10% rabatt på alla kaffebönor från Kenon endast till 9 maj | 12% på provset från Neapel
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Våra blandningar med hela bönor

Bläddra bland vårt spännande utbud av färska kaffebönor som du kan mala när det passar dig. Genom att köpa hela kaffebönor bevarar du fräschheten från rostningsprocessen längre, så att en smaksexplosion uppstår varje gång du dricker det. Utforska vårt breda utbud av de bästa kaffebönorna med enastående smaker, med allt från honungssöta till kryddiga aromer. En fröjd för den passionerade kaffeälskaren.

→ Allt du behöver veta om espressobönor

Hela kaffebönor
Stänga filter
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
från till
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
6 från 11
Inga resultat hittades för filtreringen!
Speicherstadt Kaffee Honduras 18 Conjeco Demeter Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Speicherstadt Kaffee Demeter Honduras Espresso
250g | Hela bönor | 02.2025
116,67 kr
(466,68 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10131

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 10131
Speicherstadt Kaffee Schümli 250g ganze Bohne Cafe Creme
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Speicherstadt Kaffee Schümli Café Crème
250g | Hela bönor | 04.2025
94,57 kr
(378,28 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10132

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10132
Speicherstadt Kaffee Ekologisk Espresso Il Gusto
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Speicherstadt Kaffee Ekologisk Espresso Il Gusto
250g | Hela bönor | 04.2025
100,71 kr
(402,84 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10134

Styrka: Intensiv
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 10134
Elbgold Espresso Neunbar 250g ganze Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Elbgold Espresso Neunbar
250g | Hela bönor | 03.2025
116,67 kr
(466,68 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10136

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Mild
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 10136
Mischgold Filterkaffee 250g | Elbgold
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Elbgold Filterkaffe Mischgold
250g | Hela bönor | 03.2025
104,39 kr
(417,56 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10140

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Mild
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 10140
Elbgold Espresso 1000g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Elbgold Espresso Neunbar
1kg | Hela bönor | 03.2025
416,34 kr
(416,34 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10135

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Mild
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 10135
Elbgold Sechs A
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Elbgold Sechs A
1kg | Hela bönor | 03.2025
465,46 kr
(465,46 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10137

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Mild
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 10137
Passalacqua Mexico 1000g Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passalacqua Mexico kaffebönor
1kg | Hela bönor | 06.2026
293,52 kr
(293,52 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10120

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Mild
Arom: maltig, fruktig
Artikel nr.: 10120
Speicherstadt Kaffee Ebbe & Flut 250g ganze Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Speicherstadt Gezeiten Ekologisk
250g | Hela bönor | 04.2025
127,73 kr
(510,92 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10126

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 10126
Moka Efti 250g ganze Bohne ohne Koffein
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Moka Efti Espresso koffeinfri
250g | Hela bönor | 02.2026
92,11 kr
(368,44 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10128

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Balanserad
Arom: maltig, blommig
Artikel nr.: 10128
Elbgold Nobile 250g Espresso | Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Elbgold Espresso Nobile
250g | Hela bönor | 03.2025
141,23 kr
(564,92 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10156

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Mild
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 10156
Speicherstadt Kaffee Forte Espresso | 500g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Speicherstadt Coffee Espresso Forte
500g | Hela bönor | 05.2025
158,43 kr
(316,86 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10211

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10211
Speicherstadt Coffee Espresso Bio Il Gusto
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Speicherstadt Coffee Espresso Bio Il Gusto
500g | Hela bönor | 04.2025
198,96 kr
(397,92 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10213

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 10213
Essse Caffè Miscela Extra
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Essse Caffè Miscela Extra
1kg | Hela bönor | 03.2025
256,68 kr
(256,68 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10220

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 10220
Andraschko Buena Vista Primero - 250g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Andraschko Buena Vista Primèro Espresso
250g | Hela bönor | 04.2026
113,60 kr
(454,40 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10269

Rostningsgrad: Mellan Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Balanserad
Arom: maltig, blommig
Artikel nr.: 10269
Quarta Caffè Barocco | 100% Arabica Espresso Kaffee
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Quarta Caffè Espresso Barocco
1kg | Hela bönor | 03.2025
354,93 kr
(354,93 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10273

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 10273
6
Quarta Espresso Stuoia | 1000g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Quarta Caffè Espresso Stuoia Famiglia
1kg | Hela bönor | 04.2025
219,83 kr 207,55 kr
(207,55 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10272

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 10272
Quarta Caffè Avio Oro | 500g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Quarta Caffè Espresso Avio Oro
500g | Hela bönor | 03.2025
131,41 kr
(262,82 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10274

