
Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 11025
Arom: chokladig, nötig, fruktig
Artikel nr.: 11025

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 11038
Arom: chokladig
Artikel nr.: 11038

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1475
Arom: chokladig, nötig, fruktig
Artikel nr.: 1475

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 11056
Arom: karamell, honung, nötig, fruktig
Artikel nr.: 11056
Koffeinfritt kaffe: ursprung och egenskaper
Sedan den officiella upptäckten 1905 har det koffeinfria kaffets historia gått i arv i mer än ett sekel och har gjort det möjligt även för koffeinintoleranta att njuta av kaffets intensiva, doftande smaker utan att behöva ta itu med de fysiska olägenheterna av att göra det, samtidigt som smaken och aromen förblir intakt.
Familjen Roselius
Historien om koffeinfritt kaffe börjar med kaffeimportören Dietrich Friedrich Rennig Roselius för tidiga död år 1902. Dietrich var en gedigen kaffedrickare, vilket gjorde att hans son Ludwig Roselis misstänkte koffein för att vara ansvarig för sin fars död. Det tog tre år för Ludwig att hitta den metod för att avlägsna koffein från gröna kaffebönor som har uppkallats efter honom. Han ansökte om patent och ett år senare var han med och grundade Kaffee HAG. Vid Roseliusmetoden får bönorna först svälla i saltvatten. Koffeinet extraheras sedan med bensen. Då man numera vet att Benzol är ett cancerframkallande ämne används inte denna metod mer. Kanske är det koffeinfria kaffets dåliga rykte en kvarleva av denna process.
Moderna metoder för koffeinfritt kaffe
I moderna metoder används till exempel koldioxid, som trycksätts till ett plasmatillstånd (ett aggregationstillstånd mellan vätska och gas) så att koffeinet kan extraheras. Det kan sedan extraheras från koldioxiden och återanvändas. Processen anses därför vara kostnadseffektiv.
I en ytterligare, indirekt process extraheras alla vattenlösliga ämnen. Sedan avlägsnas bara koffeinet från denna brygd. Nya kaffebönor behandlas sedan med denna brygd vilket leder till att endast koffeinet avlägsnas från bönorna, medan alla aromämnen stannar kvar i bönan.
Gemensamt för alla processer är att bönorna fortfarande är gröna när koffeinet avlägsnas. Enligt EU-lagstiftningen får en koffeinhalt på 0,1 procent inte överskridas för att ett kaffe ska få kallas för koffeinfritt.
Koffeinfritt kaffe, är de genmodifierade växterna på väg?
Processerna för koffeinfritt kaffe kan dock bli kortlivade, eftersom det i flera år har pågått försök att odla växter vars kaffebär redan är koffeinfria på plantan. Till stöd för dessa förhoppningar finns upptäckten av växten Coffea charrieriana i Kamerun, som är naturligt koffeinfri. Genom att korsa den med andra naturliga växter kan man få fram koffeinfritt kaffe utan att behöva använda ohälsosamma eller tidskrävande kemiska processer.
Har koffeinfritt kaffe positiva hälsoeffekter?
Koffein bryts ned i levern via ett enzym som kallas CYP1A2. Hos mindre än en procent av befolkningen är detta enzym genetiskt förändrat, vilket innebär att koffein bryts ned mycket långsammare. Dessa människor dricker i allmänhet inte kaffe, eftersom effekten av koffein då beskrivs som obehaglig. Inget talar däremot emot koffeinfritt kaffe för denna befolkningsgrupp.
Nya studier visar att inte bara kaffe med utan också utan koffein har en positiv effekt på den mänskliga organismen. Det har t.ex. visat sig att kaffe kan skydda mot leverskador[1].
Men koffeinfritt kaffe kan också förebygga typ 2-diabetes - om du dricker ditt kaffe utan socker[2].
[1] Nieber, The Impact of Coffee on Health, Thieme Verlag Stuttgart, 2017, 1259.