NYHET: 10% för att lära känna Segafredo Impronte | 15% på nya Provset Settanta med 70% Arabica-sorter
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Våra blandningar med hela bönor

Bläddra bland vårt spännande utbud av färska kaffebönor som du kan mala när det passar dig. Genom att köpa hela kaffebönor bevarar du fräschheten från rostningsprocessen längre, så att en smaksexplosion uppstår varje gång du dricker det. Utforska vårt breda utbud av de bästa kaffebönorna med enastående smaker, med allt från honungssöta till kryddiga aromer. En fröjd för den passionerade kaffeälskaren.

→ Allt du behöver veta om espressobönor

Hela kaffebönor
Stänga filter
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
från till
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 
5 från 12
Inga resultat hittades för filtreringen!
Musetti Espresso Paradiso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Musetti Espresso Paradiso
250g | Hela bönor | 11.2025
78,41 kr
(313,64 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1788

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Balanserad
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 1788
Musetti Espresso Select 1000g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Musetti Espresso Select
1kg | Hela bönor | 05.2025
194,81 kr
(194,81 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1786

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1786
Caffe Mauro Special Bar
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffe Mauro Special Bar
1kg | Hela bönor | 09.2025
219,31 kr
(219,31 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1801

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1801
Udinese Espresso Elite
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Udinese Caffè Élite
1kg | Hela bönor | 03.2026
275,67 kr
(275,67 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10359

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10359
Pellini kaffe Cremoso | Perfekt för espressomaskiner
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Pellini kaffe Cremoso | Perfekt för espressomaskiner
1kg | Hela bönor | 10.2025
256,07 kr
(256,07 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1836

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1836
Kimbo Espresso Bar Prestige
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kimbo Espresso Bar Prestige
1kg | Hela bönor | 08.2025
222,99 kr
(222,99 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1419

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1419
Kimbo espressokaffe Extra Cream
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kimbo espressokaffe Extra Cream
1kg | Hela bönor | 09.2025
173,98 kr
(173,98 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1420

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig
Artikel nr.: 1420
Marziali Caffè Ristobar
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Marziali Caffè Espresso Ristobar
1kg | Hela bönor | 04.2025
336,93 kr
(336,93 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1238

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1238
La Genovese Caffè Coloniale
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Genovese Caffè Coloniale
250g | Hela bönor | 10.2025
63,71 kr
(254,84 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10954

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10954
8
Hausbrandt Venezia
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Hausbrandt Venezia
1kg | Hela bönor | 03.2026
259,75 kr 238,92 kr
(238,92 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1543

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1543
Hausbrandt Gourmet Columbus Espresso Kaffee
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Hausbrandt Gourmet Columbus
1kg | Hela bönor | 01.2026
366,34 kr
(366,34 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1542

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1542
Mokaflor Dolce Forte 100% Robustabönor
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mokaflor Dolce Forte 100% Robustabönor
250g | Hela bönor | 03.2026
72,29 kr
(289,16 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1569

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1569
Kimbo Espressokaffe Classico
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kimbo Espressokaffe Classico
1kg | Hela bönor | 10.2025
218,09 kr
(218,09 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1547

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig
Artikel nr.: 1547
Barbera Mago Sencaf - koffeinfri espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Barbera Mago Sencaf - koffeinfri espresso
250g | Hela bönor | 02.2026
98,02 kr
(392,08 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1665

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1665
Sant Eustachio - Il Caffè
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Sant Eustachio - Il Caffè
250g | Hela bönor | 10.2025
118,85 kr
(475,40 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1579

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Mild
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 1579
Kimbo Decaf koffeinfritt
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kimbo Decaf koffeinfritt
250g | Malet | 08.2025
74,74 kr
(298,96 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1546

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig
Artikel nr.: 1546
Barbera Mago Espresso Kaffee
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Barbera Mago
1kg | Hela bönor | 03.2026
335,71 kr
(335,71 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1595

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1595
Barbera Hesperia Kaffee 1000g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Barbera Hesperia kaffe
1kg | Hela bönor | 03.2026
252,39 kr
(252,39 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1597

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1597
Barbera Classica Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Barbera Classica Espresso
1kg | Hela bönor | 03.2026
275,67 kr
(275,67 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1596

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1596
Barbera Mago Espresso 250g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Barbera Mago Espresso
250g | Hela bönor | 04.2026
96,79 kr
(387,16 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1602

Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1602
illy Monoarabica Guatemala
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
illy Monoarabica Guatemala
250g | Hela bönor | 11.2025
96,79 kr
(387,16 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1635

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Intensiv
Arom: maltig, blommig
Artikel nr.: 1635
illy Espresso Brasile 250g Monoarabica
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
illy Monoarabica Brazil
250g | Hela bönor | 09.2025
96,79 kr
(387,16 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1634

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1634
illy Etopia Espresso Monoarabica Dose
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
illy Monoarabica Ethiopia
250g | Hela bönor | 11.2025
96,79 kr
(387,16 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1636

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Balanserad
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1636
Pellini Vivace 1000g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Pellini Espresso Vivace
1kg | Hela bönor | 11.2025
194,81 kr
(194,81 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1692

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1692
Lucaffe Espresso Bar
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe Espresso Bar
1kg | Hela bönor | 01.2026
238,92 kr
(238,92 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1284

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1284
Caffe New York EXTRA XXXX 1000g Bohnen
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffe New York EXTRA XXXX
1kg | Hela bönor | 03.2026
403,10 kr
(403,10 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1008

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1008
Hardy Zanzibar Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
HARDY Zanzibar Ekologisk Espresso
250g | Malet | 03.2026
104,14 kr
(416,56 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1935

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 1935
Kimbo BIO Aroma
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kimbo Aroma Ekologisk Espresso
1kg | Hela bönor | 07.2025
292,83 kr
(292,83 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1944

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1944
Hausbrandt Qualita Rossa 1000g Espressokaffee - ganze Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Hausbrandt Qualita Rossa espressokaffe
1kg | Hela bönor | 03.2026
243,82 kr
(243,82 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1937

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1937
La Tazza d'oro Prestige Espresso 1000g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Tazza d'oro Prestige
1kg | Hela bönor | 05.2025
323,46 kr
(323,46 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1968

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 1968
La Tazza d'oro Miscela d'oro Espresso 1000g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Tazza d'oro Miscela d'oro
1kg | Hela bönor | 01.2026
309,98 kr
(309,98 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1969

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1969
La Tazza d'oro Gran Miscela Espresso 1000g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Tazza d'oro Gran Miscela
1kg | Hela bönor | 01.2026
292,83 kr
(292,83 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1970

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1970
La Tazza d'oro Miscela Bar Espresso 1000g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Tazza d'oro Miscela Bar
1kg | Hela bönor | 01.2026
272,00 kr
(272,00 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1971

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1971
La Tazza d'oro Miscela d'oro Espresso 250g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Tazza d'oro Miscela d'oro
250g | Hela bönor | 09.2025
109,04 kr
(436,16 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1972

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1972
La Tazza d'oro Miscela Bar Espresso 250g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Tazza d'oro Miscela Bar
250g | Hela bönor | 10.2025
96,79 kr
(387,16 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1974

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1974
Julius Meinl Kaffee Crema Wiener Art
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Meinl Caffe Crema - Wiener Art - Wiener kaffe
1kg | Hela bönor | 05.2025
268,32 kr
(268,32 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10029

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: maltig, blommig
Artikel nr.: 10029
5 från 12

 

Kaffebönor - halvsanningar och myter

Vad krävs för att göra ett bra espressokaffe? Först och främst behöver du ha bra kaffebönor - det verkar självklart, eller hur?

I själva verket finns det fortfarande en del halvsanningar och myter som cirkulerar när det gäller espressokaffebönor, även bland inbitna kaffeälskare.

Det är inte så konstigt, eftersom en kaffebönas kvalitet beror på många faktorer: typen av bönor, bearbetningen, rostningen, malningen, redskapen och sist men inte minst själva smaken - och som vi alla vet är smak en omdebatterad fråga.

I den här artikeln kommer vi att gå in i detalj på vad exakt espressobönor är, vad som gör dem så speciella och vad man ska tänka på när man köper dem.

 

Vad är skillnaden på kaffebönor för espresso & kaffebönor för bryggkaffe?

Först och främst: Det finns ingen kaffeplanta som bara espressobönor växer på. För att göra espressokaffe används inga andra bönor än för vanligt kaffe.

