NYHET: 10% för att lära känna Segafredo Impronte | 15% på nya Provset Settanta med 70% Arabica-sorter
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Våra blandningar med hela bönor

Bläddra bland vårt spännande utbud av färska kaffebönor som du kan mala när det passar dig. Genom att köpa hela kaffebönor bevarar du fräschheten från rostningsprocessen längre, så att en smaksexplosion uppstår varje gång du dricker det. Utforska vårt breda utbud av de bästa kaffebönorna med enastående smaker, med allt från honungssöta till kryddiga aromer. En fröjd för den passionerade kaffeälskaren.

→ Allt du behöver veta om espressobönor

Hela kaffebönor
Stänga filter
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
från till
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 
3 från 12
Inga resultat hittades för filtreringen!
Nannini Kaffee Decaffeinto ohne Koffein
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Nannini Espressokaffe koffeinfritt
500g | Hela bönor | 07.2025
189,91 kr
(379,82 kr / 1 kg)

12-14 dagar Längre leveranstider
Om din beställning innehåller produkter med längre leveranstid kommer leveransen för hela beställningen ta längre tid. Artiklar som finns i lager kan inte skickas tidigare.
Artikel nr.: 1056

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 1056
Nannini Kaffee gemahlen für Siebträger
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Nannini Espresso Classica
250g | Malet | 07.2025
72,29 kr
(289,16 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1058

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1058
Nannini Kaffee Espresso Classica Kaffeedose
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Nannini Espressokaffe
250g | Hela bönor | 07.2025
72,29 kr
(289,16 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1059

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1059
Passalacqua Ibis Redibis Kaffee 1000g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passalacqua Ibis Redibis Espresso
1kg | Hela bönor | 06.2026
219,31 kr
(219,31 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1520

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1520
Lucaffe Classico Espresso gemahlen
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe Espresso Classico
250g | Hela bönor | 09.2025
88,83 kr
(355,32 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1095

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1095
13
Lucaffe Classic Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe Classic Espresso
1kg | Hela bönor | 02.2026
292,83 kr 256,07 kr
(256,07 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1094

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1094
Caffe New York EXTRA XXXX 250g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffe New York EXTRA XXXX
250g | Hela bönor | 12.2025
121,30 kr
(485,20 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1005

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1005
Marziali Oro Bar Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Marziali Caffè Orobar
250g | Hela bönor | 11.2025
121,30 kr
(485,20 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1246

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, blommig, fruktig
Artikel nr.: 1246
Hausbrandt Espresso Trieste
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Hausbrandt Espresso Trieste
1kg | Hela bönor | 02.2026
305,08 kr
(305,08 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1127

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1127
Carroux Kaffee Crema 500g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Carroux Kaffe Crema
500g | Hela bönor | 03.2026
182,56 kr
(365,12 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1106

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 1106
Musetti Santos Espresso 1000g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Musetti Santos 100% Arabica
1kg | Hela bönor | 11.2025
329,58 kr
(329,58 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1894

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Mild
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 1894
Mocambo Gran Bar Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mocambo Gran Bar Espresso
1kg | Hela bönor | 04.2026
280,57 kr
(280,57 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1140

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1140
Mocambo Suprema Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mocambo Suprema Espressokaffe
1kg | Hela bönor | 03.2026
256,07 kr
(256,07 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1141

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1141
Mocambo Brasilia
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mocambo Brasilia
250g | Hela bönor | 03.2026
67,39 kr
(269,56 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1139

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1139
Mokaflor Rosso Kaffee 1000g Beutel
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mokaflor Rosso Espressokaffe
1kg | Hela bönor | 03.2026
286,70 kr
(286,70 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1147

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1147
Mokaflor Rosso Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mokaflor Rosso Espressokaffe
250g | Hela bönor | 02.2026
84,54 kr
(338,16 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1148

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1148
Mokaflor Chiaroscuro Espressokaffe
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mokaflor Chiaroscuro Espressokaffe
250g | Hela bönor | 03.2026
79,64 kr
(318,56 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1144

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1144
Gepa Cafe Si Espresso Roma
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Gepa Cafe Si Espresso Roma
1kg | Hela bönor | 03.2025
329,58 kr
(329,58 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1656

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1656
Martella Maximum Class Espressokaffee 250 g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Martella Maximum Class Espressokaffe
250g | Hela bönor | 03.2026
84,54 kr
(338,16 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1151

