NYHET: 10% för att lära känna Segafredo Impronte | 15% på nya Provset Settanta med 70% Arabica-sorter
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Espresso och kaffe

Vilken espresso söker du?

Under den här kategorin hittar du vårt kompletta kaffesortiment. Använd filterfunktionen och ställ in dina önskemål. Det kommer definitivt finnas ett passande kaffe för dig. Vi har ett brett sortiment med allt från certifierat ekologiskt kaffe till exklusiva specialiteter. Allt från kaffe med 100% Robustabönor till 100% Arabica. Sortera efter tillredningsmetod, rostningsgrad, pris eller arom. Här kan du läsa mer ⬇

Espresso & Kaffe
Stänga filter
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
från till
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 
17 från 21
Inga resultat hittades för filtreringen!
Passalacqua Espresso Harem 250g MOKA gemahlen
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passalacqua Espresso Harem MOKA
250g | Malet | 06.2026
100,47 kr
(401,88 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1400

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Mild
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1400
Caffe New York Moka Mahlung | 250g Dose
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffe New York Espresso för moka
250g | Malet | 10.2026
121,30 kr
(485,20 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1410

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1410
Hausbrandt Espresso Siebträgermahlung
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Hausbrandt Espresso portafilter-malning
250g | Malet | 10.2025
121,30 kr
(485,20 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1539

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1539
Hausbrandt Moka
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Hausbrandt Moka
250g | Malet | 11.2025
97,89 kr
(391,56 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1540

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 1540
Sant Eustachio Filterkaffee gemahlen (auch für French Press)
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Sant Eustachio FILTRO bryggkaffe
250g | Malet | 10.2025
118,85 kr
(475,40 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1581

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Mild
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 1581
Hausbrandt Anniversario MOKA Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Hausbrandt Anniversario MOKA Espresso
250g | Malet | 11.2024
128,53 kr
(514,12 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1592

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1592
Barbera 100 Espresso Pads
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Barbera Espresso ESE Pods
100 stycken | ESE pods | 03.2026
366,34 kr
(523,34 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1601

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 1601
Sant Eustachio Pods ESE
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Sant Eustachio Pods ESE
15 stycken | ESE pods
84,54 kr
(805,14 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1594

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1594
illy Filterkaffee dunkle Röstung 250g gemahlen Dose
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
illy Filterkaffe mörkrost
250g | Malet
96,79 kr
(387,16 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1603

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1603
Mokaflor 100% arabica ESE pods
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mokaflor 100% arabica ESE pods
150 stycken | ESE pods | 01.2026
525,62 kr
(500,59 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1633

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1633
Diemme Nespresso Kapseln Corpo
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Diemme Nespresso®* kompatibla kapslar CORPO
50 stycken | Kapslar | 01.2026
243,82 kr
(870,79 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1697

Rostningsgrad: Ljus Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Mild
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1697
Diemme Nespresso kompatible Kapseln - Spirito della Tanzania
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Diemme Nespresso®* kompatibla kapslar Spirito della Tanzania
50 stycken | Kapslar | 11.2025
243,82 kr
(870,79 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1698

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Intensiv
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1698
Diemme Nespresso Kapseln Mente
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Diemme Nespresso®* kompatibla kapslar Mente
50 stycken | Kapslar | 10.2025
243,82 kr
(870,79 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1713

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1713
Diemme Nepsreeo kompatible Kapseln - Spirito del Salvador
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Diemme Nespresso®* kompatibla kapslar Spirito del Salvador
50 stycken | Kapslar | 09.2025
243,82 kr
(870,79 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1712

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Mild
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1712
Musetti-ESE-Pads-Paradiso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Musetti ESE Pods Paradiso
18 stycken | ESE pods
71,06 kr
(568,48 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1793

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Mild
Arom: fruktig
Artikel nr.: 1793
Golden Brasil Espresso Excelso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Golden Brasil Espresso Excelso
1kg | Hela bönor | 03.2026
243,82 kr
(243,82 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10742

Rostningsgrad: Mellan Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10742
Golden Brasil Espresso Brown
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Golden Brasil Espresso Brown
1kg | Hela bönor | 01.2026
268,32 kr
(268,32 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10743

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: nötig
Artikel nr.: 10743
Nannini Espresso ESE Pads
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kaffe Nannini Espresso Pods
150 stycken | ESE pods | 12.2025
459,46 kr
(437,58 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1178a

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1178a
Toraldo Kaffee Kapsel Nespresso® kompatibel
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Toraldo gourmet Nespresso®* kompatibla kapslar
25 stycken | Kapslar
96,79 kr
(703,93 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1858