Den verkliga skillnaden ligger i rostningsprocessen och rostningstiden eftersom bönorna för ett espressokaffe måste rostas mörkare och längre. För alla typer av kaffebönor är alltså rostningen A och O. En allmän regel är att en ljus rostning fungerar bäst med en långsammare extraktionsmetod, till exempel filterkaffe. Situationen är annorlunda för mörka rostningar, för vilka en snabbare extraktionsmetod, som espressokaffe, är mer lämplig.

Att använda lätt rostade kaffebönor för espressoextraktion kan ge ett resultat långt ifrån vad du förväntade dig. En filterkaffeböna som extraheras som espresso kan vara nästan odrickbar. Smaken är för sur, eftersom syrahalten blir alldeles för hög. Därför är det bättre att använda bönor som är bearbetade just för att vara till espresso. Detsamma gäller för tillredning av alla andra espressobaserade kaffespecialiteter, till exempel latte macchiato eller cappuccino.

Sammanfattningsvis är espressobönor kaffebönor som vanligtvis rostas långsamt (18-25 minuter, beroende på böntyp) vid låg temperatur. Den långa rostningsprocessen garanterar att espresson är aromatisk, har låg syra och är intensiv i smaken. En espressoblandning som innehåller en god andel robustabönor ger kaffet en fantastisk crema - ett tjockt skumlager som ligger ovanpå espresson. Dessa bönor är idealiska för tillredning under högtryck i en kaffemaskin med portafilter och ger därmed en stor rikedom av aromer. Mörkrostade bönor har en intensiv mörkbrun färg och kan i syditalienska rosterier till och med ha en oljig glans. Detta uppstår när kaffets oljor stiger upp till ytan under den långa rostningsprocessen. Denna förfinade glans är därför inte en kvalitetsbrist. Tvärtom har dessa kaffebönor låg syrahalt och är trots sin starka smak mer lättsmält än många andra. För lätt oljiga bönor bör man dock använda en separat kaffekvarn som lätt kan rengöras. Detta beror på att kaffeolja, liksom alla oljor, blir härsket efter ett tag. Att rengöra en kaffekvarn som är integrerad i en automatisk kaffemaskin är ganska komplicerat. Vi rekommenderar därför inte att man använder sådana bönor med dessa maskiner.

 

Två typer av kaffebönor: Arabica och Robusta

Det råder delade meningar om de två huvudtyperna av kaffebönor. Många föredrar arabica-varianten, eftersom den ofta sägs ha "högre kvalitet". Detta är dock inte objektivt sant. Det beror - som så ofta - på konsumenternas preferenser och kvaliteten på respektive bönor. Men hur skiljer sig egentligen de två typerna av bönor från varandra?

De två typerna skiljer sig främst åt i fråga om smak, pris och odlingsförhållanden. Arabicabönor tenderar att ha en mjukare, lätt söt smak, med en antydan till socker, frukt och bär. Bönans syrlighet är lite mer uttalad.

Robustabönans smak kan däremot beskrivas som stark och sammandragande, med inslag av torkad frukt i eftersmaken. Robustabönor innehåller dubbelt så mycket koffein som Arabicabönor och anses ibland vara av sämre kvalitet. Men det finns också högkvalitativa robustasorter på marknaden. Särskilt italienare uppskattar ofta ett gott innehåll av robustabönor i blandningen. Dessa står för en intensiv, jordig och kryddig smak. En perfekt kontrast till den söta arabicabönan. Tillsammans ger de uttryckskraft och balans till blandningen. Man ska heller inte glömma den täta crema som utvecklas på espresson främst tack vare robustabönan.

Robustabönans kaffeplantor är lättare att odla. De kan växa på lägre höjder än arabica-plantor och är mindre känsliga för skadedjur och väderförhållanden. Därav deras namn, de är helt enkelt robusta. De bär frukt mycket snabbare än arabica, som tar flera år att mogna, och ger mer avkastning per träd. Robusta odlas uteslutande på det östra halvklotet, främst i Afrika, Indonesien och Vietnam. Arabica odlas främst i Latinamerika, men ibland även i Afrika och Papua Nya Guinea. I Colombia produceras uteslutande arabicabönor. Vissa länder, som Brasilien och Indien, producerar båda.

Den känsligare arabicabönan är naturligtvis dyrare, på grund av dess krav på klimat och jordmån. I slutändan är det dock en fråga om personlig smak vilken typ av bönor man föredrar. Ofta smakar en blandning av båda allra bäst om kvaliteten är rätt.

 

Vilka är de bästa kaffebönorna för espresso?