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1151
Martella Maximum Class
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Martella Caffè Maximum Class Espresso
1kg | Hela bönor | 03.2026
280,57 kr
(280,57 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1150

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1150
Nannini Espresso Araldica 1000g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Nannini kaffe Espresso Araldica
1kg | Hela bönor | 07.2025
311,21 kr
(311,21 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1252

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1252
BUNDLE
Lucaffe Mr. Exclusiv
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe Mr. Exclusiv
1kg | Hela bönor | 03.2026
329,58 kr
(329,58 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1270

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 1270
Lucaffe Espresso Mr. Exclusive 100% arabica
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe Espresso Mr. Exclusive 100% arabica
250g | Malet | 01.2026
104,14 kr
(416,56 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1271

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 1271
Lucaffe Mr. Exclusiv
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe Mr. Exclusiv
250g | Hela bönor | 11.2025
104,14 kr
(416,56 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1272

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 1272
Mocambo Gran Bar Kaffebönor
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mocambo Gran Bar Kaffebönor
250g | Hela bönor | 04.2026
79,64 kr
(318,56 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1140a

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1140a
Brao Oro Espressokaffe
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Brao Oro Espressokaffe
1kg | Hela bönor | 02.2026
292,83 kr
(292,83 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1293

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1293
Mokamo Kaffee Espresso Dolce weiss
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
mokaMO Dolce Espresso
1kg | Hela bönor | 02.2026
279,35 kr
(279,35 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1294

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Mild
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1294
mokaMO Forte Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
mokaMO Forte Espresso
1kg | Hela bönor | 01.2026
268,32 kr
(268,32 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1295

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Balanserad
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1295
Lucaffe Espresso GUDFADERN
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe Espresso GUDFADERN
1kg | Hela bönor | 01.2026
243,82 kr
(243,82 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1303

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1303
illy Grani Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
illy Grani Espresso - rostning S
250g | Hela bönor | 11.2024
96,79 kr
(387,16 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1305

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1305
Lucaffe Exquisit espressokaffe
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe Exquisit espressokaffe
1kg | Hela bönor | 01.2026
287,93 kr
(287,93 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1367

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1367
Kimbo Espresso Napoletano
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kimbo Espresso Napoletano
250g | Hela bönor | 01.2026
60,04 kr
(240,16 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1875

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1875
Lucaffe espressokaffe Mamma Lucia
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe espressokaffe Mamma Lucia
1kg | Hela bönor | 02.2026
219,31 kr
(219,31 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1378

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1378
Passalacqua MEXICO PLUS Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passalacqua MEXICO PLUS Espresso
1kg | Hela bönor | 12.2025
317,33 kr
(317,33 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1394

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Mild
Arom: maltig, fruktig
Artikel nr.: 1394
Passalacqua Moana Espresso 1000g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passalacqua Moana Espressobönor
1kg | Hela bönor | 06.2026
312,43 kr
(312,43 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1395

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Mild
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1395
Passalacqua Harem Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passalacqua Harem
1kg | Hela bönor | 06.2026
403,10 kr
(403,10 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1399

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Mild
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1399
3 från 12

 

Kaffebönor - halvsanningar och myter

Vad krävs för att göra ett bra espressokaffe? Först och främst behöver du ha bra kaffebönor - det verkar självklart, eller hur?

I själva verket finns det fortfarande en del halvsanningar och myter som cirkulerar när det gäller espressokaffebönor, även bland inbitna kaffeälskare.

Det är inte så konstigt, eftersom en kaffebönas kvalitet beror på många faktorer: typen av bönor, bearbetningen, rostningen, malningen, redskapen och sist men inte minst själva smaken - och som vi alla vet är smak en omdebatterad fråga.

I den här artikeln kommer vi att gå in i detalj på vad exakt espressobönor är, vad som gör dem så speciella och vad man ska tänka på när man köper dem.

 

Vad är skillnaden på kaffebönor för espresso & kaffebönor för bryggkaffe?

Först och främst: Det finns ingen kaffeplanta som bara espressobönor växer på. För att göra espressokaffe används inga andra bönor än för vanligt kaffe.