Rostningsgrad: Mörk
Artikel nr.: 1858
Toraldo aromatica Nespresso®* kompatibla kapslar
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Toraldo aromatica Nespresso®* kompatibla kapslar
25 stycken | Kapslar
96,79 kr
(703,93 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1859

Rostningsgrad: Mörk
Artikel nr.: 1859
Toraldo classica Nespresso®* kompatibla kapslar
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Toraldo classica Nespresso®* kompatibla kapslar
25 stycken | Kapslar
91,89 kr
(668,29 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1860

Rostningsgrad: Mörk
Artikel nr.: 1860
Sant Eustachio koffeinfritt
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Sant Eustachio koffeinfritt
250g | Malet | 01.2026
116,40 kr
(465,60 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1919

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Mild
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 1919
HARDY Milano Nespresso®* kompatibla kapslar
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
HARDY Milano Nespresso®* kompatibla kapslar
10 stycken | Kapslar | 09.2024
45,95 kr
(919,00 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1932

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: maltig
Artikel nr.: 1932
Hardy Zanzibar Nespresso Kapseln
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
HARDY Zanzibar Nespresso®* kompatibla kapslar
10 stycken | Kapslar | 02.2023
46,44 kr
(928,80 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1933

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: fruktig
Artikel nr.: 1933
Barbera Aromagic Nespresso Kapseln
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Barbera aromagic Plus Nespresso®* kompatibla kapslar
25 stycken | Kapslar | 02.2026
115,17 kr
(921,36 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1943

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1943
Barbera Schmuckdose Moka
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Barbera Prydnadsburk Moka
500g | Malet | 12.2025
158,05 kr
(632,20 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1950

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1950
HARDY Nespresso®* kompatible Kaspeln
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
HARDY EKO Peru Nespresso®* kompatibla kapslar
10 stycken | Kapslar | 02.2023
47,66 kr
(953,20 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1965

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 1965
HARDY Entkoffeinierte Nespresso®* kompatible Kapseln
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
HARDY koffeinfritt Nespresso®* kompatibla kapslar
10 stycken | Kapslar | 08.2023
45,95 kr
(919,00 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1966

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1966
Lucaffe Piccolo & Dolce ESE Pods
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe Piccolo & Dolce ESE Pods
150 stycken | ESE pods | 10.2025
525,62 kr
(584,02 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 1967

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1967
Meinl Ristretto Intenso Kapseln
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Meinl Ristretto Nespresso®* kompatibla kapslar
10 stycken | Kapslar | 12.2024
51,46 kr
(970,94 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10010

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10010
Schreyögg Bio Fairtrade Espresso gemahlen
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Alps Coffee koffeinfri ekologisk espresso
250g | Malet | 08.2025
89,44 kr
(357,76 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10023

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10023
La Tazza d'oro ESE Pads - Dispenser
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Tazza d'oro ESE Pods
18 stycken | ESE pods | 09.2023
72,29 kr
(578,32 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10456

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 10456
La Tazza d'oro ESE Pads
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Tazza d'oro ESE pods
150 stycken | ESE pods
525,62 kr
(500,59 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10455

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10455
Lucaffe Mamma Lucia ESE Pods
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe Mamma Lucia ESE Pods
150 stycken | ESE pods | 11.2025
403,10 kr
(447,89 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10059

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig
Artikel nr.: 10059
Moka Efti Kaffee Non Plus Ultra 250g Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Moka Efti Nonplusultra
250g | Hela bönor | 02.2026
91,89 kr
(367,56 kr / 1 kg)

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 10107

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10107
Moka Efti Milchkaffeetasse - Weiss
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Moka Efti Lattekopp
121,72 kr

Tyvärr slutsåld Artikel nr.: 2763


Artikel nr.: 2763
17 från 21


 

Espresso – Beskrivning av den italienska klassikern

Espresso – Liten och aromatisk

En espresso - i Italien un caffè – är en liten kopp med en aromatisk dryck som näst intill kan sägas stanna tiden för en stunds njutning. Smaken är drömlik, intensiv och kan inte jämföras med någonting annat. Hur kommer det sig att den smakar så gott och vad gör en perfekt espresso? Är det en speciell böna eller handlar det om hur den tillreds? Det är en blandning av allt detta som gör den så oemotståndlig.

 

Varför heter det espresso?

Ursprung:

Att göra espresso blev populärt i Milano, Italien omkring år 1900 och espresson började då sin triumferande marsch till andra länder runtom i världen.

