Så smakar Apulien: 9 % på Quarta Grancaffè | Kenon il Cremino 17 % billigare!
Fri frakt från 1350 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Våra blandningar med hela bönor

Bläddra bland vårt spännande utbud av färska kaffebönor som du kan mala när det passar dig. Genom att köpa hela kaffebönor bevarar du fräschheten från rostningsprocessen längre, så att en smaksexplosion uppstår varje gång du dricker det. Utforska vårt breda utbud av de bästa kaffebönorna med enastående smaker, med allt från honungssöta till kryddiga aromer. En fröjd för den passionerade kaffeälskaren.

→ Allt du behöver veta om espressobönor

Hela kaffebönor
Stänga filter
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
8 från 11
Inga resultat hittades för filtreringen!
Valentino Caffè Intenso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Valentino Caffè Intenso Espresso
1kg | Hela bönor | 09.2025
291,30 kr
(291,30 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10859

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig
Artikel nr.: 10859
10
Probierset Cremoso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Espressokaffe Provset Cremoso
3kg | Hela bönor
722,66 kr 650,26 kr
(216,75 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1103


Arom: chokladig
Artikel nr.: 1103
10
Tre Stelle Probierset Martella Alunni Moka Efti
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Espressokaffe Provset Tre Stelle
3kg | Hela bönor
820,29 kr 737,40 kr
(245,80 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1104


Artikel nr.: 1104
Kenon Espresso Micasa
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kenon Espresso Micasa
1kg | Hela bönor | 07.2027
291,30 kr
(291,30 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11107

Rostningsgrad: Mörk
Artikel nr.: 11107
Kenon Espresso Krema Napoli
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kenon Espresso Krema Napoli
1kg | Hela bönor | 07.2026
310,81 kr
(310,81 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11109

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja
Artikel nr.: 11109
La Genovese Juta Bio RFA
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Genovese Juta - Ekologisk & Rainforest...
1kg | Hela bönor | 05.2027
461,94 kr
(461,94 kr / 1 kg)

16-18 dagar Längre leveranstider
Om din beställning innehåller produkter med längre leveranstid kommer leveransen för hela beställningen ta längre tid. Artiklar som finns i lager kan inte skickas tidigare.
Artikel nr.: 10956

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10956
5
Espressokaffee Probierset  Iconico
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Espressokaffe Provset Iconico
2kg | Hela bönor
631,36 kr 599,67 kr
(299,84 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10321

Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig, blommig
Artikel nr.: 10321
Di Giampaolo Maestrale 250g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Di Giampaolo Espresso Maestrale - Espresso Italiano
250g | Hela bönor | 05.2027
103,60 kr
(414,40 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10049

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10049
5
Espresso Probierset Napoli
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Provset Napoli - Syditalienskt espressokaffe
2kg | Hela bönor
546,04 kr 518,62 kr
(259,31 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10310

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10310
Marziali Caffè 1922 250g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Marziali Caffè 1922 Espresso
250g | Hela bönor | 02.2027
120,67 kr
(482,68 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1244

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig, fruktig
Artikel nr.: 1244
Marziali Decaffeinato 1000g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Marziali Caffè Decaffeinato - Koffeinfri Espresso
1kg | Hela bönor | 02.2027
401,00 kr
(401,00 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1240

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1240
Marziali Caffè Koffeinfri Espresso - Decaffeinato
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Marziali Caffè Koffeinfri Espresso - Decaffeinato
250g | Hela bönor | 04.2026
120,67 kr
(482,68 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1265

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1265
Golden Brasil Brown 250g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Golden Brasil Brown Espresso
250g | Hela bönor | 04.2027
96,29 kr
(385,16 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10248

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig
Artikel nr.: 10248
Golden Brasil Decaffeinato
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Golden Brasil Decaffeinato Espresso
1kg | Hela bönor | 06.2027
327,87 kr
(327,87 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10247

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10247
10
Espresso Italiano Duo
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Provset Espresso Italiano Duo 80/20
500g | Hela bönor
199,89 kr 179,78 kr
(359,56 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10959

Rostningsgrad: Mellan Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Balanserad
Artikel nr.: 10959
La Genovese Anniversario
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Genove Anniversario - Espresso Italiano
3kg | Hela bönor | 06.2027
1339,51 kr
(446,50 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10969

Styrka: Mild
Arom: chokladig, blommig, fruktig
Artikel nr.: 10969
Kenon Espresso Karamell Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffè Kenon Caramel
1kg | Hela bönor | 06.2027
486,32 kr
(486,32 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11003

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 11003
Caffe Cortese Espresso Napoletano 250g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffè Cortese Napoletano Espresso
250g | Hela bönor | 11.2026
71,91 kr
(287,64 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10539

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10539
Moka Efti Espresso Virgoroso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Moka Efti Vigoroso
1kg | Hela bönor | 07.2027
291,30 kr
(291,30 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10978

