
Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10531
Artikel nr.: 10531

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10502
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10502

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10503
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 10503

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10505
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10505

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10506
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 10506

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10691
Arom: maltig, fruktig
Artikel nr.: 10691

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10117
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10117

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10118
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10118

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1545
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1545

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10606
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 10606

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10694
Artikel nr.: 10694

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1043
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1043

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1753
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1753

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10751
Arom: chokladig, nötig, fruktig
Artikel nr.: 10751

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10834
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10834

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10809
Arom: nötig
Artikel nr.: 10809

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10830
Arom: chokladig
Artikel nr.: 10830

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10804
Artikel nr.: 10804

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10805
Arom: chokladig
Artikel nr.: 10805

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10844
Artikel nr.: 10844

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10857
Artikel nr.: 10857

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10912
Artikel nr.: 10912

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1889
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1889

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10826
Arom: fruktig
Artikel nr.: 10826

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10897
Arom: chokladig, nötig, maltig
Artikel nr.: 10897

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10896
Arom: chokladig, nötig, maltig
Artikel nr.: 10896

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10922
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10922

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10879
Artikel nr.: 10879

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10939
Arom: chokladig
Artikel nr.: 10939

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 2925
Artikel nr.: 2925

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1103
Arom: chokladig
Artikel nr.: 1103

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10252
Artikel nr.: 10252

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10049
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10049

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1244
Arom: chokladig, nötig, fruktig
Artikel nr.: 1244

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1240
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1240

