Spara 8% på Mondicaffè the bocs - Caffè Speciali Certificati | 8% på Marziali Orobar - belönad med IIACs guldmedalj
Fri frakt från 1350 kr
Köp på faktura möjligt via Klarna*

Våra blandningar med hela bönor

Bläddra bland vårt spännande utbud av färska kaffebönor som du kan mala när det passar dig. Genom att köpa hela kaffebönor bevarar du fräschheten från rostningsprocessen längre, så att en smaksexplosion uppstår varje gång du dricker det. Utforska vårt breda utbud av de bästa kaffebönorna med enastående smaker, med allt från honungssöta till kryddiga aromer. En fröjd för den passionerade kaffeälskaren.

→ Allt du behöver veta om espressobönor

Hela kaffebönor
Stänga filter
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
8 från 11
Inga resultat hittades för filtreringen!
10
Passaparola Espresso Risveglio
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passaparola Espresso Risveglio
250g | Hela bönor | 10.2027
94,75 kr 85,15 kr
(340,60 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 13971

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 13971
10
Passaparola Espresso Segreto
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passaparola Espresso Segreto
250g | Hela bönor | 10.2027
89,95 kr 80,96 kr
(323,84 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 15211

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 15211
10
Passaparola Espresso Voce
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passaparola Espresso Voce
250g | Hela bönor | 10.2027
89,95 kr 80,96 kr
(323,84 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 18551

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 18551
Cannizzaro Vigorosa 1000g ganze Bohne im beigen Beutel
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Cannizzaro Espresso Vigorosa
1kg | Hela bönor | 03.2027
286,65 kr
(286,65 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11356

Rostningsgrad: Mellan Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 11356
Cannizzaro Espresso Extra Bar
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Cannizzaro Espresso Extra Bar
1kg | Hela bönor | 03.2027
358,61 kr
(358,61 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11358

Rostningsgrad: Mellan Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv, Balanserad
Arom: chokladig, rörsocker
Artikel nr.: 11358
Cannizzaro Espresso Super
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Cannizzaro Espresso Super
1kg | Hela bönor | 01.2027
382,60 kr
(382,60 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11359

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 11359
Cannizzaro Espresso Elite
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Cannizzaro Espresso Elite
1kg | Hela bönor | 03.2027
406,58 kr
(406,58 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11360

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: honung, fruktig
Artikel nr.: 11360
10
Espresso Probierset Geheimtipp
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Espresso Provset Insidertips
1kg | Hela bönor
398,19 kr 357,41 kr
(357,41 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11067


Artikel nr.: 11067
10
Passaparola Leggenda Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passaparola Espresso Leggenda
1kg | Hela bönor | 10.2027
418,58 kr 376,60 kr
(376,60 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 13990

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Mild
Arom: chokladig, honung, fruktig
Artikel nr.: 13990
10
Passaparola Espresso Leggenda 250g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passaparola Espresso Leggenda
250g | Hela bönor | 06.2027
135,53 kr 121,74 kr
(486,96 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 13991

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Mild
Arom: chokladig, honung, fruktig
Artikel nr.: 13991
10
Passaparola Espresso Messagio
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passaparola Espresso Messaggio
1kg | Hela bönor | 10.2027
358,61 kr 322,63 kr
(322,63 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 17220

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, karamell, nötig
Artikel nr.: 17220
10
Passaparola Espresso Messaggio 250g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passaparola Espresso Messaggio
250g | Hela bönor | 06.2027
106,74 kr 95,83 kr
(383,32 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 17221

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, karamell, nötig
Artikel nr.: 17221
Lollo Caffè Gran Bar Koffeinfri
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lollo Caffè Gran Bar Koffeinfri
1kg | Hela bönor | 12.2026
298,64 kr
(298,64 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10014

Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10014
Kenon Koffeinfri Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kenon Koffeinfri Espresso
1kg | Hela bönor | 09.2026
370,60 kr
(370,60 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11072

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 11072
6
Quarta Gran Caffè
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Quarta Espresso Gran Caffè
1kg | Hela bönor | 06.2026
394,59 kr 370,60 kr
(370,60 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11138

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 11138
10
NY
Passaparola Espresso Probierset, 5x 250g Dose, Passaparola Espresso: Leggenda, Messagio, Risveglio, Segreto, Voce
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passaparola Espresso Provpaket
1,25kg | Hela bönor
516,93 kr 464,75 kr
(371,80 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11140

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja
Artikel nr.: 11140
10
NY
Espresso Provset Segreto
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Espresso Provset Segreto
1kg | Hela bönor
357,41 kr 321,43 kr
(321,43 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11367