Ordet espresso har sitt ursprung i det italienska ordet espressamente, som betyder ”uttryckligen” eller att ge uttryck för något, till någon. Drycken fick sitt namn på grund av det faktum att den tillreds direkt för gäster utifrån deras önskemål. Den andra delen som ordet espresso består av, är pressione, som betyder tryck. Den här delen av ordet indikerar att drycken tillreds under tryck.

Man antar ofta att ordet har något att göra med express, dvs. att den tillreds snabbt eller något liknande, men den betydelsen är alltså inte korrekt, vilket också innebär att den ibland förekommande engelska stavningen expresso inte heller är korrekt.

 

Vilken sorts rostning har espressobönan?

Espressobönan och rostning

Bönorna som används är vanligtvis en blandning av robusta- och arabicabönor, den mest typiska blandningen består av 80% Robusta och 20% Arabica. En klassisk espresso är mörkrostad, vilket ger en mastig, rostad, aromatisk och lite tyngre smak. Det finns även ljusare rostningar på marknaden, vilket ger en lättare och fruktigare arom, vanligtvis genom en högre andel arabicabönor, ibland ända upp till 100%. Ju längre norrut i Italien kaffet rostas, desto mer sannolikt är det att du hittar ljusare rostningar med en hög halt av arabicabönor. Ju sydligare ursprung espressobönorna har, desto mörkare är de rostade och andelen robustabönor är vanligtvis mycket högre - upp till 100%. I vår onlineshop finns det optimala alternativ för alla smaker och tillredningsmetoder. Med hjälp av vår filterfunktion är det lätt att hitta rätt typ av kaffebönor.

Servering

Espresso serveras i en uppvärmd kopp som rymmer 40 ml. Koppen innehåller 25 - 30 ml espresso inklusive crema. En espresso dricks oftast med socker och serveras tillsammans med ett litet glas vatten.

 

Hur tillreder man espresso?

Det finns två olika sätt att tillreda den. Oavsett vilken metod som används för att tillreda espresson, är en bra crema ett måste eftersom det är vad som utmärker en bra espresso. Creman är ett tjockt och tätt, gyllenbrunt skum som skapats med hjälp av oljor, koldioxid och protein. Ett tryck på minst 9 bar krävs för dess formation. Genom att studera creman, kan man dra slutsatser om rostningens färskhet och extraktionsprocessen.

 

Att göra espresso hemma

Det är fullt möjligt att göra en utsökt och välsmakande espresso hemma. Det finns olika metoder för detta, som skiljer sig åt både vad gäller pris på utrustningen som krävs, den optimala malningsgraden och även smaken på den färdiga espresson.

Innan man kan börja tillredningen, måste först den rätta espressosorten köpas i en kaffeshop. Om man köper kaffe online, finns det oändliga valmöjligheter. Förutom intensiteten i rostningen, är också odlingen av bönorna och rättvisa priser för kaffeodlare viktigt. Här är det möjligt att köpa både fairtrade och ekologiskt kaffe.

Om det är möjligt bör espressokaffe malas precis innan tillredningen, så att kaffet behåller sin fulla arom. I en helt automatisk maskin är detta steg integrerat i maskinen. När man tillreder kaffe i en portafiltermaskin eller mokabryggare, är dock en separat kaffekvarn ett måste.

Att köpa espresso är lätt men att tillreda den är väldigt svårt? Är detta uttalande sant? NEJ!

Att tillreda espressokaffe är inte någon trollkonst, utan ett nöje och en upplevelse både när det kommer till hantverket och smakupplevelsen.

 

Hur gör man espresso i ett portafilter?

Espressomaskin

Med lite övning kan man i en espressomaskin få fram en espresso i klass med den som du drack på din senaste semester i Italien.

Något som är viktigt att tänka på när man använder en espressomaskin är hur mycket kaffepulver man använder. Det är därför viktigt att veta hur många gram espresso som portafiltret ska fyllas med. Ca 7 gram malet espressokaffe brukar anges som riktlinje för en enkel espresso. Pulvret pressas noggrant med en så kallad tamper. För tillredning bör maskinen ha ett tryck på minst 9 bar. Det här trycket är nödvändigt för en fantastisk crema, som får en att drömma om Bella Italia. Under bryggprocessen bör 25-30 ml espresso rinna ner i koppen inom 25-30 sekunder.

Tillredningen kräver lite övning och tar i jämförelse med i en helautomatisk maskin eller en mokabryggare, lite längre tid. Dock kan man variera smaken och intensiteten på espresson mer med den här metoden.