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10248
Arom: chokladig
Artikel nr.: 10248
Kaffebönor - halvsanningar och myter
Vad krävs för att göra ett bra espressokaffe? Först och främst behöver du ha bra kaffebönor - det verkar självklart, eller hur?
I själva verket finns det fortfarande en del halvsanningar och myter som cirkulerar när det gäller espressokaffebönor, även bland inbitna kaffeälskare.
Det är inte så konstigt, eftersom en kaffebönas kvalitet beror på många faktorer: typen av bönor, bearbetningen, rostningen, malningen, redskapen och sist men inte minst själva smaken - och som vi alla vet är smak en omdebatterad fråga.
I den här artikeln kommer vi att gå in i detalj på vad exakt espressobönor är, vad som gör dem så speciella och vad man ska tänka på när man köper dem.
Vad är skillnaden på kaffebönor för espresso & kaffebönor för bryggkaffe?
Först och främst: Det finns ingen kaffeplanta som bara espressobönor växer på. För att göra espressokaffe används inga andra bönor än för vanligt kaffe.
Den verkliga skillnaden ligger i rostningsprocessen och rostningstiden eftersom bönorna för ett espressokaffe måste rostas mörkare och längre. För alla typer av kaffebönor är alltså rostningen A och O. En allmän regel är att en ljus rostning fungerar bäst med en långsammare extraktionsmetod, till exempel filterkaffe. Situationen är annorlunda för mörka rostningar, för vilka en snabbare extraktionsmetod, som espressokaffe, är mer lämplig.
Att använda lätt rostade kaffebönor för espressoextraktion kan ge ett resultat långt ifrån vad du förväntade dig. En filterkaffeböna som extraheras som espresso kan vara nästan odrickbar. Smaken är för sur, eftersom syrahalten blir alldeles för hög. Därför är det bättre att använda bönor som är bearbetade just för att vara till espresso. Detsamma gäller för tillredning av alla andra espressobaserade kaffespecialiteter, till exempel latte macchiato eller cappuccino.
Sammanfattningsvis är espressobönor kaffebönor som vanligtvis rostas långsamt (18-25 minuter, beroende på böntyp) vid låg temperatur. Den långa rostningsprocessen garanterar att espresson är aromatisk, har låg syra och är intensiv i smaken. En espressoblandning som innehåller en god andel robustabönor ger kaffet en fantastisk crema - ett tjockt skumlager som ligger ovanpå espresson. Dessa bönor är idealiska för tillredning under högtryck i en kaffemaskin med portafilter och ger därmed en stor rikedom av aromer. Mörkrostade bönor har en intensiv mörkbrun färg och kan i syditalienska rosterier till och med ha en oljig glans. Detta uppstår när kaffets oljor stiger upp till ytan under den långa rostningsprocessen. Denna förfinade glans är därför inte en kvalitetsbrist. Tvärtom har dessa kaffebönor låg syrahalt och är trots sin starka smak mer lättsmält än många andra. För lätt oljiga bönor bör man dock använda en separat kaffekvarn som lätt kan rengöras. Detta beror på att kaffeolja, liksom alla oljor, blir härsket efter ett tag. Att rengöra en kaffekvarn som är integrerad i en automatisk kaffemaskin är ganska komplicerat. Vi rekommenderar därför inte att man använder sådana bönor med dessa maskiner.
Två typer av kaffebönor: Arabica och Robusta
Det råder delade meningar om de två huvudtyperna av kaffebönor. Många föredrar arabica-varianten, eftersom den ofta sägs ha "högre kvalitet". Detta är dock inte objektivt sant. Det beror - som så ofta - på konsumenternas preferenser och kvaliteten på respektive bönor. Men hur skiljer sig egentligen de två typerna av bönor från varandra?
De två typerna skiljer sig främst åt i fråga om smak, pris och odlingsförhållanden. Arabicabönor tenderar att ha en mjukare, lätt söt smak, med en antydan till socker, frukt och bär. Bönans syrlighet är lite mer uttalad.
Robustabönans smak kan däremot beskrivas som stark och sammandragande, med inslag av torkad frukt i eftersmaken. Robustabönor innehåller dubbelt så mycket koffein som Arabicabönor och anses ibland vara av sämre kvalitet. Men det finns också högkvalitativa robustasorter på marknaden. Särskilt italienare uppskattar ofta ett gott innehåll av robustabönor i blandningen. Dessa står för en intensiv, jordig och kryddig smak. En perfekt kontrast till den söta arabicabönan. Tillsammans ger de uttryckskraft och balans till blandningen. Man ska heller inte glömma den täta crema som utvecklas på espresson främst tack vare robustabönan.
Robustabönans kaffeplantor är lättare att odla. De kan växa på lägre höjder än arabica-plantor och är mindre känsliga för skadedjur och väderförhållanden. Därav deras namn, de är helt enkelt robusta. De bär frukt mycket snabbare än arabica, som tar flera år att mogna, och ger mer avkastning per träd. Robusta odlas uteslutande på det östra halvklotet, främst i Afrika, Indonesien och Vietnam. Arabica odlas främst i Latinamerika, men ibland även i Afrika och Papua Nya Guinea. I Colombia produceras uteslutande arabicabönor. Vissa länder, som Brasilien och Indien, producerar båda.
Den känsligare arabicabönan är naturligtvis dyrare, på grund av dess krav på klimat och jordmån. I slutändan är det dock en fråga om personlig smak vilken typ av bönor man föredrar. Ofta smakar en blandning av båda allra bäst om kvaliteten är rätt.
Vilka är de bästa kaffebönorna för espresso?
Det är sant att de flesta människor föredrar en mörk rostning för sitt dagliga espressokaffe. Även om du vill gör en espresso som bas till din latte kommer en mörk rostning med en starkare smak bäst att stödja mjölkens smak. Mörkare rostningar tenderar att bli oljiga snabbare än ljusare rostningar. Det är därför viktigt att komma ihåg att vissa automatiska kaffemaskiner eller till och med vissa kaffekvarnar inte bör bearbeta dessa oljiga bönor länge.
Single-origin-kaffe (kaffe från en enda sort) eller en blandning av flera sorter? - Den klassiska italienska espresson är en blandning - en kombination av olika kaffebönor, även från olika ursprungsländer. Varje bönsort bidrar med sina egna smaknyanser till blandningen. Det krävs erfarenhet och stor kunskap att kombinera en perfekt blandning. Jämfört med filterkaffeblandningar används ofta en högre andel robustabönor. Tack vare ett välavvägt förhållande mellan de olika bönorna blir smaken ofta särskilt harmonisk och god.
Att smaka på ett kaffe med ett enda ursprung har dock också sin tjusning. Det är mycket intressant att smaka på en viss bönas egenskaper. Tillredning som filterkaffe är en perfekt metod för detta kaffe.
Traditionella kafferosterier som använder den skonsamma roterande trumrostningsprocessen erbjuder vanligtvis de bästa kaffebönorna. Konsumenten kan känna igen detta genom informationen på förpackningen och bilden av bönan. Rostningsdatumet bör inte vara mer än tre månader gammalt. När man tittar inuti bör man notera att bönorna är mörkbruna, men inte helt svarta. Man bör också ifrågasätta kvaliteten om espressokaffebönorna uppvisar sprickor, är trasiga eller redan har en mossig lukt. En mycket ojämn rostfärg kan också vara ett kvalitetsfel.
Du kan använda dessa tips för att hitta rätt espressobönor för dig, men för att hitta den rätta smaken måste du prova olika sorter. Prisvärda smakprovset med espressobönor kan vara till stor hjälp för att hitta rätt bönor för just dig!
Allmänna regler
Oavsett smak bör du följa dessa allmänna regler när du köper espressokaffebönor:
▶ 1. Var uppmärksam på färskhet och köp inte kaffe från snabbköpet, eftersom man kan anta att bönorna har lagrats en längre tid. Specialiserade online shops köper i små mängder från rosterier, så du kan vara säker på att det inte har stått på hyllan i ett år. Utgångsdatumet är oftast fortfarande långt borta.
▶ 2. Förvara bönorna på rätt sätt. Häll inte ut dem, utan låt dem ligga kvar i sin originalpåse och stäng den tätt och ljusskyddat efter öppnandet. En färskhetsklämma för kaffepåsar är till stor hjälp. Förvaringstemperaturen bör inte vara för hög, men lägg inte påsen i kylskåpet. Kaffe är som en svamp för lukter och absorberar allt som frigörs.
▶ 3. Köp endast kvalitetsbönor eftersom en sämre espresso också kommer smaka sämre. Bra bönor skördas när de är helt mogna och sorteras sedan för hand för att eliminera de dåliga.
▶ 4. Köp hela kaffebönor om det är möjligt. Redan malet espressokaffe kommer garanterat att smaka "livlöst" efter några dagar.
Tillredning av kaffebönor för espresso
För att få ut det mesta av dina espressobönor måste du ta hänsyn till några viktiga saker när du tillreder dem.
Använd endast vissa typer av utrustning: maskiner med portafilter är bäst lämpade eftersom de arbetar med ett tillräckligt tryck för att tillreda en riktig espresso. En automatisk kaffemaskin kan också ge bra resultat, men du måste se till att inställningen är korrekt och att bönorna inte är för oljiga så att kvarnen inte blir härsken. Goda resultat kan också uppnås med den klassiska mokabryggaren.
Var alltid uppmärksam på att ha rätt malningsgrad; för espresso måste bönorna i allmänhet malas finare än för vanligt bryggkaffe, eftersom espressomaskiner arbetar med mycket tryck och har en relativt kort bryggtid.
Följ detta och det finns inget som hindrar dig från att njuta av ett gott espressokaffe. Nu bör du vara helt förberedd för att göra rätt val nästa gång du köper espressobönor. Sedan är det bara att njuta!