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10274
Quarta Caffè Rossa | 250g Beutel
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Quarta Caffè Espresso Rosso
250g | Hela bönor | 03.2025
52,81 kr
(211,24 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10277

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10277
Schreyögg Alps Coffee Kaffee Creme Schümli | 500g Bohne | Vollautomaten
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Alps Coffee Creme Schümli
500g | Hela bönor | 09.2025
140,62 kr
(281,24 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10296

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Mild
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 10296
Schreyögg Alps Coffee 100% Arabica BIO
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Alps Coffee 100% EKO
500g | Hela bönor | 06.2025
190,36 kr
(380,72 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10298

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 10298
Schreyögg Alps Coffee Exquisit 500g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Alps Coffee Exquisit 500g - Espresso Italiano
500g | Hela bönor | 07.2025
195,27 kr
(390,54 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10297

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: blommig
Artikel nr.: 10297
Quarta Caffè Espresso Superiore
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Quarta Caffè Espresso Superiore
1kg | Hela bönor | 03.2025
330,37 kr
(330,37 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10313

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10313
Oro Caffè Arabica Rose
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Oro Caffe 100% Arabica Rose Espresso
1kg | Hela bönor | 03.2026
364,75 kr
(364,75 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10317

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 10317
Lollo Caffè Prestige Gran Bar Espresso 1000g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lollo Caffè Gran Bar Prestige
1kg | Hela bönor | 06.2025
256,68 kr
(256,68 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10333

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10333
Lollo Caffè Nero Espresso Kaffee
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lollo Caffè Nero Espresso
1kg | Hela bönor | 12.2025
195,27 kr
(195,27 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10330

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10330
Lollo Espresso Gran Bar Perlage
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lollo Caffè Gran Bar Perlage
1kg | Hela bönor | 06.2025
244,40 kr
(244,40 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10334

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 10334
Lollo Caffè Espresso Oro | Perfekt für den Kaffeevollautomaten
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lollo Caffè Oro Espresso
1kg | Hela bönor | 12.2025
219,83 kr
(219,83 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10331

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: maltig, blommig
Artikel nr.: 10331
Lollo Caffe Gran Bar Cuvee
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lollo Caffe Gran Bar Cuvee
1kg | Hela bönor | 12.2025
232,12 kr
(232,12 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10332

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10332
Musetti Espresso Bio Miscela Midori
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Biokaffe Musetti Miscela Midori
1kg | Hela bönor | 01.2026
305,80 kr
(305,80 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10420

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Balanserad
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 10420
Mokaffe espresso Supermoka
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mokaffe Espresso Supermoka
1kg | Hela bönor | 02.2025
318,08 kr
(318,08 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10427

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10427
Mokaffe spezial espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mokaffe Espresso Speziale
1kg | Hela bönor | 09.2025
207,55 kr
(207,55 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10428

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 10428
Passalacqua Harem Espresso Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passalacqua Harem Espresso
500g | Hela bönor | 06.2026
232,12 kr
(464,24 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10532

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Mild
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10532
Dinzler Kaffeerösterei - Roma Robusta Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Dinzler Espresso Roma
250g | Hela bönor | 03.2025
95,79 kr
(383,16 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10528

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10528
Passalacqua Deup Espresso Ohne Koffein | Entkoffeiniert
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passalacqua Espresso Deup koffeinfritt
500g | Hela bönor | 06.2026
170,71 kr
(341,42 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10533

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10533
Passalacqua Espresso Gold Vulcan
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passalacqua Gold Vulcan Espresso
500g | Hela bönor | 06.2026
158,43 kr
(316,86 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10531

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Artikel nr.: 10531
6 från 11

 

Kaffebönor - halvsanningar och myter

Vad krävs för att göra ett bra espressokaffe? Först och främst behöver du ha bra kaffebönor - det verkar självklart, eller hur?

I själva verket finns det fortfarande en del halvsanningar och myter som cirkulerar när det gäller espressokaffebönor, även bland inbitna kaffeälskare.

Det är inte så konstigt, eftersom en kaffebönas kvalitet beror på många faktorer: typen av bönor, bearbetningen, rostningen, malningen, redskapen och sist men inte minst själva smaken - och som vi alla vet är smak en omdebatterad fråga.

I den här artikeln kommer vi att gå in i detalj på vad exakt espressobönor är, vad som gör dem så speciella och vad man ska tänka på när man köper dem.

 

Vad är skillnaden på kaffebönor för espresso & kaffebönor för bryggkaffe?

