inte helt svarta. Man bör också ifrågasätta kvaliteten om espressokaffebönorna uppvisar sprickor, är trasiga eller redan har en mossig lukt. En mycket ojämn rostfärg kan också vara ett kvalitetsfel.

Du kan använda dessa tips för att hitta rätt espressobönor för dig, men för att hitta den rätta smaken måste du prova olika sorter. Prisvärda smakprovset med espressobönor kan vara till stor hjälp för att hitta rätt bönor för just dig!

 

Allmänna regler

Oavsett smak bör du följa dessa allmänna regler när du köper espressokaffebönor:

▶ 1. Var uppmärksam på färskhet och köp inte kaffe från snabbköpet, eftersom man kan anta att bönorna har lagrats en längre tid. Specialiserade online shops köper i små mängder från rosterier, så du kan vara säker på att det inte har stått på hyllan i ett år. Utgångsdatumet är oftast fortfarande långt borta.

▶ 2. Förvara bönorna på rätt sätt. Häll inte ut dem, utan låt dem ligga kvar i sin originalpåse och stäng den tätt och ljusskyddat efter öppnandet. En färskhetsklämma för kaffepåsar är till stor hjälp. Förvaringstemperaturen bör inte vara för hög, men lägg inte påsen i kylskåpet. Kaffe är som en svamp för lukter och absorberar allt som frigörs.

▶ 3. Köp endast kvalitetsbönor eftersom en sämre espresso också kommer smaka sämre. Bra bönor skördas när de är helt mogna och sorteras sedan för hand för att eliminera de dåliga.

▶ 4. Köp hela kaffebönor om det är möjligt. Redan malet espressokaffe kommer garanterat att smaka "livlöst" efter några dagar.

 

Tillredning av kaffebönor för espresso

För att få ut det mesta av dina espressobönor måste du ta hänsyn till några viktiga saker när du tillreder dem.

Använd endast vissa typer av utrustning: maskiner med portafilter är bäst lämpade eftersom de arbetar med ett tillräckligt tryck för att tillreda en riktig espresso. En automatisk kaffemaskin kan också ge bra resultat, men du måste se till att inställningen är korrekt och att bönorna inte är för oljiga så att kvarnen inte blir härsken. Goda resultat kan också uppnås med den klassiska mokabryggaren.

Var alltid uppmärksam på att ha rätt malningsgrad; för espresso måste bönorna i allmänhet malas finare än för vanligt bryggkaffe, eftersom espressomaskiner arbetar med mycket tryck och har en relativt kort bryggtid.

Följ detta och det finns inget som hindrar dig från att njuta av ett gott espressokaffe. Nu bör du vara helt förberedd för att göra rätt val nästa gång du köper espressobönor. Sedan är det bara att njuta!