Styrka: Intensiv
Artikel nr.: 11367
8
NY
Espresso Probierset Passaparola Provare, 2x 1000g ganze Bohne, Passaparola Segreto, Passaparola Voce
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passaparola Espresso Provset Provare
2kg | Hela bönor
621,27 kr 570,90 kr
(285,45 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11381

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Artikel nr.: 11381
8
NY
Espresso Probierset 80/20 Duo, 2x 1000g ganze Bohne, Passaparola Messaggio, Alunni Caffè Luigina
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Espresso Provset 80/20 Duo
2kg | Hela bönor
717,22 kr 658,45 kr
(329,23 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11383

Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Balanserad
Artikel nr.: 11383
Caffè Trucillo Espresso Gran Bar
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffè Trucillo Espresso Gran Bar
1kg | Hela bönor | 04.2028
370,60 kr
(370,60 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10699

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10699
Barbaro Espresso Kaffee Blu
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffe Barbaro Espresso Blu
1kg | Hela bönor | 07.2027
286,65 kr
(286,65 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10394

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 10394
Barbaro Espresso Nero
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffe Barbaro Espresso Nero
1kg | Hela bönor | 05.2027
245,87 kr
(245,87 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10396

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10396
Barbaro Espresso Kaffee Rosso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffe Barbaro Espresso Rosso
1kg | Hela bönor | 07.2027
262,66 kr
(262,66 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10395

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10395
Barbaro Espresso Oro
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Barbaro Espresso Oro
1kg | Hela bönor | 05.2027
298,64 kr
(298,64 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10393

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10393
Toraldo Linea No. 10 - Arancio
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Toraldo Linea No. 10 - Arancio
1kg | Hela bönor | 07.2027
358,61 kr
(358,61 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1852

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1852
Trucillo Gusto Bar Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Trucillo Gusto Bar Espresso
1kg | Hela bönor | 09.2027
310,64 kr
(310,64 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10732


Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10732
Arabicaffe Espresso Supermiscela Bohnen
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Arabicaffe Espresso Supermiscela Kaffebönor
250g | Hela bönor | 07.2027
106,74 kr
(426,96 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1089

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1089
Arabicaffe Mediterraneo Blu Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Arabicaffe Mediterraneo Blu Espresso
1kg | Hela bönor | 05.2027
358,61 kr
(358,61 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1733

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1733
Lavazza Decaffeinato | Espresso ohne koffein
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lavazza Espressokaffe koffeinfri
500g | Hela bönor | 05.2025
214,69 kr
(429,38 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1039

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1039
Lavazza Gold Selection
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lavazza Gold Selection Espressokaffe
1kg | Hela bönor | 04.2026
298,64 kr
(298,64 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1042

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1042
Lavazza Super Crema Espresso 1000g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lavazza Super Crema
1kg | Hela bönor | 06.2026
298,64 kr
(298,64 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1044

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1044
Lavazza Gran Espresso Kaffee
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lavazza Gran Espressokaffe
1kg | Hela bönor | 05.2027
346,62 kr
(346,62 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1045

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1045
Lavazza Bar Bella Crema
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lavazza Bar Bella crema kaffe | Perfekt för espressomaskiner
1kg | Hela bönor | 10.2026
298,64 kr
(298,64 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1048

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1048
Lucaffe Classico Espresso gemahlen
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe Espresso Classico
250g | Hela bönor | 07.2027
94,75 kr
(379,00 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1095

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1095
Lucaffe Classic Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe Classic Espresso
1kg | Hela bönor | 09.2027
322,63 kr
(322,63 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1094

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1094
Caffe New York EXTRA XXXX 250g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffe New York EXTRA XXXX
250g | Hela bönor | 05.2027
142,72 kr
(570,88 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1005

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1005
8 från 11

 

Kaffebönor - halvsanningar och myter

Vad krävs för att göra ett bra espressokaffe? Först och främst behöver du ha bra kaffebönor - det verkar självklart, eller hur?

I själva verket finns det fortfarande en del halvsanningar och myter som cirkulerar när det gäller espressokaffebönor, även bland inbitna kaffeälskare.

Det är inte så konstigt, eftersom en kaffebönas kvalitet beror på många faktorer: typen av bönor, bearbetningen, rostningen, malningen, redskapen och sist men inte minst själva smaken - och som vi alla vet är smak en omdebatterad fråga.

I den här artikeln kommer vi att gå in i detalj på vad exakt espressobönor är, vad som gör dem så speciella och vad man ska tänka på när man köper dem.