 

Bra espresso i en helautomatisk maskin?

Helautomatisk maskin

En helt automatisk maskin kan tillreda olika sorters kaffe. Den har inbyggd kaffekvarn och kan mala bönor. Därför är det inte nödvändigt med en extra kaffekvarn när du har helautomatisk kaffemaskin. Vattnet i maskinen värms upp till rätt temperatur med hjälp av en flödesvärmare. Sedan kan kaffet bryggas. En helautomatisk maskin  pressar de nymalda kaffebönorna per automatik in i maskinen. Trycket används också under bryggningsprocessen. Maskinerna når ett tryck på mellan 7,5 och 9 bar. 

Med helautomatiska maskiner kan dessutom olika kaffevarianter tillredas, så som kaffe med skummad mjölk, med en enda knapptryckning. Du behöver inte öva för att göra bra kaffe med helautomatiska kaffemaskiner, utan allt sker lätt med en knapptryckning.

Har du en helautomatisk maskin och letar efter rätt bönor?

Ta en titt på vårt ➽ sortiment av kaffebönor för helautomatiska maskiner

 

Vem känner inte till den, espresson från spisen?

Mokabryggare

Kannorna i rostfritt stål eller aluminium är ett prisvärt alternativ för att göra espresso hemma. Med hjälp av den här kannan kan du göra espresso utan en maskin. Den uppfanns 1933 av Alfonso Bialetti, som gav den namnet mokabryggare. Idag kallas den också ofta för espressobryggare eller espressokanna. Termen mokabryggare har ingenting att göra med tillredningen av turkisk eller grekisk mocka. Därav stavningen med ett ”k”.

Vatten hälls i den nedre delen av mokabryggaren upp till precis under säkerhetsvalvet. Vid tillredning fylls insatsen med grovmalet kaffepulver, som man sedan inte trycker på. Mokabryggaren kan placeras på en spis – eller gasplatta. Vattenångan skapar sedan ett tryck som transporterar espresson genom stigröret. Dock är trycket på 1,5 bar i en mokabryggare för lågt för att en crema ska ta form.

Därför ses ofta inte slutresultatet av denna tillredningsprocess som en espresso, eftersom den karaktäristiska creman saknas. Dock finns det nu mokabryggare på marknaden som har en cremaventil som hjälper espresson att få en crema.

Känner du för att skaffa mokabryggare? Ta en titt på vårt ➽ sortiment av mokabryggare

 

Baristakaffe hemma

Göra espresso som en barista? Med rätt sorts kaffebönor, kunskap och några få tricks är det fullt möjligt. Var och en av de olika tillredningsmetoderna har sina för – och nackdelar. Vilken metod man ska välja beror på vad man själv föredrar. Tillredningsmetoderna skiljer sig inte mycket åt vad gäller den faktiska bryggtiden, de tar alla mellan 25 och 30 sekunder. Oavsett vilken metod som används för att göra espresso så kan den också användas för att tillreda andra drycker genom att lägga till andra ingredienser, som till exempel mjölk, grädde eller sprit.

 

De olika espressovarianterna

Espresso Cortado

En Espresso Cortado är en espresso som är blandad 1:1 med varm mjölk. Därav namnet. Den kommer från Spanien och cortado betyder skära eller klippa. Först, häll upp espresson i en något större kopp. Sedan häller du bara i lika mycket varm mjölk och njuter.

 

Cafe Americano

En Cafe Americano är en espresso med varmt vatten. Häll upp espresson i en något större kopp och fyll sedan på med tre gånger så mycket hett vatten (90-100 ml) och rör om. Och din Cafe Americano är klar.

 

Cappuccino

Först värmer du upp cappuccinokoppen med varmt vatten. Häll sedan 30 ml nybryggd espresso i koppen. Häll sedan i 60-120 ml skummad mjöl, rör om och njut.

Latte Macchiato

För den klassiska latte macchiaton, skumma ca 100ml mjölk i ett värmetåligt glas (180-200ml). Häll sedan försiktigt i en enkel espresso i glaset. Din Latte Macchiato är nu klar.


Kaffe Latte

För en kaffe latte behöver du en cappucinokopp, en enkel espresso, varm mjölk och lite skummad mjölk. Häll först espresson i koppen, och häll sedan över varm mjölk. Se dock till att det fortfarande finns ca 1 cm utrymme upp till kanten och tillsätt sedan lite skummad mjölk på toppen – och din kaffe latte är klar.