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10978
Cortese Elios Bar 250g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffè Cortese Espresso Elios Bar
250g | Hela bönor | 01.2027
91,41 kr
(365,64 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10547

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10547
Cortese Espresso Bar 250g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffè Cortese Espresso Bar
250g | Hela bönor | 03.2026
74,35 kr
(297,40 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10546

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 10546
Cortese Oro Bar 250g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffè Cortese Espresso Oro Bar
250g | Hela bönor | 01.2027
63,38 kr
(253,52 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10548

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv, Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10548
Caffe Kenon Crema Moka Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kenon Espresso Crema Moka
1kg | Hela bönor | 02.2027
327,87 kr
(327,87 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11106

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Artikel nr.: 11106
Di Giampaolo Caffè Sierra Madre Bio
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Di Gimpaolo Espresso Sierra Madre
1kg | Hela bönor | 12.2025
413,19 kr
(413,19 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11020

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 11020
17
Kenon Espresso il Cremino
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kenon Espresso il Cremino
1kg | Hela bönor | 07.2026
286,43 kr 238,89 kr
(238,89 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11108

Rostningsgrad: Mörk
Artikel nr.: 11108
Kenon Espresso Extra Bar
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kenon Espresso Extra Bar
1kg | Hela bönor | 07.2027
315,68 kr
(315,68 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11110

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Artikel nr.: 11110
Mauro Vending Espresso Forte
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mauro Espresso Forte
1kg | Hela bönor | 03.2027
242,55 kr
(242,55 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11029

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Intensiv
Arom: chokladig
Artikel nr.: 11029
Mauro Caffè Pieno
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mauro Espresso Pieno Professional
1kg | Hela bönor | 03.2027
230,36 kr
(230,36 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11030

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nejlika, maltig, fruktig
Artikel nr.: 11030
Manaresi Espresso Gran Bar Oro
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Manaresi Espresso Gran Bar Oro
1kg | Hela bönor | 06.2027
291,30 kr
(291,30 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11031

Rostningsgrad: Mellan
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 11031
Di Giampaolo Levante
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Di Giampaolo Levante Decaffeinato
250g | Hela bönor | 11.2026
96,29 kr
(385,16 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11032

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 11032
Pezzullo Espresso Nera
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Pezzullo Espresso Nera
3kg | Hela bönor | 06.2027
1095,75 kr
(365,25 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11050

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: karamell, chokladig, honung, blommig
Artikel nr.: 11050
Passaparola Espresso Voce
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passaparola Espresso Voce
250g | Hela bönor | 04.2027
91,41 kr
(365,64 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 18551

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 18551
NY
Cannizzaro Vigorosa 1000g ganze Bohne im beigen Beutel
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Cannizzaro Espresso Vigorosa
1kg | Hela bönor
291,30 kr
(291,30 kr / 1 kg)

20-23 dagar Längre leveranstider
Om din beställning innehåller produkter med längre leveranstid kommer leveransen för hela beställningen ta längre tid. Artiklar som finns i lager kan inte skickas tidigare.
Artikel nr.: 11356

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 11356
NY
Cannizzaro Espresso Extra Bar
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Cannizzaro Espresso Extra Bar
1kg | Hela bönor
364,44 kr
(364,44 kr / 1 kg)

20-23 dagar Längre leveranstider
Om din beställning innehåller produkter med längre leveranstid kommer leveransen för hela beställningen ta längre tid. Artiklar som finns i lager kan inte skickas tidigare.
Artikel nr.: 11358

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv, Balanserad
Arom: chokladig, rörsocker
Artikel nr.: 11358
NY
Cannizzaro Espresso Super
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Cannizzaro Espresso Super
1kg | Hela bönor
388,81 kr
(388,81 kr / 1 kg)

20-23 dagar Längre leveranstider
Om din beställning innehåller produkter med längre leveranstid kommer leveransen för hela beställningen ta längre tid. Artiklar som finns i lager kan inte skickas tidigare.
Artikel nr.: 11359

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 11359
NY
Cannizzaro Espresso Elite
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Cannizzaro Espresso Elite
1kg | Hela bönor
413,19 kr
(413,19 kr / 1 kg)

20-23 dagar Längre leveranstider
Om din beställning innehåller produkter med längre leveranstid kommer leveransen för hela beställningen ta längre tid. Artiklar som finns i lager kan inte skickas tidigare.
Artikel nr.: 11360

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: honung, fruktig
Artikel nr.: 11360
8 från 11

 

Kaffebönor - halvsanningar och myter

Vad krävs för att göra ett bra espressokaffe? Först och främst behöver du ha bra kaffebönor - det verkar självklart, eller hur?

I själva verket finns det fortfarande en del halvsanningar och myter som cirkulerar när det gäller espressokaffebönor, även bland inbitna kaffeälskare.

