
Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10860
Artikel nr.: 10860

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10252
Artikel nr.: 10252

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1244
Arom: chokladig, nötig, fruktig
Artikel nr.: 1244

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10964
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10964

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10245
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10245

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10246
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10246

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10786
Arom: chokladig
Artikel nr.: 10786

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10165
Arom: chokladig, blommig, fruktig
Artikel nr.: 10165

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10157
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10157

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1918
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 1918

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 11025
Arom: chokladig, nötig, fruktig
Artikel nr.: 11025

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1472
Arom: chokladig, honung, rörsocker
Artikel nr.: 1472

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10081
Arom: chokladig, nötig, maltig
Artikel nr.: 10081

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 13991
Arom: chokladig, honung, fruktig
Artikel nr.: 13991
Kaffe med 100% arabicabönor
Varför har arabicabönan så högt anseende?
Arabica är en riktig allroundböna - den passar utmärkt för det mesta i kaffeväg. Arabicabönor växer på plantan Coffea arabica och står för nästan tre fjärdedelar av världens kaffeproduktion. Det är det mest mångsidiga kaffet, med en stor mångfald av aromer. Denna sort kan dels odlas billigt och synas på livsmedelsbutikernas hyllor, men finns även i väldigt avancerade odlingar som ger kaffe av högsta klass vilket också kan märkas på priset.
Hur ser arabicabönor ut?
På höjder mellan 800 och 2100 meter mår arabicabönorna som allra bäst vid temperaturer på ca. 17–25 ° C och kallas därför berg- eller höglandskaffe. De upp till sex meter höga kaffeplantorna producerar bönor som i rostad form vanligtvis blir bruna, långsträckta bönor med smala, S-formade skåror.
Hur smakar arabicabönor?
Arabicabönan har ett större smakspektrum än robustabönan. Höglandskaffets omgivande friska luft reflekteras i aromen. De imponerar med en klar, rundad och lätt söt smak. Fruktiga smaker till en ton av citron är vanliga. En stark men fint nyanserad doft är karakteristisk. Den täta brunröda creman gör den till en klassisk espressoböna i västerländsk kultur.
De något mildare smaktonerna, i kombination med ett relativt lågt klorogensyrainnehåll och lågt koffeininnehåll, gör arabicabönan till ett skonsammare och mildare kaffe. Då vi alla har olika smakpreferenser är det bäst att prova många olika för att hitta sin favorit. De olika odlingsområdena och de många olika blandningarna med arabica- och robustabönor ger ett stort utbud av kaffesorter för espresso, bryggkaffe och kapselmaskiner.
Inte allt som glimmar är guld
Märkningen "100% arabica" är inte alltid en garanti för högsta kvalitet. Faktum är att endast cirka 5 procent av den totala skörden är baserad på hög kvalitet, och precis som med viner finns det dåliga produkter med goda namn och vice versa.
Och även om arabica ofta placeras före robusta i hierarkin, finns det även fantastiska robustasorter såväl som odrickbara arabicasorter.
Den som letar efter en bra arabica-blandning bör alltså inte bara uppmärksamma ursprung, namn och blandningsförhållande, utan också kvalitet och framför allt smak.
Arabica: Ett val fullt av smak
Arabica-kaffe är känt för sin balanserade och färgstarka smak. Dess smak rör sig bort från bitterheten i kaffe som alla någon gång smakat och är vanligare i robusta, för att istället erbjuda en ljusare, gladare och mer raffinerad bukett av aromer. Arabica är nästan söt på gommen.
Aromen som kommer fram beror på de organoleptiska och klimatiska egenskaperna hos jorden som växten odlas i. Av denna anledning finns det lika många sorter av arabica som det finns ursprungsområden. Den friska miljön som arabica-kaffe från höglandet lever i återspeglas till exempel i dess arom.
Smaken är mycket varierad, men behåller några viktiga egenskaper som förenar även olika sorter. Arabica övertygar med en ren, rund och något söt smak. De fruktiga och citrustonerna är typiska och eftertraktade, låg strävhet, och mindre antydningar av choklad. Den starka, men fina aromen är karakteristisk för arabica.
Perfekt rostning av arabicabönor
Det är inte bara råvaran i sig som sätter sina spår i koppen utan även bearbetningen av den. Arabicabönan är till sin natur ganska känslig. För att få en perfekt blandning måste särskild uppmärksamhet ägnas åt rostningstider och rostningsmetoder. Eftersom bönorna är så känsliga lämpar de sig framför allt för lätt eller medelstark rostning, som bevarar dryckens egenskaper och smak intakt. Det är därför som bönorna alltid har en polerad yta och inte ska brända ut.