Den verkliga skillnaden ligger i rostningsprocessen och rostningstiden eftersom bönorna för ett espressokaffe måste rostas mörkare och längre. För alla typer av kaffebönor är alltså rostningen A och O. En allmän regel är att en ljus rostning fungerar bäst med en långsammare extraktionsmetod, till exempel filterkaffe. Situationen är annorlunda för mörka rostningar, för vilka en snabbare extraktionsmetod, som espressokaffe, är mer lämplig.

Att använda lätt rostade kaffebönor för espressoextraktion kan ge ett resultat långt ifrån vad du förväntade dig. En filterkaffeböna som extraheras som espresso kan vara nästan odrickbar. Smaken är för sur, eftersom syrahalten blir alldeles för hög. Därför är det bättre att använda bönor som är bearbetade just för att vara till espresso. Detsamma gäller för tillredning av alla andra espressobaserade kaffespecialiteter, till exempel latte macchiato eller cappuccino.

Sammanfattningsvis är espressobönor kaffebönor som vanligtvis rostas långsamt (18-25 minuter, beroende på böntyp) vid låg temperatur. Den långa rostningsprocessen garanterar att espresson är aromatisk, har låg syra och är intensiv i smaken. En espressoblandning som innehåller en god andel robustabönor ger kaffet en fantastisk crema - ett tjockt skumlager som ligger ovanpå espresson. Dessa bönor är idealiska för tillredning under högtryck i en kaffemaskin med portafilter och ger därmed en stor rikedom av aromer. Mörkrostade bönor har en intensiv mörkbrun färg och kan i syditalienska rosterier till och med ha en oljig glans. Detta uppstår när kaffets oljor stiger upp till ytan under den långa rostningsprocessen. Denna förfinade glans är därför inte en kvalitetsbrist. Tvärtom har dessa kaffebönor låg syrahalt och är trots sin starka smak mer lättsmält än många andra. För lätt oljiga bönor bör man dock använda en separat kaffekvarn som lätt kan rengöras. Detta beror på att kaffeolja, liksom alla oljor, blir härsket efter ett tag. Att rengöra en kaffekvarn som är integrerad i en automatisk kaffemaskin är ganska komplicerat. Vi rekommenderar därför inte att man använder sådana bönor med dessa maskiner.

 

Två typer av kaffebönor: Arabica och Robusta

Det råder delade meningar om de två huvudtyperna av kaffebönor. Många föredrar arabica-varianten, eftersom den ofta sägs ha "högre kvalitet". Detta är dock inte objektivt sant. Det beror - som så ofta - på konsumenternas preferenser och kvaliteten på respektive bönor. Men hur skiljer sig egentligen de två typerna av bönor från varandra?

De två typerna skiljer sig främst åt i fråga om smak, pris och odlingsförhållanden. Arabicabönor tenderar att ha en mjukare, lätt söt smak, med en antydan till socker, frukt och bär. Bönans syrlighet är lite mer uttalad.

Robustabönans smak kan däremot beskrivas som stark och sammandragande, med inslag av torkad frukt i eftersmaken. Robustabönor innehåller dubbelt så mycket koffein som Arabicabönor och anses ibland vara av sämre kvalitet. Men det finns också högkvalitativa robustasorter på marknaden. Särskilt italienare uppskattar ofta ett gott innehåll av robustabönor i blandningen. Dessa står för en intensiv, jordig och kryddig smak. En perfekt kontrast till den söta arabicabönan. Tillsammans ger de uttryckskraft och balans till blandningen. Man ska heller inte glömma den täta crema som utvecklas på espresson främst tack vare robustabönan.

Robustabönans kaffeplantor är lättare att odla. De kan växa på lägre höjder än arabica-plantor och är mindre känsliga för skadedjur och väderförhållanden. Därav deras namn, de är helt enkelt robusta. De bär frukt mycket snabbare än arabica, som tar flera år att mogna, och ger mer avkastning per träd. Robusta odlas uteslutande på det östra halvklotet, främst i Afrika, Indonesien och Vietnam. Arabica odlas främst i Latinamerika, men ibland även i Afrika och Papua Nya Guinea. I Colombia produceras uteslutande arabicabönor. Vissa länder, som Brasilien och Indien, producerar båda.

Den känsligare arabicabönan är naturligtvis dyrare, på grund av dess krav på klimat och jordmån. I slutändan är det dock en fråga om personlig smak vilken typ av bönor man föredrar. Ofta smakar en blandning av båda allra bäst om kvaliteten är rätt.

 

Vilka är de bästa kaffebönorna för espresso?