Det är sant att de flesta människor föredrar en mörk rostning för sitt dagliga espressokaffe. Även om du vill gör en espresso som bas till din latte kommer en mörk rostning med en starkare smak bäst att stödja mjölkens smak. Mörkare rostningar tenderar att bli oljiga snabbare än ljusare rostningar. Det är därför viktigt att komma ihåg att vissa automatiska kaffemaskiner eller till och med vissa kaffekvarnar inte bör bearbeta dessa oljiga bönor länge.

Single-origin-kaffe (kaffe från en enda sort) eller en blandning av flera sorter? - Den klassiska italienska espresson är en blandning - en kombination av olika kaffebönor, även från olika ursprungsländer. Varje bönsort bidrar med sina egna smaknyanser till blandningen. Det krävs erfarenhet och stor kunskap att kombinera en perfekt blandning. Jämfört med filterkaffeblandningar används ofta en högre andel robustabönor. Tack vare ett välavvägt förhållande mellan de olika bönorna blir smaken ofta särskilt harmonisk och god.

Att smaka på ett kaffe med ett enda ursprung har dock också sin tjusning. Det är mycket intressant att smaka på en viss bönas egenskaper. Tillredning som filterkaffe är en perfekt metod för detta kaffe.

Traditionella kafferosterier som använder den skonsamma roterande trumrostningsprocessen erbjuder vanligtvis de bästa kaffebönorna. Konsumenten kan känna igen detta genom informationen på förpackningen och bilden av bönan. Rostningsdatumet bör inte vara mer än tre månader gammalt. När man tittar inuti bör man notera att bönorna är mörkbruna, men inte helt svarta. Man bör också ifrågasätta kvaliteten om espressokaffebönorna uppvisar sprickor, är trasiga eller redan har en mossig lukt. En mycket ojämn rostfärg kan också vara ett kvalitetsfel.

Du kan använda dessa tips för att hitta rätt espressobönor för dig, men för att hitta den rätta smaken måste du prova olika sorter. Prisvärda smakprovset med espressobönor kan vara till stor hjälp för att hitta rätt bönor för just dig!

 

Allmänna regler

Oavsett smak bör du följa dessa allmänna regler när du köper espressokaffebönor:

▶ 1. Var uppmärksam på färskhet och köp inte kaffe från snabbköpet, eftersom man kan anta att bönorna har lagrats en längre tid. Specialiserade online shops köper i små mängder från rosterier, så du kan vara säker på att det inte har stått på hyllan i ett år. Utgångsdatumet är oftast fortfarande långt borta.

▶ 2. Förvara bönorna på rätt sätt. Häll inte ut dem, utan låt dem ligga kvar i sin originalpåse och stäng den tätt och ljusskyddat efter öppnandet. En färskhetsklämma för kaffepåsar är till stor hjälp. Förvaringstemperaturen bör inte vara för hög, men lägg inte påsen i kylskåpet. Kaffe är som en svamp för lukter och absorberar allt som frigörs.

▶ 3. Köp endast kvalitetsbönor eftersom en sämre espresso också kommer smaka sämre. Bra bönor skördas när de är helt mogna och sorteras sedan för hand för att eliminera de dåliga.

▶ 4. Köp hela kaffebönor om det är möjligt. Redan malet espressokaffe kommer garanterat att smaka "livlöst" efter några dagar.

 

Tillredning av kaffebönor för espresso

För att få ut det mesta av dina espressobönor måste du ta hänsyn till några viktiga saker när du tillreder dem.

Använd endast vissa typer av utrustning: maskiner med portafilter är bäst lämpade eftersom de arbetar med ett tillräckligt tryck för att tillreda en riktig espresso. En automatisk kaffemaskin kan också ge bra resultat, men du måste se till att inställningen är korrekt och att bönorna inte är för oljiga så att kvarnen inte blir härsken. Goda resultat kan också uppnås med den klassiska mokabryggaren.

Var alltid uppmärksam på att ha rätt malningsgrad; för espresso måste bönorna i allmänhet malas finare än för vanligt bryggkaffe, eftersom espressomaskiner arbetar med mycket tryck och har en relativt kort bryggtid.

Följ detta och det finns inget som hindrar dig från att njuta av ett gott espressokaffe. Nu bör du vara helt förberedd för att göra rätt val nästa gång du köper espressobönor. Sedan är det bara att njuta!