 

Vad är skillnaden på kaffebönor för espresso & kaffebönor för bryggkaffe?

Först och främst: Det finns ingen kaffeplanta som bara espressobönor växer på. För att göra espressokaffe används inga andra bönor än för vanligt kaffe.

Den verkliga skillnaden ligger i rostningsprocessen och rostningstiden eftersom bönorna för ett espressokaffe måste rostas mörkare och längre. För alla typer av kaffebönor är alltså rostningen A och O. En allmän regel är att en ljus rostning fungerar bäst med en långsammare extraktionsmetod, till exempel filterkaffe. Situationen är annorlunda för mörka rostningar, för vilka en snabbare extraktionsmetod, som espressokaffe, är mer lämplig.

Att använda lätt rostade kaffebönor för espressoextraktion kan ge ett resultat långt ifrån vad du förväntade dig. En filterkaffeböna som extraheras som espresso kan vara nästan odrickbar. Smaken är för sur, eftersom syrahalten blir alldeles för hög. Därför är det bättre att använda bönor som är bearbetade just för att vara till espresso. Detsamma gäller för tillredning av alla andra espressobaserade kaffespecialiteter, till exempel latte macchiato eller cappuccino.

Sammanfattningsvis är espressobönor kaffebönor som vanligtvis rostas långsamt (18-25 minuter, beroende på böntyp) vid låg temperatur. Den långa rostningsprocessen garanterar att espresson är aromatisk, har låg syra och är intensiv i smaken. En espressoblandning som innehåller en god andel robustabönor ger kaffet en fantastisk crema - ett tjockt skumlager som ligger ovanpå espresson. Dessa bönor är idealiska för tillredning under högtryck i en kaffemaskin med portafilter och ger därmed en stor rikedom av aromer. Mörkrostade bönor har en intensiv mörkbrun färg och kan i syditalienska rosterier till och med ha en oljig glans. Detta uppstår när kaffets oljor stiger upp till ytan under den långa rostningsprocessen. Denna förfinade glans är därför inte en kvalitetsbrist. Tvärtom har dessa kaffebönor låg syrahalt och är trots sin starka smak mer lättsmält än många andra. För lätt oljiga bönor bör man dock använda en separat kaffekvarn som lätt kan rengöras. Detta beror på att kaffeolja, liksom alla oljor, blir härsket efter ett tag. Att rengöra en kaffekvarn som är integrerad i en automatisk kaffemaskin är ganska komplicerat. Vi rekommenderar därför inte att man använder sådana bönor med dessa maskiner.

 

Två typer av kaffebönor: Arabica och Robusta

Det råder delade meningar om de två huvudtyperna av kaffebönor. Många föredrar arabica-varianten, eftersom den ofta sägs ha "högre kvalitet". Detta är dock inte objektivt sant. Det beror - som så ofta - på konsumenternas preferenser och kvaliteten på respektive bönor. Men hur skiljer sig egentligen de två typerna av bönor från varandra?

De två typerna skiljer sig främst åt i fråga om smak, pris och odlingsförhållanden. Arabicabönor tenderar att ha en mjukare, lätt söt smak, med en antydan till socker, frukt och bär. Bönans syrlighet är lite mer uttalad.

Robustabönans smak kan däremot beskrivas som stark och sammandragande, med inslag av torkad frukt i eftersmaken. Robustabönor innehåller dubbelt så mycket koffein som Arabicabönor och anses ibland vara av sämre kvalitet. Men det finns också högkvalitativa robustasorter på marknaden. Särskilt italienare uppskattar ofta ett gott innehåll av robustabönor i blandningen. Dessa står för en intensiv, jordig och kryddig smak. En perfekt kontrast till den söta arabicabönan. Tillsammans ger de uttryckskraft och balans till blandningen. Man ska heller inte glömma den täta crema som utvecklas på espresson främst tack vare robustabönan.

Robustabönans kaffeplantor är lättare att odla. De kan växa på lägre höjder än arabica-plantor och är mindre känsliga för skadedjur och väderförhållanden. Därav deras namn, de är helt enkelt robusta. De bär frukt mycket snabbare än arabica, som tar flera år att mogna, och ger mer avkastning per träd. Robusta odlas uteslutande på det östra halvklotet, främst i Afrika, Indonesien och Vietnam. Arabica odlas främst i Latinamerika, men ibland även i Afrika och Papua Nya Guinea. I Colombia produceras uteslutande arabicabönor. Vissa länder, som Brasilien och Indien, producerar båda.