Först och främst: Det finns ingen kaffeplanta som bara espressobönor växer på. För att göra espressokaffe används inga andra bönor än för vanligt kaffe.

Den verkliga skillnaden ligger i rostningsprocessen och rostningstiden eftersom bönorna för ett espressokaffe måste rostas mörkare och längre. För alla typer av kaffebönor är alltså rostningen A och O. En allmän regel är att en ljus rostning fungerar bäst med en långsammare extraktionsmetod, till exempel filterkaffe. Situationen är annorlunda för mörka rostningar, för vilka en snabbare extraktionsmetod, som espressokaffe, är mer lämplig.

Att använda lätt rostade kaffebönor för espressoextraktion kan ge ett resultat långt ifrån vad du förväntade dig. En filterkaffeböna som extraheras som espresso kan vara nästan odrickbar. Smaken är för sur, eftersom syrahalten blir alldeles för hög. Därför är det bättre att använda bönor som är bearbetade just för att vara till espresso. Detsamma gäller för tillredning av alla andra espressobaserade kaffespecialiteter, till exempel latte macchiato eller cappuccino.

Sammanfattningsvis är espressobönor kaffebönor som vanligtvis rostas långsamt (18-25 minuter, beroende på böntyp) vid låg temperatur. Den långa rostningsprocessen garanterar att espresson är aromatisk, har låg syra och är intensiv i smaken. En espressoblandning som innehåller en god andel robustabönor ger kaffet en fantastisk crema - ett tjockt skumlager som ligger ovanpå espresson. Dessa bönor är idealiska för tillredning under högtryck i en kaffemaskin med portafilter och ger därmed en stor rikedom av aromer. Mörkrostade bönor har en intensiv mörkbrun färg och kan i syditalienska rosterier till och med ha en oljig glans. Detta uppstår när kaffets oljor stiger upp till ytan under den långa rostningsprocessen. Denna förfinade glans är därför inte en kvalitetsbrist. Tvärtom har dessa kaffebönor låg syrahalt och är trots sin starka smak mer lättsmält än många andra. För lätt oljiga bönor bör man dock använda en separat kaffekvarn som lätt kan rengöras. Detta beror på att kaffeolja, liksom alla oljor, blir härsket efter ett tag. Att rengöra en kaffekvarn som är integrerad i en automatisk kaffemaskin är ganska komplicerat. Vi rekommenderar därför inte att man använder sådana bönor med dessa maskiner.

 

Två typer av kaffebönor: Arabica och Robusta

Det råder delade meningar om de två huvudtyperna av kaffebönor. Många föredrar arabica-varianten, eftersom den ofta sägs ha "högre kvalitet". Detta är dock inte objektivt sant. Det beror - som så ofta - på konsumenternas preferenser och kvaliteten på respektive bönor. Men hur skiljer sig egentligen de två typerna av bönor från varandra?

De två typerna skiljer sig främst åt i fråga om smak, pris och odlingsförhållanden. Arabicabönor tenderar att ha en mjukare, lätt söt smak, med en antydan till socker, frukt och bär. Bönans syrlighet är lite mer uttalad.

Robustabönans smak kan däremot beskrivas som stark och sammandragande, med inslag av torkad frukt i eftersmaken. Robustabönor innehåller dubbelt så mycket koffein som Arabicabönor och anses ibland vara av sämre kvalitet. Men det finns också högkvalitativa robustasorter på marknaden. Särskilt italienare uppskattar ofta ett gott innehåll av robustabönor i blandningen. Dessa står för en intensiv, jordig och kryddig smak. En perfekt kontrast till den söta arabicabönan. Tillsammans ger de uttryckskraft och balans till blandningen. Man ska heller inte glömma den täta crema som utvecklas på espresson främst tack vare robustabönan.

Robustabönans kaffeplantor är lättare att odla. De kan växa på lägre höjder än arabica-plantor och är mindre känsliga för skadedjur och väderförhållanden. Därav deras namn, de är helt enkelt robusta. De bär frukt mycket snabbare än arabica, som tar flera år att mogna, och ger mer avkastning per träd. Robusta odlas uteslutande på det östra halvklotet, främst i Afrika, Indonesien och Vietnam. Arabica odlas främst i Latinamerika, men ibland även i Afrika och Papua Nya Guinea. I Colombia produceras uteslutande arabicabönor. Vissa länder, som Brasilien och Indien, producerar båda.

Den känsligare arabicabönan är naturligtvis dyrare, på grund av dess krav på klimat och jordmån. I slutändan är det dock en fråga om personlig smak vilken typ av bönor man föredrar. Ofta smakar en blandning av båda allra bäst om kvaliteten är rätt.