Det är inte så konstigt, eftersom en kaffebönas kvalitet beror på många faktorer: typen av bönor, bearbetningen, rostningen, malningen, redskapen och sist men inte minst själva smaken - och som vi alla vet är smak en omdebatterad fråga.

I den här artikeln kommer vi att gå in i detalj på vad exakt espressobönor är, vad som gör dem så speciella och vad man ska tänka på när man köper dem.

 

Vad är skillnaden på kaffebönor för espresso & kaffebönor för bryggkaffe?

Först och främst: Det finns ingen kaffeplanta som bara espressobönor växer på. För att göra espressokaffe används inga andra bönor än för vanligt kaffe.

Den verkliga skillnaden ligger i rostningsprocessen och rostningstiden eftersom bönorna för ett espressokaffe måste rostas mörkare och längre. För alla typer av kaffebönor är alltså rostningen A och O. En allmän regel är att en ljus rostning fungerar bäst med en långsammare extraktionsmetod, till exempel filterkaffe. Situationen är annorlunda för mörka rostningar, för vilka en snabbare extraktionsmetod, som espressokaffe, är mer lämplig.

Att använda lätt rostade kaffebönor för espressoextraktion kan ge ett resultat långt ifrån vad du förväntade dig. En filterkaffeböna som extraheras som espresso kan vara nästan odrickbar. Smaken är för sur, eftersom syrahalten blir alldeles för hög. Därför är det bättre att använda bönor som är bearbetade just för att vara till espresso. Detsamma gäller för tillredning av alla andra espressobaserade kaffespecialiteter, till exempel latte macchiato eller cappuccino.

Sammanfattningsvis är espressobönor kaffebönor som vanligtvis rostas långsamt (18-25 minuter, beroende på böntyp) vid låg temperatur. Den långa rostningsprocessen garanterar att espresson är aromatisk, har låg syra och är intensiv i smaken. En espressoblandning som innehåller en god andel robustabönor ger kaffet en fantastisk crema - ett tjockt skumlager som ligger ovanpå espresson. Dessa bönor är idealiska för tillredning under högtryck i en kaffemaskin med portafilter och ger därmed en stor rikedom av aromer. Mörkrostade bönor har en intensiv mörkbrun färg och kan i syditalienska rosterier till och med ha en oljig glans. Detta uppstår när kaffets oljor stiger upp till ytan under den långa rostningsprocessen. Denna förfinade glans är därför inte en kvalitetsbrist. Tvärtom har dessa kaffebönor låg syrahalt och är trots sin starka smak mer lättsmält än många andra. För lätt oljiga bönor bör man dock använda en separat kaffekvarn som lätt kan rengöras. Detta beror på att kaffeolja, liksom alla oljor, blir härsket efter ett tag. Att rengöra en kaffekvarn som är integrerad i en automatisk kaffemaskin är ganska komplicerat. Vi rekommenderar därför inte att man använder sådana bönor med dessa maskiner.

 

Två typer av kaffebönor: Arabica och Robusta

Det råder delade meningar om de två huvudtyperna av kaffebönor. Många föredrar arabica-varianten, eftersom den ofta sägs ha "högre kvalitet". Detta är dock inte objektivt sant. Det beror - som så ofta - på konsumenternas preferenser och kvaliteten på respektive bönor. Men hur skiljer sig egentligen de två typerna av bönor från varandra?

De två typerna skiljer sig främst åt i fråga om smak, pris och odlingsförhållanden. Arabicabönor tenderar att ha en mjukare, lätt söt smak, med en antydan till socker, frukt och bär. Bönans syrlighet är lite mer uttalad.

Robustabönans smak kan däremot beskrivas som stark och sammandragande, med inslag av torkad frukt i eftersmaken. Robustabönor innehåller dubbelt så mycket koffein som Arabicabönor och anses ibland vara av sämre kvalitet. Men det finns också högkvalitativa robustasorter på marknaden. Särskilt italienare uppskattar ofta ett gott innehåll av robustabönor i blandningen. Dessa står för en intensiv, jordig och kryddig smak. En perfekt kontrast till den söta arabicabönan. Tillsammans ger de uttryckskraft och balans till blandningen. Man ska heller inte glömma den täta crema som utvecklas på espresson främst tack vare robustabönan.

Robustabönans kaffeplantor är lättare att odla. De kan växa på lägre höjder än arabica-plantor och är mindre känsliga för skadedjur och väderförhållanden. Därav deras namn, de är helt enkelt robusta. De bär frukt mycket snabbare än arabica, som tar flera år att mogna, och ger mer avkastning per träd. Robusta odlas uteslutande på det östra halvklotet, främst i Afrika, Indonesien och Vietnam. Arabica odlas främst i Latinamerika, men ibland även i Afrika och Papua Nya Guinea. I Colombia produceras uteslutande arabicabönor. Vissa länder, som Brasilien och Indien, producerar båda.