Den känsligare arabicabönan är naturligtvis dyrare, på grund av dess krav på klimat och jordmån. I slutändan är det dock en fråga om personlig smak vilken typ av bönor man föredrar. Ofta smakar en blandning av båda allra bäst om kvaliteten är rätt.

 

Vilka är de bästa kaffebönorna för espresso?

Det är sant att de flesta människor föredrar en mörk rostning för sitt dagliga espressokaffe. Även om du vill gör en espresso som bas till din latte kommer en mörk rostning med en starkare smak bäst att stödja mjölkens smak. Mörkare rostningar tenderar att bli oljiga snabbare än ljusare rostningar. Det är därför viktigt att komma ihåg att vissa automatiska kaffemaskiner eller till och med vissa kaffekvarnar inte bör bearbeta dessa oljiga bönor länge.

Single-origin-kaffe (kaffe från en enda sort) eller en blandning av flera sorter? - Den klassiska italienska espresson är en blandning - en kombination av olika kaffebönor, även från olika ursprungsländer. Varje bönsort bidrar med sina egna smaknyanser till blandningen. Det krävs erfarenhet och stor kunskap att kombinera en perfekt blandning. Jämfört med filterkaffeblandningar används ofta en högre andel robustabönor. Tack vare ett välavvägt förhållande mellan de olika bönorna blir smaken ofta särskilt harmonisk och god.

Att smaka på ett kaffe med ett enda ursprung har dock också sin tjusning. Det är mycket intressant att smaka på en viss bönas egenskaper. Tillredning som filterkaffe är en perfekt metod för detta kaffe.

Traditionella kafferosterier som använder den skonsamma roterande trumrostningsprocessen erbjuder vanligtvis de bästa kaffebönorna. Konsumenten kan känna igen detta genom informationen på förpackningen och bilden av bönan. Rostningsdatumet bör inte vara mer än tre månader gammalt. När man tittar inuti bör man notera att bönorna är mörkbruna, men inte helt svarta. Man bör också ifrågasätta kvaliteten om espressokaffebönorna uppvisar sprickor, är trasiga eller redan har en mossig lukt. En mycket ojämn rostfärg kan också vara ett kvalitetsfel.

Du kan använda dessa tips för att hitta rätt espressobönor för dig, men för att hitta den rätta smaken måste du prova olika sorter. Prisvärda smakprovset med espressobönor kan vara till stor hjälp för att hitta rätt bönor för just dig!

 

Allmänna regler

Oavsett smak bör du följa dessa allmänna regler när du köper espressokaffebönor:

▶ 1. Var uppmärksam på färskhet och köp inte kaffe från snabbköpet, eftersom man kan anta att bönorna har lagrats en längre tid. Specialiserade online shops köper i små mängder från rosterier, så du kan vara säker på att det inte har stått på hyllan i ett år. Utgångsdatumet är oftast fortfarande långt borta.

▶ 2. Förvara bönorna på rätt sätt. Häll inte ut dem, utan låt dem ligga kvar i sin originalpåse och stäng den tätt och ljusskyddat efter öppnandet. En färskhetsklämma för kaffepåsar är till stor hjälp. Förvaringstemperaturen bör inte vara för hög, men lägg inte påsen i kylskåpet. Kaffe är som en svamp för lukter och absorberar allt som frigörs.

▶ 3. Köp endast kvalitetsbönor eftersom en sämre espresso också kommer smaka sämre. Bra bönor skördas när de är helt mogna och sorteras sedan för hand för att eliminera de dåliga.

▶ 4. Köp hela kaffebönor om det är möjligt. Redan malet espressokaffe kommer garanterat att smaka "livlöst" efter några dagar.

 

Tillredning av kaffebönor för espresso

För att få ut det mesta av dina espressobönor måste du ta hänsyn till några viktiga saker när du tillreder dem.

Använd endast vissa typer av utrustning: maskiner med portafilter är bäst lämpade eftersom de arbetar med ett tillräckligt tryck för att tillreda en riktig espresso. En automatisk kaffemaskin kan också ge bra resultat, men du måste se till att inställningen är korrekt och att bönorna inte är för oljiga så att kvarnen inte blir härsken. Goda resultat kan också uppnås med den klassiska mokabryggaren.

Var alltid uppmärksam på att ha rätt malningsgrad; för espresso måste bönorna i allmänhet malas finare än för vanligt bryggkaffe, eftersom espressomaskiner arbetar med mycket tryck och har en relativt kort bryggtid.

Följ detta och det finns inget som hindrar dig från att njuta av ett gott espressokaffe. Nu bör du vara helt förberedd för att göra rätt val nästa gång du köper espressobönor. Sedan är det bara att njuta!