 

Vilka är de bästa kaffebönorna för espresso?

Det är sant att de flesta människor föredrar en mörk rostning för sitt dagliga espressokaffe. Även om du vill gör en espresso som bas till din latte kommer en mörk rostning med en starkare smak bäst att stödja mjölkens smak. Mörkare rostningar tenderar att bli oljiga snabbare än ljusare rostningar. Det är därför viktigt att komma ihåg att vissa automatiska kaffemaskiner eller till och med vissa kaffekvarnar inte bör bearbeta dessa oljiga bönor länge.

Single-origin-kaffe (kaffe från en enda sort) eller en blandning av flera sorter? - Den klassiska italienska espresson är en blandning - en kombination av olika kaffebönor, även från olika ursprungsländer. Varje bönsort bidrar med sina egna smaknyanser till blandningen. Det krävs erfarenhet och stor kunskap att kombinera en perfekt blandning. Jämfört med filterkaffeblandningar används ofta en högre andel robustabönor. Tack vare ett välavvägt förhållande mellan de olika bönorna blir smaken ofta särskilt harmonisk och god.

Att smaka på ett kaffe med ett enda ursprung har dock också sin tjusning. Det är mycket intressant att smaka på en viss bönas egenskaper. Tillredning som filterkaffe är en perfekt metod för detta kaffe.

Traditionella kafferosterier som använder den skonsamma roterande trumrostningsprocessen erbjuder vanligtvis de bästa kaffebönorna. Konsumenten kan känna igen detta genom informationen på förpackningen och bilden av bönan. Rostningsdatumet bör inte vara mer än tre månader gammalt. När man tittar inuti bör man notera att bönorna är mörkbruna, men inte helt svarta. Man bör också ifrågasätta kvaliteten om espressokaffebönorna uppvisar sprickor, är trasiga eller redan har en mossig lukt. En mycket ojämn rostfärg kan också vara ett kvalitetsfel.

Du kan använda dessa tips för att hitta rätt espressobönor för dig, men för att hitta den rätta smaken måste du prova olika sorter. Prisvärda smakprovset med espressobönor kan vara till stor hjälp för att hitta rätt bönor för just dig!

 

Allmänna regler

Oavsett smak bör du följa dessa allmänna regler när du köper espressokaffebönor:

▶ 1. Var uppmärksam på färskhet och köp inte kaffe från snabbköpet, eftersom man kan anta att bönorna har lagrats en längre tid. Specialiserade online shops köper i små mängder från rosterier, så du kan vara säker på att det inte har stått på hyllan i ett år. Utgångsdatumet är oftast fortfarande långt borta.

▶ 2. Förvara bönorna på rätt sätt. Häll inte ut dem, utan låt dem ligga kvar i sin originalpåse och stäng den tätt och ljusskyddat efter öppnandet. En färskhetsklämma för kaffepåsar är till stor hjälp. Förvaringstemperaturen bör inte vara för hög, men lägg inte påsen i kylskåpet. Kaffe är som en svamp för lukter och absorberar allt som frigörs.

▶ 3. Köp endast kvalitetsbönor eftersom en sämre espresso också kommer smaka sämre. Bra bönor skördas när de är helt mogna och sorteras sedan för hand för att eliminera de dåliga.

▶ 4. Köp hela kaffebönor om det är möjligt. Redan malet espressokaffe kommer garanterat att smaka "livlöst" efter några dagar.

 

Tillredning av kaffebönor för espresso

För att få ut det mesta av dina espressobönor måste du ta hänsyn till några viktiga saker när du tillreder dem.

Använd endast vissa typer av utrustning: maskiner med portafilter är bäst lämpade eftersom de arbetar med ett tillräckligt tryck för att tillreda en riktig espresso. En automatisk kaffemaskin kan också ge bra resultat, men du måste se till att inställningen är korrekt och att bönorna inte är för oljiga så att kvarnen inte blir härsken. Goda resultat kan också uppnås med den klassiska mokabryggaren.

Var alltid uppmärksam på att ha rätt malningsgrad; för espresso måste bönorna i allmänhet malas finare än för vanligt bryggkaffe, eftersom espressomaskiner arbetar med mycket tryck och har en relativt kort bryggtid.

Följ detta och det finns inget som hindrar dig från att njuta av ett gott espressokaffe. Nu bör du vara helt förberedd för att göra rätt val nästa gång du köper espressobönor. Sedan är det bara att njuta!