3-5 dagar Artikel nr.: 1590
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1590
3-5 dagar Artikel nr.: 1581
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 1581
3-5 dagar Artikel nr.: 10175
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 10175
3-5 dagar Artikel nr.: 10840
Arom: chokladig
Artikel nr.: 10840
3-5 dagar Artikel nr.: 1285
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1285
3-5 dagar Artikel nr.: 1546
Arom: chokladig
Artikel nr.: 1546
3-5 dagar Artikel nr.: 10280
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 10280
Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10142
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 10142
Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1099
Arom: maltig, fruktig
Artikel nr.: 1099
Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1603
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1603
Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 11052
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 11052
Hur brygger man filterkaffe?
Filterkaffet har inga djupa rötter i Italien, men i stora delar av världen är det allt mer populärt. När det gäller utrustning är det ofta enklare än att göra en espresso. Du behöver en filterhållare, ett pappersfilter, en karaff som du kan hälla det färdiga kaffet i och en vattenkokare.
Men allt börjar naturligtvis med kaffet. Här gäller det att du har ett gott kaffe som dessutom är malet på rätt sätt, ett relativt grovmalet kaffe (denna punkt kommer att diskuteras mer i detalj nedan). Använd ca 10 g malet kaffe för varje kopp du vill brygga. Detta motsvarar ungefär en och en halv matsked malet kaffe.
Häll först lite vatten över kaffet så att allt kaffepulver fuktas och låt det dra i ungefär en halv minut. Häll sedan mer vatten jämnt och långsamt över kaffet och låt det rinna ner i behållaren nedanför.
Drycken extraheras alltså inte genom tryck som i den klassiska mokabryggaren. Processen är långsammare och mer känslig och kräver mer tålamod och uppmärksamhet under hela processen, för att förhindra grova fel som äventyrar en annars lätt och god dryck.
Vikten av en bra blandning
När det gäller filterkaffe är det särskilt viktigt att välja rätt blandning.
När man använder gravitation istället för tryck måste kaffepulvret ha "rätt kornstorlek". För finmalet kaffe ger filterkaffet en bränd smak, medan för grovmalet kaffe inte håller kvar vattnet så bra och extraktionen sker därför för snabbt. Slutresultatet blir ett intetsägande och vattnigt kaffe. Mellanmalet kaffe lämpar sig mycket bra.
Även rostningen är viktig att tänka på för filterkaffe. De ljusrostade eller mellanrostade sorterna passar bäst här. Tack vare den långsammare extraktionen förstärker filterkaffe naturligt bitterheten i drycken, vilket tenderar att överskugga syran. Av just den anledningen kan för mörk rostning ge för mycket bitterhet.
För att förenkla valet rekommenderar vi att du använder en blandning som är skapad specifikt för filterkaffe, rostad exakt för att få ut det mesta av denna extraktionsmetod.
I det här avsnittet erbjuder vi dig olika sorters kaffe, italienska och utländska rosterier, speciellt framtagna för att ge bästa resultat i ett kaffefilter. Från det mest kända illy N Filtro, till det Hamburg-baserade Carroux Crema, till det berömda Sant'Eustachio Filtro.
Pour Over
"Pour over"-metoden, även känd som "V60" tack vare företaget Hario, där filterhållaren har formen av ett V med 60 graders vinkel, är den mest utbredda i Nordeuropa och USA. Metoden ger ett mjukt och långt kaffe utan att kompromissa med koffeinhalten.
Andra kända redskap för filterkaffe är Aeropress och Chemex.
Tänk på att inte förväxla filterkaffe med americano, ett kaffe som ser ungefär likadant ut men som egentligen är något helt annat och som man tillreder genom att helt enkelt tillsätta varmt vatten till en espresso.