Det är sant att de flesta människor föredrar en mörk rostning för sitt dagliga espressokaffe. Även om du vill gör en espresso som bas till din latte kommer en mörk rostning med en starkare smak bäst att stödja mjölkens smak. Mörkare rostningar tenderar att bli oljiga snabbare än ljusare rostningar. Det är därför viktigt att komma ihåg att vissa automatiska kaffemaskiner eller till och med vissa kaffekvarnar inte bör bearbeta dessa oljiga bönor länge.

Single-origin-kaffe (kaffe från en enda sort) eller en blandning av flera sorter? - Den klassiska italienska espresson är en blandning - en kombination av olika kaffebönor, även från olika ursprungsländer. Varje bönsort bidrar med sina egna smaknyanser till blandningen. Det krävs erfarenhet och stor kunskap att kombinera en perfekt blandning. Jämfört med filterkaffeblandningar används ofta en högre andel robustabönor. Tack vare ett välavvägt förhållande mellan de olika bönorna blir smaken ofta särskilt harmonisk och god.

Att smaka på ett kaffe med ett enda ursprung har dock också sin tjusning. Det är mycket intressant att smaka på en viss bönas egenskaper. Tillredning som filterkaffe är en perfekt metod för detta kaffe.

Traditionella kafferosterier som använder den skonsamma roterande trumrostningsprocessen erbjuder vanligtvis de bästa kaffebönorna. Konsumenten kan känna igen detta genom informationen på förpackningen och bilden av bönan. Rostningsdatumet bör inte vara mer än tre månader gammalt. När man tittar inuti bör man notera att bönorna är mörkbruna, men inte helt svarta. Man bör också ifrågasätta kvaliteten om espressokaffebönorna uppvisar sprickor, är trasiga eller redan har en mossig lukt. En mycket ojämn rostfärg kan också vara ett kvalitetsfel.

Du kan använda dessa tips för att hitta rätt espressobönor för dig, men för att hitta den rätta smaken måste du prova olika sorter. Prisvärda smakprovset med espressobönor kan vara till stor hjälp för att hitta rätt bönor för just dig!

 

Allmänna regler

Oavsett smak bör du följa dessa allmänna regler när du köper espressokaffebönor:

▶ 1. Var uppmärksam på färskhet och köp inte kaffe från snabbköpet, eftersom man kan anta att bönorna har lagrats en längre tid. Specialiserade online shops köper i små mängder från rosterier, så du kan vara säker på att det inte har stått på hyllan i ett år. Utgångsdatumet är oftast fortfarande långt borta.

▶ 2. Förvara bönorna på rätt sätt. Häll inte ut dem, utan låt dem ligga kvar i sin originalpåse och stäng den tätt och ljusskyddat efter öppnandet. En färskhetsklämma för kaffepåsar är till stor hjälp. Förvaringstemperaturen bör inte vara för hög, men lägg inte påsen i kylskåpet. Kaffe är som en svamp för lukter och absorberar allt som frigörs.

▶ 3. Köp endast kvalitetsbönor eftersom en sämre espresso också kommer smaka sämre. Bra bönor skördas när de är helt mogna och sorteras sedan för hand för att eliminera de dåliga.

▶ 4. Köp hela kaffebönor om det är möjligt. Redan malet espressokaffe kommer garanterat att smaka "livlöst" efter några dagar.

 

Tillredning av kaffebönor för espresso

För att få ut det mesta av dina espressobönor måste du ta hänsyn till några viktiga saker när du tillreder dem.

Använd endast vissa typer av utrustning: maskiner med portafilter är bäst lämpade eftersom de arbetar med ett tillräckligt tryck för att tillreda en riktig espresso. En automatisk kaffemaskin kan också ge bra resultat, men du måste se till att inställningen är korrekt och att bönorna inte är för oljiga så att kvarnen inte blir härsken. Goda resultat kan också uppnås med den klassiska mokabryggaren.

Var alltid uppmärksam på att ha rätt malningsgrad; för espresso måste bönorna i allmänhet malas finare än för vanligt bryggkaffe, eftersom espressomaskiner arbetar med mycket tryck och har en relativt kort bryggtid.

Följ detta och det finns inget som hindrar dig från att njuta av ett gott espressokaffe. Nu bör du vara helt förberedd för att göra rätt val nästa gång du köper espressobönor. Sedan är det bara att njuta!