Den känsligare arabicabönan är naturligtvis dyrare, på grund av dess krav på klimat och jordmån. I slutändan är det dock en fråga om personlig smak vilken typ av bönor man föredrar. Ofta smakar en blandning av båda allra bäst om kvaliteten är rätt.

 

Vilka är de bästa kaffebönorna för espresso?

Det är sant att de flesta människor föredrar en mörk rostning för sitt dagliga espressokaffe. Även om du vill gör en espresso som bas till din latte kommer en mörk rostning med en starkare smak bäst att stödja mjölkens smak. Mörkare rostningar tenderar att bli oljiga snabbare än ljusare rostningar. Det är därför viktigt att komma ihåg att vissa automatiska kaffemaskiner eller till och med vissa kaffekvarnar inte bör bearbeta dessa oljiga bönor länge.

Single-origin-kaffe (kaffe från en enda sort) eller en blandning av flera sorter? - Den klassiska italienska espresson är en blandning - en kombination av olika kaffebönor, även från olika ursprungsländer. Varje bönsort bidrar med sina egna smaknyanser till blandningen. Det krävs erfarenhet och stor kunskap att kombinera en perfekt blandning. Jämfört med filterkaffeblandningar används ofta en högre andel robustabönor. Tack vare ett välavvägt förhållande mellan de olika bönorna blir smaken ofta särskilt harmonisk och god.

Att smaka på ett kaffe med ett enda ursprung har dock också sin tjusning. Det är mycket intressant att smaka på en viss bönas egenskaper. Tillredning som filterkaffe är en perfekt metod för detta kaffe.

Traditionella kafferosterier som använder den skonsamma roterande trumrostningsprocessen erbjuder vanligtvis de bästa kaffebönorna. Konsumenten kan känna igen detta genom informationen på förpackningen och bilden av bönan. Rostningsdatumet bör inte vara mer än tre månader gammalt. När man tittar inuti bör man notera att bönorna är mörkbruna, men inte helt svarta. Man bör också ifrågasätta kvaliteten om espressokaffebönorna uppvisar sprickor, är trasiga eller redan har en mossig lukt. En mycket ojämn rostfärg kan också vara ett kvalitetsfel.

Du kan använda dessa tips för att hitta rätt espressobönor för dig, men för att hitta den rätta smaken måste du prova olika sorter. Prisvärda smakprovset med espressobönor kan vara till stor hjälp för att hitta rätt bönor för just dig!

 

Allmänna regler

Oavsett smak bör du följa dessa allmänna regler när du köper espressokaffebönor:

▶ 1. Var uppmärksam på färskhet och köp inte kaffe från snabbköpet, eftersom man kan anta att bönorna har lagrats en längre tid. Specialiserade online shops köper i små mängder från rosterier, så du kan vara säker på att det inte har stått på hyllan i ett år. Utgångsdatumet är oftast fortfarande långt borta.

▶ 2. Förvara bönorna på rätt sätt. Häll inte ut dem, utan låt dem ligga kvar i sin originalpåse och stäng den tätt och ljusskyddat efter öppnandet. En färskhetsklämma för kaffepåsar är till stor hjälp. Förvaringstemperaturen bör inte vara för hög, men lägg inte påsen i kylskåpet. Kaffe är som en svamp för lukter och absorberar allt som frigörs.

▶ 3. Köp endast kvalitetsbönor eftersom en sämre espresso också kommer smaka sämre. Bra bönor skördas när de är helt mogna och sorteras sedan för hand för att eliminera de dåliga.

▶ 4. Köp hela kaffebönor om det är möjligt. Redan malet espressokaffe kommer garanterat att smaka "livlöst" efter några dagar.

 

Tillredning av kaffebönor för espresso

För att få ut det mesta av dina espressobönor måste du ta hänsyn till några viktiga saker när du tillreder dem.

Använd endast vissa typer av utrustning: maskiner med portafilter är bäst lämpade eftersom de arbetar med ett tillräckligt tryck för att tillreda en riktig espresso. En automatisk kaffemaskin kan också ge bra resultat, men du måste se till att inställningen är korrekt och att bönorna inte är för oljiga så att kvarnen inte blir härsken. Goda resultat kan också uppnås med den klassiska mokabryggaren.

Var alltid uppmärksam på att ha rätt malningsgrad; för espresso måste bönorna i allmänhet malas finare än för vanligt bryggkaffe, eftersom espressomaskiner arbetar med mycket tryck och har en relativt kort bryggtid.

Följ detta och det finns inget som hindrar dig från att njuta av ett gott espressokaffe. Nu bör du vara helt förberedd för att göra rätt val nästa gång du köper espressobönor. Sedan är det bara att njuta!