Kaffe Macchiato

Med den här varianten på espresso är det viktigt att du inte blandar ihop den med en kaffe latte. Då den tillbereds på ett liknande sätt, men här utelämnas den varma mjölken. Så du behöver en enkel espresso i en espressokopp och toppar med en liten slurk skummad mjölk – och din Kaffe Macchiato är klar.

Caffe con Panna

Den här espressoskapelsen är kaffe som serveras med vispad grädde. Du brygger först så mycket espresso som du vill ha. Sedan vispar du grädden tills den blir stel och täcker kaffet med en sked av grädden. Och din caffe con Panna är klar.

 

Caffe Marocchino

Det finns olika sätt att tillreda den här underbara drycken. Ett sätt är den italienska versionen av Caffe Marrocchino och ett annat är den traditionella versionen av marockanskt kaffe.

 

Caffe marocchino:

Här hälls den varma espresson över ett lager smält choklad, som tidigare hällts i avlånga glas i cirkulerande rörelser läns med glasets kanter. Häll nu 3.3 skedar skummad mjölk överst så att det formar en kork och sikta över massor med äkta kakaopulver.

Och din Caffe marocchino är klar.

 

Marockanskt kaffe:

Det här är en aromatisk kaffe av marockansk typ.

En underbar skapelse med många kryddor.

För att tillbereda den, använd 2-3 matskedar nymalda espressobönor, 1 tesked mald kanel, 1/2 tesked mald ingefära, 1/4 tesked mald peppar, 3 malda eller finhackade kryddnejlikor och ½ tesked riven muskot. Du kan såklart även tillsätta andra kryddor och ingredienser såsom anisfrön, kardemumma, fänkål, sesamfrön, mandlar, valnötter eller lagerblad.

Blanda sedan alla kryddor väl, och om det behövs, mal dem med hjälp av en mixer.

Häll nu vatten, de malda espressobönorna och ca 2 matskedar av kryddblandningen i en kastrull och låt det koka på låg värme i 10 minuter.

Om det behövs, sila kaffet och njut av det efteråt!

 

Caffe Corretto

Den här varianten är en espresso med en italiensk brandy.

Ett espressoglas är bäst lämpat för detta. Till två koppar behöver du två delar nygjord espresso och 4 cl brandy. Värm först och främst glasen, dela sedan upp brandyn mellan dem och häll en espresso i varje glas. Strö över lite farinsocker och njut.

Om du tycker att det är roligt att testa detta kan du även prova följande variation: Du häller bara hälften av brandyn i varje glas och häller över espresson. Servera den överblivna brandyn i ett separat glas. Söta espresson med farinsocker och drick den. Häll sockret som blir över i glaset med den överblivna brandyn, rör om och njut.

Om du inte fpr tag på brandy kan du även använda, Grappa, Sambuca, Cognac eller Whisky.

 

Caffe Freddo

Den här varianten på kaffe är den perfekta sommardrycken.

För den här behöver du isbitar, ca 50ml espresso och ca 250ml kall mjölk och 1matsked socker. Först häller du socket i den fortfarande varma espresson så att det löses upp snabbt. Blanda sedan alla ingredienser väl. En cocktailshaker är bäst lämpad för det här. Och din Caffe Freddo är klar.

För att undvika att drycken blir för vattnig kan du använda isbitar av kaffe istället för vanliga. För att göra sådana isbitar, häll espresso blandat med lite vatten i en iskubsbricka och låt det frysa.

 

Cappuccino Freddo

Den här fantastiska varianten på kaffe är även den en perfekt sommardryck.

För den här behöver du en nybryggd espresso, ca 150 ml mjölk, 1 matsked socker, isbitar och lite kakaopulver. Först och främst, skumma mjölken och häll den i ett glas tillsammans med isbitarna så att det fylls upp till ¾. Tillsätt sedan sockret i den fortfarande varma espresson så att det blandas väl och häll den sedan i den skummade mjölken. Strö över lite kakaopulver och servera.

 

Moka Espresso + Cioccolato

Nu har vi en variant för er som gillar det sött.

För Moka Espresso Cioccolatto behöver du 1TL kakaopulver, 1TL instant espresso powder, 1TL socker, lite vaniljsocker, 50ml grädde och 200 ml varm mjölk.

Blanda först kakaon med espresson och sockret. Häll sedan grädden i ett värmetåligt glas och tillsätt kakaoblandningen. Blanda sedan väl, (det här fungerar bra med en minimixer eller mjölkskummare).

Tillsätt slutligen den varma mjölken och rör om igen.

Om det behövs, toppa med vispad grädde och lite kakaopulver.

Och din Moka Espresso Cioccolato är klar.